Na drie nederlagen op rij was de laatste plaats op de ranglijst voor Fortuna weer akelig dichtbij gekomen. Tegen directe concurrent Telstar telde dan ook maar één ding: de winst pakken. Dat doel werd bereikt. Het zij Roger Reijners vergeven dat hij daarbij een wel bijzonder verdedigende tactiek met bijbehorende opstelling hanteerde. Laten we uit het positieve resultaat overigens maar niet teveel hoop putten voor de derby van volgende week in Maastricht. Want dan zal het er ongetwijfeld minder gezapig aan toegaan dan gisteren.


31 Oktober 2008

Defensieve speelwijze brengt broodnodige overwinning

Fortuna Sittard 2 SC Telstar 1
Doelpuntenmakers: 41. Heinrichs 1-0; 51. Bossman 1-1; 61. Voorn 2-1
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Voorn, Taktak, Heinrichs, Olondo (86. Schreurs), Van den Ouweland (92. Geenen)
Toeschouwers: 2.125
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Ocal
Rood (Fortuna): –

De laatste maanden is voetballen bij Fortuna zoals zo vaak in de afgelopen jaren weer eens bijzaak geworden. Opnieuw staat het voortbestaan van Fortuna op het spel. De clubleiding heeft de supporters in het supportersbulletin de inmiddels al traditionele geruststellende mededeling gedaan: “Achter de schermen zijn zowel de RvC als de directie van de club met verschillende partijen in onderhandeling over een structurele oplossing voor de club.” Wat er zich achter de schermen precies afspeelt, weet de redactie van Fortuna Online natuurlijk ook niet. Maar onze bronnen schetsen eerder een beeld van blinde paniek gecombineerd met verslagenheid, dan van een clubleiding die op basis van motivatie en inzicht de crisis te lijf gaat. We worden er niet vrolijk van en hebben het gevoel dat het voortbestaan van Fortuna nooit eerder aan zo’n dun zijden draadje heeft gehangen.

In barre tijden is het natuurlijk goed dat je vrienden hebt. Ontroerend is met name de onbaatzuchtige solidariteit die de voetbalclub VVV tentoonspreidt. De club heeft zich bij monde van commercieel manager Marco Boogers bereid verklaard om Fortuna uit de brand te helpen door Ruud Boymans van ons over te nemen. Een groots gebaar. Wij hadden overigens niet anders verwacht van onze Venlose vrienden, die immers nog maar anderhalve week geleden bereid waren KNVB-directeur Kesler, de visionaire leraar lichamelijke opvoeding Sef Vergoossen en de officiële Koning Onbenul van Limburg Leon Frissen een podium te geven om hun licht te laten schijnen op de toekomst van het betaald voetbal in Zuid-Limburg. Met als gevolg dat we weer eens middenin een vruchteloze FC Limburg-discussie terechtgekomen zijn, terwijl alledrie de clubs te kennen hebben gegeven daar geen trek in te hebben. Die vruchteloze discussie brengt de drie betrokken clubs intussen wel de nodige schade toe, want een normale bedrijfsvoering en een consistent commercieel beleid zijn niet gebaat bij dit soort geblaat vanuit het Gouvernement of de Zeister bossen. De grote Hai Berden wordt hartelijk bedankt voor deze vriendendienst.

Intussen moeten we ons helaas ook al oriënteren op een toekomst zonder Fortuna. En het moet gezegd worden, die lijkt momenteel inktzwart, maar achter de wolken begint toch al een zonnetje te schijnen. Allereerst is daar natuurlijk de transformatie van Roda JC van een lelijk Kerkraads eendje in een prachtige zwaan die het hele Zuid-Limburgse voetbalpubliek kan bekoren. De West Side Ultra’s trommelen voortaan op een vel met de tekst RODA JC LIMBURG, het Danke/Bitte-ritueel wordt afgeschaft, Viva Colonia moet plaatsmaken voor Rowwen Hèze en aan Jool Is Jool komt ook een einde. Met ingang van het volgende seizoen mogen in het PLS überhaupt alleen nog maar die woorden met een ‘J’ worden uitgesproken die ook daadwerkelijk met een ‘J’ beginnen. Overtreding wordt bestraft met een stadionverbod.

Een tweede ontwikkeling die in de gehele Westelijke Mijnstreek op de voet gevolgd wordt, is natuurlijk de opmars van het regionale handbal naar de Europese top. Ook daar zijn deze week weer indrukwekkende stappen gezet. Tophandbalteam Limburg/Sittardia en Talententeam Limburg/Vlug & Lenig gaan voortaan door het leven als de Limburg Lions en de Wild Dogs! En de volgende stap, de bouw van een nieuwe accommodatie, is in volle voorbereiding. Over enkele jaren zullen er wekelijks zo’n drieduizend bloedfanatieke handballiefhebbers in de nieuwe Multimegasporthal achter het stadion in Sittard hun Lions en Dogs aanmoedigen! Bestel nu alvast seizoenkaarten, anders ben je te laat! Lions, Lions, pom, pom, pom!!!

Voorlopig moeten we ons echter nog behelpen met Fortuna Sittard, dat het vanavond mag opnemen tegen Telstar. Zo’n twaalfhonderd mensen hebben de weg naar het stadion weten te vinden voor een wedstrijd die voor Fortuna tamelijk cruciaal is. Na drie nederlagen op rij zijn we weggezakt naar een negentiende plaats, dus een overwinning op een andere staartploeg is meer dan gewenst. Trainer Reijners kan vanavond geen beroep doen op de geblesseerde Ruud Boymans, die overigens wel op de bank zit. Daar neemt ook Danny Schreurs plaats. De opstelling: Meul op doel; Öcal, Grabovac, Kozarac en Vanek achterin; Heinrichs, Simone, Van den Ouweland, Voorn en Taktak op het middenveld; Olondo als diepe spits.

Nadat voor de wedstrijd Limburg van Rowwen Hèze is gedraaid (Roda krijgt onverwachte concurrentie in zijn pogingen het Zuid-Limburgse voetbalpubliek te bekoren!), kan het spektakel op het veld beginnen. Zoals de opstelling al deed vermoeden, heeft Fortuna vanavond niet al te veel aanvallende intenties. We spelen niet alleen met een vijfmansmiddenveld, dat middenveld speelt ook nog eens heel ver teruggetrokken en zeer gegroepeerd. Zelfs bij balbezit is er amper diepgang.


Waarom maken we de belastingdienst eigenlijk geen hoofdsponsor?

Tegenstander Telstar heeft amper andere ambities. We krijgen dus een bijzonder traag schaakspel op het middenveld voorgeschoteld, waarbij het al bijna een hoogtepunt is wanneer de bal een keer in het strafschopgebied terechtkomt.

De enige vermeldenswaardige actie komt op naam van Cédric Olondo, die na achttien minuten de bal op de rand van het strafschopgebied aangespeeld krijgt. Hij draait knap om zijn as en legt daarmee ook twee Telstar-verdedigers in de luren. Zijn schot mist echter precisie en kracht: de bal rolt ver langs het doel van Van Strien.


De haardos van Van den Ouweland is weldegelijk vermeldenswaardig, waarvan acte

Beide keepers hebben na veertig minuten spelen nog geen enkele redding hoeven te verrichten. Niets wijst erop dat daar voor de rust nog verandering in gaat komen. Maar in de 41ste minuut bereikt Nico Vanek met een pass over de breedte Jürgen Heinrichs. Die neemt de bal prima aan, omspeelt zijn directe tegenstander op de rand van het strafschopgebied, trekt verder naar binnen, kan schieten, maar besluit eerst nog een tegenstander uit te kappen. Heinrichs staat nu recht voor de goal, hij legt de bal nog even goed voor zijn voeten en schiet vervolgens kansloos voor Van Strien binnen: 1-0.


Nummer 37? Hoe groot is de selectie van Telstar?

De goal leidt tot een vreugde-explosie bij de spelers en op de bank van Fortuna.


Ergens op deze foto moet Heinrichs liggen

De gebeurtenissen van de afgelopen weken zijn natuurlijk ook spelers en trainers niet in de koude kleren gaan zitten, de blijdschap op dit eerste lichtpuntje sinds weken is een logische reactie daarop.

We gaan rusten met 1-0. Na rust moeten de Witte Leeuwen op zoek naar een gelijkmaker en met dank aan Vanek vinden ze die binnen zes minuten. Vanek neemt in het strafschopgebied veel te veel risico bij het uitverdedigen en verliest de bal aan Willemsen. Die passt naar Richmond Bossman. De spits weet in een toch tamelijk druk strafschopgebied feilloos achter Meul binnen te schieten.

De wedstrijd is ook na de gelijkmaker amper het aanzien waard. Voorzichtigheid blijft bij beide ploegen troef, uitgespeelde kansen zijn er amper. De enige grote kans die Fortuna nog krijgt, is wel meteen raak. In de 61ste minuut kopt Jürgen Heinrichs in het penaltygebied de bal voor de voeten van Ramon Voorn.


In de lucht versla je Heinrichs niet

Die twijfelt geen moment, controleert de bal en schiet in de lange hoek binnen. We staan weer voor: 2-1.


Iedereen blij

Die voorsprong houden we vervolgens zonder al te veel moeite vast. Telstar heeft één grote kans op de gelijkmaker, maar Bossman kopt vanaf een meter of vijf voorlangs het doel van Meul. Verder ontbreekt het de Witte Leeuwen aan iedere vorm van daadkracht, zodat de achterhoede nauwelijks onder druk komt te staan.

Aan de andere kant weet Fortuna niet te profiteren van de ruimte die in de verdediging van Telstar ontstaat. Eigenlijk weet alleen Taktak Van Strien nog te beproeven, maar zijn vrije trap vanaf vijfentwintig meter is wel zuiver geplaatst, maar niet hard genoeg om het de keeper echt moeilijk te maken.


Taktak schermt de bal af

Bij Fortuna lost Danny Schreurs vijf minuten voor tijd Olondo nog af, die het als diepe en eenzame spits vanavond niet onverdienstelijk heeft gedaan. Ook Rick Geenen krijgt als invaller voor Van den Ouweland nog een paar minuten speeltijd.


Voorn greep zijn kans in de basis

Na drie minuten blessuretijd vindt scheidsrechter Bekebrede het voldoende. De punten zijn binnen. We moeten maar niet teveel woorden vuil maken aan de wijze waarop de overwinning in de wacht is gesleept. Voor Reijners en de spelers telde vanavond in de eerste plaats het resultaat en daar kunnen we enig begrip voor opbrengen.


Even zijn de zorgen voor morgen

Volgende week wacht MVV. Ook in Maastricht telt alleen het resultaat. Iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, kan in deze bange dangen wel wat balsem voor de gepijnigde ziel gebruiken.

PM