Na 19 dagen kwam Fortuna eindelijk weer in actie tijdens een wedstrijd waarbij haar fans van harte welkom waren. Gastheer van dienst was SV Meerssen dat haar degens kruiste met de Sittardenaren. Omdat de selectie vandaag gewoon had getraind, werd de selectie opgesplitst in twee groepen. Jong Fortuna opende de debatten, waarna de eerste selectie de score verder liet oplopen. Smet op de avond was de blessure die Djibril Dianessy opliep…


23 juli 2019

Ruime zege op amateurs

SV Meerssen 1 Fortuna Sittard 8

Doelpuntenmakers: Dianessy 0-1, Donkor 0-2, El Ablak 0-3, Damașcan 0-4, Amiot 0-5, N.b. 1-5, Diemers 1-6,  Niňaj 1-7, Diemers 1-8.
Opstelling: Jug; Ioannidis (46. Passlack), Essers (46. Amiot), Raitanen (46. Niňaj), Dobos (46. Pinto); El Ablak (46. Smeets), Faya (46. Ugur), Ciss (46. Carbonell); Zeka (46. Diemers), Dianessy (28. Breukers (46. Damașcan)), Donkor (46. Karjalainen).
Toeschouwers: 650.
Scheidsrechter: M. Kok.
Geel (Fortuna): -.
Rood (Fortuna): -.

Eindelijk, we mogen weer! Deze keer niet in het buitenland, maar in de achtertuin van Stadion De Geusselt, al is vanavond van enige animositeit geen sprake. Die wordt ongetwijfeld opgespaard als MVV komend seizoen aantreedt tegen de club die afgelopen seizoen sportief het minst presteerde van alle vier de Limburgse profclubs.

Aan bezoekjes aan Sportpark Marsana beleven we eigenlijk louter positieve herinneringen. Maar ook Algemeen Directeur Ivo Pfennings zal ongetwijfeld nog regelmatig terugdenken aan zijn doortocht in Meerssen. De rechtsback die, ondanks een op touw gezette handtekeningenactie erop gericht Pfennings te laten blijven, na afloop van het seizoen 2000/2001 bij Fortuna moet vertrekken speelt gedurende de seizoenen 2001/2002 en 2002/2003 voor de geel-zwarten en kroont zich in zijn tweede seizoen tot kampioen van de Hoofdklasse B.

Maar ook voormalig MVV-verdediger Omar Kulga bewaart goede herinneringen aan Sportpark Marsana. Op die plek werd hij na afloop van het seizoen 2009/2010 gehuldigd als winnaar van de Van der Padt-trofee! Ongetwijfeld een hoogtepunt in zijn carrière.

De spelers die vol verwachting aan de vooravond van hun carrière staan warmen zich op voor de eerste helft, ondanks dat het kwik bijna uit de thermometer spat. Niet aanwezig is tester Jonathan Benteke. Zijn status is onduidelijk, maar een contract lijkt er niet in te zitten. Dat geldt evenzeer voor Kai Heerings. De centrale verdediger trainde enige tijd mee, maar ook hij is er vanavond niet (meer) bij.

Wel nog immer present is de Venezolaanse jongeling Carlos Faya. De middenvelder krijgt vanavond een centrale rol toebedeeld, ondanks dat hij pas 17 jaren jong is. Hij werkt een oefenstage af in Sittard-Geleen, maar het is niet duidelijk of hij ook meteen in aanmerking komt voor een contract.

De debatten worden geopend vanaf de rechterkant, waar Agim Zeka aan een solo begint die naar het doel leidt. Hij schiet van een behoorlijke afstand op doel, maar kan de doelman niet verontrusten; zijn schot gaat ruim over doel.

Toch komt Fortuna al gauw op een 0-1 voorsprong als Faya Djibril Dianessy aanspeelt. De weer in genade aangenomen aanvaller neemt goed aan en trapt staalhard in de benedenhoek.

Niet veel later kan SV Meerssen dreigen. Een diepe bal wordt opgepikt door de rechtsbuiten die voor doel een medespeler ziet opduiken. Zijn voorzet wordt voltijds op doel getrapt, maar Ažbe Jug redt voortreffelijk.

Het jonge Fortuna speelt in een hoog tempo waarbij het goed gebruik maakt van de buitenkanten. Op rechts zorgt Zeka voor constante dreiging, terwijl Jacky Donkor (buitenste middenvelder op links) en Áron Dobos (linksachter) de flank afdweilen.

De 0-2 komt van het hoofd van Donkor. Faya speelt Zeka aan die er op zijn beurt drie ‘scharen’ uitgooit. Nadat de verdediger van SV Meerssen verdwaasd in het bos achterblijft, produceert de Albaniër een loepzuivere voorzet die via het hoofd van Donkor in doel belandt.

Het wordt voor rust ook nog 0-3 als Nassim el Ablak zijn strakke schot onder de doelman door in de goal ziet verdwijnen. Vanwege het moordende tempo en het hoog druk zetten lopen de amateurs van SV Meerssen tijdens de eerste helft al op hun tandvlees. Toch krijgen ze een kans op een treffer, als hun nummer 10 ineens in het strafschopgebied opduikt. Maar doelman Jug toont zich een waardig vervanger van Alexei Koşelev, verkleint goed zijn doel en keert het schot met zijn borst.

Niet veel later gaat Djibril Dianessy tijdens een fel duel om de bal naar de grond. Dianessy geeft meteen aan dat het niet goed zit, waarna de medische staf het veld instormt. Nadat Dianessy minutenlang is verzorgd wordt hij naar de kant geholpen. Met zijn geschiedenis van knieblessures in het achterhoofd houden de toeschouwers hun hart vast. De komende dagen zal ongetwijfeld meer duidelijk worden over de ernst van zijn blessure. Dianessy wordt vervangen door Bo Breukers.

De wedstrijd gaat door, waarbij Zeka na een moordende dribbel nogmaals het Meerssense doel onder vuur neemt. Maar met gevaar voor eigen leven storten de spelers zich in de baan van het schot, waardoor het 0-3 blijft.

Ook een slappe voorzet van El Ablak naar de tegenvallende Amadou Ciss levert niets op, waardoor SV Meerssen de rust met 0-3 haalt. De rust is eveneens het moment voor een flankwissel. De toeschouwers pakken hun boeltje bijeen en verhuizen naar de andere kant van de hoofdtribune. Ondertussen zien ze dat hoofdtrainer Sjors Ultee zijn veronderstelde basiselftal laat warmlopen.

Debutant aan Sittardse zijde is Vitalie Damașcan. De Moldavische aanvaller wordt gehuurd van het Italiaanse Torino FC en mag proberen Finn Stokkers en Andrija Novakovich te doen vergeten. Alles wat Fortuna afgelopen seizoen heeft voorgeschoteld mag worden vergeten. Want Damașcan heeft niet het profiel van zijn voorgangers (Damașcan is eerder een pocketaanvaller), lijkt Rasmus Karjalainen geen typische buitenspeler (terwijl hij toch Lisandro Semedo moet gaan opvolgen) en ontbreekt een linksbuiten in de selectie.

Maar ondanks dat Damașcan klein van stuk is, scoort hij al binnen enkele minuten. Een verdediger zien de kleine spits over het hoofd bij een terugspeelbal, waarna Damașcan de bal gretig in ontvangst neemt, de bal onder zijn voet doorhaalt en voor 0-4 zorgt.

Zeker tijdens de openingsfase van de tweede helft is Damașcan bij veel acties betrokken, terwijl hij in latere fases vrij onzichtbaar blijft. Datzelfde geldt ook voor Karjalainen. De Fin ziet vooral Felix Passlack opkomen en als de tweede helft in Meerssen een afspiegeling vormt voor de rest van zijn seizoen, dan gaat de Fin een rustig jaar tegemoet. Al moet de overgang van de Finse Veikkausliiga naar de Nederlandse Eredivisie niet worden onderschat. Daarnaast speelt de competitie in Finland zich in de zomer af, dus van een flinke vakantieperiode is geen sprake.

Aan de linkerzijde is het een drukte van belang. Doordat Fortuna een zuivere linksbuiten ontbeert ontstaat daar veel ruimte waar Mark Diemers, Álex Carbonell, Vitalie Damașcan en Mica Pinto veelvuldig opduiken.

Vreemd genoeg komt de 0-5 na een vrije trap vanaf rechts. Jorrit Smeets laat de bal landen in het strafschopgebied waar Grégoire Amiot de bal met zijn hoofd in doel stuurt. Omdat de linkerflank zo ver naar voren voetbalt, ontstaat daar voor SV Meerssen ook de meeste ruimte. Een snedige counter over hun rechterflank levert meteen een doelpunt op; de Sittardse verdediging wordt uit haar verband gespeeld, waardoor hun nummer 11 van dichtbij de bal voorbij Jug kan trappen.

Fortuna haalt haar schouders op en gaat vrolijk door met combineren. Diemers speelt Felix Passlack aan die de bal aan Álex Carbonell geeft. De Spanjaard die over voldoende technische bagage beschikt dolt een paar tegenstanders en trapt vervolgens tegen de paal. Scoren zit er nog niet in voor Carbonell, maar dat geldt wél voor Mark Diemers. Passlack draaft nog een keer de flank af en geeft een voorzet die door Diemers in één keer achter de doelman wordt getrapt: 1-6.

De volgende kans is voor de weggedeemsterde Damașcan. Passlack staat weer eens op de achterlijn en zet strak voor, maar de verdediging van SV Meerssen let goed op en geeft Damașcan geen ruimte om uit te halen. Toch loopt de score verder op. Identiek aan de 0-5 stuurt Jorrit Smeets een vrije trap richting tweede paal waar Branislav Niňaj een fout van de doelman (de invallersdoelman gaat onder de bal door…) afstraft en via de onderkant van de lat raak kopt.

Slotakkoord is voor Mark Diemers. Hij ontvangt de bal in het strafschopgebied, behoudt het overzicht en trapt Fortuna’s achtste treffer rustig achter de doelman. De bal is nog niet uit het doel gehaald of scheidsrechter Max Kok fluit af. En daarmee zit de martelgang voor SV Meerssen erop.

Fortuna speelde de tweede helft met het basiselftal dat (mits er op de transfermarkt niets meer gebeurd; zeer onwaarschijnlijk) zaterdag ook het Griekse PAOK Saloniki partij zal bieden. En dat doet in niets meer denken aan het elftal dat zich afgelopen seizoen handhaafde in de Eredivisie. Er zijn spelers met een volledig ander profiel gekomen waarvan de technische staf een goed geheel mag gaan smeden. Wat mist is een echte linksbuiten, maar wat vandaag de realiteit is, kan morgen achterhaald zijn. Ons linkeroog kijkt naar de verrichtingen op het veld, terwijl ons rechteroog tot en met 2 september de transfermarkt in de gaten houdt.

De vers aangetrokken Bassala Sambou zat nog niet bij de selectie, maar zal zaterdag aanstaande ongetwijfeld zijn minuten gaan maken.

Michel Hennen