Dit weekend ligt de Eredivisie stil vanwege een interlandbreak. Het stelt diverse Fortunezen om uit te komen voor hun vaderland. Één van de uitverkorenen is Justin Lonwijk.

Lonwijk komt in de winterstop over van RSC Anderlecht dat de huurovereenkomst met Dynamo Kyiv verbreekt. Daarop neemt Fortuna contact op met de Oekraïners en huurt de middenvelder annex aanvaller voor de rest van het seizoen. Tot dusver blijkt die overstap een succesvolle, want de Surinaamse bondscoach Stanley Menzo selecteert Lonwijk voor de oefeninterland tegen Martinique.

Sinds 2019 is het mogelijk voor een Surinaamse voetballer van Nederlandse komaf om voor Suriname uit te komen zonder daarbij zijn Nederlandse nationaliteit te moeten opgeven. Dan wordt namelijk een decreet van de toenmalige president Desi Bouterse van kracht die ervoor zorgt dat zo’n speler voor de duur van de wedstrijd Surinamer wordt, zonder daar rechten aan te kunnen ontlenen. Dat zet de poort open voor een resem talentvolle spelers, waarvan Lonwijk er één is.

En net zoals Lonwijk zijn overstap naar Fortuna niet beklaagt, zal hij ook tevreden terugkijken op zijn debuut. Tijdens de eerste helft neemt Martinique via Brighton Lambeau weliswaar de leiding, maar die treffer wordt door een succesvolle aanval uitgewist door de aanvaller in Sittardse dienst.

Tijdens de tweede helft voert Martinique enkele wissels door, wat ten koste gaat van de kwaliteit die de Midden-Amerikanen op de mat brengen. ‘Natio’ krijgt de overhand, maar weet dat overwicht niet in doelpunten om te zetten. Na 90 minuten voetbal en enkele minuten blessuretijd houdt scheidsrechter Dennis Higler ermee op. Het oefenduel eindigt in 1-1.

Justin Lonwijk speelde de gehele wedstrijd en kan terugkijken op weer een wedstrijd in de benen en een geslaagd debuut.