Op een koude donderdagnamiddag mag Fortuna het opnemen tegen de tweede garnituur van Standard. Fortuna speelt evenzeer met veel invallers en kan een ruime nederlaag niet voorkomen. Verliezen van een dergelijke ploeg is geen schande, al baren de vele individuele fouten wel zorgen. Werk aan de winkel voor de technische staf…


5 oktober 2011

Standard droogt Fortuna af

Standard de Liège 5 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: Nong 1-0, Mujangi-Bia 2-0, Cyriac 3-0, Batshuayi 4-0, Secerovic 4-1, Batshuayi 5-1.
Opstelling: Van der Jeugt (46. Voss); Wagemakers (46. Sevinç), Geenen, Janssen (10. Goossens), Shakison (65. Lemmens); Secerovic (85. Hoesen), Stolte, Schroyen, Scheelen; Hoesen (65. Trstena), Diaz.
Toeschouwers: ± 150
Scheidsrechter: n.b.
Geel (Fortuna):  –
Rood (Fortuna): –

Het is rond de klok van één als ik de remmen dichtknijp op kantoor. Ondanks dat het bepaald geen rustige periode is waarin ik zit, wordt er tijd gevonden om naar De Vurige Stede af te reizen. Allereerst breng ik nog een bezoek aan Raf Thijs en aan Coiffure Michel. En dan, eindelijk, is het tijd voor hetgeen waarmee ik opsta en weer ga slapen.

Ter hoogte van Maastricht stroomt het verkeer prima door. De nakende werkzaamheden aan de A2 traverse hebben ervoor gezorgd dat het aantal verkeerslichten is afgenomen. Niet veel later verlaat ik de provinciehoofdstad dan ook weer en neem de afslag Groesèlt. Aldaar houd ik me even bezig met zaken die al het andere in perspectief plaatsen.

In Oost-Maarland begeef ik me weer richting A2 en doemt in de verte de Waalse grens al op. Opvallend genoeg zijn de borden ‘Forcer l’Avenir’ weggehaald zal het alleen ‘Province de Liège’ zijn voor vandaag.

Ondertussen heeft mijn radio Vivacité gevonden en op de tonen van enkele Franstalige ballades rijd ik de Waalse technologiehoofdstad binnen. Als je eenmaal door het centrum rijdt, is het vinden van de route naar Standard niet lastig. De borden met de richtingen ‘Dinant’ en ‘Marche’ geven voldoende richting.

Bij de afslag Kinkempois (de afslag richting Sclessin) stuur ik rechtdoor en niet veel later rijd ik de berg richting Sart Tilman op. Twee rotondes verder sta ik voor de poorten van de Académie Robert Louis-Dreyfus. Dit trainingscomplex, ik vermoed enig in haar soort in België, is vernoemd naar de voormalige eigenaar van ‘Les Rouches’.

Omdat de grote poort gesloten is neem ik een zij-ingang. Hierdoor bereik ik niet meteen de plek waar de oefenmatch gespeeld zal gaan worden, maar krijg ik wel een indruk van de omvang van deze academie.

Het is me al gauw duidelijk dat Standard over een gewelig mooi complex beschikt. Ondertussen ben ik een tweetal velden gepasseerd en houd halt bij ‘Espace Brasserie’. Van daaruit bezien, in het dal, zie ik twee doelmannen in witte shirts opwarmen: Mark Voss en Sven van der Jeugt.

Nadat ik een hoogteverschil van ongeveer 15 meter overbrug, een indoor-veld en een kunstgrasveld passeer arriveer ik bij de tribune, pal gelegen naast het speelveld van vandaag.

Standard warmt zich al op en Fortuna volgt niet veel later. Aan de zijde van de Sittardenaren maakt Marc Wagemakers zijn heropwachting. Hij speelt rechtsback, waardoor Rick Geenen verhuist naar het centrum van de verdediging. Verder completeren Roel Janssen en Randel Shakison de achterhoede. Op het middenveld heeft dienstdoend trainer Roel Coumans Wouter Scheelen, Adnan Secerovic, Richard Stolte en Joeri Schroyen geposteerd. Kévin Diaz en Danny Hoesen vormen het aanvalsduo.  Van der Jeugt staat in doel overigens.


Onder leiding van Roel Coumans en Bèr Lejeune warmen de spelers zich op

Aan de zijde van Standard herkennen we Geoffrey Mujangi-Bia (ex-Wolverhampton), Aloys Nong, Laurent Henkinet, Gohi Bi Cyriac, Pape Camara en Yoni Buyens. De overige namen spreken iets minder tot de verbeelding. Dus geen Sinan Bolat, Daniel Opare, Mémé Tchité, Jelle van Damme, Sébastien Pocognoli, M’Baye Leye of Laurent Ciman.


Zo, we kunnen eindelijk beginnen!

Omstreeks 16 uur fluit de corpulente en kalende ref (zijn twee assistenten zouden wel broers kunnen zijn) de match op gang en Standard trekt meteen ten aanval. Na een kleine 10 minuten brengen de mannen van José Riga Wagemakers al in de problemen en de Maaseiknaar moet een corner toestaan. Deze wordt genomen door Ignacio González en brengt Paul Mpoku in stelling, maar diens schot treft geen doel. De bal wordt echter weer in de doelmond gebracht waarna Nong de bal naast het doel trapt. Een eerste waarschuwing…

Na een klein kwartier komt Diaz in balbezit aan de rechterkant. Omdat ‘Les Rouches’ goed druk zetten, resteert hem alleen nog het terugspelen op Van der Jeugt. Maar zijn uittrap is zó onnauwkeurig en belandt in de voeten van González. Hij stuurt Mpoku diep die de bal voor doel trapt. Aan de tweede paal tikt Aloys Nong de 1-0 tegen de netten.

Gesteund door de 1-0 trekt Standard meteen weer ten aanval. Het samenspel van González, Mpoku, Mujangi-Bia en Nong is Fortuna soms te machtig. Toch sleept Hoesen een corner uit de brand nadat hij een steekbal van Scheelen ontving. Deze corner levert evenwel niks op, maar de bal belandt weer bij Hoesen. Zijn afgemeten voorzet wordt ternauwernood weggekopt door Buyens, want Rick Geenen hing al in de lucht.

Halverweg de eerste helft herhaalt Van der Jeugt zijn kunststukje bij het eerste doelpunt nog een keer en speelt Cyriac aan. De Ivoriaan loopt op doel af, maar besluit onbegrijpelijk naast.

Inmiddels is Schroyen vertrokken aan de linkerkant en omspeelt de rechtsback. Hij ziet in zijn ooghoeken Scheelen vrijstaan en passt hem de bal. De Belg krijgt de bal uiteindelijk net niet goed mee en helpt hiermee een mooie kans om zeep.

De aangeslagen Janssen is inmiddels vervangen door Roy Goossens en hij heeft heel goed naar Van der Jeugt gekeken. De bal die hij inspeelt op Nong is uitstekend. Goede snelheid en op het juiste been. Goossens mag de vuisten van de doelman kussen als hij met een prachtige reflex de bal van Nong uit doel tikt.

Even later heeft Van der Jeugt geen antwoord op een inzet van Mujangi-Bia. Een corner van González wordt eentijds in doel gedevieerd: 2-0

Vlak voor rust is het wederom Hoesen die diep wordt gestuurd, ditmaal door Wagemakers. Zijn inzet lijkt in doel te verdwijnen, maar uiteindelijk rolt de bal naast. Standard herneemt bliksemsnel, want als ik de kans voor Hoesen heb genoteerd en me weer op het spel richt, zie ik dat Cyriac juichend wegloopt: 3-0.

Met deze stand gaan we ook rusten. In de rust warmt Van der Jeugt Mark Voss op, want de staf heeft ingegrepen. Ook Wagemakers verlaat de ploeg. Hij wordt door Deniz Sevinç vervangen.

Na rust lijkt het erop dat Fortuna de zaken iets energieker aanpakt. Dat ziet ook Cédric Olondo, die aandachtig toeschouwer is (en tevens clubloos). Vlak na rust geeft Stolte een diepe bal en stuurt Secerovic diep. De Serviër lijkt buitenspel te staan, maar mag door. Hij snijdt goed naar binnen en komt in een positie waarin hij Henkinet kan verschalken, maar kiest desondanks voor de voorzet. Hoesen schiet de bal uiteindelijk naast.


Standard heeft een vrije trap versierd

Standard houdt het in de tweede helft vooral op counteren en kan dat razendsnel. Niet alleen door de bal via een paar tussenstations in het zestienmetergebied te krijgen, maar ook via loopacties van Mpoku en linksback Leroy Labylle.

Die laatste slalomt een paar keer door het middenveld en de defensie en stelt bij één van zijn rushes invaller Michy Batshuayi in staat de 4-1 aan te tekenen.

Toch laat Fortuna zich niet helemaal onbetuigd. Tijdens één van haar aanvallen krijgt Faton Trstena de kans op een eretreffer, maar de doelman kan redden. Zijn trap zorgt ervoor dat de bal in de voeten van Scheelen belandt en hij waagt een lopbal op doel. De afstand is te ver en de tijd te kort, maar mooi was het wel geweest als hij had gescoord vanaf 45 meter!

Uitendelijk komt de eretreffer er toch. Secerovic pikt de bal op rond de middenlijn en passeert Mpoku. Ter hoogte van het zestienmetergebied kapt hij plots naar binnen en ziet dat Henkinet op het verkeerde been staat. Er is een kleine ruimte waar de bal in past en de huurling van Roda benut dat optimaal: 4-1. Niet veel later valt hij overigens uit met kramp, hetgeen Diaz erg laat lachen.


Secerovic heeft kramp aan beide benen

Het slot akkoord is echter voor Standard. Aan de Fortuna´s rechterkant ligt een hoop ruimte en daarvan wordt optimaal gebruik van gemaakt om Batshuayi in staat te stellen voor 5-1 te zorgen. Dat is tevens de eindstand.


De spelers druipen af

Na afloop worden links en rechts nog wat handen geschud en vertrekken de Standard-supporters met een goede luim huiswaarts. Voor Fortuna zijn de druiven iets zuurder, al zat meer dan de helft van de basisploeg in de tribune. De oefenwedstrijd was nuttig voor de invallers en leuk voor de supporters. Nu weten we ook hoe het is gesteld op de academie van Standard. ´Tot Telstar´.

COYS!

Michel Hennen