Spreekbanden worden gemaakt om snel iets duidelijk te maken. Omdat de tekst vaak betrekking heeft op één bepaalde gebeurtenis, wordt aan het maken ervan niet veel tijd, moeite en geld gespendeerd. Desondanks kun je toch zorgen dat het er allemaal fatsoenlijk uitziet. Het maken van een spreekband is verre van moeilijk. Eigenlijk is het erg simpel. Echter, je kunt het zo lastig maken als je zelf wilt. Voer je hem in zwart en wit uit, of kleur je hem in? Doorloop je onderstaande stappen, dan is succes gegarandeerd!


I Bedenken tekst
Zoals gezegd, spreekbanden worden vaak gebruikt om iets of iemand te memoreren aan een bepaalde gebeurtenis. Mensen die Fortuna in een kwaad daglicht hebben gesteld of zich negatief hebben uitgelaten kunnen dus een spreekband verwachten. Het karakter van de tekst is vaak cynisch. Het is natuurlijk prachtig als de tekst ook nog enigszins kryptisch van aard is.

Gelachen is er recent vaak genoeg met de club. Inspiratie genoeg. Ook binnen de club zelf gaat niet altijd alles op rolletjes. Tijd voor een spreekband???

II Keuze materiaal
Erg belangrijk is de keuze van het materiaal. Kies je voor stof of werk je liever met behang? Indien je kiest voor het eerste, speur dan vooral in je linnenkast op zoek naar lakens. Makkelijker is wellicht behang. Hierop kun je namelijk prima schilderen. Ga naar de plaatselijke verf- en / of behangwinkel en informeer naar oude rollen. Voor een paar euro heb je al een rol. Naar gelang de tekst koop je ook behang.

III Aanbrengen tekst
Dit hoeft evenmin een probleem te zijn. Kun je goed spuiten met een spuitbus, spuit je tekst dan op het stof op op de behang. Ben je beter in het hanteren van een verfkwast? Ook geen probleem. Je kunt je tekst er zó opzetten!

Enkele tips:
1) Leg een paar kranten onder het verfblik. Het voorkomt een vloer met verfvlekken.
2) Roer met een schroevendraaier goed in het blik. Klonterende verf werkt niet zo handig.
3) Verf met zogenaamde rollers. Dat werkt een stuk sneller en helpt de verf gelijkmatig aan te brengen.
4) Zorg dat je een schoonmaakmiddel bij de hand hebt om eventuele verfvlekken uit te wissen.

5) Let op: het opsnuiven van verflucht kan je doen laten flauwvallen (zie foto )

IV Drogen
Afhankelijk van de wijze waarop je de tekst aanbrengt, zul je alles moeten laten drogen. Spuit je met een spuitbus, dan is van drogen nauwelijks sprake. Werk je daarentegen met verf, laat alles dan voldoende lang drogen. Je voorkomt er een grote knoeiboel mee. Verf die niet droog is plakt en geeft af. Op het moment dat alles droog is, berg je de spreekband op (vouwen of rollen) en is de spreekband gebruiksklaar.

V Stadion
Je spreekband is klaar voor gebruik. Er rest nog een laatste vraag: hoe te gebruiken? Er zijn twee mogelijkheden.

1) Ophangen in stadion
2) Omhooghouden tijdens match

Waarschijnlijk is het makkelijker om de spreekband op te hangen. Echter, dat is geheel naar eigen keuze! Dat hangt natuurlijk ook af van het materiaal waarvan de spreekband is gemaakt. Let op dat je spreekband niet voortijdig in de gracht belandt. Bevestig hem dan ook stevig aan de gespannen kabel! Je kunt dit het beste doen met stevige, brede tape.

Veel succes!