Étendard is een Frans woord en betekent letterlijk standaard, veldteken; kortom een bannier. Feitelijk zijn het twee stokken met een dundoek ertussen. Het fabriceren ervan is niet zo moeilijk. Onderstaande handleiding moet je helpen te komen tot je eigen étendard. In een aantal stappen wordt het fabriceren met je doorgenomen…

 


I Ontwerp en afmetingen
Alles hangt af van je idee. Heb je geen idee, dan is dat niet direct een probleem. Zoek wat leuke foto’s en je hebt ideeën binnen handbereik. Het leukste is natuurlijk om iets te ontwerpen dat een relatie heeft met Fortuna, maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs. Het voordeel van een étendard is dat het je eigen vlag is en je hem zo persoonlijk kunt maken als je zelf wilt! Na voltooiing van je ontwerp bepaal je de uiteindelijke grootte.

De maten zoals hieronder weergegeven zijn de mini- en maximale maten. Kies je voor een kleiner formaat, dan zal niemand je étendard zien. Het is altijd leuk als je wordt opgemerkt, zeker als je étendard een specifieke boodschap heeft. Overschrijd je de maximale breedte en hoogte, dan heb je een echt probleem. Je étendard zal niet ‘valwind-proof’ zijn en je loopt het risico pardoes weg te waaien. De term ‘valwind’ werd enkele jaren geleden door de heren Nijpels en Coenen geïntroduceerd de Sittardse Mistral is niet van de poes! Alle beloften ten spijt, de valwinden tieren nog immer welig in het Wagner & Partners Stadion….

Breedte étendard:
– maximaal 140 cm
– minimaal 100 cmHoogte étendard:
– maximaal 190 cm
– minimaal 140 cm

PVC-buizen:
Laat deze maximaal 15 cm
uitsteken aan de onderkant

Nadat je je ontwerp af hebt en de uiteindelijke grootte hebt bepaald, ga je dit overzetten op het doek. Voordat je kunt gaan overzetten moet je uiteraard eerst een doek hebben. Je kunt een laken uit de kast trekken, maar ook op woensdag naar de weekmarkt gaan. Daar staan meerdere stoffenhandelaren die je vast wel een stuk katoen willen verkopen. Het meest aan te raden is echter stof dat luistert naar de naam ‘populien’. Elke stoffenhandelaar weet wat je daarmee bedoelt! Al naar gelang de breedte van het aan te kopen stof koop je een bepaalde lengte. Kijk eerst eens rond en laat je op Opgenoord-achtige wijze het eerste de beste aanbod in de maag splitsen! Katoen is soepel en makkelijk te beschilderen. Hoe dikker het stof, des te zwaarder de étendard zal worden en des te korter je deze omhoog zult kunnen houden. Hou hier rekening mee.

II Overzetten ontwerp
Voordat je het gemaakte ontwerp gaat overzetten, moet je eerst de randen aanbrengen. Aan de zijkanten moet je een zoom aanbrengen waarin je de PVC-buizen schuift. Een zoom van 5 centimeter is voldoende. In feite vouw je het stof om, zodat er een soort ‘tunnel’ ontstaat. Deze laat je aan de onderkant (uiteraard) open, aan de bovenkant naai je deze dicht. Het is niet zo moeilijk. Wellicht is het raadzaam hiervoor je moeder in te schakelen! Let op, een zoom van 5 centimeter betekent dat je 10 contimeter moet overhouden aan de rand. Aan de boven- en onderkant volstaat een zoom van 5 centimeter.

Breedte tekenvlak étendard:
– maximaal 140 cm
– minimaal 100 cmHoogte tekenvlak étendard:
– maximaal 190 cm
– minimaal 140 cm

Nadat dit allemaal is gebeurd kun je eindelijk beginnen met het overzetten van je ontwerp. Gebruik voor het tekenen een gewone HB-potlood. Deze heb je vast nog wel ergens liggen. Hiervoor kun je enkele methoden hanteren.

1) Teken je ontwerp met een potlood op het doek. Wil je dit doen, dan moet je ècht goed kunnen tekenen!
2) Maak gebruik van een overhead-projector. Allereerst teken je (of print je; beter resultaat) je ontwerp op een sheet. Deze leg je op de projector. Het doek plak je op een muur. Je tekent alles met potlood over en klaar is kees! Deze methode levert fantastische resultaten op!
3) Rastermethode. Teken een raster van vierkante hokjes over/op je ontwerp. Je kiest bijvoorbeeld voor een raster van 1 x 1 centimeter. Op het doek teken je dezelfde vakjes, alleen vele malen groter (bijvoorbeeld 15 x 15 centimeter). De kunst is om hokje voor hokje vergroot uit te tekenen op het doek. Met behulp van de hokjes kun je de tekening overzetten. Als dit lukt, heb je je ontwerp overgezet en 15 maal vergroot. Dit is niet de makkelijkste methode, maar wel het beste als je noch goed kunt tekenen, noch over een overhead-projector beschikt.

III Inkleuren ontwerp
Even recapituleren. Je doek (liefst katoen) heb je voorzien van een zoom. De zoom aan de zijkant is breed genoeg om er een PVC-buis in te steken. De onderkant van de zoom is dus open (anders gaat de buis er niet in), de bovenkant is dicht. De overige stukken zijn eveneens gezoomd, maar dan kleiner. Je ontwerp is met potlood op het doek gezet. De étendard is klaar om te worden ingekleurd.

Inkleuren kan met behulp van stiften, maar de mooiste resultaten zijn met behulp van verf te behalen. Het beste is te kiezen voor textielverf. Let op dat je verf op waterbasis is; het uitspoelen van je penselen is zodoende een stuk eenvoudiger. Textielverf is duurder dan gewone verf, maar je wilt toch een mooi resultaat? Als je toch in een hobbyzaak bent, neem je meteen wat penselen mee. Koop er een paar ineens, van elke grootte en dikte wat. Je hebt er een stuk of drie nodig.

Voordat je daadwerkelijk gaat schilderen leg je iets onder je doek, ter voorkoming van doorlekken. Nu komt in feite het leukste onderdeel: schilderen! Probeer binnen de lijnen te blijven, al zie je dat op afstand niet. Doe het kleur voor kleur, want je moet de verf een beetje met water verdunnen, hetgeen het inkleuren vergemakkelijkt. Is de verf nog te stroperig? Beetje water toevoegen. Is de verf te dun? Dan een beetje verf toevoegen. Roer goed.

Fase I Fase II Fase III

Na het inkleuren laat je alles een aantal uren drogen. Niet het doek verplaatsen. Was daarna de kwasten goed uit, zodat je deze nòg een keertje kunt gebruiken. Indien je een donkere kleur gebruikt (bijvoorbeeld zwart), neem dan niet dezelfde kwast bij het gebruik van een lichte kleur (geel). Het inkleuren is voltooid. Laat alles drogen. Je étendard is klaar. Tenslotte schuif je de PVC-buizen erin. Het beste is om hiervoor slagvaste buizen (donkergrijs van kleur) te nemen met een dikte van 3/4″.

Je bent nu helemaal klaar voor een perfect begin van de vrijdagavond.

En nu bij elke gelegenheid meenemen!