Sparta en Fortuna geven het begrip “slecht” een nieuwe dimensie. Zoveel onvermogen op 7.000 vierkante meter gras heb ik zelden gezien. Oh ja, er zijn nog tien wedstrijden te spelen, dus dertig punten te vergaren: niets aan de hand dus.


3 Maart 2001

Mentale hardheid is ook een kwaliteit

Sparta Rotterdam 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Volmer, Hermans, Landerl, Van der Hoeven (76. Gommans), Haeldermans, Gerritsen (46. Heering), Hamming (57. Cramb), Simons.
Toeschouwers: 8.103
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Volmer
Rood (Fortuna): –

Rond 11.00uur op deze mooie lenteachtige zondagochtend begeven we ons naar “Bedrijvenplas Fortuna”. We constateren tot tevredenheid dat er twee bussen richting Rotterdam zullen rijden om te zien of Fortuna de definitieve knock-out krijgt uitgedeeld. Zo zie je maar weer, als je een wedstrijd op zondag plant, trek je veel meer supporters dan door de week.

We nemen plaats in bus twee, waar al direct enige consternatie te noteren valt: één van de stewards is niet komen opdagen. Wat opvalt is, dat de andere steward, die wel aanwezig is, geen enkele poging onderneemt om te achterhalen waarom die andere niet is komen opdagen. Hiervoor kunnen twee redenen zijn: Of die twee kunnen elkaar niet uitstaan en de aanwezige steward vindt het al lang goed dat de andere niet is komen opdagen. Of de aanwezigheid van die tweede steward zal de veiligheid van onze supporters niet beïnvloeden en dus is zijn aanwezigheid overbodig. We willen beide theorieën niet bij voorbaat uitsluiten. We hebben zelfs een poging gedaan om in contact te treden met de aanwezige steward, maar het valt niet mee om een zinnig gesprek te voeren met dit exemplaar….

De busreis verloopt voorspoedig en we constateren dat onze club weer een groepering rijker is: Jeugd Crew Sanderbout. Een afvaardiging van deze crew zit achter in de bus. We zijn benieuwd of ze de komende jaren regelmatige bezoekers zullen worden van uitwedstrijden. De busreis wordt aangegrepen om nog wat vakliteratuur te lezen. In het (naar eigen zeggen) toonaangevende voetbalmaandblad “Elf” lezen we dat Hesp vindt dat Gerritsen in potentie de meeste kwaliteiten heeft in onze selectie. Maar ja, Hesp roept wel meer. Zo houdt ie nog steeds vol (behalve als de voertaal Spaans is) dat hij volgend seizoen keept bij Fortuna Sittard en als we de VI er naast leggen, zien we dat Zegers over andere informatie beschikt. Voor het eerst deze middag gebruiken we de gevleugelde uitspraak “whatever”.

Als Fortuna Online dan alweer de hoofdprijs uit de loterij wegkaapt (we zijn al weken in topvorm, maar nog steeds niet opgeroepen door Koning/Koek) bereiken we een kleine twintig minuten voor aanvang van de wedstrijd Het Kasteel.

Weinig tijd, dus we schieten snel in onze Goodyear jassen en bestormen de snackbar. Frikadel, gehaktstaven en kroketten. Het is geen publiek geheim meer dat de Goodyear commissie een zwak heeft voor een broodje kroket en dus bestellen we dat maar. Mwah, mwah, dit is typisch zo’n kwakkelbroodje. Je kunt niet ontkennen dat dat bruine ding een kroket is en het smaakt er ook wel naar, maar in gezamenlijk overleg met één der Fortunahome webmasters (die een gehaktstaaf naar binnen zit te werken) concluderen we dat het niet over houdt. Geen sterren dus…

Door naar de tribune waar we constateren dat er ook nog wat supporters op eigen gelegenheid zijn gekomen. We houden het op 130 Fortunezen vandaag. Als we naar de hoofdtribune kijken, zien we niet alleen dat daar ook Fortuna fans zitten, maar we zien ook Mommers zitten met een Braziliaantje naast zich. Het zou zomaar Claudio kunnen zijn, maar bewijs hebben we niet. Ik bedoel is er iemand die gelooft dat er slechts één Sven Goran Eriksson bestaat?


Diep weggedoken in een jas ontwaren we Claudio!

Op het veld is de warming-up in volle gang. Koning/Koek hebben gekozen voor dezelfde elf namen als afgelopen woensdag tegen Ajax, en dat is niet meer dan logisch. Toch zijn er veranderingen. Gerritsen en Stijn de Stofzuiger dragen vandaag geen handschoenen (Stijntje zelfs korte mouwen) terwijl het vandaag toch echt kouder is dan afgelopen woensdag. Verder heeft Gerritsen ook zijn zilveren stappers in de wilgen gehangen. Kortom de intenties zijn vandaag goed.

De tegenstander heet Sparta en alhoewel de Fever Pitch Statistics een behoorlijk lastige wedstrijd voorspellen, hebben we goeie redenen om ze aan de kant te schuiven. Al die nederlagen tegen Sparta vonden plaats in een grijs verleden. De laatste jaren was hier niets dan goeds te melden.

De scheidsrechter heet Braamhaar, maar heeft geen groot genoeg Fortunaverleden, dus kunnen we hem ook niet onderwerpen aan onze messcherpe analysemethoden (ook al zo’n succesnummer dit jaar…).

Goed de wedstrijd dan maar. We moeten winnen om een waterkansje te houden op handhaving. Elke andere uitslag staat gelijk aan degradatie. Sparta trapt af en Fortuna speelt richting ons vak. Dat betekent dus ook dat de keeper van Sparta voor onze neus staat. Er gloort onmiddellijk hoop, want het jochie dat in de goal staat schat ik 1,64m lang en 61kg schoon aan de haak. Als Fortuna vandaag niet scoort kan daar maar één reden voor zijn: er is geen enkel schot tussen de palen geweest.

De eerste tien minuten kunnen we gevoeglijk vergeten. De daaropvolgende tien idem dito. Op het half uur komt het hoogtepunt van de eerste helft als Bouchiba van 25 meter op doel schiet (makkelijke prooi voor Hesp) en Koevermans zijn eerste dikke kans van de wedstrijd verprutst. Daarna zakt het niveau van de wedstrijd weer weg en bereiken we de rust met een 0-0 tussenstand.

De eerste helft kan dus in vijf zinnen worden samengevat en hoewel het niet mijn intentie is om zo kort door de bocht te willen zijn, zou ik absoluut niet weten wat ik er nog meer over moet vertellen. Tja, de Fortunezen in het uitvak hebben 45 minuten gezongen, maar mij staat voor de rest helemaal niets meer bij.

In deze eerste helft geven Sparta en Fortuna het begrip slecht een nieuwe dimensie. Vroeger (dus voor het duel Sparta – Fortuna Sittard) toen alles beter was, had je bepaalde zaken die je als slecht zou kunnen aanmerken. We noemen een paar voorbeelden:

– broodjes bal eten in Alkmaar mag je gerust ongezond noemen, want die gehaktballen daar zijn slecht;

– slechts één vraag goed beantwoorden bij een multiple choice toets (vier keuze mogelijkheden), die bestaat uit 40 vragen mag je gerust slecht noemen want je haalt de gokfactor niet;

– Luisteren naar Sky Radio is ook al niet bevorderlijk voor de gezondheid, want die muziek kun je rustig als slecht bestempelen.

Tot gisteren was er dus geen probleem, het leven was redelijk overzichtelijk. Je had slechte dingen, je had goede dingen, maar met dank aan deze 22 acteurs op het veld is na vandaag “slecht”, “slecht” niet meer. Braamhaar houdt het bij 0 minuten extra tijd: voorwaar een uitstekende beslissing.


Boukhari, de enige voetballer van niveau op het veld

Weet er zich nog iemand te onderscheiden bij ons? Zeker, Dennis Gerritsen. Ik kan het ook niet helpen, maar als ik Dennis vandaag zie spelen, dan begint er linksboven in mijn ooghoek (onbewust) een “H” te knipperen. De “H” van herhaling: een vertraagde herhaling wel te verstaan. Goeie genade wat een tempo…..

Tweede helft dan maar. Koning/Koek hebben Gerritsen maar gewisseld en Heering mag op zijn plek opdraven. Lijkt me een verstandige beslissing. De 11 Spartanen op het veld hebben zich blijkbaar geschaamd voor de wanprestatie in de eerste helft en gaan wat voortvarender van start. Wij schamen ons nergens voor en ploeteren rustig verder. Het levert Sparta een x-aantal kansen op, maar ze zijn allemaal niet besteed aan ene Koevermans. Ik neem aan dat ons geweldige scoutingnetwerk deze Spartaan al jaren volgt en op het punt staat hem voor vijf jaar vast te leggen.


De Koevermans shuffle

De mooiste actie van deze middag (en daarmee één van de twee eredivisiewaardige acties in dit gehele duel) komt op naam van Boukhari. Hij ziet vanaf de rand van het strafschopgebied Hesp te ver voor zijn doel staan en lobt hem. Helaas voor Boukhari ploft de bal op de lat en helaas voor Sparta is de rebound voor Koevermans!


Mijn naam is Koevermans, ik ben 21 jaar en doe Andy McLeod na

En wij, wat doen wij in die tweede helft? Ach, de strijdlust is helemaal het probleem niet. Het is weer het oude liedje. Staat onze ploeg onder druk van het moeten winnen, dan slaan ze dicht en lukt niks. Vandaag vertaalt zich dat in een vreselijke nonchalance op het veld. Stijn, is het nu zo moeilijk om een bal over 15 meter in de voeten te spelen van een medespeler? Blijkbaar wel en het is zelfs zo erg met Stijntje dat Rijkaard zijn manschappen aanspoort, Stijntje bewust niet te dekken. Stijntje staat steeds bommetje vrij, krijgt constant de bal aangespeeld, blijkt keer op keer niet in staat om een simpele pass over 15 meter te verzenden, waardoor Sparta het balbezit keer op keer gratis terugkrijgt. Fascinerend om te zien.

Verder is het fascinerend om te zien dat Koning/Koek dat blijkbaar niet zien en de spitsen de schuld geven (Hamming wordt gewisseld) omdat zij niet balvast zouden zijn. Maar als je door Stijntje of wie dan ook aangespeeld wordt door middel van passes die zelfs een belediging zouden zijn voor het begrip ziekenhuisbal dan zal dat niet meevallen….

En even later kan ik het helemaal niet meer volgen als Koning/Koek dan toch besluiten een middenvelder op te offeren en kiezen voor Van der Hoeven. Van der Hoeven was de enige op het veld die de verlamdheid die over onze ploeg hing van zich af wist te schudden door keihard te knokken voor een goed resultaat. En alles wat ie deed was zinvol. En juist hij, moet er dan vanaf. Nou ja, hij was natuurlijk wel een dissonant, dus dat spreekt voor Koning/Koek om hem te wisselen.


Er zijn leukere baantjes op het moment

Pff, ik kan het niet meer volgen. De wedstrijd bevindt zich in de slotfase. Koevermans heeft al een stuk of vijf kansen verprutst en geloof het of niet ook wij krijgen zowaar een kansje. We hebben een corner in 86ste minuut versierd. Volmer gaat mee naar voren maar komt een teenlengte tekort om de bal meer richting te kunnen geven zodat de bal op doel was geweest.

In de 91ste minuut zien we dan het eerste en enige hoogstandje van Fortuna in deze wedstrijd. Het komt op naam van de ingevallen Cramb, die van een metertje of 25 de bal naar de verste hoek krult. De bal valt net niet binnen, maar ja dat had ook teveel van het goede geweest. Eindstand: 0-0.

Dat was het dan, dag eredivisie….

De terugreis is erg rustig. Gelukkig zijn er voldoende Brandjes voorradig om de ergste ellende weg te doen vloeien. Op de achtergrond horen we Sky Radio. Ach, na zo’n duel is dat best aardige muziek!