De neutrale toeschouwer zal zich wel goed vermaakt hebben met zeven doelpunten. De Spartanen zullen het ook wel amusant hebben gevonden en die overige 6.300 man moeten het met zeven leuke openingsminuten doen. Wat er daarna gebeurde, mag Joost weten…


13 Oktober 2001

Fortuna krijgt loon van de angst

Fortuna Sittard 3 Sparta Rotterdam 4
Doelpuntenmakers: 7. Gerritsen 1-0; 22. Marbus 1-1; 26. Cramb 2-1; 55. Boukhari (pen) 2-2; 59. Koevermans 2-3; 86. Blinker 2-4; 90. Cramb (pen) 3-4
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom (83. Averdijk), Van Geem (75. Heering), Hermans, Landerl, Van der Hoeven, Van Dieren (32. Rook), Gerritsen, Hamming, Cramb.
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd betreden we het voetbalbastion genaamd “Wagner & Partners Stadion”. Voor de kassa’s zien we een klein rij. Ongelooflijk, er zijn dus mensen die speciaal voor deze wedstrijd naar het stadion komen. Of nee wacht, het ligt anders. Fortuna heeft besloten vandaag al de eerste kortingsactie te houden. Kijk eens aan zeg, was het vorig seizoen nog net niet voordeliger om geen seizoenkaart te nemen in plaats van 17 losse kaartjes, dat gaat dit seizoen veranderen als er zo vroeg al kortingsacties komen. Maar het meest trieste resultaat van deze kortingsactie zien we pas als we het stadion betreden. Er zijn nauwelijks meer supporters gekomen als gevolg van de korting….. Die 1.500 à 2.000 man die de club na afloop van vorig seizoen de rug hebben toegekeerd hebben hun neus blijkbaar behoorlijk vol van ons clubje….

Op het veld is de voorbereiding in volle gang. Voor het eerst dit seizoen zien we dat Verel daadwerkelijk serieuze keuzes moet maken. De terugkeer van Gerritsen en Van Geem, zorgt ervoor dat Verel zeven spelers (Gerritsen, Heering, Van Dieren, Rook, Stijn de Stofzuiger, Landerl, Van der Hoeven) beschikbaar heeft voor vier posities op het middenveld. En dan vallen er dus slachtoffers. In dit geval blijken het Rook, Heering en Stijntje te zijn. Van der Hoeven in plaats van Stijn, toch wel verrassend.

De tegenstander van vanavond heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot de ideale sparringpartner van ons. Was Fortuna in problemen, dan was daar altijd Sparta om de nodige punten aan te leveren. We zien in de “Fortuna kicks” zelfs dat we nu al vijf maal op rij van deze Rotterdammers hebben gewonnen in Sittard. De laatste twee uitwedstrijden wonnen we trouwens ook. Het levert de Spartanen een keurige tweede plek in de Points Stay @ Home rangschikking.

De scheidsrechter van vandaag heet Van Egmond en dat is volgens de statistieken ook al goed nieuws. De afgelopen jaren ontpopte hij zich als een echte Fortunees, hetgeen hem een tweede plek oplevert in The Ref’s a Fortunees rangschikking.

Kortom, we hebben de punten keihard nodig en deze combinatie van tegenstander en scheidsrechter zijn veelbelovend. Als we vandaag niet winnen, dan mag je je afvragen waar en wanneer we dan nog wel winnen?

Dat hebben de spelers ook wel begrepen en ze komen furieus uit de startblokken. In de eerste vijf minuten voetbalt er slechts één ploeg: Fortuna Sittard. We zijn feller, we zijn scherper, kortom we zijn beter. Precies zoals we dat willen zien. Als je goed luistert kun je Dave van de Meer al om zijn moeder horen roepen, maar tevergeefs, want na zeven minuten ligt de bal in het net. Keeper Kooiman moet zich het middelpunt van een ware schiettent hebben gewaand. Het begint met een schot van Gerritsen, dat schot kan Kooiman mooi redden, de rebound valt voor de voeten van Van der Hoeven en opnieuw redt Kooiman mooi, maar daarna is Kooiman overgeleverd aan de goden. Dat gaat nog één keer goed, als de tweede rebound terechtkomt bij Cramb wiens verwoestende schot de lat teistert. Bij dat schot moet het engeltje dat Kooiman op zijn lat had zitten geplet zijn, want de volgende rebound is voor Gerritsen en die gaat er wel in: 1-0!


Gerritsen opent het bombardement op Kooiman en zal het uiteindelijk afronden!

Kijk dat willen we zien, lekker fel no-nonsense voetbal, waarmee we de tegenstander volledig afbluffen. We nemen nu dus een 1-0 voorsprong die het zelfvertrouwen nog een oppepper moet geven. Het publiek gaat erachter staan, Sparta is aangeslagen, dus er kan maar één motto zijn: doordrukken!

Maar wat schetst onze verbazing? Wat voor iedereen volkomen logisch is, blijkt voor een stuk of tien mannen gestoken in geel/groene pakjes een stuk minder logisch. We waren feller voor de treffer, nu is Sparta feller, we waren scherper voor de treffer, nu is Sparta scherper. Wie weet waarom, mag het zeggen….

Hebben we dit al eens eerder gezien? Zeker, het gehele vorige seizoen. We gaan maar eens terug naar het vorige seizoen en pikken er de thuiswedstrijd tegen Sparta uit. Vandaag scoorde Gerritsen na 7 minuten de 1-0, vorig seizoen deed Gerritsen dat na 8 minuten. En wat gebeurde er toen, we citeren: “Hmmm, wat kun je met zo’n voorsprong eigenlijk allemaal doen? Je zou hem kunnen uitbouwen maar je kunt ook in paniek raken. Het komt per slot van rekening niet vaak voor dat we op voorsprong komen. Fortuna kiest voor het laatste.”.

Exact hetzelfde als vandaag. Fortuna raakt opnieuw in paniek van een voorsprong. Iedereen doet maar wat in het veld, niemand houdt zich aan zijn taken. En dan is er ook geen enkele speler in onze ploeg die het overzicht heeft en/of het overwicht heeft om de rust terug te laten keren in de ploeg door iedereen duidelijk te maken dat het spelletje een stuk simpeler wordt als iedereen doet wat ie moet doen.

Nou ja, het is niet anders en we gaan verdedigen. En dat is duidelijk geen bewuste keuze van de Fortunezen, want dan zou je verwachten dat er nog eens een geslaagde counter zou komen. Nou die zien we voorlopig niet. Het enige wat we zien is dat Sparta steeds gevaarlijker voor onze goal wordt. Het overwicht leidt tot kleine kansjes, kleine kansjes worden grotere kansen en na 22 minuten staat de verdiende gelijkmaker op het bord: 1-1. Boukhari slalomt zich een weg door onze defensie op weg naar de achterlijn. Daar aangekomen ziet hij dat zelf schieten geen zin heeft, maar gelukkig staat Marbus bommetje vrij voor de goal, een eenvoudige passje en een simpele intikker later is de gelijkmaker een feit.

Misschien maar goed ook, want wellicht gaat Fortuna nu weer voetballen. Nou dat blijkt “wishful thinking”, want ook na de 1-1 lijkt het nergens naar. Sparta begint nu ook in de malaise te delen. Een teamsport kun je deze voetbalwedstrijd niet meer noemen. En het is dan ook niet vreemd dat het eerstvolgende opwindende moment een individuele actie is, en wat voor een actie! Een minuutje of vijf na de 1-1 kan Cramb aan de rechterkant het strafschopgebied binnen wandelen. En daar waar je van een Schot een keiharde uithaal verwacht en zeker geen subtiele lob, komt hij toch met die tweede optie op de proppen. Wat een schitterende lob: 2-1!!


Winter vraagt een handtekening na de fenomenale lob van Cramb

We hebben lang moeten wachten op een goal van onze nieuwe aanwinst, maar dit was het wachten wel waard. Zelf had ie blijkbaar al wat eerder een goal willen maken, want daar geeft hetgeen hij doet direct na zijn goal alle aanleiding toe. Hij stormt op de N-side af om daar even zijn gram te halen. Een reclamebord wordt het kind van de rekening. Hij trapt er gewoon recht doorheen.

En dat tot algehele verbijstering van een mannetje dat speciaal is ingehuurd om die roterende reclameborden aan de gang te houden. Die roterende reclameborden hebben namelijk nogal eens de gewoonte om er gedurende een wedstrijd mee op te houden. Daarvoor heeft Fortuna een mannetje ingehuurd, die dan pijlsnel het euvel komt verhelpen. Maar als dat mannetje ziet wat Cramb doet flipt ie helemaal uit. Zelfs een fotograaf wordt er bijgehaald om te zien wat die gekke Cramb wel niet met zijn reclamebordjes heeft gedaan. Schitterend moment!

Dat doelpunt was een juweeltje, maar laten we er ons toch vooral niet door misleiden. Kwalitatief gezien stelt ons spel geen klap voor. Het blijft hommeles en de ploeg die in de afgelopen wedstrijden af en toe toch heeft laten zien wel aardig te kunnen combineren, zakt volledig door het ijs. En dat wordt er allemaal niet beter op als na een half uur Van Dieren geblesseerd uitvalt. Zeker, dat kunnen we er ook nog wel bij hebben. Niet Stijn de Stofzuiger maar Rook is zijn vervanger. Stijntje is in de pikorde blijkbaar stevig gezakt. Sparta ziet het allemaal aan en beseft dat hier meer te halen is dan een nederlaag. We helpen ze als het ware in het zadel en er komen ook weer kansjes voor de Kasteelheren. Niet alleen blijkt dan dat we geen leider hebben, er is ook niemand die eens de botte bijl hanteert. Ik ga hier niet pleiten voor zware overtredingen, maar een beetje meer een over mijn lijk mentaliteit zou toch ook geen kwaad kunnen?

Maar goed, niets van dat alles en dat we de rust met 2-1 halen is te danken aan ene Koevermans. De man weet een kans voor open doel op magistrale wijze te verprutsen. Het blijft leuk die Mickey Mouse competitie, ruststand 2-1.

In de rust zien we weer enkele jeugdelftallen optreden. Wat ons deugd doet is dat de dubbele schaar van Haeldermans navolging heeft gevonden bij onze jeugdspelers. Een jochie van SVC uit Roermond passeert middels een dubbele schaar de keeper. Kijk eens aan, er is zelfs sprake van voortschrijdend inzicht, want Haeldermans is het nog nooit gelukt om iemand te passeren via een dubbele schaar!

Tweede helft. Fortuna is ongewijzigd en nu maar hopen dat Verel zijn spelers heeft kunnen overtuigen van het nut van samenspel. Als iedereen nu eens gewoon zijn eigen taak uitvoert, dan moet het al een stuk beter gaan. Maar ook die tweede helft geeft weer weinig reden tot tevredenheid. Gelukkig is in de beginfase Emeran Blinker nog steeds de baas. En als Emeran een puike voorzet geeft, is het zelfs bijna 3-1. Bijna, want de kopbal van Cramb belandt op de lat en niet in de goal. De tweede maal dus dat Cramb de lat treft. Nu moeten we gaan oppassen want als hij ook nog een derde maal de lat treft, mag hij waarschijnlijk naar goed Brits gebruik de lat mee naar huis nemen (of was dat de bal na drie treffers?).


Mooi gekopt door onze beste man op het veld, maar de lat zal in de weg staan….

Geen 3-1, maar in plaats daarvan opnieuw paniekvoetbal. Maar ja, met Van der Hoeven en Rook centraal op het middenveld, moet je natuurlijk ook niet gek veel meer verwachten. Er komt dus druk op onze achterhoede en Van Geem en Akerboom maken ook al geen beste indruk. Maar echt vervelend voor ons wordt het pas als ook Emeran duels begint te verliezen van Blinker. 50 Minuten was onze Fransman hem de baas, maar de krachtsverhoudingen aan onze rechterkant slaan dan ineens om. Het duurt een minuutje of vijf voordat daar de eerste problemen van komen. Blinker passeert Emeran en stormt op Akerboom af. Die glijdt uit in het strafschopgebied en in zijn glijbeweging trapt Blinker de bal richting Akerboom. Dat Akerboom die bal vervolgens met zijn handen raakt, staat buiten kijf. De vraag is, is dat aangeschoten handspel of niet? Van Egmond neemt duidelijke enkele seconden bedenktijd en zegt dan: nee, dus penalty.

Hmm, nu zit ik hier een rubriekje bij te houden van Fortuna’s best gezinde scheidsrechters. Daar heb ik uren ingestoken, maar het resultaat is tot dusverre bedroevend. Ook deze scheidsrechter, die statistisch gezien toch echt een Fortunees genoemd mag worden, weigert mee te werken. Bah, bah, bah.

De penalty is een klus voor Boukhari. Die klaart ie knap, maar zijn daarop volgende reactie maakt duidelijk dat deze goeie voetballer, psychologisch nog niet helemaal rijp is voor voetbal op het hoogste niveau. Hij heeft deze competitie al vaker laten zien behoorlijk provocerend bezig te kunnen zijn naar de tegenstander en nu loopt ie hier driftig gebarend naar het Fortuna publiek, terwijl daar geen enkele aanleiding voor was. Nog geen moment was hij geprovoceerd door het Fortuna publiek en dan toch deze reactie. Dan kan er maar één reden zijn, de jongen weet niet om te gaan met spanningen die in zo’n wedstrijd spelen. De manier waarop hij dat vervolgens uit is beneden alle niveau en het zou een trainer van het niveau Rijkaard sieren als hij die jongen tegen zichzelf in bescherming neemt door hem te wisselen. Maar ja, Frank “da spugt das Lama schon wieder” Rijkaard kon er natuurlijk zelf ook wat van.

Hoe dan ook, de stand is 2-2 en dat lijkt me terecht. Vervolgens gebeurt er iets wat je niet meer voor mogelijk zou houden: Fortuna gaat nog slechter spelen…. Sparta maakt er dankbaar gebruik als Koevermans drie minuten na de gelijkmaker Sparta zelfs op voorsprong zet: 2-3. Er zat een buitenspelluchtje aan die goal, maar misschien had het feit dat Bouchiba meters voorsprong had op onze verdedigers meer te maken met onze bedenkelijke reactiesnelheid dan met buitenspel. Het had nog eens vijf minuten later nog erger kunnen worden als de grensrechter een beetje had opgelet. Een afstandschot van Zijm spat uiteen op de onderkant van de lat. De bal stuit op de grond en vervolgens uit het doel. Nu is het altijd lastig om te zien of zo’n bal achter de lijn opstuit of ervoor, maar vanuit vak C was er geen twijfel mogelijk. Die bal was duidelijk achter de lijn geweest en dat had dus de 2-4 moeten zijn. Maar ja, de grens stond niet op de achterlijn, iets wat je hem ook niet kwalijk kunt nemen, en van waar hij het moest beoordelen heb je waarschijnlijk het slechtste uitzicht van het hele stadion. Dus dat hij het niet zag kan ik nog begrijpen ook.

Daar komen we dus goed weg, maar wat hebben we eraan, we staan toch nog steeds achter. En toch komen er halverwege die tweede helft zowaar weer kansjes voor Fortuna op de gelijkmaker. Want hoe slecht we ook spelen, dit Sparta is natuurlijk ook geen groots team. We zien Hamming voor het eerst in de wedstrijd via een kopbal, die Kooiman mooi uit de lucht plukt. Maar zijn tweede redding op een kopbal van Van Geem uit een corner is veel spectaculairder. Daarmee houdt hij de Sparta duidelijk op de been.

In het laatste kwartier gaat Verel alles of niks spelen. De centrale verdedigers Van Geem en Akerboom verlaten het veld voor Heering en Averdijk. Daarmee haalt Verel de gehele opstelling overhoop, maar ach iedereen doet toch al wat hem goeddunkt dus dat maakt ook niet meer uit.

Helaas wordt het helemaal niks. De twee invallers hadden net zo goed niet kunnen invallen, want ze presteren niks. En dan hebben we nog die stewards. Daar wil ik het ook nog even over hebben. Goeie genade wat een prutsers. Wat gebeurde er weer een keertje of vijf deze wedstrijd (standaard in thuiswedstrijden)? De bal verdwijnt in de gracht, de ballenjongens geven snel een vervangende bal aan Hesp, die trapt snel uit. En wat zien we dan keer op keer in de gracht? De stewards vechten om de bal en trappen die vervolgens het veld op: dus twee ballen in het veld. Wie maakt hier eens een eind aan? Het is zo frustrerend om te zien.

Mocht er een steward zijn die dit leest dan hier de nieuwe stalorders: bal in gracht, ballenjongen geeft reservebal aan keeper, ballenjongen kijkt vervolgens in de gracht. Steward pakt bal en wacht totdat hij het gezicht van de ballenjongen ziet en geeft vervolgens de bal aan de ballenjongen. Gesnopen? Oh ja, mochten we een voorsprong verdedigen, dan kan het huidige plan gewoon uitgevoerd worden (maar dat is puur hypothetisch natuurlijk).

Het werd dus niks, want een paar minuten voor tijd scoorde Blinker de 4-2. Blinker, die dan Emeran al lang en breed van zich heeft afgeschud kan zomaar binnenschieten. Einde voorstelling, of toch niet? Het prijst de Fortunezen dat ze toch nog niet willen opgeven. En er komen nog twee dikke kansen ook. De eerste voor Hamming wiens inzet fantastisch gered wordt door Kooiman en de tweede voor Cramb, die in het strafschopgebied gevloerd wordt door een Spartaan. Een duidelijke ippon plus een penalty natuurlijk.


Van Egmond vond het een Ippon, Winter een Wazari en Cramb heeft geen idee waar het over gaat.

Cramb trapt die feilloos binnen, maar dan is de blessuretijd al aangebroken. In die drie minuten extra tijd zijn we niet in staat om de bal voor de goal van Kooiman te trappen, terwijl er geen Spartaan meer op onze helft is. Vraag me niet waarom, maar het lukt niet. En als zelfs dat niet wil lukken ziet Van Egmond er ook geen heil meer in en hij fluit dan maar af.


Cramb scoort, maar in Engeland noemen ze dat: “too little, too late”

Een schitterende voorstelling was ons deel. Slechts zeven minuten was het goed, daarna hielden de spelers er collectief mee op. Misschien had het met die kortingsactie te maken. Gereduceerde toegangsprijzen? Dan ook maar een beperkt aantal minuten voetbal. Wie zal het zeggen.

In het supportershome druppelen zo nu en dan nog wat spelers binnen. Stijn de Stofzuiger snapt het allemaal niet meer. Maar we adviseren hem om eens met de vuist op tafel te slaan, dat wil ook nog wel eens helpen. Averdijk, Akerboom en Emeran snappen het ook allemaal niet (Fritz vooral letterlijk) en kijk eens aan Hans Verel komt ook nog. Maar Hans kan het ook nog niet geloven. Ook hij begrijpt niet wat er allemaal in het veld gebeurt als we een voorsprong nemen.

Als de spelers willen vertrekken, blijkt dat ineens niet meer te kunnen. De politie heeft het supportershome afgegrendeld. Het sterke gerucht gaat dat Osama Bin Laden zich in het supportershome ophoudt. Toegegeven die kale vlakte waarop ons stadion staat ziet er behoorlijk Afghaans uit, maar is dit niet wat overdreven? Blijkbaar niet want daar komen ineens vier politieagenten naar binnen die eens komen kijken of ze iemand kunnen vinden. Verel probeert het ijs nog te breken door de heren een drankje aan te bieden, maar dat wil niet lukken. Onverrichter zaken verlaten ze dan weer het home en ook wij kunnen eindelijk vertrekken. Behoorlijk gedesillusioneerd, want een nederlaag tegen Sparta was wel het laatste waar we op hadden gerekend….