Koning voorspelde dat deze spelersgroep hier en daar wel eens op zijn bek zou gaan, maar ook wel eens voor een verrassing zou gaan zorgen. De eerste voorspeling kwam al op de derde speeldag uit. Nu maar hopen dat we ook nog eens gaan verrassen.


8 September 2002

Fortuna krijgt een pak slaag in Rotterdam west

Sparta Rotterdam 4 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 16. Mendes Da Silva 1-0; 34. Mendes Da Silva 2-0; 59. Conteh 3-0; 65. Koevermans 4-0
Opstelling: Baart, T. Janssen, Akerboom, Steegs, Cagnazzo (37. Gommans), Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld (64. Rajcomar), Brusselers, Hamming, Tychon (46. El Gaaouiri).
Toeschouwers: 4.518
Scheidsrechter: Van Egmond
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Rond een uur of half twaalf vertrekt de eerste busreis van het seizoen naar een uitwedstrijd. De wedstrijd zal beginnen om half drie en de tegenstander heet Sparta. Dat klinkt redelijk eredivisie-achtig, maar niets is minder waar.

De voetbalbolwerken “Fortuna” en “Sparta” zijn danig in verval geraakt en de overkomsten tussen beide ploegen zijn zo talrijk dat het pijnlijk wordt. Daar gaan we dus maar niet aan beginnen….

De busreis verloopt voorspoedig, het aangekondigde baggerweer blijft uit, dus zitten we aangenaam in het zonnetje in de bus. Onderweg gebeurt er helemaal niets, dus kunnen we meteen door naar het Kasteel, waar we rond 13.45uur aankomen.

De Goodyear commissie – die het er vorige week in Maastricht lelijk bij liet zitten – pakt zijn taak weer op en snelt naar de snackbar. Het aangeschafte broodje kroket is matig van kwaliteit. Met name de versheid van het broodje wordt danig in twijfelgetrokken. Dat zou best nog wel eens een overblijfsel kunnen zijn van de laatste thuiswedstrijd van Sparta. En aangezien Sparta deze competitie nog niet thuis speelde, kan iedereen uitrekenen hoe lang dat geleden is….

We nemen plek op de tribune en bladeren door het programmaboekje van Sparta. Het concept van dat boekje is hetzelfde als dat van ons. Is dit soms eerste divisie formaat?

Anyway, ook Sparta beseft dat de overeenkomsten met Fortuna groot zijn. Ze blikken nog eens terug op de mooie jaren onder leiding van Van Marwijk. Maar ja toen verkochten we Paauwe, Fuchs, Dirkx, Van Bommel en Hofland en toen was het voorbij. Dat klopt, zeker het vertrek van Fuchs heeft ons geen goed gedaan!!

We concentreren ons maar eens op het veld, want daar zien we toch wel enige verrassingen. Geert Brusselers staat namelijk al in de basis. En dat heeft te maken met het feit dat Klimek er niet bij is. Cagnazzo gaat linksback spelen en Brusselers linkshalf. Voor de rest is er geen nieuws te melden in de basisopstelling.

Paul Janssen zit voor het eerst bij de selectie. Hij begint op de bank, net als Gommans die terugkomt van een blessure.

Is er nog iemand van Sparta die we moeten kennen? Nou, geen enkele tegenwoordige Spartaan speelde ooit voor Fortuna, maar toch zijn er drie Spartanen die ooit met ons in verband zijn gebracht. Danny Schenkel stond ooit op Mommers’ wensenlijstje. Ousmane Sanou werd afgelopen seizoen al eens gepresenteerd als een Sittardse aankoop, maar kwam niet door de keuring heen en Kenneth Cicilia was ooit eens een weekje op proef bij ons. Maar daar houdt de Sparta connectie op.

Als de spelers het veld opkomen, schalt het Spartalied op beschaafde toon door het stadion. Dat is traditie en dus is dat mooi. Waarom dat in Sittard ook niet kan met “Nao Veure” is al jaren een raadsel en zal dat ook wel altijd blijven. Of is er soms echt iemand bij ons op de tribune die dat geschreeuw voor aanvang van een wedstrijd in het W&P Stadion mooi vindt?

In het uitvak hebben zich nu zo’n 120 Fortunezen verzameld. Geen gekke delegatie voor de Gouden Gids divisie!

De wedstrijd! Sparta begint duidelijk beter aan dit duel dan Fortuna. De Spartanen zijn wat feller maar toch vooral beter dan de Fortunezen. En met name aan onze linkerkant gaat het helemaal mis. Dario Cagnazzo als linksback? Degene die dat verzonnen heeft, moet zich maar eens op zijn hoofd krabben.

Nou ja, misschien waren er ook niet zo gek veel alternatieven op die plek voor Klimek. In ieder geval kan Rui Monteiro (toch ook niet bepaald een wereldvoetballer) doen en laten wat ie wil. Binnen een kwartier creëert Sparta zich al een paar kansjes en de meeste komen over onze linkerkant. Nu niet denken dat het aan onze rechterkant bij Thomas Janssen potdicht zit, maar je kunt het Sparta niet kwalijk nemen dat ze de weg van de minste weerstand kiezen. En van weerstand is aan onze linkerkant geen sprake…

Die kleine kansjes zijn nog allemaal een prooi voor Rein Baart, maar kleine kansen worden op een gegeven moment groter en dan komt er een moment dat er ook voor Baart geen houden meer aan is. Dat moment bereiken we al na 16 minuten. Monteiro speelt Mendes da Silva aan. Steegs staat niet op te letten en Mendes da Silva prikt de bal keurig langs Baart: 1-0.

Volkomen terecht en dan maar hopen dat Fortuna niet helemaal in mekaar stort. Dat laatste gebeurt niet, maar beter wordt het ook niet. Sparta blijft de betere op het veld en er is geen Fortunees die er blijkbaar iets aan kan doen. Brusselers komt helemaal niet aan voetballen toe, omdat ie Cagnazzo op sleeptouw moet nemen en Van der Hoeven heeft het veel te druk met het dichten van gaten die overal vallen.

Nee, dit is niks. Een kwartiertje later verdubbelt Sparta de voorsprong. Opnieuw scoort Mendes Da Silva. En ook nu het 2-0 staat kun je moeilijk zeggen dat dit niet verdiend is. Cagnazzo wordt dan maar uit zijn lijden verlost. Harrie Gommans komt er voor hem in en dus krijgen we behoorlijk wat verschuivingen in het elftal. Steegs gaat spelen op linksback. Van der Hoeven neemt zijn plek over centraal achterin. Hamming zakt terug naar het middelveld en Gommans gaat naast Tychon in de spits spelen.

Of wordt Tychon linksbuiten en gaat Brusselers centraal spelen met Hamming en Gommans in de spits? Wie het uit de chaos op het veld nog kan opmaken mag het zeggen.

Maakt het wat uit? Nee, niks. We mogen Baart dankbaar zijn dat de ruststand 2-0 is. Van de eerste helft onthouden we alleen Peter Brune, die op het moment dat twee Spartanen tegelijk geblesseerd op het veld lagen besloot om de Spartaan die de Sparta verzorger noodgedwongen links moest laten liggen te verzorgen. Het enige moment van Sittardse klasse.

In de rust komt “Désenchantée” van Kate Ryan voor de zoveelste keer langs. Favoriete plaat van Radio Rotterdam? Nou ja, toepasselijk is het natuurlijk wel, want we zijn wel un peu désenchantés…..

Tweede helft dan maar. Na Cagnazzo heeft Koning ook Tychon uit zijn lijden verlost. Samir El Gaaouiri mag als linksbuiten proberen te redden wat er te redden valt.

Of El Gaaouiri er wat mee te maken heeft is onduidelijk, maar Fortuna komt zowaar goed uit de startblokken. De geel/groenen spelen wat feller en met wat meer lef dan in de eerste helft. Met name wat meer lef, want iedere Fortunees doet een stapje naarvoren en Sparta moet terug.

Zo’n opleving duurt altijd net zolang totdat de tegenpartij de eerste geslaagde counter weet uit te voeren. Want als dat gebeurt slaat de angst weer in de benen en ebt het offensief gebaseerd op lef weer weg. Zaak dus dat je scoort voordat de tegenstander jou pijn doet. En de ideale kans om de achterstand te halveren komt er ook nog. Hamming en El Gaaouiri staan vrij voor het doel. Van Barneveld komt op de proppen met een mooie voorzet, die El Gaaouiri maar hoeft in te koppen. Helaas kopt hij niet zuiver genoeg, waardoor Kooiman er met een hand bij kan. Dat was dé kans op de aansluitingstreffer en datzelfde geldt overigens voor de rebound die Hamming vervolgens laat liggen. Goeie genade, wat een kans, Ronald…….

Ach ja, dit lijkt tenminste ergens op. Helaas laat de eerste counter van Sparta niet lang op zich wachten. De bal gaat dan wel niet in het doel, maar aan het aardige aanvalsspel van Fortuna komt een abrupt einde. Het duurde 9 minuten….

Sparta is vanaf nu weer heer en meester en wij lijken aangewezen op schadebeperking. En zelfs dat lijkt niet te lukken. Ene Conteh en ene Koevermans scoren binnen vijf minuten de drie en 4-0. Oh my god, waar moet dit naartoe? Ik dacht dat één van de voordelen van degradatie was dat we geen slachtpartijen meer hoefden te ondergaan, maar dat was blijkbaar te optimistisch gedacht.

Je hoopt dan dat er een speler opstaat die een over-mijn-lijk-mentaliteit bezit en zegt: “Oké, verliezen is tot daarentoe, maar de Spartaan die nu nog grappig wenst te zijn en denkt ons te moeten vernederen door nog een goal te maken, kan een schop krijgen die hij zich nog lang gaat heugen.”

En zowaar: er zit zo’n speler in onze selectie: Tycho Steegs. Tycho kan niet tegen zijn verlies en als de zoveelste Spartaan het strafschopgebied dreigt in te lopen, haalt ie vol uit. De bal mist ie, maar dat is ingecalculeerd. Wat waarschijnlijk niet was ingecalculeerd is, dat hij ook de Spartaan mist….

Een mooie vliegende tackle dus die hoogstens een sprinkhaan het leven heeft gekost. Dat behoeft dus nog enig schaafwerk, maar in principe is Steegs een speler die zich niet laat piepelen en dat mogen we graag zien.

Om onduidelijke redenen loopt de score niet meer verder op dan 4-0. Sparta krijgt de ene na de andere kans maar de teller blijft op vier staan. Wij krijgen ook nog één kans, maar hoe Brusselers die bal kon missen blijft ook onduidelijk. Rajcomar mag er dan nog in komen, voor de onzichtbare Van Barneveld (maar ja, wie is wel zichtbaar vandaag?), maar ook dat zet geen zoden aan de dijk.

In de 88ste minuut begint het dan ook nog te regenen. En dat is een toepasselijke afsluiting van een miserabele middag. Van Egmond houdt het snel voor gezien en de spelers komen ons nog bedanken voor de steun.

Een 4-0 nederlaag dus. Snel de bus in en weg hier. De busreis verloopt kalm en rond 19.00uur komen we aan in Sittard. Ondertussen is de evaluatie afgerond. Was het een gebrek aan inzet? Misschien, maar het was toch vooral een gebrek aan kwaliteit.

De eerste zeperd is dus een feit en Fortuna zal nog wel meer wedstrijden verliezen. Maar onze club gaat nooit verloren: FOR-TU-NA.