Een thuisoverwinning op FC Eindhoven afgelopen maandagavond, gevolgd door goed nieuws van de KNVB inzake het voortbestaan van onze club en op vrijdagavond een zeer verdienstelijk gelijkspel bij de aanstaande kampioen van de Jupiler League, Sparta Rotterdam. We hebben wel eens slechtere weken doorgemaakt als Fortuna familie.


18 maart 2016

Fortuna frustreert koploper Sparta

Doelpuntenmakers: 24. Van Moorsel 1-0, 66. Fafiani 1-1.
Opstelling: Kaya; Briels, De Regt, Janssen, Schroyen; Mares (46. Dengering), Van Son, Fafiani, Lagouireh (89. Saddiki), Mert (46. Ospitalieri); Hutten.
Toeschouwers: 7.705
Scheidsrechter: Dhr. Van Boekel
Geel (Fortuna): Mares, Lagouireh

Het is dinsdagmiddag als de KNVB het verlossende woord spreek. Het traject tot intrekken van Fortuna’s proflicentie is stopgezet. Met andere woorden: de club mag het seizoen gewoon uitvoetballen en krijgt daardoor de tijd om te werken aan een nieuw plan om het profvoetbal in Sittard voor de lange termijn te waarborgen. De gemiddelde huiskat zou jaloers zijn op de vele levens waarover Fortuna blijkt te beschikken. Desondanks zou ik de club toch met klem willen adviseren om te stoppen met dit koorddansen boven een ravijn. Ook het door clubliefde gewoven vangnet gaat uiteindelijk tekenen van slijtage vertonen. Laat niet onverlet dat er wederom een prestatie van jewelste is geleverd door iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt.

Wat wel een zure nasmaak achterlaat is de boete van € 30.000 die de KNVB Fortuna oplegt voor het te laat aanleveren van de benodigde papieren. Na de boete van € 25.000 een paar weken geleden begin je zo langzamerhand toch vraagtekens te zetten bij de achterliggende gedachte van de nationale voetbalbond in dit alles. De logica van het uitdelen van dergelijke hoge boetes aan een club die je in eerste plaats aanpakt voor het niet in orde hebben van de financiële boekhouding ontgaat me eigenlijk volledig.

Vandaag vervoert een dubbeldekker van de Firma Hanneman ons naar Rotterdam. Na een minuut stilte voor de bijna dood ervaring van ****fan Jordy komt de stemming er al snel in. Vandaag bestaat het achterste gedeelte van de bus weer uit de bekende gezichten. Ondanks de zonder meer gezellige busreis naar Waalwijk is dat voor onze longen  zeer goed nieuws. Na een korte tussenstop bij een tankstation vinden we een door Fanta Frank & co vakkundig geplunderde loketautomaat, Hierdoor rest ons niks anders dan het aanschaffen van een zak Lays paprikachips voor de zeer schappelijke prijs van € 2,35. Na deze korte onderbreking  gaat de reis zonder oponthoud door richting Rotterdam.

Aangekomen bij het kasteel blijkt het uitvak al aardig gevuld te zijn.  De uitsupport van Fortuna is de laatste weken weer zienderogen toegenomen. Natuurlijk speelt daar het versoepelde beleid inzake verplichte combi’s een belangrijke rol in. Uiteindelijk zullen vanavond zo’n 270 Fortunezen on tour het uitvak bevolken. De opbrengst van de kaartverkoop voor het uitvak wordt door Sparta overigens geschonken aan het Fortuna Supporters Collectief. Dit als blijk van steun in deze financieel moeilijke tijd voor de Sittardse club. Een prachtig gebaar van Sparta natuurlijk, grote klasse!

Aangezien we tijdens de tussenstop bij het tankstation geen warme hap wisten te bemachtigen begeven we ons als eerste maar eens naar de catering van Sparta. Het broodje Unox worst staat tot mijn grote vreugde nog steeds op de menukaart. De prijs van de catering is alleszins schappelijk te noemen met een bedrag van € 2 voor een broodje hamburger, frikandel, kroket of dus zoals gezegd een broodje Unox worst. Helaas is de worst niet echt warm te noemen, maar het verse broodje en de originele ‘broodje Unox saus’ maken veel goed.

Trainer Ben van Dael heeft zijn elftal vanavond op één plek gewijzigd in vergelijking met de basiself tegen FC Eindhoven. Marco Ospitalieri is zijn plaats kwijtgeraakt aan Muhammed Mert. Dientengevolge schuift Joeri Schroyen een linie terug naar de linksbackpositie. De volledige opstelling van Fortuna luidt vanavond derhalve als volgt:  Kaya, Briels, De Regt, Janssen, Schroyen, Mares, Fafiani, van Son, Mert, Hutten en Lagouireh.


Massive away support

Sparta laat er vanaf de beginfase geen misverstand over bestaan wat hun intenties voor deze avond zijn. Fortuna wordt vanaf het begin ver teruggedrongen op de eigen helft door een zeer fanatiek spelende thuisploeg. In de twaalfde minuut slalomt Thomas Verhaar door de Fortuna verdediging. Zijn schot wordt gestopt door Ferhat Kaya, waarna de bal voor de voeten komt van Roland Bergkamp. Gelukkig voor Fortuna verdwijnt zijn inzet net naast de paal. Enkele minuten later is het Bergkamp die met een voorzet Paco van Moorsel weet te bereiken. Zijn kopbal lijkt in de netten te eindigen, maar Kaya denkt daar iets anders over en weet de bal nog net van de doellijn weg te tikken. Weer enkele minuten later is het Van Moorsel die uithaalt van rand 16 meter. Wederom is het Kaya die redding weet te brengen.


Muhammed Mert speelt een moeizame eerste helft

In de 24e minuut moet Kaya dan toch capituleren. Een voorzet van Bergkamp bereikt het hoofd van Paco van Moorsel die de bal snoeihard richting doel kopt. Op deze inzet is zelfs de uitblinkende Kaya volledig kansloos en derhalve neemt Sparta halverwege de eerste helft een meer dan verdiende voorsprong.


Roland Bergkamp houdt twee Fortunezen van zich af

Ook na de 1-0 lijkt de honger van de Spartanen niet gestild te zijn. De thuisploeg blijft fanatiek jagen op meer doelpunten en dwingt daar zeker ook de nodige kansen toe af. Gelukkig voor iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt lijkt Kaya zijn oude vorm weer helemaal teruggevonden te hebben. De sluitpost van de geel-groenen verkeert in een absolute topvorm vanavond. Ondanks enkele goede kansen voor Loris Brogno, Paco van Moorsel en Ryan Sanusi blijft het bij die ene tegentreffer in de eerste helft. Ondanks alle kansen en speloverwicht van de thuisploeg leidt dat toch tot enig voorzichtig optimisme in het uitvak.


Paco van Moorsel belaagt Roel Janssen

In de rust wisselt Ben van Dael om ogenschijnlijk tactische redenen de ongelukkig spelende Luc Mares en de onzichtbare Muhammed Mert voor Marco Ospitalieri en Dennis Dengering. De tweede helft brengt geen verandering in het spelbeeld. Sparta blijft vol overgave jagen op meer treffers en Fortuna kan niks anders dan verdedigen. Sparta moet inmiddels bijna moedeloos raken van de sta in de weg in het Sittardse doel. Kaya groeit met de minuut meer uit tot de absolute held van de avond. Keer op keer brengt de doelman redding op bijna zeker lijkende doelpunten. De mooiste redding van de avond is op een inzet van Paco van Moorsel, die Kaya ogenschijnlijk te ver voor zijn doel ziet staan. Met een beken balletje probeert hij de Sittardse sluitpost te verschalken. Deze is echter net op tijd terug en met een fabuleuze reflex weet hij de bal uit zijn doel te tikken.


Ferhat Kaya houdt Fortuna keer op keer in de wedstrijd

In de 66e minuut kan Fortuna er eindelijk eens uitkomen. Via Lars Hutten komt de bal voor de voeten van Raymond Fafiani, die neemt de bal aan kijkt even of er afspeelmogelijkheden zijn, maar besluit vervolgens om uit te halen vanaf zo’n 25 meter. Een uitstekende keuze zo blijkt enkele seconden later.  De bal verdwijnt feilloos achter Sparta doelman Roy Kortsmit in de netten, 1-1.


Raymond Fafiani scoort een fabuleus doelpunt!

Na de gelijkmaker gaat Sparta met de moed der wanhoop op zoek naar een hernieuwde voorsprong, maar steeds opnieuw is het weer Kaya die de voorwaartsen van de Kasteelploeg tot wanhoop brengt. En als Kaya er dan eens een keertje naast zit blijkt dat engeltje van Hans van Breuken nog steeds niet met pensioen te zijn gegaan. Na vier minuten blessuretijd houdt scheidsrechter van Boekel het voor gezien en behaalt Fortuna een zwaar bevochten puntje. Na afloop neem ik kennis van allerlei statistieken zoals het aantal schoten op doel. Geloof iets van 14 tegen 1. Oprecht geïnteresseerd ben ik echter maar in één statistiek en dat is het aantal schoten in doel. Juist ja, en die statistiek geeft het scorebord op Spangen na afloop aan. 1 tegen 1.


Winnen en verliezen doe je samen; gelijkspelen ook

Tijdens de terugreis kunnen we genieten van een van de betere samengestelde cd’s van de laatste jaren. Met klassiekers en meezingers zoals ‘Papa loop toch niet zo snel’, ‘Het kleine café aan de haven’ en ‘De glimlach van een kind’ is elke busreis een waar genoegen. Vooral als de cd aan haar derde ‘Zugabe’ begint zit de stemming er opperbest in. Veel te vroeg arriveren dan ook weer op onze eindbestemming. Maar ja, na zo’n mooie week als deze zullen we daar maar niet te lang bij stilstaan.

G. Erens 

Tot slot het ‘Thank God it’s Friday klassement.

Resultaat: Een gelukkig gelijkspel is ook een gelijkspel, drie punten.
Uitvak: 270 toeschouwers, goed voor 10 punten.
Stadion: Één van de mooiere stadions in de Jupiler League. Alleen De Adelaarshorst vind ik persoonlijk mooier. 9 punten op dit onderdeel.
Thuisfans: De fanatieke kern van Sparta zit te ver weg voor echte interactie. Stadion wel redelijk gevuld. 8 punten.
Catering: Het broodje Unox een groot pluspunt, vooral dat tweede broodje tijdens de rust scoorde hoge punten. Ook de prijs/kwaliteit verhouding meer dan uitstekend. Helaas is Unox ook een A-merk. Toch 8 punten, uitzonderlijk hoog dus.
Randvoorwaarden: Zeer vriendelijke en hulpvaardige stewards, meer dan genoeg ruimte voor vlaggen en ‘gratis’ programmaboekjes ruim voorradig. De volle 9 punten op dit onderdeel.

Een eindscore van 47 punten derhalve en daarmee deelt Sparta de koppositie met Go Ahead Eagles!