In de strijd om de playoffs speelt Fortuna gelijk tegen titelkandidaat Sparta Rotterdam. Fortuna houdt zelf wederom de nul, maar weet tegen tien man niet het verschil te maken. Voor Fortuna Sittard betekent dit dat de playoffs nog niet helemaal binnen zijn, zeker omdat de concurrentie hiervoor wel punten pakte.


12 april 2013

Voor Fortuna Sittard

Sparta Rotterdam 0 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Vets, Janssen, Schroyen; Mannes (70. Dreesen), Kruijsen (85. Cevik), Diaz (64. Nepomuceno); Rajcomar, N’Koyi, Khalouta.
Toeschouwers: 6.934
Scheidsrechter: Higler.
Geel: Hendrickx, Mannes, Khalouta, Vets.
Rood: –

Voor Fortuna Sittard staat er op deze vrijdag wat op het spel. Voor het eerst sinds de degradatie naar de eerste divisie kan er vanavond een prijs worden gepakt. Als de ploeg zelf wint en FC Oss verliest van Excelsior  zijn de playoffs een feit. Na alle jaren van ellende een mooie beloning, maar eerst zal er dan gewonnen moeten worden. Veel supporters hadden dit ook in de gaten. De voorverkoop van de tickets en inschrijving voor de bus liep storm. In totaal zullen er 284 Fortunezen On Tour naar Rotterdam reizen.


Circa 95 fans reisden met de bussen van de SV naar Rotterdam

Als we plaatsnemen in de bus zien we dat er enkele bekende gezichten ontbreken. JC en Bart zullen met de auto naar Rotterdam gaan, maar het gemis van Juul en Christian roept meer vraagtekens op.  Het is al vier uur geweest, en er is nog niks van het in België woonachtige duo te bekennen. Navraag leert dat ze in de file staan vanwege een gekantelde vrachtwagen.  Gelukkig is de vertrektijd van de bus ruim gepland, en komen ze onder wat boegeroep een kwartier te laat de bus binnen. Als we even later bij NedCar ook nog Ralf hebben opgepikt is het ensemble voor bus 1 compleet, en volgt bus 2 ons op de voet. De reis verloopt gestaag en al snel doemt er een eerste stop op. Bij een tankstation waar we al vaker zijn gestopt is er voor iedereen de kans om wat eten te halen of de voorraad chips bij te werken. De TGV ziet dit als een uitgelezen moment om het fenomeen “planking” nog eens tot uitvoer te brengen. Boven op een winkelkar wel te verstaan. Als de winkelbediende op een vermanende toon door de winkel schalt is het gedaan met de pret.


Whoppa Jesper style!

Voor Fortuna Sittard supporters is de reis naar Sparta altijd een speciale. Het stadion ademt historie uit, en het roept wedstrijden in het verleden op toen Fortuna nog in de eredivisie voetbalde. Aangekomen bij het stadion wordt iedereen netjes behandeld door de aanwezige stewards en kan er bij de catering een lauw broodje kroket worden besteld. Tijd om op het veld te kijken in wat voor opstelling Fortuna deze keer aantreedt. Fatih Turan en Ramon Voorn zijn geschorst, zodat er weer wat geschoven moet worden met de eerste elf. Trainer Wil Boessen kiest ervoor om Jonathan Hendrickx en Jurjan Mannes een basisplek te gunnen. Voor de rest is de opstelling gelijk aan die van de gewonnen wedstrijd tegen De Graafschap.


Bijna 7.000 toeschouwers heten de spelers welkom

Sparta Rotterdam wint de toss en kiest ervoor om de tweede helft richting de fanatieke aanhang te spelen. Dit komt Fortuna niet slecht uit aangezien het uitvak aan de overkant van het veld is gepositioneerd. De wedstrijd gaat in het begin gelijk op, maar levert beide ploegen geen grote kansen op. De eerste goede actie is van Hendrickx. Hij dribbelt vanuit de rechtsback positie naar de rand van de zestien, maar zijn pass wordt door mogelijk handspel tegengehouden. Het eerste schot op doel is even later van Mannes. Hij raakt de bal hard, maar de bal dwaalt net van de goal af.  Na dit eerste offensief van Fortuna begint Sparta beter in haar spel te raken en krijgt een aantal goede kansen via Danny Buys. Eerst kopt hij een bal naast, terwijl Aziz Khalouta naast hem staat te slapen. Even later mist hij de bal bijna volledig terwijl hij toch echt vrij voor de goal stond. Onze backs krijgen het ondertussen moeilijker en moeilijker. Joeri Schroyen moet vaak op gepaste afstand verdedigen omdat hij bang is dat hij overlopen wordt.  Als onze backs dan mis zitten is er gelukkig nog onze rots in de branding Ferhat Kaya die weer eens redding brengt.  Terwijl Fortuna het moeilijk heeft, vindt er in het uitvak nog een volksverhuizing plaats. We gaan nog dichter bij elkaar staan om onze ploeg door de moeilijke tijd heen te helpen. Dit lijkt te helpen. Vlak voor rust krijgt Fortuna dan toch nog een kans via een vrije trap van Prince Rajcomar. Zijn inzet komt in de zestien, en wordt met een halve omhaal van Patrick N’Koyi verlengd tot een corner. Deze wordt echter niet meer genomen. Met een 0-0 ruststand komt Fortuna goed weg, en het zal zeker uit een ander vaatje moeten tappen wil het hier nog gaan winnen.


Iedereen wacht gespannen de tussenstand bij Oss-Excelsior af

Als beide ploegen aan de tweede helft beginnen lijkt het weer Sparta te zijn dat het scherpst is. Kaya moet direct redding brengen. De Sittardse formatie lijkt hierdoor wel wakker te schrikken. Van een gesloten wedstrijd is vanaf dat moment geen sprake meer. Het spel golft op en neer en het is nu ook Fortuna dat een aantal grote kansen krijgt.


Fortuna werkt een Spartaanse hoekschop weg

Kevin Diaz schiet van buiten de zestien, maar weet helaas geen hoek te vinden. Khalouta kopt even later vanuit buitenspelpositie naast, daar waar het uitvak hem al bijna telde. Ook Schroyen en Mannes krijgen nog schietkansen maar de 0-0 blijft op het scorebord staan. Nadat er ook nog een scrimmage voor de goal van Kaya wordt overleefd, begint het besef door te dringen dat er hier veel meer te halen is.


Sparta Piet was uiteraard ook van de partij

Het moment van de wedstrijd is dan ook nabij. Khalouta wordt in vrijstaande positie voor de goal omver gelopen en Fortuna krijgt een penalty. Dijkhuizen krijgt de terechte rode kaart aangezien het een doorgebroken speler betrof. Na de euforie in het uitvak onstaat er lichte commotie. We zien namelijk dat niet N’Koyi de penalty gaat nemen, maar dat Rajcomar met de bal in zijn handen loopt. Blijkbaar gelden afspraken niet voor Rajcomar en neemt hij de verantwoordelijkheid.


Prince is er klaar voor, helaas was Pellatz dat ook…

Hij schiet de penalty hard en laag in, maar ook in dezelfde hoek waar  doelman Pellatz al ligt. Een enorme kans verloren en even is de ontzetting groot in het uitvak. Tegelijkertijd dringt echter ook het besef door dat als Fortuna rustig blijft ze deze man meer situatie moeten kunnen uitspelen.  De eerste wissel aan Sittardse kant dringt zich meteen aan. Het is echter niet de tegenvallende Khalouta die het veld moet verlaten, maar Kevin Diaz. Gevaro Nepomuceno, met familie in het uitvak, mag zijn plek innemen. Nepomuceno is direct volop aanwezig op het veld. De grootste kans komt dan ook na een goede actie van de invaller. Hij geeft vanaf de linkerkant een goede voorzet en Rajcomar schiet de bal in de goal, zo lijkt het in ieder geval. De keeper is al gepasseerd, alleen loopt daar de onzichtbare Khalouta toch nog in de weg. Hij blokkeert de bal met zijn hak en weg is deze grote kans. Na deze kans lijkt Fortuna op twee gedachten te hinken. De bal wordt veelal achterin rond gespeeld, en wordt steeds vaker het balletje teruggegeven. Voor de drie punten wordt niet volop meer gegaan, en zo kan het ook gebeuren dat Fortuna nog bijna tegen een zeperd aanloopt. Een vrije trap aan de rand van de zestien kan zomaar verkeerd vallen en verliest Fortuna deze pot nog. Dit gebeurt gelukkig niet. Fortuna krijgt zelfs nog een enorme kans bij een counter in een vijf tegen twee situatie. De ingevallen Ramazan Çevik besluit echter voor eigen eer te gaan en schiet slecht in. Scheidsrechter Higler fluit voor de laatste keer en Fortuna gaat met een punt naar huis, daar waar het er misschien wel drie hadden moeten zijn.


Het goed gevulde uitvak wordt bedankt

Aangezien Dordrecht bij MVV wint en FC Oss van Excelsior is playoffs nog altijd niet zeker. Het komt misschien aan op een beslissend duel tegen FC Dordrecht om de playoffs veilig te stellen , maar dat is nog twee weken weg. Eerst heeft Fortuna nog een week vrij om te bekomen van dit duel en zich voor te bereiden op de laatste twee duels in de competitie.

Op de terugreis wordt er een nieuw liedje geïntroduceerd. Het Voor Fortuna Sittard klinkt volop in de bus, en als er dan ook nog een stop gemaakt bij een tankstation kan het niet uitblijven dat er nog gekke dingen gebeuren. Al moet je gek bij Fortuna supporters natuurlijk met een korreltje zout nemen, aangezien dit de normale gang van zaken is. In het tankstation wordt er een heuse Flash Mob uitgevoerd met het nieuwe liedje in de hoofdrol. Als er dertig supporters door het tankstation springen kun je niet van een normale situatie spreken. Evenmin van het watergevecht wat buiten plaatsvindt. Ralf weet hierin niet helemaal overeind te blijven. Als dan ook nog de pet van steward Henkie Bex kwijtraakt, is er geen redden meer aan. De buschauffeur toetert maar snel om het vertrek aan te kondigen. Om half één komen de twee bussen weer aan in Sittard. Hopelijk was dit niet de laatste verre uitwedstrijd van het seizoen en mogen we in de playoffs nog ergens onze groen gele support tentoonstellen.

Voor Fortuna Sittard!

Rest ons nog alleen de beoordeling voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie:

Resultaat: Een gelijkspel, dus 3 punten.
Uitvak: 284 supporters, een nette 10 punten erbij.
Stadion: Het is een van de mooiste in de Jupiler League. Pure historie! 9 punten.
Thuisfans: Wel aanwezig aan overkant van het stadion, maar geen interactie mogelijk. 4 punten.
Catering: Lauwe kroketten. Maar het kan veel slechter. 6 punten.
Randvoorwaarden: Zeer vriendelijke en nette stewards. Spandoeken kunnen worden opgehangen, al is de ruimte beperkt. Programmaboekje is aanwezig.  9 punten.

Hiermee eindigt Sparta Rotterdam op 41 punten en strijdt het ook hier mee om de titel.

Evert Bos