We keken er al een tijdje naar uit, een internationaal duel met Fortunezen aan beide zijden. Gisteren kon het er zowaar van komen, bij het EK-kwalificatieduel tussen Servië O21 en Luxemburg O21.

Aan Servische zijde maakte Fortunees Marko Lazetić deel uit van de selectie; bij Luxemburg O21 waren zelfs twee Fortunezen opgeroepen: Leon Elshan en Roni Klisurica.

Bondscoach Dan Huet van Luxemburg O21 had een basisplek ingeruimd voor Leon Elshan, maar bondscoach Dušan Đorđević van Servië O21 gooide roet in het eten: geen basisplek voor Marko Lazetić.

Ontbrak Klisurica vanwege een blessure opgelopen tegen Oekraïne?

Zonder Lazetić scoorde Servië toch tweemaal in de eerste helft via Petar Ratkov (Red Bull Salzburg) en Vladimir Lučić (Rode Ster Belgrado). Ruststand: 2-0.

Er was dus geen noodzaak voor Đorđević om Lazetić van stal te halen in de tweede helft. Dat deed Đorđević diep in blessuretijd wel, toen Lazetić mocht invallen. Helaas stond Elshan toen al een kwartier onder de douche na een wissel, waardoor de clash der Fortunezen in het water viel. Roni Klisurica zat gisteren namelijk niet bij de Luxemburgse selectie.

Het duel eindigde in een 2-0 overwinning voor Servië dat daardoor mag blijven hopen op kwalificatie. Luxemburg is uitgeschakeld.

Leon Elshan speelde over twee duels 150 minuten; Roni Klisurica speelde 30 minuten en Marko Lazetić slechts enkele minuten blessuretijd.

Door naar Centraal Amerika, waar Fortunees Nathan Markelo twee oefenduels afwerkte met Curaçao (FIFA-ranking: 89) telkens tegen El Salvador (FIFA-ranking: 77). Beide duels vonden plaats in het Ergilio Hatostadion op Curaçao.

Vorige week donderdag eindigde het eerste duel in een 1-1 gelijkspel. Bondscoach Dean Gorré stelde Nathan Markelo op in de basis. Hij zou de wedstrijd uitspelen.

Curaçao kwam al na drie minuten op voorsprong via Juninho Bacuna (Birmingham City FC). Het was geen opmaat naar meer, want El Salvador dwong in de tweede helft een gelijkspel af via een treffer van Diego Alejandro Flores Sánchez (C.D. Luis Ángel Firpo uit El Salvador).

Maandag kregen beide teams een herkansing, maar ook dat duel leverde geen winnaar op. Opnieuw eindigde het op 1-1. Dean Gorré had ook nu een basisplek ingeruimd voor Nathan Markelo die de negentig minuten volmaakte.

Curaçao kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong via een benutte penalty van Rangelo Janga (Ihoud Bnei Sachnin uit Israël). Na rust kwam El Salvador op gelijke hoogte via Styven Vásquez (C.D. Luis Ángel Firpo).

Markelo heeft dus 180 minuten voetbal in de benen en voor een speler die bij Fortuna weinig speeltijd krijgt, kan dat vast geen kwaad. Hij moest er wel ver voor reizen.

Zaak om snel terug te keren, want SC Heerenveen wacht zaterdag in Heerenveen.