Fortuna komt voor rust op voorsprong door Passlack maar ziet de Friezen langszij komen door een nogal gemakkelijk gegeven strafschop. Na rust dringt de thuisploeg aan, maar met een gezonde dosis vechtlust blijven de Fortunezen overeind. Hard werken wordt in het voetbal vaak beloond, zoals dus ook vanavond. Het zwaarbevochten gelijkspel biedt in ieder geval perspectief voor de komende periode.


31 augustus 2019

Vechtlust levert punt op in Friesland

SC Heerenveen 1 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 23. Passlack 0-1, 36. Odgaard 1-1.
Opstelling: Koşelev; Essers (70. Ioannidis), Angha, Niňaj, Pinto; Passlack, Ugur (78. El Ablak), Ciss, Diemers; Sambou, Damașcan (31. Karjalainen).
Toeschouwers: 15.128.
Scheidsrechter: Van de Graaf.
Geel (Fortuna): Ciss.
Rood (Fortuna): -.

Met het einde van de transferperiode in zicht, wordt Fortuna nóg actiever op de spelersmarkt. Afgelopen week werden de verdedigers Martin Angha en Cian Harries vastgelegd. Zij moeten de defensieve zorgen mee gaan verlichten. Daarnaast zou Fortuna ver rond zijn met de huur van middenvelder Leandro Fernandes van Juventus en zou er interesse zijn in de Kosovaar Besar Halimi. Wanneer transfer deadline day nadert, is het altijd spannend om te zien welke spelers er nog gehaald worden. Maar misschien nóg belangrijker op dit moment is of er nog spelers gaan vertrekken. Al lijkt het er momenteel op dat de spelers waarvoor interesse zou bestaan, Mark Diemers en Alexei Koselev, nog minimaal een half jaar in het geel-groen te bewonderen zullen zijn. Het blijft echter bizar en in mijn ogen onwenselijk dat clubs na vijf competitieronden nog spelers kwijt kunnen raken.

Fortuna’s laatste overwinning in Heerenveen dateert alweer van 28 jaar geleden. Richard Sneekes zorgde toen met een Doppelpack voor de 1-2 overwinning. Daarna waren het hoofdzakelijk nederlagen en een sporadisch gelijkspel waarmee we uit Friesland vertrokken. Vorig jaar werd er met 3-1 verloren. De grote plaaggeest van toen, Arber Zeneli, is inmiddels vertrokken bij de Friezen maar dat wil niet zeggen dat we vandaag wel even gaan winnen. Daarvoor hebben onze eerste drie wedstrijden te weinig houvast geboden. Al bood de wedstrijd tegen Willem II al meer perspectief dan de twee wedstrijden daarvoor.

Onze slechte staat van dienst in het Abe Lenstra Stadion weerhoudt 280 Fortunezen er niet van om vandaag naar Heerenveen af te reizen. Wij kiezen ook vandaag voor de bus, net als een 80-tal andere fans. De rest reist met eigen vervoer. Omdat het in deze fase van het seizoen erg belangrijk is om punten te pakken, geven Doom en Puk het goede voorbeeld door een royaal aanbod aan vlaaipunten aan de medereizigers aan te bieden. We laten ons de greumele- en abrikozenvlaai goed smaken en hopen dat de spelers vanavond ons voorbeeld zullen volgen.


Brand én punten pakken in de bus!

Met een buitentemperatuur van 30 graden is een goed werkende airco van groot belang. In bus 1 blijkt dat geen probleem, bus 2 blijkt minder luxueus. De daarin reizende supporters en de stewards die vanwege het grote aantal beschikbare plekken vandaag ook met de bus meereizen zweten dan ook heel wat peentjes en zijn blij dat ze in de buurt van Apeldoorn de bus even kunnen verlaten. Nadat er vakkundig enkele stickers van een niet nader te benoemen club zijn verwijderd, kunnen we verder. Ruim op tijd bereiken we het Abe Lenstra Stadion. Nadat Jiry ons in de catacomben heeft getrakteerd op een hapje en drankje en ik door een mede-supporter ben geïnformeerd over het feit dat Alain op de heenreis weer eens als redder in nood heeft opgetreden (mevrouw Dircks, u mag weer trots zijn!), begeef ik me naar de tribune om me voor te bereiden op de wedstrijd.


Mosselman of Spiderman?!

De basisopstelling is op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van de verloren wedstrijd tegen Willem II. Martin Angha maakt meteen zijn debuut. Dat gaat ten koste van Grégoire Amiot. Jorrit Smeets viel tegen de Tilburgers geblesseerd uit en is nog niet voldoende hersteld. Zijn plek wordt overgenomen door Adnan Ugur. Voorin krijgt Bassala Sambou de voorkeur boven Rasmus Karjalainen.

Net voordat de eerste tien minuten gespeeld zijn laat de thuisploeg voor het eerst van zich horen. Linksbuiten Chidera Ejuke komt vanaf de linkerflank naar binnen. Zijn schot vliegt via de voet van Branislav Ninaj net langs de goede kant van de paal in het zijnet. Diezelfde Ninaj treedt even later wederom reddend op wanneer een voorzet van Mitchell van Bergen over Koselev richting Jens Odgaard vliegt. Branislav kopt de bal precies op tijd over het eigen doel en voorkomt zo een vrijwel zekere treffer.

Bij Heerenveens volgende aanval komt Ninaj een fractie te laat met zijn tackle. Odgaard kan daardoor, na wederom een voorzet van Van Bergen, van dichtbij inschieten. Koselev is echter alert en blokt het schot knap met zijn lichaam. Geconcentreerd verdedigen houdt ons zo het eerste kwart van het duel in de wedstrijd.


Branislav trekt ten strijde

De eerste de beste keer dat Fortuna zich serieus op de helft van de tegenstander meldt, is het ook meteen raak. Een hoge voorzet van Clint Essers wordt weggekopt. Odgaard wordt op zijn eigen helft goed op de huid gezeten door Angha. Angha verovert de bal, kaatst met Sambou en speelt dan Vitalie Damașcan op links aan. Damașcan legt de bal hard en scherp voor richting centrum. Warner Hahn kan niet bij de bal, Felix Passlack gelukkig wél. Hij glijdt de bal van dichtbij binnen. 0-1 en dat zagen we niet aankomen. 

De actieve Passlack is ook bij onze volgende aanval betrokken. Zijn voorzet vanaf rechts wordt door Damașcan ingeschoten. De Moldaviër lijkt zich bij die actie echter te blesseren. Even later gaat hij, zonder bal in de buurt, helaas weer liggen en moet inderdaad gewisseld worden. Met twee doelpunten en één assist had de aanvaller een hoofdrol in alledrie onze treffers tegen Willem II en Heerenveen. Hopelijk valt zijn blessure mee en kunnen we tegen FC Twente weer op hem rekenen. Rasmus Karjalainen neemt de plek van Damașcan in de aanval over.

In de vijfendertigste minuut lijkt een diepe bal van de Friezen achter te lopen. Jordy Bruijn gelooft er echter nog in en sprint achter het leer aan. Essers schrikt daar enigszins van en probeert met zijn lichaam de bal af te schermen. Dat doet hij echter op een redelijk onhandige manier waardoor hij Bruijn heel licht toucheert. De slimme Bruijn gaat met alle plezier en overtuiging naar de grond en krijgt van scheidsrechter Van de Graaf zijn zin: strafschop. Natuurlijk dekt Clint zijn man bij deze actie niet goed, maar die gaat daarbij ook wel heel gemakkelijk naar de grond. De strafschop is echter een feit en de VAR bevestigt de beslissing van de scheids. Jens Odgaard schiet de bal hard in de rechterhoek, 1-1. In het restant van de eerste helft gebeurt er weinig noemenswaardigs waardoor we met die 1-1 stand de rust ingaan.


Geen discussie voor Van de Graaf: de bal gaat op de stip

Tijdens de rust is de strafschop uiteraard het onderwerp van gesprek. De een vindt het een onhandige actie van Essers, een ander vindt de penalty wel erg makkelijk gegeven. Op deze manier kun je vrijwel geen duel meer aangaan in het strafschopgebied. Bovendien liep de bal al zo goed als achter. Maar ook hier zal de waarheid ergens in het midden liggen.

Het eerste wapenfeit na de thee komt op naam van Diemers. Vanaf dik twintig meter haalt hij venijnig uit en dwingt Hahn tot een redding. De goalie tikt de bal met zijn vingertoppen over het doel.


Diemers blijft een van onze beste spelers

Naarmate de tweede helft vordert, wordt Heerenveen sterker en dwingt Fortuna steeds verder terug. Enkele minuten na de knal van Diemers maakt Ejuke weer een actie op links. Hij legt de bal breed op Bruijn die op zijn beurt het Fortuna-doel onder vuur neemt. Koselev is vandaag echter weer in zeer goede doen en redt. Dat doet hij een tiental minuten later wéér. Nadat een schot van Mica Pinto Hahn bijna verrast, counter Heerenveen razendsnel. Odgaard wordt aangespeeld en kan van net buiten het strafschopgebied uithalen. Maar ook nu staat Alexei op de goede plek.

Na precies een uur spelen gaat Passlack bij een voorzet vanaf de flank neer in het strafschopgebied van Heerenveen. Van de Graaf wuift de roep om een strafschop weg en ook de VAR meldt zich niet. Bij de eerstvolgende aanval van de Friezen is het wederom Koselev die redding brengt. Een afstandsschot van Bruijn wordt in twee instanties onschadelijk gemaakt.


Vanavond komt hier niemand langs!

Net als Koselev staat ook het centrale duo Angha-Ninaj vanavond haar mannetje. Angha staat vrijwel constant goed opgesteld, is sterk in de duels en lijkt voor enige rust in de defensie te zorgen. Ninaj is fel en vecht voor elke bal. Vorig seizoen speelde hij zijn beste wedstrijden met de stabiele Wessel Dammers naast zich in het centrum. Hopelijk zorgt Angha nu voor die stabiliteit waardoor ook Ninaj beter rendeert. Ondanks zijn felheid en prima mentaliteit, sluipen er ook elke wedstrijd enkele foutjes in het spel van de Slowaak. Halverwege de tweede helft loopt zijn man bij hem weg, waarna Branislav aan de noodrem trekt door zijn tegenstander vast te pakken. In elke andere situatie had dat rood kunnen zijn, gelukkig staat de Friese aanvaller in dit geval buitenspel.


Angha zorgt vanavond voor rust en stabiliteit

Onze backs hebben het vanavond moeilijk. Vorig jaar werd Essers dolgedraaid door Zeneli, vanavond heet zijn nachtmerrie Ejuke. Twintig minuten voor tijd grijpt Sjors Ultee in en wisselt Clint voor Dimitrios Ioannidis. Onze linksback Mica Pinto werd in de eerste helft enkele keren voorbij gespeeld door Van Bergen. Na rust gaat dat gelukkig wat beter, maar deze keer verspeelt onze aanvoerder de bal tijdens de opbouw. Odgaard wordt in het centrum aangespeeld, draait weg bij Ioannidis en passeert met zijn schot de uitgekomen Koselev. Een doelpunt hangt in de lucht maar dat is buiten Ninaj gerekend. Hij gooit zich op enkele meters voor de doellijn voor de bal en voorkomt daarmee de tweede Friese treffer. Daar mag Pinto zijn collega dankbaar zijn!

Karjalainen moet duidelijk nog erg wennen aan het tempo van de Nederlandse eredivisie. Dat hij in de eerste wedstrijden telkens op een voor hem vrijwel onbespeelbare plek werd opgesteld, valt de Fin niet aan te rekenen. Zijn handelingssnelheid zal echter wel omhoog moeten om mee te kunnen op dit niveau. Een kwartier voor tijd kaatst hij op het middenveld de bal te gehaast en leidt daardoor balverlies. In de tegenaanval die daarop volgt trekt Ejuke vanaf links weer naar binnen. Op het moment dat de Nigeriaan uit wilt halen, neemt invaller Anders Dreyer het van hem over. Zijn schot rolt een metertje naast het Sittardse doel.


Rasmus wordt onder druk gezet

Heerenveen ruikt bloed en laat aanval na aanval richting het doel van Koselev golven. Amper een minuut na de kans van Dreyer volgt de volgende aanval alweer. Bij een counter wordt Ugur eruit gelopen door de rappe Ejuke. Deze keer herstelt Pinto de schade. De druk en daarmee de spanning in het uitvak neemt met de minuut toe. Datzelfde uitvak moedigt haar ploeg vanavond overigens negentig minuten lang fanatiek aan.

Net als Karjalainen moet ook Ugur nog erg wennen aan de eredivisie. Natuurlijk is Adnan nog erg jong en zal hij fysiek nog sterker worden, maar voor de basiself komt hij momenteel in mijn ogen tekort. Na een onopvallende wedstrijd wordt hij een dikke tien minuten voor tijd gewisseld voor Nassim el Ablak. Voor Nassim een bijzonder moment: hij speelde in het verleden zes seizoenen in de jeugdopleiding van de Friezen.

SC Heerenveen gaat vrolijk verder met het belegeren van ons doel. Nu wordt een bal vanaf links hoog in de doelmond gepompt. Sven Botman klopt Angha in de lucht en kopt de bal knap op doel. Maar Koselev lijkt vooralsnog onverslaanbaar, ook deze inzet wordt met zijn vingertoppen over het doel getikt. Voelden we ons bij de strafschop voor rust nog enigszins spreekwoordelijk genaaid door de arbitrage, vlak voor het eind van de wedstrijd mogen we niet klagen. Een flipperkastaanval die uiteindelijk in de handen van Koselev eindigt, begint met het door Ioannidis vasthouden van Odgaard. Odgaard speelt een teamgenoot in en loopt de zestien in. Daarbij wordt hij door Ioannidis aan zijn shirt vastgehouden. Was hier voor een penalty gefloten, dan hadden we daar weinig tegenin kunnen brengen. Gelukkig besluiten Van de Graaf en VAR Van Boekel deze keer dat er niks aan de hand is. Hier komen we heel goed weg!


Onze verdediging had haar handen vol aan Ejuke

Het einde van de officiële speeltijd nadert en de vrees voor een lange blessuretijd wordt werkelijkheid wanneer de vierde official zijn bordje de lucht inhoudt: er komen 8 minuten bij. Voor Fortuna is het alleen nog maar tegenhouden wat de klok slaat en zo proberen een punt uit het vuur te slepen. In de derde minuut van de extra tijd is Heerenveen weer dichtbij de winnende treffer. Een voorzet van Lucas Woudenberg wordt door Odgaard ineens op doel geschoten. Gelukkig mikt hij enkele meters te hoog.

Fortuna meldt zich in de naspeeltijd nog één keer in het vijandige strafschopgebied. Een verre uittrap van Koselev wordt door twee Heerenveen-verdedigers niet goed verwerkt waardoor Sambou op de achterlijn in balbezit komt. Met zijn laatste krachten probeert hij de bal voor het doel te brengen, maar ziet zijn poging gevangen door Hahn. Sambou zorgt vanavond continu voor druk op de Friese verdedigers en probeert vaak aanspeelbaar te zijn. Zeker wanneer hij nog fitter zal zijn, kunnen we veel plezier van deze jongeman gaan beleven.


Hahn wacht gespannen af wat Bassala gaat doen

Hahn brengt de bal na de poging van Sambou meteen weer met een harde trap richting onze helft. Van Bergen vangt de bal op en komt vanaf rechts naar binnen. Zijn daarop volgend schot met links mist echter de kracht om onze rots in de branding te verrassen. Koselev gaat gestrekt en pakt ook deze bal. In minuut zeven van de blessuretijd mag Heerenveen het nog maar eens proberen. Nieuweling Joey Veerman volleyt de bal van een meter of twintig echter hard de tribune in. Het geloof om nog te scoren is er bij de thuisploeg nu wel ver uit. In de laatste seconden komt El Ablak op het middenveld in balbezit. In plaats van deze vast te houden of de tribunes in te werken, knalt hij het leer hard en hoog richting eigen helft. Een actie die bij Ninaj op weinig enthousiasme kan rekenen. Nadat Van de Graaf heeft gefloten voor het einde, haalt Branislav meteen verhaal bij zijn teamgenoot. Het tekent het fanatisme en de mentaliteit van de centrale verdediger. Dat dit opstootje voor de ogen van de tv-camera’s plaats vindt, nemen we graag voor lief. Het zwaarbevochten punt is binnen en dat is wat telt.

De spelers hebben gestreden voor wat ze waard zijn en dat wordt door de meegereisde fans gewaardeerd. Onder een luid en welverdiend applaus lopen ze richting uitvak. Tevreden met het behaalde punt stappen we even later in de bus.


Goed gewerkt mannen!

De terugreis begint met de vervelende mededeling dat het toilet door een onverlaat is verstopt met een stuk karton. Hierdoor kan de wc niet meer gebruikt worden en wordt er noodgedwongen een extra stop ingelast. De lange rit verwordt naarmate de reis vordert steeds meer tot een sneuvelparty waarbij, ondanks de oorverdovende ‘muziek’ en enkele stuiterende passagiers, links en rechts mensen hun oogjes dicht laten vallen. Rond de klok van half een bereiken we de Milaanstraat, waar ook de spelersbus al is gearriveerd. Na een tussenstop bij een exotische eetzaak word ik om half twee thuis afgezet. Moe, maar zeer content met het behaalde resultaat val ik even later in slaap.

Door zeer geconcentreerd verdedigingswerk van met name Angha, Ninaj en Koselev nemen we dus een punt mee uit Friesland. En dat is meer dan waar ik vooraf op had gerekend. Na de wedstrijden tegen AZ en Heracles was het geloof in een goed vervolg van de competitie bij mij ver te zoeken. Gelukkig is dat na de wedstrijden tegen Willem II en Heerenveen wel ten positieve veranderd. Zo snel kan het dus gaan. De komende twee weken kunnen gebruikt worden om te herstellen en verder op elkaar ingespeeld te raken. Wanneer Fernandes nog tekent en er niemand meer vertrekt, ziet de toekomst er al weer wat rooskleuriger uit. Over twee weken komt promovendus FC Twente in Sittard op bezoek. Tot dan!