De webmasters van deze site vroegen mij om als gastschrijver een verslag te schrijven van Fortuna’s laatste uitwedstrijd. Wegens een Engeland reis die kort na het duel in Waalwijk zou aanvangen zijn uw vertrouwde reporters verhinderd. Zodoende besloot ik graag mijn medewerking te verlenen aan de Lateral Boys. Op voorhand geen al te aansprekend affiche voor mijn debuut aangezien Fortuna uitgespeeld is voor dit seizoen. Ware het niet dat onze oefenmeester Sunday Oliseh in aanloop naar de wedstrijd aankondigde dat Fortuna voor de fans zou spelen. Dankzij een slappe vertoning verliest Fortuna echter terecht en kansloos in Waalwijk, met harde cijfers 3-0. Slechts de klanken van Sweet Caroline na ieder doelpunt verzachten het leed enigszins.


28 april 2017

Fortuna tenonder in Waalwijk

RKC Waalwijk 3 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 56. Voskamp 1-0, 64. Langedijk 2-0, 73. Benson 3-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels, Hadzhiev (34. Mares); Başsan, Vlijter, Stokkers (82. Torunarigha), Dianessy (87. Lima).
Toeschouwers: 1.738.
Scheidsrechter: Siemen Mulder.
Geel (Fortuna): Schuurs.
Rood (Fortuna): –

Het is voorbij half zes als ik de andere helft van de Curly Army op haal en koers zet richting Spaubeek om ook Rik H op te pikken. Het is ook vandaag weer omwisselen geblazen en dus staan wij drie kwartier later op de parkeerplaats in Nederweert. We zitten ruim in de tijd en dat geeft ons de kans om wat bij te praten met andere supporters. Onder andere de stickersscene in voetballand en het wel en wee in de jeugdgevangenis het Keerpunt komen aan bod. Dit alles onder het genot van zacht Australisch goud want ‘de Hens’ heeft zijn voorraad Fosters blikken aangesproken.


In Waalwijk gaan ondertussen de lampen aan.

Rond half acht arriveren wij bij het Mandemakers stadion waar politie en stewards in groten getale aanwezig zijn. De poortwachter vraagt ons of wij bier bij ons hebben en netjes leveren wij het lege blik in, opgeruimd staat netjes. Blijkbaar is er een alcoholverbod ingesteld rondom het stadion. Frappant is het dan ook als blijkt dat de Waalwijkse catering wel bier tapt. Combiregeling, vele blauwe petten en zelfs een drooglegging en dat bij een wedstrijd waar van enig risico toch geen sprake lijkt. Anno 2017 is dit blijkbaar de standaard al kan ik me er over blijven verbazen. Het uitvak is ondanks de combi en de geringe belangen redelijk goed gevuld, ruim 140 getrouwen zijn aanwezig.


De nummer 1 in support?

Met een schot van Jordie Briels na 40 seconden begint Fortuna nog aardig aan de wedstrijd. Maar Jordie’s poging van net buiten het strafschopgebied gaat net naast. Daarna laten onze helden de bal aan RKC en zakken terug op eigen helft. De geelblauwen worden in de veertiende minuut voor het eerst gevaarlijk. Na een combinatie door het centrum staat Roel van de Sande voor doelman Santos. Hij omspeelt de doelman maar komt niet helemaal lekker uit en plaatst de bal vanaf de achterlijn in het zijnet.

Hierna wordt het spel er niet beter op waarbij de thuisclub nog het minst slordig is van de twee. De mannen van Oliseh verliezen veel duels en houden de bal zelden lang in bezit. De onzichtbare Finn Stokkers wordt na ruim een half uur hard aangepakt op de middenlijn. De overtreding van achteren levert Nieuwendaal een terechte gele kaart op.


Weinig gezien vandaag

Een zelfde kleur kaart krijgt ook Perr Schuurs nadat hij hard doorgaat op spits Voskamp. Kamen Hadzhiev bekijkt dit vanaf de bank, want hij is na een dik half uur vervangen door Luc Mares. Een tactische wissel, een blessure of heeft de Bulgaar genoeg van het door hem zo vervloekte kunstgras?


Perr moet tot het uiterste gaan

De gastheren worden nog tweemaal gevaarlijk voor de thee. Een lobje belandt over Santos op het dak van het doel en Ospi weet een gevaarlijke bal nog maar net uit het vijfmetergebied weg te werken. En zowaar steekt ook Fortuna haar neus nog aan het venster. Bassan pingelt vlak voor de eigen zestien (!) drie man uit en opent op de diepgaande Dianessy. Zijn voorzet is net te scherp voor Stokkers.


En weer zet hij iemand voor schut


En nog een keer

De povere eerste helft is afgelopen en eigenlijk haalt alleen het publiek zijn niveau vandaag. Het luidruchtige uitvak welteverstaan want het thuispubliek is opmerkelijk rustig.

De tweede helft is slechts seconden onderweg als Fred Benson uit kansrijke positie mag aanleggen; hij mist. De thuisclub hoopt nog op een plek in de play-offs en kan de drie punten dus goed gebruiken.

In het tweede bedrijf speelt men dan ook wat agressiever en in een hoger tempo en dit heeft na 56 minuten direct effect. Santos stompt een bal maar half weg en probeert dit vervolgens tot twee keer toe te herstellen. Ondertussen is hij echter op de rand van het strafschopgebied beland, zijn doel leeg achterlatend. De handige RKC spits Voskamp weet de bal vervolgens met een mooie boogbal over alles en iedereen in het lege doel te plaatsen 1-0.

Het thuispubliek laat nu ook van zich horen al is het voor eenieder moeilijk om onbewogen te blijven als Sweet Caroline uit de boxen schalt. Het uitvak maalt niet om de achterstand en zingt vrolijk mee. Na balverlies van Mares op de helft van RKC volgt een snelle counter waarbij Langedijk diep wordt gestuurd. Hij schiet van ongeveer 18 meter schuin op het doel van Santos. Deze lijkt het schot te keren maar via zijn handen belandt de bal in de verre hoek: 2-0. Ook nu ziet onze Portugese sluitpost er niet goed uit.

Hiermee is de wedstrijd gespeeld zeker als Bassan een van de weinige mogelijkheden hard over schiet. We komen er gewoonweg niet aan te pas. Met verbazing sla ik de Fortuna-bank gade waar niet wordt ingegrepen. Het slappe spel en de tussenstand vragen om maatregelen maar er gebeurt niets.

In de 73e minuut wordt het zelfs 3-0 nadat Fred Benson geen strobreed in de weg wordt gelegd en na een kinderlijk eenvoudige solo de bal langs Santos schuift. Wat zei Oliseh ook weer in aanloop na de wedstrijd…


De druk op de defensie werd te groot

Het mag de pret in het uitvak echter niet drukken. Zelfs vaderlandse liefdesliedjes passeren de revue. Niet helemaal mijn ding maar het is prijzenswaardig hoe de Fortuna-aanhang vandaag van zich laat horen. Deze pret wordt zelfs nog groter als een bal in het uitvak belandt en deze minuten lang wordt hooggehouden, je moet wat.

Valt er dan nog iets over de wedstrijd te vermelden? Jawel, Fortuna wisselt nog tweemaal waarbij onze technische staf niet voor de meest voor de hand liggende invallers kiest; Junior en Mailson Lima (die daarmee zijn officiële debuut maakt). Ook zijn we nog dichtbij een treffer als Dianessy de bal zomaar in de voeten krijgt gespeeld van Tamati Williams de doelman van de Brabanders. Onze Franse flankspeler rost de bal echter van dichtbij hard tegen het aluminium.

De 140 Fortuna fans hebben ondanks de teleurstellende vertoning 90 minuten lang achter hun ploeg gestaan. Voor zo’n fans zou je als speler toch wat terug willen doen…


Duidelijke cijfers

De spelers komen de meegereisde supporters wel nog uitgebreid bedanken. En daarna komt ook Oliseh zelf nog naar het vak en hij uit zijn dank aan de fans bijna overdreven enthousiast. Vandaag was er helaas weinig van zijn fanatisme terug te zien bij de spelers.

Na de wedstrijd ontstaat een vermakelijk tafereel. De harde kern van RKC blijft solidair aan de Fortuna-aanhang in haar vak zitten waardoor het stadion leeg is op deze twee vakken na. Beide supportersgroepen maken er een vriendelijke en ongekende after-party van. Ook nu draagt Neil Diamond zijn steentje bij als het Sweet Caroline hartstochtelijk wordt meegezongen. Nog lachend zoeken wij de auto op en als Hens dan nog een aantal blikken Fosters te voorschijn tovert valt het toch nog allemaal wel mee vanavond. Sweet Caroline good times never seemed so good. Hopelijk gaan we komend seizoen snel naar de echte good times.

Ik leg mijn pen weer neer. Lateral Boys bedankt voor het getoonde vertrouwen. Tot volgende week bij de laatste wedstrijd van dit (wederom) bewogen seizoen.

B. Havenaar