Een ding is zeker. Saai kan het leven van een Fortuna-supporter dezer dagen niet genoemd worden. Tussen buscombi 1 en buscombi 2 zat welgeteld een week, maar in die tijd rommelde het weer als vanouds binnen de geledingen van de eens zo trotse club uit de Westelijke Mijnstreek.


10 Oktober 2008

Fortuna volstrekt kansloos in Waalwijk

RKC Waalwijk 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 4. Benson 1-0; 14. Berger 2-0
Opstelling: Meul, Ocal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Voorn, Van den Ouweland (67. Miljkovic), Heinrichs, Schreurs, Olondo (81. Garlisi)
Toeschouwers: 3.950
Scheidsrechter: Wegereef
Geel (Fortuna): Grabovac, Simone, Olondo
Rood (Fortuna): –

De “Alles kump good” propaganda van Sjra en de neurolinguistische bullshit campagne van Airkes, blijken de afgelopen jaren weinig zoden aan de dijk te hebben gezet. Die mening is ook de KNVB toegedaan en het voortbestaan van Fortuna hangt wederom aan een zijden draadje. Allemaal te wijten aan het falende beleid van de gemeenteraad van Sittard/Geleen volgens de beleidsbepalers van Fortuna. Mocht het stadion immers afgebouwd en de omliggende grond ontwikkeld worden, dan levert dat wellicht nieuwe sponsors op voor de Sittardse club.Vooropgesteld, ook ondergetekende is niet echt gecharmeerd van de werkwijze van de gemeenteraad van de fusiestad Sittard/Geleen. Echter, de waarheid ligt in de ogen van Fortuna Online toch wat genuanceerder.

Aan het begin van het saneringsproces onder leiding van toen nog Jos Nuijen, werd duidelijk gemaakt dat Fortuna om te overleven, diep in eigen vlees moest snijden. Met veel vallen en opstaan en het nodige kunst- en vliegwerk werd de reddingsoperatie met succes afgerond. Het bouwen aan een gezonde toekomst moest echter gebeuren zonder de grote weldoener en ‘El Salvador’ van Fortuna Sittard, Dhr. Jos Nuijen. Zijn opvolger mag inmiddels genoegzaam bekend zijn.

In plaats van het uitstippelen van een gedegen beleid, en de zwaar aangeslagen patiënt, Fortuna, rust te geven om te herstellen, wordt gekozen voor een bewind van pappen en nathouden. Onder het Airkes regime wordt Jan en alleman tegen zich in het harnas gejaagd en komt de club wederom in een schijnbaar niet te stoppen vrije val terecht. Het Fortuna van Airkes & Co. kiest echter voor het voortzetten van de struisvogelpolitiek en wast zijn handen in onschuld. Dit terwijl men de gemeenteraad aanwijst als de hoofdveroorzaker van alle problemen.

Enige remedie voor Fortuna lijkt inmiddels een nieuwe operatie, waarin het gehele kwaadaardige gezwel (lees: Erkens en RVC) wordt weggesneden. Ik wil zeker niet ontkennen dat de huidige RVC een belangrijke rol heeft gehad in het verleden, maar hun houdbaarheidsdatum is inmiddels ruimschoots verstreken.

Desondanks zijn er blijkbaar toch nog partijen, die hun schouders willen zetten onder het gezond maken van de Sittardse club. Brazilian Beach Property & Rentals, werpt zich op als weldoener en brengt naar eigen zeggen een significant bedrag met zich mee. Achter de schermen, dweept men intussen met buitenlandse investeringsmaatschappijen. Volgens de een uit Egypte, een ander houdt het op Duitsland en weer een andere (geen namen) gokt op Bosnië. Dit aangezien het toenemend contingent Bosniërs in de selectie van de eerstedivisionist. Daarnaast onderzoekt men de mogelijkheid om Fortuna ‘Hoofdhuurder’ te maken van het stadion. Fortuna Online vindt alles best, zolang de toekomst er maar een is zonder het Erkens regime.

Een ander in het oogspringend nieuwsbericht, is de voltooiing van een spannend jongensboek, geschreven in Landgraaf. Het verhaal draait om een vader, die zijn zoon buiten het voetbal voorhoudt dat men in het leven alles eens moet uitproberen. Heling, KO slaan van portiers en het houden van wietplanten passeren de revue. Het woord werken komt daarentegen niet in het vocabulair van de vader voor. Ach ja, het CWI in Heerlen is er groot mee geworden en enkele Fortuna-aanhangers verdienen er hun boterham met Calvé pindakaas mee.

Zoals gezegd, ook deze week betreft het een verplichte buscombi. Men moet wat overhebben om te kunnen genieten van die typische Brabantse gezelligheid. Iets later dan gepland vertrekt de bus met 47 inzittenden richting het Brabantse land. In Echt en in Best wordt nog even gestopt om enkele Fortunezen op te pikken. Zonder noemenswaardige incidenten bereiken we tegen zevenen de thuishaven van de Roomsch Katholieke Combinatie in Waalwijk.

Bij het arriveren valt meteen de nieuwe kooiconstructie op. Menig penitentiaire inrichting zal het met jaloezie aanschouwen, maar het ziet er wel gezellig uit. Typisch Brabants dus. Na een zeer uitgebreide visitatie door typisch gezellige Brabantse stewards, mogen we het stadion van Waalwijk betreden. Het eerste wat me opvalt is de stoeptegel met een afbeelding van een lieveheersbeestje. Enorm gezellige diertjes die lieveheersbeestjes, met name de Brabantse variant natuurlijk.


Zou Haeldermans in staat zijn dit lieveheersbeestje met zijn fameuze schaarbeweging te passeren?

Omdat we toch in een gezellige bui verkeren, besluiten we om de Goodyear-keuring ditmaal eens voor de wedstrijd te houden. Mijn collega gaat voor een broodje kroket met curry en ik besluit te gaan voor een broodje hamburger, met alles erop en eraan. Nu weet ik, dat men zich af en toe afvraagt, wat er in hemelnaam fout kan gaan met een broodje hamburger en of de Goodyear-commissie misschien niet te streng is. Nou goed, bij deze zal ik een zo beknopt mogelijk verslag proberen te geven.

Het broodje lijkt niet doorgesneden, maar opengescheurd te zijn. Naast getuige van een duidelijk gebrek aan finesse, oogt het ook bijzonder onappetijtelijk. Daarnaast is het broodje ietwat aan de droge kant. Dan de hamburger. Bij een hamburger denk ik aan een ronde schijf, egaal bruin gebakken rundergehakt. Helaas voldoet deze hamburger absoluut niet aan die beschrijving. Het gecremeerde lapje koeienleer vertoont overal barsten in de huid, tengevolge van overmatige verhitting.


De hamburger is doorgestuurd naar NASA, dat nu onderzoekt of er ooit leven op deze hamburger is geweest.

Oh ja, ik geloof dat ik een broodje hamburger met alles erop en eraan had besteld. Dat houdt mijn inziens in, naast curry en mayo, danwel rauwe, danwel gebakken of danwel geroosterde uitjes. Bij nadere bestudering van de hamburger is geen van de drie varianten in velden of wegen te bekennen.

Gaan we door naar de saus. De curry blijkt bij de eerste hap niets anders te zijn dan een ordinare ketchup. Op de mayonaise is weinig aan te merken, ware het niet dat het hier het A-merk Remia betreft. Na overleg met mijn collega-keurder, die ook al niet bepaald onder de indruk is van de aangeboden waar, moge het oordeel duidelijk zijn. Een herkansing in de rust!

Volgens Fortuna trainer Roger Reijners wordt het een lastige, maar leuke wedstrijd. Tegenstander RKC staat derde en is nog ongeslagen in het huidige seizoen. Benieuwd hoe leuk de aanhang het gaat vinden.

Bij het oplezen van de opstellingen, valt de naam van Ruud Berger op. De zoon van oud Fortuna-trainer Han, speelde in zijn jeugdjaren enkele seizoenen in de jeugdafdeling van onze geel/groene trots.Fortuna begint in de volgende opstelling: Meul, Öcal, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Heinrichs, Voorn, Olondo, v/d Ouweland en Schreurs. Spits Ruud Boymans is geblesseerd en ook Taner Taktak heeft in de aanloop naar deze wedstrijd moeten afhaken.


Nederland verzucht onder het Duitse juk; niet in Waalwijk, daar richt men een voetbalclub op

Van de gezellige Brabantse nachten, wordt gezegd dat ze maar langzaam op gang komen, maar dat wordt vanavond razendsnel naar het rijk der fabelen verstuurd. De avond is nog maar nauwelijks gevallen, of het Brabantse feestje barst in alle hevigheid los. RKC aanvaller Fred Benson, profiteert al in de 4de minuut van de onachtzaamheid in de Fortuna verdediging en stormt ongehinderd het strafschopgebied in. Beheerst omspeelt hij sluitpost Meul en schuift de bal in het lege doel, 1-0.

De ijskoude douche lijkt de 11 Fortunezen op het veld, met uitzondering van David Meul echter niet wakker geschud te hebben. RKC ziet de onmacht bij Fortuna, en draait de duimschroeven nog wat strakker aan.

In de 11de minuut houdt onze bloedeigen Rode Duivel, Meul met twee katachtige reflexen zijn ploeg in de wedstrijd.In de twaalfde minuut is het wederom de subliem keepende Meul, die Fortuna in de race houdt. Het moge echter duidelijk zijn, dat het allemaal slechts uitstel van executie zal zijn, alvorens de Waalwijkers de definitieve nekslag zullen toedienen. In de veertiende minuut volgt dan het onvermijdelijke. De al eerder gememoreerde Ruud Berger, haalt uit vanaf rand zestien en op zijn schot moet ook David Meul het antwoord schuldig blijven, 2-0.

Fortuna speelt een dramatische wedstrijd. Vrijwel iedere pass leidt tot balverlies en ieder persoonlijk duel wordt verloren. Het is aan de uitblinkende David Meul te danken, dat de schade beperkt wordt gehouden. Het enige wapenfeit van Fortuna in de eerste helft, komt op naam van Danny Schreurs. Zijn schot verdwijnt echter zonder al te veel gevaar te stichten langs het doel over de achterlijn. Na 47 minuten vindt ook scheidsrechter Wegereef het welletjes en fluit voor de rust.


Ook deze spin heeft genoeg gezien.

Fortuna is geen partij….Tijd voor de herkeuring door de Goodyear-commissie dus. Aangekomen bij het cateringspunt valt meteen de enorme rookontwikkeling op. Waarschijnlijk afkomstig van een partij hamburgers die ‘well overdone’ zijn. Waar rook is, is vuur gaat het gezegde. En waar vuur is hoort een brandblusser voorradig te zijn. Deze brandblusser valt echter nergens te bekennen. Met alle respect, maar op deze manier wordt het uitdelen van de Goodyearster wel een heel erg moeilijk verhaal.Op inspraak van een van de trouwste fans van de Goodyear-commisie, kies ik ditmaal voor het broodje frikandel. “Uitermate goed te eten”, was zijn oordeel. Hmmm, moet zeggen met de frikandel is niets mis en ook het broodje is lekker zacht en vers. Helaas dacht men de frikandel te moeten verzuipen in de saus, in dit geval mayonaise. Dit is de druppel voor de Goodyear-commissie en RKC zal nog even moeten wachten op de felbegeerde Goodyear-ster.


Dubbele bewaking van de frituurpan. Hier zal geen hamburger weglopen…

Met de Goodyear-ster nog in mijn binnentas en een rookvergiftiging rijker, vervoeg ik me weer op de tribune voor de tweede helft. Hierover kunnen we kort zijn. RKC komt gedoucht, geknipt en geschoren weer aan de aftrap. Enige wat nog ontbreekt is het club-kostuum. Een verschrikkelijk treurspel is het vervolg. Meest opwindende moment is nog het oogcontact met drie leden van de re-enactment groep van de afdeling Waalwijk.

In de 55ste minuut kapt Olondo twee man uit in het strafschopgebied en probeert vervolgens de bal achter RKC keeper Zwarthoed te plaatsen. Cedric wacht echter te lang en zijn schot wordt geblokt door een verdediger. In een poging weer aan de bal te komen, struikelt de Congolees over zijn eigen benen en begaat vervolgens een overtreding, die hem op geel komt te staan. Treffender kan de onmacht van Fortuna niet worden uitgebeeld.


Het stadion zat goed vol

Ook de inbreng van de Bosnische jeugdinternational, Emil Miljkovic kan de wedstrijd geen nieuw leven inblazen en in de 92ste minuut maakt scheidsrechter Wegereef een einde aan de slaapverwekkende vertoning.Hoe slaapverwekkend de wedstrijd was, hoe ontzagwekkender het onthaal dat ons buiten wacht. Liefst acht ME busjes staan paraat, om ons een veilige aftocht te garanderen. Voor iedere inwoner van Waalwijk, lijkt er een politie-agent opgetrommeld te zijn, en naar verluidt staat er nog een peleton ME’ers klaar voor het geval de Fortuna-aanhang een poging tot uitbraak doet.

De schrik zit er goed in bij de meegereisde aanhang en velen zoeken een veilig heenkomen in de bus. Uw verslaggever kiest ook eieren voor zijn geld en wurmt zich tussen de achterbank en hijst de witte vlag ten teken van volledige capitulatie.

Onbewust gaan mijn gedachten terug naar het interview met Petur Petursson in de MGL van afgelopen donderdag. “Ik ging altijd met de trein en bus naar RKC. Met mijn Fortuna shawl tussen de supporters. Nu reis ik met de verplichte combi.” Een verstandige keus(???), want Waalwijk is ondertussen een klein beetje veranderd…

Na de angstaanjagende aftocht uit Waalwijk, verloopt de terugreis voorspoedig en tegen halt twaalf arriveren we bij het Fortuna stadion. Als de KNVB het blieft, tot volgende week vrijdag.

Groeten,

Guido Erens