Zo het leven van een Fortunees gaat niet over rozen, integendeel ik heb al voldoende stront over mijn kop gehad voor een heel jaar. Hopelijk blijft het daar dan ook bij. Na Willem II nu weer zo’n deceptie en deze kwam 100 maal zo hard aan, ondanks dat het in Tilburg twee punten kostte en in Eindhoven maar 1 punt.


28 Augustus 1999

Onverdiende nederlaag en dan ook nog in de laatste minuut

PSV 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 24. Paciorek 0-1; 27. Nilis 1-1; 90. Bruggink 2-1
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Gesthuizen, Kool, Krijgsman, Gerritsen, Hamming, Paciorek.
Toeschouwers: 27.500
Scheidsrechter: Van der Ende
Geel (Fortuna): Zegrean, Hofland, Gerritsen
Rood (Fortuna): –

Maar goed laten we maar beginnen bij het begin. Om 17.45uur vertrokken de vijf bussen naar Eindhoven om daar rond 19.00uur aan te komen. Net als vorig jaar hebben we weer de hele binnenstad van Eindhoven gezien. Opnieuw moet ik concluderen dat daar niets maar dan ook totaal niets te zien is. Waarom die omwegen altijd genomen worden weet ik niet. Onze supporters staan toch niet echt bekend als hooligans van het ergste soort….

Daar aangekomen bleek dat PSV het uitvak aan het verbouwen is. We werden dus weggestopt in een hoekje. Maar dat was niet erg want het zicht was er beter dan waar je normaal zit. Ik had geen honger dus geen culinaire bespiegelingen van de Eindhovense snackbar.

Onmiddellijk door naar de wedstrijd. Allereerst was er natuurlijk de nieuwe hoofdsponsor. Omdat we in die hoek waren weggestopt was het erg lastig om te zien wie die nieuwe sponsor nu was. Wagner Advocaten dachten we, dat bleek achteraf Wagner & Partners te zijn.

Degene die advocaten dacht te lezen wordt nog steeds gezocht. Alsjeblieft geen advocaten op ons shirt daar komt namelijk heibel (en dus rechtszaken) van (vraag maar aan Roda).

De opstelling was weer danig door mekaar gegooid met nu Kool en Paciorek als centrale middenvelders met Gesthuizen en Krijgsman aan de buitenkant. Voor de rest niks nieuws.

De wedstrijd kwam stroef opgang, de eerste de beste serieuze kans in de 20ste minuut was voor ons en die ging er nog in ook. Roest ging mee in de aanval, hetgeen de PSV verdediging verraste waardoor Paciorek even ruimte kreeg. En dat moet je niet doen, want die jongen heeft een goed schot in de benen. En dat weet Waterreus nu ook. 1-0 Voor ons dus, een leuke opsteker.

Daarna kwamen we eigenlijk niet meer onder de druk uit van PSV. Het was dan ook niet verrassend dat Nilis gelijk maakte en als Stinga even later 2-1 voor PSV had gemaakt hadden we ook niks te zeggen gehad.

Tegen het eind van de eerste helft ging het weer wat beter met als resultaat een dot van een kans voor Gesthuizen. Hij deed alles goed (al een prestatie op zich van hem…), maar een wereldredding van Waterreus voorkwam dat de kopbal van Gesthuizen in het net verdween.

Rust 1-1 dat leek me wel terecht. Twee spelers vielen in negatieve zin op. Ten eerste Krijgsman die in 45 minuten niet verder dan een schop tegen Ooyer kwam (die was overigens wel raak….) en Gerritsen die wat over het veld schokte alsof het allemaal wel zou loslopen. Met als gevolg dat Hamming zich 90 minuten lang compleet kapot heeft gelopen. Ik mag hopen dat Gerritsen een lichte blessure had, want als dat een topfitte Gerritsen was dan gaan we daar nog veel ergernis aan beleven.

Tweede helft. De druk van PSV neemt vooralsnog niet echt toe. We blijven er gevaarlijk uitkomen, hetgeen een kwartier voor tijd een dot van een kans voor Gesthuizen oplevert. Helaas komt die niet zo vaak vrij voor de keeper dus wist ie absoluut niet wat ie moest doen. Geen goal dus maar wat veel erger was, we hadden PSV wakker gemaakt. Het daarop volgende laatste kwartier was fantastisch om te zien, maar dan wel voor de neutrale supporter…….

Het was een kwestie van tijd dat PSV zou scoren, maar de vraag was is die kwestie van tijd minder of meer dan een kwartier. In geval twee zouden we er met een punt vandoor zijn gegaan in geval één niet. Geweldig verdedigen van Roest en Hofland hield PSV van doelpunten af. En dan de grote openbaring: Arno van Zwam toonde zich een groot keeper. Hij blijkt over kwaliteiten te beschikken die ik hem niet had toegedicht. Vorige week in Tilburg was ie al sterk maar dit was echt super. Hij ranselde drie onmogelijke ballen uit de goal. Dit was duidelijk zijn beste wedstrijd ooit voor Fortuna.

De negentig minuten zitten erop en de vierde official geeft aan drie minuten naspelen. Drie minuten??? Waar haalt ie dat vandaan?? Er was alleen een blessurebehandeling van Krijgsman (die was de gebeten hond na zijn overtreding op Ooyer) geweest die maximaal een minuut rechtvaardigde. En verder, Fortuna had geen tijd gerekt. Dat kunnen wij toch helemaal niet. Ik zag zelfs dat Hermans een achterbal bij de cornervlag ging halen om terug te geven aan Van Zwam (zo onprofessioneel zijn wij wel). Nee, daar konden die overige twee minuten ook niet vandaan komen.

Maar goed zo gaat dat vaak in wedstrijden waarin een ploeg met alle macht op zoek is naar een goal, dan wil de scheids die ploeg wel een beetje helpen zeker als dat de thuisploeg is. Goed ik had mijn klok in de hand en was aan het aftellen. Laten we even de situatie doornemen. Het is 92 minuten en 35 seconden. Nog 25 seconden te gaan en Van Zwam heeft de bal in zijn handen. De meest voor de hand liggende oplossing: Van Zwam houdt de bal vijf seconden in zijn handen (20 seconden te gaan) en schopt vervolgens de bal over de zijlijn op de helft van PSV. Voordat een PSV’er de bal nu weer heeft ingegooid zijn zeker 10 seconden voorbij (blijven er nog 10 over). Deze PSV’er gooit in naar Waterreus die de bal naar voren schiet. Op dat moment is de tijd voorbij en heeft de scheids een ideaal moment om af te fluiten. Eindstand 1-1.

Terug naar Van Zwam in plaats van de bal wegtrappen neemt Van Zwam geen tijd en gooit hij de bal onmiddellijk naar de vrijstaande Kool. Die verwacht die bal niet (want hij verwacht natuurlijk dat Van Zwam die bal weg had getrapt). Maar goed die komt dus 20 seconden voor tijd onverwacht in balbezit met Van Bommel in zijn nek. Oplossing?? Trap die bal zo hard als het kan weg en de eindstand zal ongetwijfeld 1-1 worden. Wat doet Kool hij gaat het duel met Van Bommel aan verliest dat maar is wel nog in staat om de bal weg te trappen (15 seconden te gaan). Jammer genoeg niet in de gewenste richting. De bal is in de flipperkast en komt terecht bij een onder druk staande Zegrean die ook maar in het wilde weg trapt naar de bal en die zich daarbij licht blesseert. De bal komt uit bij Van Nistelrooij (10 seconden te gaan). Die ziet Bruggink die vrij staat omdat Zegrean nog op de grond ligt (5 seconden te gaan). Die schiet en de rest is bekend. Bij de aftrap resteren er nog 3 seconden en die krijgen we dan ook nog.

Wat volgt zijn de wat mij betreft de zwaarste momenten die ik heb meegemaakt sinds de promotie. Zo gefrustreerd ben ik nog nooit geweest, ik was als eerste het stadion uit en heb alles er maar even uitgegooid (niet voor herhaling vatbaar). Dat luchtte wel op maar de terugreis (was gelukkig erg kort) was niet echt vrolijk kan ik je vertellen.

Jammer genoeg ben ik niet gebleven om de spelers te bedanken voor de fantastische wedstrijd want dat moet gezegd worden ze hebben zich verweerd als leeuwen, maar ik kon het niet meer opbrengen……

Zij kunnen er natuurlijk ook niet veel aan doen. De manier waarop ik nu analyseer hoe dat doelpunt had moeten worden voorkomen is natuurlijk makkelijk praten achteraf. Die spelers waren echt volledig kapot gespeeld door PSV en dan is simpel nadenken uiteraard helemaal niet meer zo simpel.

Over twee weken komt RKC op bezoek dan moeten we maar eens winnen. Is dat niet trouwens de ploeg die drie goals moest slikken in de laatste minuten vorig jaar in de Baandert?!?