Fortuna speelde een wedstrijd die eigenlijk niet gespeeld had mogen worden. Maar omdat de voetbalwereld een wereld is van slappe knieën, ging de wedstrijd toch door. Daarmee bleek maar weer hoe ver voetbal van de maatschappij afstaat. Oh ja, Fortuna verloor van Willem II, daar viel dan weer niks op af te dingen….


14 September 2001

Onder andere Fortuna verliest vandaag…

Fortuna Sittard 1 Willem II 2
Doelpuntenmakers: 59. Emeran 1-0; 64. Landzaat 1-1; 67. Landzaat 1-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Dirkx, Hermans, Gerritsen, Van der Hoeven (75. Landerl), Van Dieren, Haeldermans, Hamming, Cramb (70. Averdijk).
Toeschouwers: 5.000
Scheidsrechter: Wegereef
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Het is 17.00uur op deze vrijdagmiddag en uw verslaggever heeft zojuist station Utrecht bereikt. Tot zijn genoegen ziet hij dat er om 17.05uur een trein richting Sittard vertrekt. Gelukkig, dat gaan we dus makkelijk halen.

Maar ja, niet te vroeg juichen want een trein op papier is nog geen trein op de rails. En zo blijkt ook al snel. Deze door de dienstregeling voorspelde trein komt helemaal niet opdagen. Uiteraard zonder opgaaf van reden, want daar doet de NS niet aan. En nu?

Rennen naar spoor 5 want daar gaat een vertraagde trein naar Eindhoven. Tenminste dat is wat uw verslaggever opvangt uit de waardeloze intercom van de NS (dat gebrabbel kwam me bekend voor…). Op spoor 5 aangekomen, blijkt het spoor 15 te zijn. Uw verslaggever trekt opnieuw een sprintje en toont en passant vormbehoud voor de steeple chase van de komende Olympische Spelen. En zowaar, op spoor 15 staat een trein die naar Eindhoven gaat!

Die nemen we maar, en dan zien we daar wel of we nog in Sittard komen en wellicht ook nog op tijd. Na een half uurtje staan in een trein zoals je dat wel eens in Japan ziet, bereikt uw verslaggever Den Bosch, alwaar hij getrakteerd wordt op de in gebruik name van de nieuwe slogan van de NS: “wat ze in Japan kunnen, dat kunnen wij beter!”.

In Den Bosch wordt de trein doormidden gezaagd. De ene helft gaat naar Tilburg, de andere naar Eindhoven. Aangezien niemand naar Tilburg gaat (wie wil daar nu naartoe??), moeten er dus tweemaal zoveel mensen in één coupé. Uw verslaggever vindt gelukkig nog een plekje op het bagagerek en bereikt omstreeks 18.30uur Eindhoven. Hij trekt een sprintje om de intercity richting Sittard te halen, en verrek voor één keertje klappen de deuren achter hem dicht en niet voor zijn neus.

Om 19.15uur zet uw verslaggever voet op vertrouwde bodem en nuttigt in de gauwigheid enig fastfood. Het is uw verslaggever overigens volstrekt onduidelijk waarom dit “voedsel” fastfood heet, want het ligt de verslaggever zo zwaar op de maag dat hij er absoluut niet sneller van gaat lopen….

Om 19.50uur bereikt uw verslaggever het stadion, maar aangezien hij volledig uitgeput is en dringend behoefte heeft aan een pilsje, gaat hij eerst even naar het supportershome waar hij zijn werkspullen dropt en een pilsje achterover slaat, om zich weer naar het stadion te verplaatsen. 19.56uur: uw verslaggever bereikt het Wagner & Partners Stadion.

Moraal van dit verhaal. De NS kan een declaratieformulier tegemoet zien, maar belangrijker: Fortuna, doe mij een lol, plaats geen wedstrijden buiten het weekend, want dit is helemaal niks. Mijn opbouw naar de wedstrijd is helemaal verstoord. Als zo’n wedstrijd op zaterdag is, ben je er eigenlijk al de hele dag mee bezig. Zo af en toe vraag je je dan af, wat zou het worden vanavond? Een uurtje voor de wedstrijd ga je naar het supportershome, waar je je samen met je mede Fortunezen enige moed indrinkt. De spanning is dan perfect opgebouwd en dan ga je kijken hoe alle bespiegelingen tijdens de wedstrijd weer nergens op slaan. Vandaag is van dit alles geen sprake, ik word vandaag onmiddellijk geconfronteerd met die kop van Gerritsen. Pfff, dat valt niet mee….

Anyway, als ik dan een stoeltje in beslag heb genomen, keer ik weer terug in de realiteit. Wat zit ik hier nu te zeuren over een mislukt treinreisje, als er elders in de wereld een paar duizend mensen vermoord zijn? Nee, dat slaat nergens op. Tijd voor een minuut stilte dus. Ik moet eerlijk toegeven dat ik het nog nooit heb gemaakt dat het zo stil was en bleef. Normaal, is er altijd wel een gek die ergens in die minuut meent iets te moeten roepen. Vandaag is het dus echt één minuut lang muisstil. Blijkbaar heb je rampen en rampen. Dit is een ramp met een hoofdletter R, die op iedereen een dusdanige indruk heeft gemaakt dat je je moet afvragen of deze wedstrijd vandaag gespeeld had moeten worden. Het feit dat ik “niks met deze wedstrijd heb”, heeft natuurlijk niet alleen te maken met ‘voetbal op vrijdag”. Je kunt er niet omheen, die ramp slokt toch je hele aandacht op. En toch gaat de wedstrijd door nota bene op de Europese dag van rouw, terwijl er zat uitwijkmogelijkheden waren, maar bij de KNVB ontbrak simpelweg de wil om deze wedstrijd uit te stellen.

Prima, dan weten we dus ook weer waar de KNVB voor staat. Is dat niet die bond die middels het met veel bombarie gepresenteerde Masterplan de jeugd wil betrekken bij het voetbal om zodoende weer stevig in de maatschappij geworteld te geraken? Wedstrijden dit weekend afgelasten levert je meer maatschappelijke goodwill op dan 100 Masterplannen, maar dat gaat er bij die holbewoners in de bossen nabij Zeist natuurlijk niet in!

In iets mindere mate geldt dat ook voor Fortuna. Fortuna wilde niet spelen, maar werd daar door de KNVB min of meer toe gedwongen. Maar hoezo gedwongen, je kunt toch gewoon weigeren te spelen? Dan krijg je een boete, maar je geeft wel aan dat je ergens voor staat.

Fortuna is toch bezig geld los te krijgen bij de gemeente? De club gaf als één van de argumenten waarom de gemeente overstag zou moeten gaan aan dat Fortuna een belangrijke maatschappelijke functie vervult. Als dat zo is, waarom spelen we dan vandaag?? Een ideale mogelijkheid om aan te tonen dat je midden in de samenleving staat, gaat hier verloren. Niet spelen vandaag had meer goodwill opgeleverd, die een lullige boete had kunnen kapot maken. Denk daar maar eens over na, geachte bestuursleden. Trouwens ik denk dat die slappe knieën bond die zich KNVB noemt het niet gedurfd had een boete op te leggen. Dan hadden ze alles en iedereen over zich heen gekregen en ze zijn heus wel gehaaid genoeg om dat in te zien.

Hoe dan ook, de wedstrijd gaat gewoon door en daar gaan we ons dan maar noodgedwongen op concentreren. Eerst kijken we maar eens rond in het W&P stadion. En dan schrikken we behoorlijk, want de opkomst is bijzonder laag. Er blijken 5.000 supporters te zijn komen opdagen. Dat gaat hard met die opkomst. Vorig seizoen kwamen er gemiddeld ruim 8.500, tegen Vitesse waren er nog 7.000, tegen De Graafschap 6.000 en vandaag dus nog 5.000. Waar gaat dat naartoe?

Op het veld zien we dezelfde elf namen als tegen PSV. De tegenstander komt uit Tilburg en luistert naar de naam: Willem II. De statistieken wijzen uit dat dit een zeer vreemde tegenstander is. Gemiddeld genomen zijn ze een stuk sterker dan wij als na 34 wedstrijden de balans wordt opgemaakt. Maar kijk eens naar de cijfers, ze bezetten een vierde plek op de PS@H-ranglijst. En in totaliteit zijn er slechts twee ploegen in de eredivisie waartegen wij meer punten pakken dan tegen Willem II. Deze tegenstander ligt ons dus gewoon goed.

Wegereef is scheidsrechter en dat is een grijze muis waar het Fortuna betreft. Een achtste plek betekent grauwe middenmoot.

Fortuna komt iets beter uit de startblokken en neemt voorzichtig het initiatief, maar meer dan balbezit op het middenveld levert dat niet op. Na een paar minuten besluit ook Willem II een positieve bijdrage aan de wedstrijd te leveren, maar het blijft erg matig. Het eerste echte wapenfeit noteren we in de 17de minuut: Stijn de Stofzuiger wordt getunneld. Een pijnlijke zaak natuurlijk, maar het geeft wel aan dat deze wedstrijd niet van een geweldig hoog niveau is….

In het verdere verloop van de eerste helft blijft deze status-quo gehandhaafd. Fortuna kan De Vlieger niet in gevaar brengen omdat onze spitsen nauwelijks iets klaarspelen. Cramb heeft het veel te moeilijk met zichzelf, Hamming is onzichtbaar (maar krijgt ook nauwelijks ballen), waardoor het enige gevaar van Gerritsen moet komen en alhoewel de inzet hartverwarmend is, zet het weinig zoden aan de dijk. Willem II kan aan de andere kant Hesp niet in gevaar brengen en dat gaat voor een groot gedeelte op het conto van de uitstekende Akerboom. Het grote gevaar van Willem II luistert naar de naam Bombarda. Dat draait en keert maar, gooit die kont erin en is dus nauwelijks te dekken. En toch lukt het Akerboom en dat is bijzonder knap.


Akerboom schakelt Bombarda 90 minuten uit

In de laatste tien minuten van de eerste helft krijgt Fortuna dan toch twee kansen. De eerste geslaagde actie van Cramb levert Gerritsen een dikke kans op. Een ziedend schot zou zeker een doelpunt hebben opgeleverd, dit slappe rollertje niet…. De tweede goeie actie van Cramb brengt opnieuw Gerritsen in kansrijke positie maar alhoewel er wel geduwd wordt door een verdediger, geloof ik niet dat dit een penalty is. Ruststand: 0-0.


Kopduels winnen is niet moeilijk als je je tegenstander mag wegduwen….

In de rust maakt de jeugd van Sanderbout duidelijk dat er met hen rekening moet worden gehouden als het om afwerken op doel gaat: zes pogingen, zes doelpunten!

Door naar de tweede helft dan maar. Het wordt al vrij snel duidelijk dat Willem II meer wil dan een bloedeloze 0-0. Ze schakelen een tandje bij en dan moet Fortuna terug, ver terug… De eerste hachelijke situaties ontstaan nu voor onze goal, maar er is nu dus ook ruimte voor counters. En geloof het of niet, één daarvan levert zowaar een goal op! Emeran kapt op de rechtsback positie zijn man uit en begint aan een opmars over het middenveld. Er volgt een één-twee met Cramb, Fritzke zet nog wat Tilburgers te kijk en voordat De Vlieger er erg in heeft kan hij zijn visakte gaan zoeken: 1-0!

Nee maar, we nemen hier dus een 1-0 voorsprong. Helaas niet door een teamprestatie, maar door een schitterende individuele actie van Emeran. Het is een incidentele opleving, want Willem II gaat rustig verder waar ze gebleven waren: aanvallen.


Fortuna leidt, maar de druk neemt toe…

Ons probleem zit op het middenveld. Van Dieren is dan wel een ware veldheer op dat middenveld, maar Stijn de Stofzuiger, Van der Hoeven en Gerritsen zijn nu al een kwartier om hun moeder aan het schreeuwen. Ze worden aan alle kanten voorbij gelopen door met name Landzaat en Caluwé. Een doelpunt kan niet uitblijven. Helaas voor ons scoort Willem II niet één keer maar twee keer in kort tijdsbestek. Niet toevallig is het tweemaal middenvelder Landzaat die twee mooie treffers produceert. Een kopbal binnenkant paal en een lobje over Hesp: 1-2.

Een verdiende tussenstand, die met name voor onze verdedigers sneu is. Zij hebben het gevaar Bombarda perfect geneutraliseerd, maar onze middenvelders zakken door het ijs. Dan blijven er nog 20 minuten over om een dreigende nederlaag af te wenden, maar dan zien we weer een overbekend verschijnsel: conditiegebrek. De Fortunezen zijn niet in staat om de bakens nog te verzetten. Jammer genoeg gaat Noord er niet achterstaan, dus daar valt ook niks van te verwachten vandaag. En zo bloedt deze wedstrijd dood, want we krijgen geen enkele kans meer. Ook Landerl, die eindelijk zijn rentree maakt, kan geen potten breken. Fortuna verliest deze wedstrijd dus met 1-2 en daar valt helemaal niks op af te dingen. Deze tegenstander is vandaag te sterk voor ons. Ons middenveld zal toch snel beter moeten gaan spelen. Als Gerritsen, Stijn de Stofzuiger en Van der Hoeven als eens in de buurt van het niveau van Van Dieren kwamen zou het al een stuk beter gaan. Zo niet, dan moeten we ons weer gaan prepareren op een nieuw jaartje afzien….


Stijntje doet zijn stinkende best, maar de bal raken is vandaag een ander verhaal…..

Nu is een Fortunees verliezen wel gewend, dus daar doen we dan maar niet moeilijk over. Maar een nederlaag op een dag van rouw, dat valt moeilijker te verkroppen. Hopelijk gebeurt dat niet meer en niet alleen omdat we hopen dat zich dit soort rampen niet meer voordoen….