Drie, nul, nul, drie, nul, nul, tien. Nee, dit zijn niet de winnende nummers uit de loterij maar de kille cijfers die de prestaties van Fortuna Sittard tot nu toe bondig samenvatten. Ook vanavond bleek dat Fortuna niet in staat is een tegenstander het vuur na aan de schenen te leggen. Oké, het was natuurlijk ook geen makkelijke opgave tegen de regerend landskampioen, maar welk team kunnen we met dit spelniveau dan wel in problemen brengen?


8 September 2000

Fortuna heeft niks in te brengen tegen landskampioen

Fortuna Sittard 0 PSV 3
Doelpuntenmakers: 13. Bruggink 0-1; 44. Kezman 0-2; 79. Claudio 0-3
Opstelling: Hesp, Geerinckx, Volmer, Roest, Hermans, Paciorek (78. Van Barneveld), Van der Hoeven, Kool, Haeldermans (55. Heering), Hamming (46. Landerl), Krijgsman .
Toeschouwers: 9.500
Scheidsrechter: Bossen
Geel (Fortuna): Van der Hoeven, Volmer
Rood (Fortuna): –

Bij aankomst in het stadion constateer ik tot mijn schrik dat de EURO 2000 koorts niet geheel aan Fortuna Sittard voorbij is gegaan. Het heeft er een tijdje naar uitgezien dat we er ongeschonden doorheen zouden komen, maar nee ook wij beschikken nu over zo’n opblaasbare pop… Of is dat de nieuwe spits die Opgenoord ons beloofd heeft? Hij is in ieder geval erg lang en dus kopsterk en zou een ideaal aanspeelpunt voorin kunnen zijn. Alleen ik vind hem wat statisch….

Verder blijkt dat het uitvak bommetje vol zit, hetgeen de conclusie rechtvaardigt dat de bovennormale belangstelling (9.500 toeschouwers) voor deze wedstrijd helemaal op het conto van PSV geschreven kan worden. Mat andere woorden, vanuit Sittard is er nauwelijks extra belangstelling voor de wedstrijd. Neem nou de fun club, daar is het weer akelig stil vandaag. Na Gemert wensen ze ook vandaag niet te verschijnen. En dat is toch een ernstige tekortkoming in hun opleiding tot gediplomeerd Fortunees. Een Fortunees moet onder andere bestand zijn tegen dramatische nederlagen en afschuwelijke wanvertoningen. Zo’n wedstrijd als die tegen Gemert leent zich uitstekend om dit jonge spul te laten wennen aan het harde bestaan van een Fortunees. Maar de heren schitteren door afwezigheid. Wie er wel is, is een 150 man sterke afvaardiging van Verbroedering Geel. Die zijn speciaal overgekomen om Jo Geerinckx aan het werk te zien. Een mooi initiatief.

De wedstrijd dan, na maanden blessureleed kunnen we eindelijk de rentree van Hamming vieren, maar de vreugde rond zijn rentree wordt weer tenietgedaan door het ontbreken van Gerritsen, die schijnbaar langdurig uit de roulatie is. En zo wordt het natuurlijk nooit een ingespeeld koppel. Verder is Paciorek terug van een blessure en hij krijgt direct een basisplaats ten koste van Landerl (terecht want die bleef tot dusverre beneden zijn gebruikelijke niveau, een beetje prikkelen kan geen kwaad). Krijgsman vervult de vacature Gerritsen.

We zitten nu twee minuten voor aanvang van de wedstrijd, de reserves van PSV komen het veld op en bam daar springt ineens een rookkanon aan. Een rookgordijn voor de reserves van PSV, iets zegt me dat dat niet de bedoeling was. Laten we het even analyseren. Er zijn waarschijnlijk twee personen betrokken geweest bij deze actie “rookkanon”, te weten de chef rookkanon die zijn vinger op de activeringsknop van het rookkanon hield en we hebben nog zijn assistentje die zich bij de spelerstunnel ophield en de opdracht had zodra hij spelers zag dit onmiddellijk te melden aan zijn chef. Het assistentje zag reservespelers komen en dacht, reserves of niet het zijn spelers en meldde dat bij zijn chef die het rookkanon liet afgaan. Een fantastische actie die dus gekenmerkt werd door goede communicatie, uitmuntend observatievermogen en hecht teamwork. Kortom voor deze twee heerschappen staat niets een glanzende carriëre als steward in de weg….

De wedstrijd staat op het punt van beginnen en dan denk je, ze zullen toch niet weer zo slap beginnen als tegen Heerenveen? Iemand als Volmer zal toch wel geleerd hebben van zijn flater tegen Heerenveen? Nee dus, we zijn een half minuutje ver en wie rent daar zomaar door het centrum van onze verdediging: Mark Van Bommel. Volmer is in geen velden of wegen te bekennen en dat komt goed uit want dan kan hij ook geen overtreding maken…. Gelukkig heeft Van Bommel medelijden, want hij mist deze dot van een kans. In de eerste vijf minuten kan Fortuna de schijn ophouden dat we gelijke tred kunnen houden met PSV. Daarna nemen de Eindhovenaren ons in een houdgreep. Een doelpunt is onvermijdelijk en dat komt er ook na 13 minuten. Nilis mag dan vertrokken zijn, Bruggink toont dat hij ook een vrije trap rond het strafschopgebied kan benutten. Na de voorsprong neemt PSV wat gas terug en kan Fortuna door hard werken terugkomen in de wedstrijd. Maar ja, de passing is zo slecht bij ons dat er van iets constructiefs geen sprake kan zijn. Neem nou de dertigste minuut. De PSV-verdediging staat te slapen en Hamming kan zo doorlopen naar de goal, maar dan moet ie wel de bal krijgen. Geen probleem, de bal is in het bezit van Paciorek. Het enige wat we nodig hebben is een simpele pass over twintig meter. Een 4de klas amateur was het gelukt, maar Paciorek niet…. Nou ja, als dat soort simpele dingen niet lukken is het gewoon over en sluiten, zeker als PSV vlak voor rust ook nog de score verdubbelt. Kezman staat zo vrij als een vogeltje in ons zestien metergebied en kan niet missen. Ruststand 0-2.

Aan het begin van de tweede helft komen Landerl en Heering erin voor respectievelijk Hamming en Haeldermans. Eindelijk wat leven in de brouwerij want deze twee zijn samen met een keihard werkende Krijgsman de lichtpuntjes van de avond. Het levert Heering zowaar een primeur op, hij heeft de eer om de eerste kans voor Fortuna te creëren (en te verprutsen) in deze competitie. Daar hebben we dus ongeveer 250 minuten op moeten wachten….

Maar ja met drie man die redelijk spelen, haal je het niet. PSV kan derhalve freewheelend deze wedstrijd uitspelen. Wat opvalt is dat Van Bommel nadrukkelijk opzoek is naar een goal. Ik vraag me dan af waar dat voor nodig is. Je bent een oud-Fortunees en moet je dan het leed nog groter maken? Oké, noem het professionalisme, maar als je echt professioneel bent, leg je eens een bal opzij omdat er iemand anders beter voor staat dan jij! Nee ik kan hier niet vrolijk van worden, Mark. Hoe het ook zij, de 0-3 komt ook nog op het bord. In navolging van Hosé scoort ook Claudio (of toch Claudia??) bij zijn eerste balcontact. En zo eindigt deze wedstrijd in een kansloze 3-0 nederlaag. Het spel van Fortuna is in- en intriest. De stemming op de tribune is er dan ook naar. Op Noord keert het publiek de ploeg massaal de rug toe. Alleen op C is het schijnbaar gezellig, want daar gaat de supportersvereniging “De Fuik” van Verbroedering Geel rustig door met het zingen van liedjes. “Wij zijn de zotten van Geel” zingen ze, dat klopt jongens dat klopt…..