Fortuna gaat in Eindhoven net als vorig seizoen met 5-0 hard ten onder. Met een zeer defensieve tactiek is een vroege tegentreffer killing en juist dát is wat er ook vandaag weer gebeurt. De nederlaag was eigenlijk wel verwacht, de rentree van Wessel Dammers níet. Daarmee is meteen het enige, maar wel belangrijke, lichtpuntje van vanavond genoemd.


7 december 2019

Geen stunt bij rentree Dammers

PSV 5 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 8. Doan 1-0, 26. Malen 2-0, 42. Bergwijn 3-0, 52. Ihattaren 4-0, 84. Gakpo 5-0
Opstelling: Koşelev; Essers (46. Carbonell), Niňaj, Angha, Amiot (74. Dammers), Cox; Passlack (46. Sambou), Smeets, Tekie, Diemers; Damașcan.
Toeschouwers: 33.300.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Essers, Angha, Cox, Ninaj, Ultee
Rood (Fortuna): –

Na de zeer welkome overwinning op FC Groningen wacht vandaag de trip naar Eindhoven. Waar vorig jaar nog ruim 900 fans meereisden, ligt dat aantal vandaag beduidend lager. ‘Slechts’ 422 supporters stappen in de bus in de hoop Fortuna’s eerste uitoverwinning van 2019 mee te gaan maken. Hoe kan het toch dat er zo’n groot verschil in het aantal away fans zit met vorig seizoen? Één specifieke reden lijkt daar niet voor te bedenken. Wél speelt een aantal factoren waarschijnlijk een rol waarom er vandaag ruim 500 man minder meegaan: de matige resultaten buiten de deur, de ‘nieuwigheid’ is er na een jaar eredivisie voor een groep fans wellicht van af, de weinig klantvriendelijke ervaringen van vorig jaar in Eindhoven en de verplichte buscombi die dit jaar is opgelegd. Voor wat die buscombi betreft: natuurlijk zal het onaangekondigd bezoek van een groep PSV-supporters eerder dit jaar aan een Sittardse café hier een rol in hebben gespeeld. Echter, als ‘grote’ voetbalstad Eindhoven het bezoek van enkele honderden Fortuna-fans al niet meer geregeld krijgt, wat heeft PSV dan nog in Europa te zoeken? Wat als er 1500 Italianen, Turken, Belgen, Duitsers, Polen of Engelsen op bezoek komen? Moeten die ook een uur voor de wedstrijd in het stadion zijn? Mogen die ook voor en tijdens de wedstrijd geen alcohol nuttigen? Moeten die ook verplicht met een bus naar Eindhoven komen? Worden die ook na de wedstrijd een tijdlang vastgehouden? Mogen die ook geen vlaggen ophangen? Nee, de prijs voor supportersvriendelijkste stad zal Eindhoven nooit gaan winnen, al ligt daar waarschijnlijk geen burgemeester, wethouder of agent ook maar één seconde van wakker.

PSV verkeert onder leiding van oud-Fortunees Mark van Bommel in sportief zwaar weer. Doorgaans is dat voor ploegen het ideale moment om tegen Fortuna te mogen spelen, maar wie weet zijn de rollen vandaag omgekeerd en kan Fortuna met een resultaat uit de lichtstad vertrekken. Al zouden we daar op basis van onze competitieresultaten in Eindhoven (we wonnen er nog nooit) niet direct op hoeven te rekenen. De technische staf, wiens functioneren afgelopen week in een documentaire van Fox nader onder de loep werd genomen, kiest net als tegen FC Utrecht voor een zeer defensieve tactiek. Dat betekent dat er met vijf verdedigers, vier middenvelders en slechts één aanvaller wordt getracht om vooral de nul te houden. Tegen Utrecht pakte dat ronduit slecht uit doordat de verdediging haar zaakjes niet op orde kreeg en we al snel een tegentreffer incasseerden. En dan kan je tactisch plan in principe al de prullenbak in. Fortuna begint vanavond, op één wissel na, in dezelfde basisopstelling als vorige week tegen FC Groningen. Middenvelder Álex Carbonell verlaat de basis voor verdediger Grégoire Amiot. Vitalie Damashkan krijgt voorin dus wederom de voorkeur boven Bassala Sambou. Doelpuntenmaker Rasmus Karjalainen begint vanaf de bank.

De heenreis is niet te vergelijken met andere busreizen om de simpele reden dat er niet gedronken mag worden. Niet alleen alcohol maar ook de verkoop van frisdrank is vandaag in de ban gedaan. Gelukkig staat ons maar een korte rit te wachten. Althans, als je op een normale manier naar Eindhoven rijdt. Maar daar heeft de politie Eindhoven helaas een ander idee over. Om voor mij onbegrijpelijke reden rijden we volledig om Eindhoven heen om vervolgens alsnog midden in het centrum stil te staan. Als klap op de vuurpijl rijden we even later doodleuk langs de hoofdingang en het supportershome bij het Philips-stadion. Er gebeurt niks, maar enige logica kan ik in deze reisroute niet ontdekken. Het heeft wel tot gevolg dat de supporters die met het tweede cluster meereizen, maar nét op tijd in het bezoekersvak aankomen. 

Ook de laatkomers zien PSV al na vijf minuten op voorsprong komen. Maar dat is buiten de grensrechter gerekend. Hij keurt de treffer van Ritsu Doan af wegens buitenspel. De VAR wilt dit graag nog even controleren maar ook hij concludeert dat het buitenspel was.

Ons tactisch plan houdt eenvoudig gezegd in dat we met onze rug tegen de muur (lees: ons eigen doel) gaan staan en hopen dat we geen klappen (lees: tegentreffers) krijgen. Met het duidelijke kwaliteitsverschil tussen PSV’s aanvallers en onze verdediging is dat natuurlijk een grote illusie. Twee minuten na de afgekeurde goal is het namelijk alweer raak en deze keer telt het doelpunt wel. Steven Bergwijn snelt op links langs Clint Essers en zet hoog voor. In het centrum kan Ritsu Doan vrij inkoppen. Alexei Koselev is kansloos en zo staat het alsnog 1-0. Met drie centrale verdedigers spelen is leuk en aardig maar als deze niet goed communiceren of positioneel verkeerd staan opgesteld, schiet je er weinig mee op.

Er is nog geen kwartier gespeeld als Essers geel krijgt voor een overtreding op Bergwijn. Clint herpakte zich de laatste weken aardig, maar is tegen een speler van het kaliber Bergwijn simpelweg niet opgewassen. Uit de toegekende vrije trap kopt Denzel Dumfries naast.


Op Bergwijn kregen we vanavond geen grip

Zoals je met deze opstelling en het kwaliteitsverschil kunt verwachten staat Fortuna constant onder druk. Daarbij heeft PSV na de resultaten van de afgelopen weken nogal wat goed te maken en ziet daarbij in Fortuna een ideale prooi. Helaas helpen onze spelers dan ook nog mee op de momenten dat we in balbezit zijn. Een slechte aanname van Essers leidt de volgende tegenaanval in. Gelukkig belandt de bal na tussenkomst van Koselev uiteindelijk op het dak van het doel.

In minuut 26 wordt de voorsprong van PSV verdubbeld. Een voorzet vanaf links van Michal Sadilek wordt door Donyell Malen ingekopt. Daarbij leunt en hangt hij op Amiot, maar dat wordt door Lindhout niet als overtreding beschouwd. 


Spaarzaam moment in de eerste helft: Fortuna in balbezit op de helft van PSV

Fortuna probeert na de 2-0 iets meer van het eigen doel af te spelen. Na iets meer dan een half uur spelen stuurt Jorrit Smeets Mark Diemers op links het strafschopgebied in. Diemers kan de bal nog net met links richting doelmond brengen. Damashkan loopt bij de eerste paal in richting het doel maar wordt daarbij in zijn rug geduwd door Nick Viergever. Net als even eerder bij onze tegentreffer ziet Lindhout ook hier geen overtreding in. Was dit omgekeerd gebeurd, dan was de bal haast zeker op de stip gelegd.

Net op het moment dat ik me heb neergelegd bij een 2-0 achterstand bij rust, gaat het achterin wederom mis. Bergwijn gaat een een-twee aan met Pablo Rosario en loopt daardoor ongehinderd tussen Tesfaldet Tekie en Martin Angha door. Angha tikt Bergwijn licht aan, die raakt daardoor uit evenwicht en struikelt drie meter verder alsnog. De toegekende penalty wordt door Bergwijn zelf hoog in de linker bovenhoek geschoten. Met nog enkele minuten te spelen tot aan de thee wordt het bijna zelfs nog 4-0. Koselev is gelukkig attent bij inzetten van Bergwijn en Doan waardoor het bij 3-0 blijft.

Vlak voor rust is Wessel Dammers begonnen aan de warming-up. In mijn ogen zou het vreemd zijn om hem bij een grote achterstand in te brengen. We staan constant onder druk of dat nu het meest ideale moment is om Dammers in te brengen, vraag ik mij af. Toch gaat hij in de rust en direct daarna verder met warm lopen. Sambou en Carbonell lopen zich ook warm. Zij vallen direct na de pauze in voor Clint Essers (die met een gele kaart op scherp staat) en de vanavond onzichtbare Felix Passlack. Sambou komt overigens pas veertig seconden na rust in het veld omdat er een stukje wit van zijn sokken afgetapet moet worden. 

Er zijn nog nog geen vijf minuten gespeeld wanneer Malen vanaf links tussen Branislav Ninaj, Carbonell en Angha richting doel slalomt. Onderweg wordt hij door Angha gehaakt waardoor Lidnhout niet anders kan dan opnieuw naar de penaltystip wijzen. Tot zijn eigen grote verbazing ontvangt Ninaj een gele kaart. Opnieuw bemoeit de VAR zich met de situatie. De strafschop wordt niet terug gedraaid, maar de gele prent voor Ninaj wordt wel ingetrokken en alsnog aan Angha toegekend. Deze keer mag Mohammed Ihattaren aanleggen. Hij schiet de bal rustig in de rechter benedenhoek. Met nog veertig minuten op de klok dreigt, net als in Utrecht, een afslachting.


Branislav snapt er niks van

Het is aan onze doelman Koselev te danken dat die monsterscore uitblijft. Met meerdere, soms katachtige, reddingen zorgt hij ervoor dat de stand voorlopig bij ‘slechts’ 4-0 blijft. Eerst is het Malen die Amiot te snel af is maar vervolgens de uitkomende Koselev op zijn weg vindt. Twintig minuten voor tijd krijgt hij een hand achter een kopbal van Érick Gutiérrez waarna de bal na een ware scrimmage alsnog wordt weggewerkt door Ninaj. Voor de verandering wilt het VAR-mannetje weer wat aandacht, maar dat heeft deze keer geen gevolgen.

In het uitvak steelt Mosselman inmiddels een tijdlang de show. Bovenop een balustrade verkondigt hij meermaals zijn bekende kreet ‘Waaajje!!!’. Dit tot groot vermaak van de overige Fortunezen. Het leidt in ieder geval aardig de aandacht af van het gebeuren op het veld. Koselev redt daar met een mooie reflex na een poging van Malen van dichtbij en voorkomt zo een volgende tegengoal.

Ondertussen staat Dammers klaar om na ruim tien maanden revalideren zijn rentree te maken. Hij vervangt Amiot. De Fransman toont vanavond wederom aan dat hij het niveau van de eredivisie eigenlijk niet aan kan. Niet alleen voetballend maar ook conditioneel heeft de Fransman het erg lastig. Niet voor het eerst dit seizoen lijkt hij voortijdig met krampverschijnselen te kampen. De terugkomst van Dammers wordt door de meegereisde fans uiteraard met veel enthousiasme begroet.


Het moment waarop heel Fortuna, maar vooral Wessel zelf, lang heeft gewacht

Vlak nadat Dammers is ingevallen krijgt George Cox een terechte gele kaart. Hij haalt vol door op het moment dat Doan de bal net gespeeld heeft en raakt zijn tegenstander hard op zijn been. Waar we bij enkele andere beslissingen nog mochten klagen over de arbitrage is dat nu niet het geval. Twee minuten later krijgt ook Ninaj alsnog een gele kaart na een overtreding aan de zijlijn. Sjors Ultee is het daar niet mee eens, waarna ook hij geel krijgt van Lindhout.

Waar de Fortunezen lang hebben uitgekeken naar de terugkeer van Dammers, heeft men in Eindhoven lang gewacht op de rentree van Ibrahim Affelay. Tien minuten voor tijd mag ook hij zijn opwachting maken, tot grote vreugde van de PSV-supporters. In de samenvatting van Studio Sport wordt de rentree van Affelay wél uitvoerig belicht, die van Dammers jammer genoeg niet. Net als bij enkele arbitraire beslissingen is dat dus het verschil tussen een topclub en een club als Fortuna. Ik noem Studio Sport helaas niet voor niks. Het zicht vanuit het bezoekersvak is zó belabberd dat ik thuis de samenvatting moet terugkijken om te zien wat er allemaal gebeurd is en dit verslag enigszins fatsoenlijk in elkaar te kunnen zetten.


Het ‘zicht’ vanuit het bezoekersvak

Nadat Koselev nog maar eens reddend heeft opgetreden valt zes minuten voor tijd dan toch de vijfde Eindhovense treffer. Malen zoekt op rechts naar een kans om te schieten, maar weet Angha voor zich. Na handig wegdraaien zet Malen hard en laag voor. Bij de tweede paal is Cody Gakpo Ninaj te snel af waardoor hij de bal van dichtbij in het doel kan tikken.  

Fortuna krijgt in de blessuretijd zowaar nog een kansje op een eretreffer en dat had er een met een heel speciaal tintje kunnen worden. Een vrije trap van Diemers wordt ingekopt door Dammers. Zijn inzet gaat echter anderhalve meter naast het doel van Unnerstal. Het blijft bij 5-0 en daarmee is de score van vorig seizoen helaas geëvenaard.

Een (flinke) nederlaag lag in de lijn der verwachtingen. Uiteraard zijn zowel de spelers als de fans na afloop toch teleurgesteld, maar dat weerhoudt ons er niet van de mannen toe te zingen wanneer ze het uitvak komen bedanken. Volgende week wacht een hele belangrijke klus en dan hebben we elkaar weer hard nodig.


Niet lang treuren, volgende week Aan ‘M!

Nadat we een minuut of twintig in het vak zijn opgehouden, mogen we buiten bij de bus nog eenzelfde periode wachten op vertrek. Gelukkig verloopt de terugreis sneller dan de heenreis, maar ook nu wordt er geen drank verkocht. We concluderen dat dit niet te vaak moet gebeuren want zelden is een busreis zo gezapig en saai verlopen. Gelukkig zorgen enkele jeugdige heren op de achterbank voor een waardige vervanging van de afwezige Ivanhoo. De muziekkeuze komt aardig overeen en ik meen zelfs de klanken van Sefa te herkennen. Terug in Sittard vis ik netjes mijn zak met emballage uit een plantenbak, waarna we huiswaarts keren.

Volgende week de belangrijke ‘kraker’ tegen RKC. Dan moeten de spelers er staan en hebben ze onze steun keihard nodig. Tot dan!