Na het overlijden van Hans Verèl een aantal weken geleden schrikt de Fortunafamilie vandaag opnieuw op vanwege het overlijden van een oud-Fortunatrainer. Pim Verbeek is vandaag op 63-jarige leeftijd overleden.

Verbeek werd trainer van Fortuna Sittard aan de start van het seizoen 94/95. Fortuna was twee seizoenen voordien gedegradeerd uit de eredivisie en er het daaropvolgende seizoen (bij lange na) niet in geslaagd te promoveren. Bovendien was de kas leeg. Dat schrikte de 38-jarige Verbeek niet af. Hij kwam naar Fortuna met de ambitie om binnen drie seizoenen te promoveren. Dat zou anders lopen.

Verbeek had de beschikking over een gouden lichting jeugdspelers, met als exponenten Mark van Bommel, Fernando Ricksen en Fuat Usta. Verbeek vulde de selectie slim aan met spelers als Robert van der Weert, Ronald Hamming en Maurice Rayer en boetseerde een elftal dat haast onverslaanbaar zou blijken in zijn eerste seizoen. Fortuna zou dat seizoen gemiddeld 2,2 punt per duel pakken (omgerekend naar drie punten bij winst); alleen Claudio Braga deed in de eerste divisie beter (gemiddeld 2,4 punt per duel).

Op 13 mei 1995 pakte Fortuna de titel in de eerste divisie in Velsen. Het was Fortuna’s eerste en tot de dag van vandaag enige hoofdprijs. Pim Verbeek gaat dus de geschiedenis in als de enige trainer die een algeheel kampioenschap binnensleepte met Fortuna.

Had Verbeek op dat moment afscheid genomen, dan was hij vast de geschiedenis ingegaan als een van de, zoniet de beste trainer van Fortuna ooit. Echter hij ging in het seizoen 95/96 met Fortuna de eredivisie in. Verbeek vond dat Fortuna nog niet rijp was voor de eredivisie en zag geen alternatief dan met een soort betonvoetbal het vege lijf te redden. Dat lukte; Fortuna eindigde op plek dertien.

Dat kunstje herhaalde hij in het seizoen 96/97. Fortuna eindigde elfde, maar het gemor op de tribunes nam, vanwege het defensieve voetbal, toe. In het seizoen 97/98 zou Verbeek al snel uit zijn functie ontheven worden. Niet alleen het voetbal was nog steeds niet om aan te zien, nu bleven ook de resultaten uit. Na drie nederlagen aan de start van de competitie, moest Verbeek het veld ruimen. Fortuna benoemde hem tot technisch directeur; een functie die hij een half jaar zou vervullen alvorens naar het Japanse Omiya Ardija te verhuizen.

Pim Verbeek zou 120 duels de leiding hebben bij Fortuna Sittard. Alleen Frans Körver, Chris Dekker, Cor Brom en Joop Castenmiller hadden vaker de leiding.

In 2015 werd er bij Pim Verbeek beenmergkanker geconstateerd. Daar leek hij een jaar later van genezen, maar vandaag is hij alsnog overleden aan de gevolgen van kanker. 63 Jaar oud—veel  te jong natuurlijk. We denken met veel plezier terug aan dat magische seizoen 94/95 en wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij dit verlies.