Trainer Sjors Ultee kan vanavond in het thuisduel tegen VVV Venlo (aftrap: 19.45uur) vanwege blessureleed geen beroep doen op zes spelers: Wessel Dammers, Djibril Dianessy, Leandro Fernandes, Grégoire Amiot, Mica Pinto en Bo Breukers. Dat betekent dat drie spelers de ziekenboeg hebben verlaten. Vitalie Damașcan maakte in Emmen al zijn rentree middels een korte invalbeurt en speelde maandag een duel met Jong Fortuna Sittard. Dat laatste deden ook Álex Carbonell en Agim Zeka die dus ook terug fit zijn, maar nog wedstrijdritme missen en vanavond waarschijnlijk hooguit voor een invalbeurt in aanmerking komen. Martin Angha, tenslotte, viel geblesseerd uit in het duel tegen FC Emmen, maar de schade viel mee. Hij is speelklaar.

Ultee kan kiezen uit twee verdedigende varianten, met vijf en met vier verdedigers. De keuze zal afhankelijk zijn van de tegenstander. We gokken op een viermansvariant. Kiest Ultee voor een viermansverdediging, dan is de vraag: wie speelt op de rechtsbackpositie? Hij kan kiezen uit Felix Passlack, Branislav Niňaj en Clint Essers. Het nadeel van Passlack en Niňaj als rechtsback is dat beide spelers elders in het elftal belangrijk zijn. Het nadeel van Essers is dat hij dit seizoen nog niet heeft kunnen overtuigen. Heeft Ultee vervangers voor Passlack (op het middenveld) of Niňaj (centraal achterin)? De terugkeer van Álex Carbonell, Vitalie Damașcan en de redelijke invalbeurt van Rasmus Karjalainen in Emmen bieden mogelijkheden het middenveld/aanval anders te bezetten. Cian Harries is het alternatief voor Niňaj centraal achterin, maar was vorige week ook beschikbaar en toen koos Ultee voor Essers.

We gokken erop dat Essers opnieuw speelt vanavond als rechtsback. Centraal spelen dan Branislav Niňaj en Martin Angha; George Cox sluit de linkerzone af. Mocht deze verdedigingslinie barsten vertonen, dan zal Alexei Koşelev in doel orde op zaken stellen.

Op het middenveld verwachten we geen wijzigingen. Felix Passlack, Tesfaldet Tekie, aanvoerder Jorrit Smeets en Amadou Ciss. Mark Diemers speelt ergens tussen het middenveld en de aanval. Bassala Sambou zorgt voor het gevaar voorin.

Oud-Fortunezen bij VVV Venlo? Roel Janssen speelde een aantal verdienstelijke seizoenen voor Fortuna Sittard. Selectiespelers Stan van Dijck en Aaron Bastiaans hebben een verleden in Fortuna’s jeugdopleiding.

Laatste competitie-overwinning thuis tegen VVV Venlo? 14 Oktober 2016. Aziz Khalouta en Roald van Hout zorgden voor de treffers in een 2-0 overwinning in de eerste divisie.

Laatste vijf competitieduels thuis tegen VVV Venlo: G-W-V-G-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels? V-W-G-V-V

Scheidsrechter Danny Makkelie is de nummer twee in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Prima keuze van de KNVB. VAR Allard Lindhout staat op plek negentien. Het lijkt ons raadzaam dat op cruciale momenten iemand in het stadion de stekker uit het stopcontact trekt zodat de VAR buitenspel staat.

Opstelling: Koşelev; Essers, Niňaj, Angha, Cox; Passlack, Tekie, Smeets, Diemers, Ciss; Sambou.

Toeschouwers: De fanshop is geopend van 18.15uur tot 22.45uur (maar niet tijdens de wedstrijd). Het Fortuna Museum is vanaf vandaag toegankelijk voor elke Fortuna supporter op wedstrijddagen (vanaf anderhalf uur voor aanvang van het duel). Leden van FSC hebben gratis toegang.