Trainer Kevin Hofland kan vanavond in het bekerduel bij Roda JC (aftrap: 21.00uur) waarschijnlijk niet beschikken over Ben Rienstra en ook Jarosław Jach lijkt nog niet speelklaar. Verder is iedereen fit. Clint Essers heeft nog een schorsing uitstaan uit het bekertoernooi van vorig jaar. Hij is er dus zeker niet bij.

Tegenstander Roda JC startte het seizoen in de eerste divisie goed, maar won de laatste vijf duels niet, waardoor de Kerkradenaren zijn afgezakt naar de middenmoot op de ranglijst. We krijgen dus niet te maken met een tegenstander die overloopt van het zelfvertrouwen.

Datzelfde geldt natuurlijk voor Fortuna Sittard. Fortuna Sittard is ronduit slecht begonnen aan de competitie, met slechts twee punten uit de eerste zes duels. Van de stijgende lijn die zichtbaar was in de duels tegen AZ en PSV, is na de thuisnederlaag tegen FC Groningen weinig meer over.

In de voorbije jaren wisselde Fortuna in bekerduels nog wel eens van samenstelling, ter beloning van bankzitters. Hofland gaf in een interview met L1 aan, dat er vanavond inderdaad wijzigingen komen in het elftal. Niet om bankzitters te belonen overigens, maar om (tot voor kort) basisspelers te wijzen op hun matige prestaties.

Daarmee zet Hofland zijn beleid voort. Na zes competitieduels is er namelijk geen enkele verdediger meer die kan zeggen dat hij zesmaal op dezelfde plek in de verdediging stond opgesteld (en niet vanwege blessureleed). En daar lijkt Alexei Koşelev nu bij te komen. Hij krijgt de rekening gepresenteerd vanwege een (voor zijn doen) matige openingsfase van de competitie. Reservekeeper Yannick van Osch zal naar alle waarschijnlijkheid zijn debuut maken vanavond.

Het experiment met Martin Angha als rechtsback in het duel tegen FC Groningen sneuvelde al in de rust. Dat zal vanavond vast geen vervolg krijgen. We vermoeden dat Lazaros Rota terugkeert in de basis. Op de linksbackpositie kan Hofland kiezen tussen George Cox en Roel Janssen. We vermoeden dat Hofland Janssen liever centraal in de verdediging opstelt, waardoor Cox ondanks zijn vroege douchebeurt afgelopen zondag een herkansing krijgt als linksback. Centraal spelen Roel Janssen en Martin Angha of Branislav Niňaj. We gokken op Angha.

Op het middenveld verwachten we geen veranderingen. Jorrit Smeets draagt de aanvoerdersband tegen de club die hem niet goed genoeg achtte. Tesfaldet Tekie zet de lijnen uit; Mats Seuntjens ondersteunt de aanval.

In de aanval verwachten we zeker Emil Hansson in de basis. De vraag is: ten koste van wie? Tegen FC Groningen was Sebastian Polter de pineut. Maar gaat Hofland de Derbykoning van Berlin passeren? Dat denken we niet. We vermoeden dat Lisandro Semedo plaats zal moeten maken. Verder is er een plek in de basis voor Zian Flemming.

Oud-Fortunezen bij Roda JC? We herkennen Miguel Santos, die anderhalf seizoen voor Fortuna in de eerste divisie speelde en met Fortuna promoveerde naar de eredivisie.

Laatste overwinning uit bij Roda JC? 25 Januari 2015. Fortuna won destijds in de eerste divisie met 3-1, via drie treffers van Roel Janssen. Uitgerekend de enige Fortunees die er vanavond opnieuw bij is. De laatste maal dat Fortuna in het bekertoernooi won in Kerkrade was op 11 januari 1984. Fortuna won via treffers van Wim Koevermans en Theo van Well met 2-1 en stoomde door naar de bekerfinale.

Laatste vijf competitie/bekerduels uit bij Roda JC: W-V-V-V-V

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-G-V-G-V

De KNVB heeft Martin van den Kerkhof aangesteld als scheidsrechter. Het nummer twintig in de lijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Alleen Allard Lindhout is slechter. In het bekertoernooi is er geen VAR. We zijn dus overgeleverd aan de grillen van Van den Kerkhof.

Opstelling: Van Osch; Rota, Angha, Janssen, Cox; Tekie, Smeets, Seuntjens; Hansson, Polter en Flemming.

Supporters: De wedstrijd wordt—als gevolg van COVID19-verordeningen—gespeeld achter gesloten deuren. Fox Sports zendt het duel rechtstreeks uit.