Trainer Sjors Ultee kan vanavond uit bij AZ (aftrap: 18.45uur) naast Lisandro Semedo ook geen beroep doen op Mickaël Tirpan, Felix Dornebusch, Arianit Ferati en Roel Janssen. Janssen zit vanavond zijn eerste duel van zijn tegen FC Groningen opgelopen uitsluiting uit. Reservekeeper Dornebusch en Ferati zijn ziek. Tirpan is opnieuw geblesseerd.

Tegenstander AZ maakt een moeizaam seizoen door. Vorig seizoen nog derde geëindigd; nu voorlopig twaalfde. AZ leverde in de zomer een forse portie kwaliteit in. Dus dat het dit seizoen minder zou gaan was vast ingecalculeerd in Alkmaar, maar twaalfde? Dat vast niet. AZ won de laatste drie competitieduels tegen Feyenoord, NEC en Vitesse niet.

Fortuna verloor de laatste vier competitieduels op rij en incasseerde vijftien doelpunten in die duels. Dan kunnen we het gaan hebben over het niet benutten van de kansen die Fortuna wekelijks weldegelijk creëert, maar als je vier of vijf doelpunten moet maken om een wedstrijd te winnen, heb je een groot probleem. Niemand in Sittard zal dat ontkennen, maar de sluizen achterin daadwerkelijk sluiten, is nog niet gelukt.

De afwezigheid van Roel Janssen en Mickaël Tirpan betekent dat Sjors Ultee zijn verdediging opnieuw zal moeten omgooien. Fortuna heeft zes spelers onder contract die geschoolde verdedigers zijn. Als er dan twee afwezig zijn, is de puzzel voor Ultee al gelegd. Nigel Lonwijk en Ivo Pinto starten in de basis. De ervaren Ivo Pinto waarschijnlijk centraal naast Martin Angha en Nigel Lonwijk als rechtsback. George Cox speelt op links. Yanick van Osch staat op doel.

Ook op het middenveld moet Ultee, vanwege de absentie van Arianit Ferati, een wijziging doorvoeren, maar het worden er twee, zo weet Dagblad De Limburger dat Ultee sprak. Naast Ferati, zal ook aanvoerder Ben Rienstra niet in de basis starten. Op hun plekken spelen Richie Musaba en Deroy Duarte. Verder start ook Tesfaldet Tekie in de basis.

In de voorhoede hoeft en zal Ultee niet ingrijpen. Tijjani Noslin start aan de rechterkant. Zian Flemming speelt in de spits en Mats Seuntjens zorgt voor de ondersteuning vanaf de linkerkant.

Oud-Fortunezen bij AZ? Nee, we herkennen niemand in Alkmaar met een Sittards verleden.

Laatste uitoverwinning bij AZ? 17 Maart 2001. Twintig jaar geleden won Fortuna voor het laatst in Alkmaar. Destijds nog in de Alkmaarderhout. Het wedstrijdverslag uit 2001 opende: “Middels een alleszins acceptabele prestatie pakt Fortuna drie verdiende punten in Alkmaar. Goed gegroepeerd voetballen om er bij balbezit razendsnel uit te komen met als ultieme doel Hamming in stelling brengen. Het klinkt simpel en zo ziet het er ook uit, maar het lijkt een eeuwigheid geleden dat we het nog eens hebben gezien.” We zouden dolgraag iets van gelijke strekking kunnen schrijven over het duel van vanavond.

Laatste vijf competitieduels uit bij AZ: V-V-V-V-W

Fortuna’s vorm laatste vijf competitieduels: V-V-V-V-G

De KNVB stuurt Dennis Higler naar Alkmaar als scheidsrechter. Higler staat op plek veertien in de ranglijst ‘meest favoriete Fortuna-scheidsrechter’. Daar worden we niet vrolijk van. Datzelfde geldt overigens voor VAR Jochem Kamphuis. Hij staat op plek achttien; alleen Allard Lindhout is erger.

Opstelling: Van Osch; Lonwijk, Angha, Pinto, Cox; Tekie, Duarte, Musaba; Noslin, Flemming en Seuntjens.

Supporters: Het duel wordt, vanwege de corona-restricties, gespeeld achter slot en grendel. De enige mogelijkheid om het duel te zien, is inschakelen op ESPN.