Morgen speelt Fortuna Sittard het laatste competitie-uitduel in het eredivisieseizoen 18/19 en dus kunnen we de seizoensbalans—wat betreft het uitvak—opmaken. Sinds Fortuna Online de statistieken bijhoudt (seizoen 99-00) waren er nooit zoveel supporters in het uitvak. Het record van vorig seizoen is verpulverd.


Gemiddeld zaten er dit seizoen 483 supporters in het uitvak. Dat is 45% meer dan vorig seizoen, dat al een recordseizoen was. Tuurlijk, het vorige seizoen speelde zich af in de eerste divisie; dit seizoen in de eredivisie. Dus dat er verdere groei zou zijn, is niet verrassend, maar 45% groei bovenop een recordseizoen, is toch opmerkelijk.

Er stonden niet eens (echte) derby’s op het programma, die normaal het gemiddelde opstuwen. Ditmaal waren de duels tegen Feyenoord (1130 supporters) en PSV (940 supporters) de publiekstrekkers. Zeker zo belangrijk voor het gemiddelde, er waren nauwelijks negatieve uitschieters. Zelfs op carnavalszondag reisden 167 supporters 231km heen en terug naar Alkmaar. Het op een na slechtst bezochte uitduel (bij FC Emmen) trok nog altijd 268 fans (voor het volledige overzicht, ga naar: Zitterd on Tour).

Als je alle zeventien duels van de partij was, dan heb je ongeveer 3175km heen en 3175km terug afgelegd. In totaal dus 6350km. Dat is even ver als van Sittard-Geleen via Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Syrië, Jordanië en Saoedi-Arabië naar Qatar rijden. De liefde zit diep!

Voor de resultaten moest je dit seizoen overigens niet in het uitvak zijn; alhoewel het best bezochte duel in de Kuip de uitzondering was.

Morgen sluiten we het seizoen af met 337 fans in Groningen. Dat zijn er 150 minder dan gemiddeld dit seizoen, maar het betreft hier wel de verste reis in de eredivisie. De laatste tweemaal dat we in competitieverband in Groningen moesten aantreden, waren er respectievelijk 40 en 65 Fortunezen in het uitvak aanwezig. Zeventien jaar later dus heel wat meer.