De plannen die de gemeente Sittard/Geleen heeft met de bedrijvenstad Fortuna worden stukje bij beetje duidelijk. Het College van B&W maakt momenteel namelijk werk van het wijzigingen van het bestemmingsplan op de bedrijvenstad, zodat ook “sport en vrije tijd” gerelateerde bedrijven zich kunnen vestigen rondom het Fortuna stadion.
Als die wijziging in het bestemmingsplan er komt, schijnt er interesse te zijn vanuit het bedrijfsleven om een dicotheek, een hotel en een gokhal te vestigen in het W&P stadion. Daarnaast zullen ook in de directe omgeving van het stadion allerlei sportvoorzieningen getroffen kunnen worden.
Dat alles heeft twee grote voordelen voor Fortuna Sittard. Ten eerste is er een kosmetisch effect: het stadion zal worden afgebouwd, zodat het er een stuk mooier uit komt te zien van de buitenkant. Ten tweede een financieel effect: het stadion wordt door de wijziging in het bestemmingsplan een interessanter beleggingsobject. Fortuna is in onderhandeling met een groep beleggers die het stadion wil kopen mits de wijziging in het bestemmingsplan doorgaat. En als Fortuna het stadion tegen een mooie prijs kan verkopen, kan de club een belangrijk deel van haar schulden aflossen.
De gemeente Sittard/Geleen heeft twee redenen om mee te werken aan dit plan. Ten eerste lijdt de gemeente behoorlijke verliezen op de onrendabele bedrijvenstad Fortuna. En als er niets gebeurt met het bestemmingsplan zal dat de komende jaren ook zo blijven. Ten tweede is de gemeente via de garantstelling van twee jaar geleden (voor 1,9 miljoen euro) gebaat bij het oplossen van de schuldenlast van Fortuna Sittard. Als die schuldenlast namelijk weggewerkt is, kan de gemeente die garantstelling intrekken, waardoor het risico dat de gemeente ooit nog moet opdraaien voor die 1,9 miljoen euro verdwijnt.
Het college van B&W komt waarschijnlijk eind deze maand met een voorstel om het bestemmingsplan te wijzigen. Nu alleen maar hopen dat alle beloftes van bedrijven om te investeren nadat het bestemmingsplan is gewijzigd geen stoere praat is, maar daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Bron: Dagblad De Limburger