Na de narrow escape van afgelopen vrijdag tegen FC Emmen en het bij vlagen goede spel, was het vertrouwen in een verder sportief herstel weer toegenomen. Tel daarbij op de geslaagde rentree van Cédric Olondo en de groeifase die Danny Schreurs doormaakt en een positieve instelling voor het treffen met FC Omniworld was alleszins gerechtvaardigd. Bovendien was Fortuna al eerder dit seizoen ook slagvaardig in het thuisduel dat met 3-1 werd gewonnen.


15 Februari 2008

Erbarmelijk Fortuna tart uithoudingsvermogen meegereisde supporters

FC Omniworld 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 44. Boymans 0-1; 67. Duits 1-1.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Bejas, Simone, Ocal (85. Voorn), Van den Ouweland, Olondo, Boymans (67. Schreurs), Guvenc (90. Heinrichs)
Toeschouwers: 1.549
Scheidsrechter: Van der Roest
Geel (Fortuna): Ocal, Guvenc
Rood (Fortuna): –

Vrijdag 15 februari 2008: FC Omniworld-Fortuna. Het is omstreeks 17.10u als ik ergens in de provinciale hoofstad richting Geleen koers zet. Inderdaad vandaag Geleen, want daar zal ik overstappen bij het fenomeen Thieske. Het afgesproken tijdstip is 17.30u en met straf doorrijden op de A2 red ik het net niet. Nou ja, we zitten dan ook in de avondspits en een kniesoor die er verder over zeurt. Om 17.35u schuif ik dus aan op de achterbank van Starship Thieske en neem plaats naast De Witte Man. Verder zit Thies himself uiteraard achter het stuur met webmaster Yelle van Tifosi United naast zich. Het valt allemaal redelijk mee met de drukte op de A2, zo dus is er nog tijd voor een kleine tank- alsook sanitaire stop. Op de randweg rondom Eindhoven is het echter een stuk drukker en dat noopt Thies tot het gebruik van enige creativiteit. De show kan beginnen. Ik zal niet in detail gaan, maar laat ik het erop houden dat niet iedere andere weggebruiker er bepaald gelukkig mee was. Een klein dozijn jonge gezinnetjes met kleine kinderen op de achterbank zal zich voortaan wel drie keer bedenken om op een vrijdagavond deze route te nemen. Anderen reageren hoofdschuddend en welgeteld 1 vermetele zette zowaar kortstondig de achtervolging in. Maar Starship Thieske was gevlogen met de allesverklarende zinsnede van de bestuurder: “Ik heb haast.”

Aldus rijden we na welgeteld 1 uur en 52 minuten de parkeerplaats bij het uitvak van de thuishaven van Almerenaren op: Het Mitshubishi Forklift Stadion. Hiermee heeft FC Omniworld ook een kniebuiging voor de commercie gedaan te nadele van de naam Fanny Blankers-Koen Stadion. Ook die naam vertoont weinig binding met voetbal, maar hij heeft tenminste nog enige historische en sportieve waarde.

Als we uitstappen, zien we onze laterale vrienden met hun jassen aan in de auto van Waldorf zitten. Vandaag maakt LB03 geheel verrassend na enige tijd van ontstentenis zijn rentree bij een wedstrijd op verplaatsing in den verre. En LB03 houdt net als ik niet echt van kou. Het is overigens niet onverstandig om nog wat langer in de auto te blijven, buiten is het immers bitter koud. Een déjà-vu met de wedstrijd op deze locatie in het seizoen 2005-2006. Toen, op vrijdag 27 januari 2006, was het eveneens bitter koud en naar ik me weet te herinneren de koudste dag van het seizoen. Bovendien behaalde Fortuna destijds en ondanks de 1-1 een sportief historische dieptepunt door als eerste Nederlandse BVO 26 opeenvolgende wedstrijden zonder overwinning te blijven. Eenzelfde 1-1 was ook vorig seizoen het eindresultaat van het onderlinge treffen. We hebben dus nog altijd een neutrale balans in Almere.

Als we het stadion zijn binnengetreden en een praatje hebben gemaakt met twee alleraardigste stewards – geen Ajaxpubliek, waarde LB03! – van de thuisclub, zien we dat het uitvak al redelijk is bevolkt. Uiteindelijk telt mijn statistische secondant Frank vandaag 32 Fortunezen. Of vandaag onze AID Hans “Airkes” Erkens ook ter plaatse is in het stadion, kunnen we u helaas niet mededelen. Sterker, na het bericht dat hij op manoeuvre was met de talentjes van de Voetbal Academie Limburg ergens in Turkije, hebben wij taal noch teken van de Grote Roerganger vernomen. Zou hij misschien zijn neergezegen aan de Copacabana? Anyway. Eigenlijk best vreemd als je het zo stelt: De talentjes van de VAL op trainingskamp in Turkije. En dat terwijl de beleidsbepalers van de VAL toch pretenderen dat Limburg het centrum van de aarde is. Blijkbaar is men die gedachte toch al enigszins aan het bijsturen. Wellicht kan Ken Livingston na het lezen van dit bericht ook wat geruster in zijn bedstee stappen.

Fortuna is vandaag echter verre van compleet. D-J Derksen en Raschid El Hammouchi zijn geveld door de griep, Nico Vanek zit de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit en Gino Facenna is nog steeds herstellende van langdurig blessureleed. Daarnaast staan Jürgen Heinrichs, Ramon Voorn en supersub Danny Schreurs wel op het wedstrijdformulier, maar wegens (lichtere) griepverschijnselen zijn ook zij niet helemaal fit en daardoor ook veroordeeld tot de reservebank, waar overigens ook weer mijn favoriet Panos mag plaatsnemen. De grote verrassing in de basisopstelling is Abdul Oçal, een verdedigende middenvelder van Jong-Fortuna. Daarnaast is er ook een startplaats voor Charlie van den Ouweland gereserveerd. De namen zijn als volgt: Christianen; Geenen, Grabovac (C), Op den Kamp, Bejas; A. Simone, Oçal, Van den Ouweland; Olondo, Boymans en E. Guvenc. Bij de gasten van FC Omniworld staat nog steeds de ons welbekende Mark Zegers onder de lat. Mark is zelfs zo sportief om ons te begroeten voorafgaand aan de wedstrijd.

Scheidsrechter van de dag is Mike van der Roest en die bezorgde de doorgewinterde Fortunees tot voor kort meermaals huiveringwekkende herinneringen. De negatieve spiraal met Van der Roest werd in de thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem al doorbroken, dus ook hij mag geen beletsel meer vormen voor een bevredigend eindresultaat van deze wedstrijd.

Maar wat Fortuna aan veldspel zal laten zien in het eerste bedrijf, is ronduit beschamend. De thuisploeg wordt doorgaans een zee van tijd en een boulevard aan ruimte gelaten. Fortuna heeft de handen vol aan de aanvallers Wamberto de Sousa Campos, Mulders, Assaidi en Matusiwa. Zo zijn er kansen voor respectievelijk Assaidi (schot binnen 16 meter), Mulders (counter), Assaidi (schot binnen 16 meter na vooraktie van Wamberto) en nog eens Assaidi (schot vanaf rand 16 meter). Maar vooralsnog is Christianen feilloos en een enkele keer wordt er naast diens doel besloten.

Uitblinker Assaidi poort vervolgens ook nog eens Geenen, maar Christianen redt opnieuw op diens inzet alsook op de kopbal van Mulders uit de herneming. Aanvoerder Duits is dan ook nog eens dichtbij een doelpunt als zijn afgeweken schot maar net over gaat. Architect van het aanvalsspel van de thuisploeg is de voormalige en tussentijds ingelijfde vedette Wamberto. Vreemd genoeg vormt zijn bekendheid voor de Fortunezen weinig reden tot extra alertheid. Fortuna stelt na het half uur slechts een schotje van Emmo Guvenc tegenover de dadendrang van FC Omniworld. Emmo is als wel vaker de enige die het ook nodig vindt om eens druk te gaan zetten op de verdediging van de gastheren. Op een gegeven moment kun je er dan ook gif op innemen dat het op het niveau van de Jupiler League vroeg of laat dan ook wel een keertje meer zal opleveren. Van den Brink – enige tijd geleden nog in beeld bij Fortuna – is dan ook de pineut en Boymans kan voor het eerste echte gevaar zorgen, maar Zegers is paraat.

Een minuut later volgt er een uitstekende combinatie via Olondo-Boymans- Angelo Simone met de in goede uitgangspositie staande Emmo Guvenc als eindstation, maar Emmo helpt de kans om zeep door met links half over de bal heen te maaien. Maar FC Omniworld is blijkbaar van slag. Vlak voor rust geeft Jansen een inworp weg en daarvoor meldt zich specialist lange afstand gooien Van den Ouweland. Charlie slingert de bal op het hoofd van Zarko Grabovac die door kan koppen tot bij Ruud Boymans en die weet met een Wasiu Taiwo-achtig schot Zegers te passeren. Geheel ten onrechte en vooral met dank aan Arjan Christianen gaat Fortuna met een voorsprong de rust in.

Die rust wordt ondanks de snijdende koude benut door de Goodyear Commissie. Echter, ik was vooraf getipt door mijn collega LB03 dat de hamburgers verre van warm waren. Een blik in de vitrine leert mij dat dit er ook nu weinig anders uitziet. Daar gaan we dus geen tijd aan besteden.


De ovendeur is dicht. Is dat goed nieuws (er kunnen geen bacterien naarbinnen) of slecht nieuws (er kunnen geen bacterien naarbuiten)?

We zijn vandaag door de goede ontvangst, de uitstekende koffie en het zeer ruime assortiment aan snoepgoed echter zeer coulant. Geen waarschuwing maar wel een instigatie voor volgend seizoen: Let erop dat de vleeswaren ordentelijk op temperatuur blijven! Volgend seizoen herkansing.

Fortuna neemt op haar beurt niets van de kritiek vanuit het uitvak tot zich en gaat vrolijk verder op dezelfde voet. Wamberto snijdt keer op keer de verdediging aan flarden en het is wederom met dank aan Christianen dat Fortuna stand weet te houden. Aan de overkant krijgt Olondo de enige kans uit de tweede helft, maar hij schiet naast het doel van Zegers. Christianen redt maar weer eens de meubels op een schot uit de tweede lijn van Wamberto, maar de situatie wordt steeds nijpender. Zo kan slechts de paal een doelpunt van Mulders voorkomen, die kan aanleggen na slecht wegwerken door Van den Ouweland. Trainer Reijners, terug van een schorsing, ziet het gevaar en brengt Schreurs voor Boymans en hoopt hiermee vooral dus op kansen uit counters. Maar Danny is nog maar koud in het veld of aanvoerder Duits neemt vlak over de middenlijn een vrije trap. Of het zo bedoeld was of niet, maar Duits schiet de bal dus van grote afstand rechtstreeks over de te ver voor zijn doel staande Christianen binnen, 1-1.

FC Omniworld voelt dat er meer inzit en met vooral veel geluk en weinig wijsheid houdt Fortuna echter stand. De thuisploeg krijgt nog 1 grote kans. Assaidi mag op links voorzetten, Bejas schuttert opzichtig door de veel kleinere Wamberto voor zich te laten komen en de kleine Braziliaan met het Belgische paspoort kopt de bal op de lat. Vervolgens mag hij naar de kant ten faveure van Faria en dit is ook tevens het einde van de aanvallende aspiraties van de gastheren. Charlie van den Ouweland zorgt met een halfvolley aan de overkant voor het laatste gevaar, maar ook dat levert niets op. Voor de derde maal in successie eindigt het onderlinge treffen dus FC Omniworld en Fortuna in 1-1.

Dat lijkt op zich een goed resultaat voor Fortuna en dat is het ook wel, maar met name door handelend optreden van Arjan Christianen wordt een nederlaag afgewend. De voltallige verdediging gaf vandaag forfait en het leek bij tijd en wijle wel of er een stel kartonnen displays in Fortunatenue op het veld stonden. Na het gedwongen vertrek van Henk Wisman en aanvoerder Mels van Driel en de zachte afvloeiing van Serdal Guvenc, Sjors Paridaans en Brahim Bouhadan is het merendeel van de spelers er blijkbaar niet van doordrongen dat zij binnenkort wel eens aan de beurt kunnen zijn als de contracten voor komend seizoen – als dat al gehaald zal worden – worden opgemaakt. Het vorige week opgedane vertrouwen bij de supporters heeft door het erbarmelijke optreden van vandaag weer een serieuze optater gekregen. Voor de zoveelste keer: Voetbal in de Jupiler League staat voor bezieling en strijd. Vooral de eerste constante was vandaag niet te ontdekken in het spel van Fortuna. Maar goed, we kabbelen rustig voort en bollen lekker uit naar het seizoeneinde.

Wellicht dat ook Roger Reijners met dit soort wedstrijdinstelling nog danig in gevaar kan worden gebracht door de heren spelers. Ik kan me niet voorstellen dat bijvoorbeeld MVV in de positie zal zijn om enige vorm van piëtiteit te gaan tonen op 14 maart aanstaande. Zijn voorganger Henk Wisman werd binnengehaald als een kroonprins en door een enkele Judas grotendeels achter zijn rug om bij het vuil gezet als een schooier. Niet dat het spelers verder een zorg zal zijn, maar zij kunnen een niet onbelangrijk aandeel vormen in het lot van de trainer. En ik kan mij niet voorstellen dat de uitvoering in het veld dezelfde zal zijn geweest als datgene wat Roger Reijners deze week op de training voor ogen heeft gehad.

De terugreis dan. Afgezien van een misvatting bij het nemen van een verraderlijke bocht, verliep alles zonder enig probleem. Na een tussenstop in Susteren, een binnendoorroute doorheen de Selfkant en een tweede stop aan de verkeerde kant van de Mijnstreek, bereikten we nipt na middernacht Geleen en kon Starship Thieske probleemloos neerdalen. Aldus kwam er een einde aan een belabberde voetbalavond die door toedoen van enkele voetbalkameraden gelukkig nog enig cachet wist te behouden.

Gegroet,

TMD

P.s.: Deze site kreeg (meermaals) de complimenten van de bij thuiswedstrijden dienstdoende dj Marc Coonen. Waarvoor onze dank, Marc. Misschien kan ook Marc ons (lees: mij) op zijn beurt eens plezieren door eens wat andere muziek te draaien dan het door hem zeer geliefde repertoire van Van Halen. “War on the terraces” van The Cockney Rejects is een leuk voetbalnummertje. Het klinkt gevaarlijk, maar je gaat er niet dood van. Mocht je het nummer niet hebben, neem dan contact op met het jou welbekende redactielid.