In een rechtstreekse confrontatie met een andere club die dit seizoen lijkt voorbestemd voor de onderste regionen, haalt Fortuna eindelijk de eerste overwinning van het seizoen binnen. Het team van Reijners speelt degelijk en geconcentreerd en krijgt eindelijk loon naar werken.

19 September 2008

Fortuna doet wat het moet doen

Fortuna Sittard 2 FC Omniworld 0
Doelpuntenmakers: 15. Van den Ouweland 1-0; 75. Heinrichs 2-0
Opstelling: Meul, Grabovac, Kozarac, Vanek, Simone, Van den Ouweland, Taktak, Heinrichs, Olondo (78. Ocal), Boymans (89. Regales), Schreurs (70. Garlisi)
Toeschouwers: 2.314
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Kozarac, Vanek

Een bezoek aan Fortuna begint zo langzamerhand steeds meer te lijken op een bezoek aan een vliegveld. Het begint al bij de ingang met het indrukwekkende bord waarop met pictogrammen alle verboden zaken staan afgebeeld. Vervolgens is er de tassencontrole door de stewards, voor welke gelegenheid aan het begin van de gracht speciaal een paar aftandse houten tafels zijn neergezet. En als de veiligheidscoördinator slechte zin heeft, worden de trouwe bezoekers door dezelfde stewards ook nog eens aan een uitgebreide fouillage onderworpen. Vanavond maken we bij het betreden van onze voetbaltempel – die we helaas nooit meer het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard mogen noemen – kennis met een nieuw fenomeen: security op de tribunes. Naar het schijnt, spaart de club inmiddels ook voor een röntgenscanner, zodat met honderd procent zekerheid kan worden uitgesloten dat er ooit nog een leeg plastic flesje AA-drink het stadion binnengesmokkeld wordt.

De doorgang door de beveiligingssluis verloopt uiteindelijk redelijk vlot (er zijn niet veel andere passagiers; de officële opgave is 2314, maar 1500 lijkt mij reëler), zodat wij voor aanvang van de wedstrijd nog een minuut of tien kunnen genieten van de prachtige muziek. De dj van dienst moet wel behoren tot het ras der ultracarnavalisten, want we horen de ene na de andere Marotte-kraker langskomen. Gelukkig staat het geluid niet al te hard, want niet iedereen is half september al in carnavalsmood.

Laten we maar snel beginnen met de wedstrijd. Na het verdienstelijke gelijkspel in Den Bosch heeft Roger Reijners het elftal op één plaats veranderd: Danny Schreurs start voor het eerst in de basis, Abdül Öcal verhuist daardoor naar de bank. Die wijziging geeft de intenties van Reijners goed weer: hij wil aanvallen. Fortuna speelt vanavond drie-vier-drie. In de achterhoede moeten aanvoerder Zarko Grabovac, Samir Kozarac en Nico Vanek het fort voor doelman Meul houden. Angelo Simone speelt controlerend op het middenveld, Jürgen Heinrichs en Taner Taktak bestrijken de flanken, Charly van den Ouweland speelt achter de spitsen Cedric Olondo, Ruud Boymans en Danny Schreurs.

Bij tegenstander FC Omniworld speelt één oude bekende: Mark Zegers staat op doel. Omniworld is geen hoogvlieger, maar we moeten de Zwarte Schapen zeker niet onderschatten. Trainer Peter Boeve laat zijn ploeg namelijk SNEL (Super Alert, Neem Initiatief, Elf hongerige wolven, Lopen en gaan) en met DIEPTE (Durf, Inzicht, Energie, Positiespel, Timing en Empathie) spelen. Kom daar in Sittard maar eens om! De Almerenaren spelen overigens in tamelijk belachelijke retroshirts: zwart met een rode V. Tamelijk belachelijk, omdat deze ploeg een verleden heeft dat zelfs het spelen in de meest kolderieke shirts uit de jaren tachtig niet zou rechtvaardigen.

Nadat de North-side in de TIFO-battle een een-nul voorsprong heeft genomen dankzij een prachtige Ramon Voorn-Doppelhalter, neemt Fortuna op het veld vanaf het eerste fluitsignaal het heft in handen. Dat resulteert in de eerste tien minuten in een paar behoorlijke kansen, maar Boymans, Kozarac (met twee kopballen) en Schreurs weten het doel niet te vinden. Het gevaar komt veelal vanaf de rechterflank, waar Olondo zijn tegenstander regelmatig de hielen laat zien en waar Jürgen Heinrichs zich regelmatig met de nodige diepgang voorin meldt.

Van den Ouweland blijft goed naar de bal kijken

Het 3-4-3-systeem geeft Fortuna aanvallend duidelijk meer kracht, maar houdt ook de nodige risico’s in. Achterin geven we op de flanken veel ruimte weg, ruimte die gedekt moet worden vanuit het centrum van de verdediging of door onze middenvelders. Gelukkig weet Omniworld amper van die ruimte te profiteren en doen zowel verdediging als middenveld hun werk heel behoorlijk.

Subtiele balcontrole van Boymans

… en van Taktak

Het openingsoffensief leidt na vijftien minuten tot een verdiende voorsprong. Na een ingooi krijgt Danny Schreurs op de rand van het strafschopgebied de bal toegespeeld. Hij legt terug op Charly van den Ouweland. Die krijgt alle tijd en ruimte om de bal aan te nemen, een hoek uit te kiezen en aan te leggen. Het schot is loepzuiver en glijdt vlak langs de handen van Zegers in de goal: 1-0.

De felicitaties zijn voor Charly: 1-0

Nog geen minuut later komen we met de schrik vrij wanneer Omniworld een aanval over rechts opzet. Onze verdediging is uit het lood geslagen en ons middenveld is deze keer te laat op afspraak, waardoor linksbuiten Hollart volledig vrij mag inschieten. Zijn schot vliegt echter naast de goal. Omniworld heeft echter moed gevat en gaat, genoodzaakt door de achterstand, wat actiever voetballen. Fortuna daarentegen zakt na het goede begin ver terug. De wedstrijd speelt zich steeds meer op onze helft af. Onder aanvoering Samir Kozarac, die de achterhoede vanavond goed leidt, blijven we echter redelijk gemakkelijk overeind. De spaarzame keren dat Omniworld er wel doorheen komt, staat de betrouwbare Meul paraat.

Dat witte voorwerp is niet de bal, maar het hoofd van Van den Brink, David!

Vlak voor rust meldt ook Fortuna zich weer in het doelgebied van de tegenstander, maar groot gevaar levert ook dat niet op.In de rust wacht ons een aangename verrassing. Bij het wedstrijdje penaltyschieten voor seizoenskaarthouders doet één van de deelnemers mee in een klassieke jaren-tachtig-outfit inclusief geel shirt met groene Adidas-strepen en LU-reclame. Een heldhaftige poging om die goede, oude Baandert-sfeer weer terug te brengen. We weten niet zeker welke held van weleer hier wordt geïmiteerd, maar gezien het aantal gemiste penalty’s lijkt Huub Smeets een goede gok. Het penaltyschieten is overigens een welkome afleiding van de muziek, die nu zo te horen aangeboden wordt door Streekomroep Start. Kan iemand mij plechtig beloven dat dat nummer over de Sjöttewei nooit meer gedraaid wordt?

Na rust laat Fortuna zich in eerste instantie weer ver terugdringen. Met name Nico Vanek heeft het op links moeilijk. Omniworld zet een aantal keren veelbelovende aanvallen op, maar meestal verzanden die in te ver doorgevoerde combinaties of niet al te zuivere doelpogingen. Naarmate de tweede helft vordert, komt Fortuna weer beter in de wedstrijd. Maar ook Fortuna slaagt er niet in echt gevaarlijk te worden. Totdat na een kwartier spelen Angelo Simone na een rommelige situatie besluit maar eens op goal te schieten. De bal gaat recht op Zegers af, maar die laat hem door zijn handen glippen. Uiteindelijk rolt de bal tergend langzaam langs de verkeerde kant van de paal.

Daar gaat de naas van Ruud…

Fortuna krijgt de wedstrijd langzamerhand weer in handen. Twintig minuten voor tijd wisselt Reijners de moegestreden Schreurs, die overigens een onopvallende wedstrijd speelde, voor Sebastiano Garlisi.

Danny Schreurs sprint langs de zijlijn

De Italobelg zorgt voor veel onrust in de verdediging van de polderclub, maar doet verder niet veel goeds met de geboden ruimte.Vijf minuten na de wissel mag Fortuna op eigen helft een meter of tien van de middenlijn ingooien. Van den Ouweland kiest voor een verre inworp richting Boymans. De Beer van Born neemt de bal aan, maar struikelt vervolgens over zijn eigen benen. Of was het toch een bewuste schijnbeweging? De actie blijkt in ieder geval bijzonder effectief, want de bal komt van Boymans recht voor de voeten van Heinrichs.

Het linkerbeen van Boymans gaat in de mangel van Van den Brink

De Duitser begint aan een rush vanaf 25 meter, laat twee Omniworld-spelers zijn hielen zien, verschalkt op de elfmeter ook Bas van den Brink en weet de bal nog net langs Zeegers in het doel te schieten. Hij rent zelf achter de bal aan om in het net te gaan hangen. Het doel blijft ternauwernood overeind staan onder deze krachtige uiting van vreugde. Voor Heinrichs is het de bekroning van een puike wedstrijd. Als rechtshalf laat hij vanavond een sterke indruk achter.

Jürgen Heinrichs heeft het net eindelijk gevonden

De 2-0 betekent meteen de beslissing. Boeve probeert het nog wel met een extra spits, maar Reijners reageert adequaat door verdediger Öcal in te brengen voor Olondo. In de slotfase (waarin Regales Boymans nog komt aflossen) is Omniworld met een afstandsschot nog dichtbij een treffer, maar ook dit schot wordt door David Meul bekwaam gekeerd. In blessuretijd gaat de aanhang van Omniworld in de TIFO-battle ook nog op zoek naar de gelijkmaker. Het zwaaien met twee vlaggen wordt door de jury echter van een lagere moeilijkheidsgraad geacht dan het hooghouden van een Ramon Voorn-Doppelhalter, dus ook hier boekt Fortuna een verdiende zege.

De eerste overwinning van het seizoen betekent meteen dat Fortuna vier punten afstand neemt van de laatste plaats en aansluiting vindt bij de (zeer lange) middenmoot.

Drie punten vragen om een feestje

Reijners en zijn spelers mogen tevreden terugkijken op de wedstrijd: tactisch zat het goed in elkaar en iedereen speelde naar zijn capaciteiten. Daarbij moeten we overigens ook aantekenen dat Omniworld niet bijzonder veel tegenstand bood. Maar een kniesoor die daar op let. Der erste Dreier is binnen en daar gaat het om.