Eerst worden we een half uur lang weggespeeld door een tegenstander die op papier toch echt niet veel sterker is dan wij. Daarna zien we een uur lang geen kans om tegen tien man ook maar één fatsoenlijke aanval op te zetten. En tot overmaat van ramp zijn de toevalskansen ook niet aan ons besteed. Kunnen we nog slechter spelen dan tegen FC Omniworld?


8 December 2006

Fortuna bereikt nieuw dieptepunt

Fortuna Sittard 1 FC Omniworld 2
Doelpuntenmakers: 10. Haklander 0-1; 20. Amrabat 0-2; 31. Bouhadan 1-2
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Paridaans, S. Güvenc (63. E. Güvenc), El Hammouchi, Simone, Bouhadan, Garritsen, Olondo, Taiwo
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Vinche (Bel)
Geel (Fortuna): S. Guvenc
Rood (Fortuna): –

Op een avond dat de valwinden weer eens ouderwets tekeer gaan in het Wagner & Partner-stadion, voegt Fortuna een nieuw dieptepunt toe aan de rijke verzameling die de afgelopen zes seizoenen al is opgebouwd. En dat terwijl ik nog zo optimistisch de gang naar het stadion had gemaakt. Had voorafgaand aan de wedstrijd immers niet de grote Dullens zelf gezegd dat het duidelijk beter gaat met Fortuna? Tussen zijn zeer intensieve scoutingswerk in de Oberliga Nordrhein door vond de man die beter was dan Cruyff de tijd om een bijzonder lezenswaardige column voor de website van de club te schrijven. Daarin gaf de man in wiens voetsporen Maradona en Zidane nooit hebben kunnen treden zijn zegen aan het het Fortuna van Frans & Hans. Wij citeren: “Fortuna Sittard is op weg naar betere tijden. Dat voel ik door alle geledingen binnen de club en dat zie ik vooral terug op het veld.” Veelbetekenende woorden van de man die Pele deed lijken op een bankzitter van het tweede van vv Schinnen. En een waar hart onder de riem voor de vele duizenden bij wie Fortuna’s bloed door de aderen stroomt.

Maar ja, de weg is lang en kent vele hindernissen. De hindernis van vanavond heet FC Omniworld. Trainer Körver kan vanavond geen beroep doen op Mels van Driel, die in één actie een blesssure en een schorsing heeft opgelopen. Zijn plaats op links wordt ingenomen door Serdal Güvenc. Rechtsback is de ervaren Ronald Dassen, Zarko Grabovac en Sjors Paridaans vormen het centrum van de verdediging. Op het middenveld heeft Emmo Güvenc het veld moeten ruimen voor Brahim Bouhadan, die daarmee beloond wordt voor twee redelijke invalbeurten. Angelo Simone, Rachid El Hammouchi en Koen Garritsen houden hun plaats, net als de aanvallers Cedric Olondo en Wasiu Taiwo. Aanvoerder is vanavond doelman Arjen Christianen.

Nadat de stadionspeaker de duizend getrouwen heeft opgeroepen geen onrespectloze spreekkoren aan te heffen, fluit de Waalse scheidsrechter Vinche voor het beginsignaal. Fortuna is niet op afspraak verschenen: alleen FC Omniworld voetbalt vanavond. De Almeerders winnen alle duels, combineren goed en verschijnen daardoor regelmatig dreigend in het strafschopgebied van Fortuna. De onvermijdelijke goal valt na tien minuten, wanneer Richard Haklander vanaf een meter of twintig de bal hard en zuiver langs Christianen schiet. Haklander krijgt overigens alle gelegenheid om uit te halen, want Bouhadan noch Garritsen leggen een strobreed in de weg.


Leuke tackle…

De goal functioneert allerminst als een wake-up-call voor de Fortunezen. Integendeel, zij beginnen nog harder te snurken. Omniworld domineert op alle fronten en een grotere achterstand zit eraan te komen. In de twintigste minuut geeft Ronald Dassen zijn tegenstander voor de zoveelste keer vrije doorgang op rechts. Deze haalt de achterlijn en legt vervolgens terug naar de rand van de zestien. Doordat alle Fortunezen zich hebben teruggetrokken tot de vijfmeterlijn, staat Nordin Amrabat volledig vrij. Zijn schot laat Christianen kansloos: nul-twee.

Voor Frans Körver het moment om in te grijpen. Hij rent twintig meter het veld in om zijn spelers de huid vol te schelden. Grensrechter, scheidsrechter en vierde official zien het meewarig aan voordat ze de man met zachte drang terug richting dugout bewegen. Hangouderen zijn niet alleen in Geleen-Zuid en Lindenheuvel een probleem, ook op Bedrijvenstad Fortuna zorgen ze in toenemende mate voor overlast. Zo, dat signaal is duidelijk afgegeven aan de politiek.


Ook dit schot levert niets op

De actie van de trainer sorteert niet het gewenste resultaat. Integendeel, het schrikeffect bestaat er uit dat Taiwo de bal bij de aftrap naar achteren trapt. Zijn we nu zo echt zo diep gezonken dat we na een tegengoal niet meer in staat zijn het spel op reglementaire wijze voort te zetten? Het spelbeeld blijft na de tweede goal van Omniworld hetzelfde. Zij voetballen, wij doen niets. Als dit zo doorgaat, wordt het wel een heel zware afstraffing.

Maar gelukkig hebben Vincent Gouttebarge, Beau Molenaar en Philippe Vinche medelijden met ons. Linksback Gouttebarge besluit na 28 minuten de bal te kort terug te spelen op zijn doelman, zodat Cedric Olondo kan onderscheppen. Doelman Molenaar ziet Olondo in de punt van het strafschopgebied langskomen en besluit hem onderuit te halen. Scheidsrechter Vinche bestraft deze daad niet alleen met een strafschop, maar ook met een rode kaart voor Molenaar.


FC Omniworld speler Steenkorrel ziet de bui hangen

Zo kunnen wij dankzij een geschenk van tegenstander en scheidsrechter toch nog terugkomen in de wedstrijd. Alle reden tot blijdschap, zou je denken. Echter niet bij Fortuna. Normaal haalt de speler die de penalty gaat nemen de bal, loopt ermee naar de elfmeterstip en legt de bal klaar. Daarna steekt hij zijn handen in de zij en wacht rustig af tot de tegenstander klaar is met protesteren bij de tegenstander. En vervolgens velt hij onvervaard het vonnis.

Bij Fortuna doet zich echter een klein probleem voor. Niemand lijkt de penalty te willen nemen. Aan de ene kant van het veld is Wasiu Taiwo het middelpunt van een discussie tussen enkele spelers. Aan de andere kant van het veld is Ronald Dassen in druk overleg met de trainersstaf. Resultaat is dat Dassen met de bal richting zestienmetergebied loopt, maar daar is nog steeds niet duidelijk wie de penalty gaat nemen. Taiwo meldt zich ook maar even bij de bank. Na een paar minuten is er eindelijk klaarheid: Taiwo gaat de strafschop nemen. Hij loopt het strafschopgebied in om de bal op de stip te leggen. Zijn medespelers blijven allemaal dralen rond de middenlijn, zodat Taiwo de penalty mag gaan nemen met in zijn rug alleen negen spelers van FC Omniworld. Op het laatste moment meldt een aantal Fortunezen zich ook nog op de rand van de zestien om een eventuele rebound op te pikken.

Na zo’n voorbereiding zal de ingevallen doelman Hoogervorst zich niet geheel kansloos achten. Noch Taiwo zelf, noch zijn medespelers, noch zijn trainers wekken de indruk ook maar enigszins te geloven dat deze penalty raak zal zijn. En inderdaad, Taiwo schiet de penalty slap in. Doelman Hoogervorst keert, maar voor de enige keer op deze avond is Brahim Bouhadan sneller bij de bal dan zijn tegenstander. Hij wint de rebound en schiet de bal bekeken in de hoek. Egotripper Bouhadan viert zijn goal alsof hij God weet wat heeft gepresteerd. De rush naar de dugout had eigenlijk verlengd moet worden met een rush richting douche, maar om een duistere reden ziet Körver hiervan af.

Na de Anschlusstor toont Fortuna iets meer aspiratie, maar het lijkt nog steeds helemaal nergens op. In de blessuretijd van de rust krijgen we na een hoekschop nog een kans, maar Paridaans schiet de bal op een meter of zes over de goal. Ook na de rust is er weinig vooruitgang te bespeuren. Van een normale opbouw is geen sprake, de meeste ballen gaan ongericht naar voren, waar Taiwo en Olondo er vervolgens weinig goeds mee weten te doen. Ook dode spelmomenten brengen geen gevaar, omdat Koen Garritsen de bal in de meeste gevallen meteen over de zij- of achterlijn weet te werken.


Balverlies zit er aan te komen

FC Oniworld blijft moeiteloos overeind. De ploeg weet zelfs met tien man grote delen van de tweede helft te domineren. De enige kansen voor Fortuna komen toevallig tot stand. Tien minuten na rust komt de bal via een kluts bij Simone. Die zet Olondo met een dieptepass vrij voor doelman Hoogervorst, maar de Waal schiet de bal ruim naast. Twintig minuten voor tijd belandt een trap van Garritsen dankzij de wind achter de verdedigingslinie van Omniworld. Olondo is als eerste bij de bal en legt af op Emmo Güvenc, die zijn broer is komen aflossen. Het bekeken schot van de jongste Güvenc gaat net naast de goal.


Emmo wurmt zich er langs

Een paar minuten later schiet de op rechts doorgebroken El Hammouchi de bal zo’n beetje vanaf de achterlijn tegen de buitenkant van de paal.


De punten worden in cadeauverpakking overhandigd

Dat was het dan. Van een slotoffensief is geen sprake. Sterker nog, van de vier minuten blessuretijd verstrijken er drie bij de cornervlag van Fortuna, dat er maar niet in slaagt om Omniworld de bal te ontfutselen.


Meer spelers dan supporters

Fortuna blameert zich en bewijst voor de zoveelste keer dat er geen wezenlijke vooruitgang is geboekt. Nog een geluk dat we op weg zijn naar betere tijden.

PM