De eerste van drie thuisduels op rij levert Fortuna niet het broodnodige resultaat in de strijd tegen degradatie op. Na negentig minuten staat er tegen FC Omniworld een uitslag van 2-2 op het scorebord. Een punt is niet voldoende. Maar als de spelers de laatste drie wedstrijden met dezelfde instelling en mentaliteit als vanavond spelen, hoeven we de hoop op een goede afloop nog niet te verliezen.

26 Maart 2010

Sterk optreden krijgt geen beloning

Fortuna Sittard 2 FC Omniworld 2
Doelpuntenmakers: 43. Traore 1-0; 63. Gommans 2-0; 69. Rosheuvel 2-1; 83. Fachtali 2-2.
Opstelling: Wintjens, Geenen, De Boer,• Grabovac, Vanek, Simone, Linssen, Voorn, Di Lallo, Traore (90. Mboua), Gommans (80. Rychlik).
Toeschouwers: 3.243
Scheidsrechter: Janssen
Geel (Fortuna): De Boer
Rood (Fortuna): Grabovac

Na een in alle opzichten treurige derby in Maastricht staat vanavond een bezoek van FC Omniworld uit Almere City op het programma. Fortuna heeft vier wedstrijden voor het einde van de competitie de meeste verliespunten en bevindt zich dus in grote degradatiezorgen. Die zorgen staan in schril contrast met de gelaten optredens die Fortuna de afgelopen weken in het veld te zien heeft gegeven. Of het te maken heeft met de voorzichtige tactiek van Reijners en co of met een gebrekkig besef van wat er op het spel staat bij de spelers, weet ik niet, maar feit is dat er de afgelopen maanden ver onder de maat is gepresteerd. Nog meer wanprestaties kunnen we ons de komende maand niet meer permitteren, want dan zal de Trendwork Arena vanaf einde april weer het domein worden van de net met wortel en tak uitgeroeide Oost-Bulgaarse betondistel.

Fortuna moet het vanavond stellen zonder de geblesseerde Genk-huurlingen Verdonck en Nys. Dat resulteert in vergelijking met een week geleden in één wijziging in het basiselftal: Zarko Grabovac verhuist terug naar het centrum van de verdediging, waardoor er in de aanval weer plaats is voor Demba Traore. De opstelling luidt dus: Wintjens; Geenen, De Boer, Grabovac, Vanek; Di Lallo, Simone, Linssen, Voorn; Traore en Gommans.

Tegenstander FC Omniworld was de afgelopen maand de ploeg in vorm, maar aan een korte succesreeks kwam vorige week een resoluut einde na een thuisnederlaag tegen FC Oss. Die nederlaag hebben de mannen van Henk Wisman echter goed verwerkt, want Omniworld trekt in de beginfase met de nodige westerse flair het initiatief naar zich toe. Fortuna speelt agressief, maar ook erg zenuwachtig.

Geenen kopt weg

Op het middenveld lijden we te snel balverlies en onze verdediging wordt enkele malen wel erg gemakkelijk uit positie gespeeld. Bovendien blijken we kwetsbaar bij hoekschoppen. Gelukkig staat Danny Wintjens echter paraat (met name zijn reflex na een kopbal van Duits is vermeldenswaardig) en bovendien heeft Omniworld pech bij een kopbal die bovenop de lat eindigt.

Traore komt er niet langs

Na die zenuwachtige openingsfase komt Fortuna echter wat meer aan voetballen toe en dat resulteert in enkele meer en minder geslaagde aanvalsopzetten. Na een minuut of twintig krijgt Rick Geenen een levensgrote kans, wanneer Ramon Voorn na een afgeslagen corner de bal vanaf links opnieuw in het strafschopgebied brengt. Harrie Gommans legt de bal met de borst panklaar voor Geenen. Die weet de bal vanaf een meter of twaalf niet langs Friebel te krijgen.

Geenen kan Friebel niet verschalken

Een paar minuten later krijgt ook Gommans na een diepe bal een vrije schietkans, maar ook hij stuit op Friebel.Fortuna ljikt dus meer greep op de wedstrijd te krijgen, maar bewijst zichzelf halverwege de eerste helft geen goede dienst met een paar onnodige overtredingen. Eerst trekt Yoann de Boer ter hoogte van de middenlijn aan de noodrem, terwijl er nog genoeg medespelers achter hem stonden. Hij komt ervan af met een gele kaart. Een paar minuten later gaat Zarko Grabovac eveneens ter hoogte van de middenlijn met gestrekt been in. Scheidsrechter Janssen geeft direct rood en op die beslissing valt niet veel aan te merken.

Rood voor Grabovac

Onbegrip bij zijn medespelers

We moeten dus meer dan een uur met tien man verder. Gelukkig pakt het elftal de tegenslag zowel tactisch als mentaal goed op. Rick Geenen verhuist naar het centrum van de verdediging, Angelo Simone valt terug naar rechtsback en Anthony di Lallo moet op de rechtervleugel wat verder teruggetrokken gaan spelen. Omniworld neemt in eerste instantie wel weer het heft in handen, maar Fortuna blijft redelijk eenvoudig overeind. Wanneer iedereen gewend is geraakt aan zijn plek in de nieuw formatie, mogen we zelfs weer aan aanvallen gaan denken.

Demba zit Troost op de hielen

Een paar minuten voor rust wint Ramon Voorn met veel wilskracht een duel op het middenveld. Hij speelt diep op Traore en krijgt de bal even later via Gommans weer terug. Vervolgens stuurt Voorn de geheel vrijstaande Di Lallo de diepte in.

Voorn geeft de diepe bal

Die begint aan een indrukwekkende rush richting doelman Friebel.

…en Di Lallo gaat er mee aan de haal

Op het laatste moment legt hij af op Traore, die vanaf een meter of zeven in de lege goal kan schieten: 1-0. Met die onverwachte voorsprong gaan we rusten.Na de rust dringt Omniworld weer wat meer aan, maar veel zorgen hoeven we ons het eerste kwartier niet te maken. Fortuna stoort vroeg en met name Simone, Linssen en Voorn zitten de tegenstander fel op de huid. Bij Omniworld trekken de backs veelvuldig mee ten aanval en dat leidt weliswaar tot extra druk op onze defensie, maar ook tot meer ruimte voor de counter.

Fijnzinnige balbehandeling

In de 63ste minuut stuurt Di Lallo Gommans op links de diepte in. De geboren goalgetter lijkt zichzelf vast te lopen, maar weet op de rand van het strafschopgebied toch nog ruimte vinden voor een schot. Vervolgens plaatst hij de bal loepzuiver buiten bereik van Friebel in de recherbovenhoek.

Gommans levert een droomgoal af…

Het is een droomgoal van Gommans, die na een moeizame start eindelijk bewijst meerwaarde te hebben.

…en legt zijn critici het zwijgen op

De 2-0 leidt tot euforische taferelen op de tribunes. Het ‘Harrie, Harrie’ gaat door het stadion, waarbij het normaal toch tamelijk laconieke volk op de Frans Körver Tribune zelfs gaat staan en het meeste lawaai maakt. Maar de euforie is van korte duur.

Harrie komt op stoom…

…en dendert door

Na balverlies op het middenveld verschijnt invaller Mikhail Rosheuvel, die volstrekt ongedekt wordt gelaten door de veel te ver naar binnen staande Vanek, helemaal vrij voor Wintjens. Die komt uit, maar ziet de bal langs zich heen gaan en in goal rollen: 2-1.Wisman gooit er aanvallend nog een schepje bovenop in de wetenschap dat de Fortunezen veel van hun krachten verslonden hebben. Di Lallo en Traore zijn zo’n beetje aan het einde van hun Latijn en Harrie Gommans loopt intussen op zijn laatste benen. Rychlik staat klaar om in te vallen, maar Reijners ziet om onduidelijke redenen af van de beoogde wissel. Fortuna heeft niet meer de kracht om Omniworld vroeg te storen in de aanvalsopbouw en komt daardoor meer onder druk te staan. Rychlik komt in de 80ste minuut als
nog Gommans aflossen, maar die wissel sorteert in eerste instantie nog weinig effect.

Rychlik brengt nieuwe energie

In de 83ste minuut kan Omniworld onbedreigd combineren op het middenveld. Een simpel steekballetje bereikt de door Geenen en Vanek uit het oog verloren Fachtali, die kansloos voor Wintjens de gelijkmaker binnenschiet: 2-2.

Zo ziet een trainer met stress eruit

Even moeten we vrezen voor nog erger, maar in de laatste minuten trekt juist Fortuna het spel weer naar zich toe. Onder aanvoering van Linssen wordt er nog eens druk gezet op Omniworld. Vlak voor tijd wordt Rychlik bereikt met een diepe bal. Hij wil richting goal, maar wordt neergehaald door Troost. Die mag met rood inrukken.Met tien tegen tien (en met Mboua voor Traore) is de blessuretijd voor Fortuna. Het slotoffensief levert zelfs nog twee behoorlijke kansen op. Rychlik schiet vanaf de rand van het strafschopgebied tegen de paal en Geenen schiet uit een voorzet van Di Lallo naast de goal. We eindigen met 2-2 en dat is na de 2-0 voorsprong een flinke teleurstelling.Toch zijn er vanavond ook positieve zaken te melden. Ook Telstar heeft een 2-0 voorsprong uit handen gegeven en FC Oss heeft zoals verwacht verloren van De Graafschap. Maar we mogen vooral blij zijn over de manier waarop Fortuna vanavond heeft gespeeld.

Traore zit kapot

Voor het eerst hebben we de scherpte gezien die nodig is in een degradatiestrijd. Voor het eerst hebben we een ploeg gezien die niet afwacht wat de tegenstander doet, maar zelf het initiatief neemt. En voor het eerst hebben we na afloop de wanhoop en teleurstelling gezien die hoort bij een slecht resultaat.