Fortuna Sittard heeft vanavond nipt gewonnen van de Koninklijke HFC, komend seizoen uitkomend in de nieuw gevormde Tweede Divisie. Linksbuiten Gavin Vlijter strafte na een kwartier een onachtzaamheid in de Haarlemmer verdediging af met het enige doelpunt van de wedstrijd.

De 1-0 eindscore geeft mooi de verhoudingen van de wedstrijd weer. Beide ploegen zijn erg aan elkaar gewaagd en dat er een doelpunt zou vallen, daar zag het helemaal niet naar uit. Zeker niet in de openingsfase die wordt gedomineerd door de gasten. Eerst bestookt Jeffrey Sam Sin het doel van Leon ter Wielen middels een vrije trap, waarna enkele minuten later Nigel Castien en Erolind Derguti zich een weg door de verdediging combineren.

Maar daarna herstelt Fortuna het evenwicht en komt het zelf ook aan voetballen toe. Allereerst stuurt Okan Kurt Demen Roumen diep die vanaf de rechterflank een goede voorzet aflevert die door Vlijter wordt gemist. Vlak daarna is het de beurt aan Vlijter zelf. Hij wordt ook weggestuurd en lijkt op de doelman af te stormen, maar zijn aanname is niet goed, waardoor doelman Tom Boks de bal kan oprapen.

Toch komt Fortuna na een kwartier aan een voorsprong. De doelman roept bij een voorzet ‘ikke, ikke’, maar heeft uiteindelijk niets. Vlijter is eerder bij de bal en tikt deze in het doel: 1-0.

Vervolgens trekt Fortuna zich wat terug, waardoor HFC weer de bovenliggende partij wordt. En erg is dat niet, zolang ze maar geen kansen creëren. En dus krijgt het matig opgedaagde publiek een gesloten wedstrijd te zien. HFC probeert tot openingen te komen, terwijl Fortuna speculeert op een snelle omschakeling. En de ruimte die er ontstaat wordt bijna optimaal benut als Vlijter wederom mag aanleggen. Hij doet dat ietwat onbesuisd, waardoor de bal het doel mist.

Als de klok richting het halfuur gaat, krijgt HFC de kans om de stand weer gelijk te trekken. Jeffrey Sam Sin mag weer een vrije trap nemen en stuurt de bal richting Kevin Sterling. Deze kopt de bal richting doel, maar Marco Ospitalieri kan redding brengen.

En ondanks dat HFC een sterke tegenstander blijkt, kan Fortuna maar geen gebruik maken van de ruimtes die toch ontstaan. Daarvoor speelt de ploeg iets te slordig, waardoor de wedstrijd spannend blijft. Bijna komen de Haarlemmers nog op gelijke hoogte voor rust, maar Ter Wielen reageert gevat op een vrije trap van Sam Sin.

Na rust is het meteen Fortuna dat het ritme bepaalt. Op het middenveld draait Okan Kurt goed weg van zijn tegenstander en bedient Roumen op rechts. Maar die toont dat hij vandaag niet zo in zijn sas zit en laat tot groot ongenoegen van Abdelaziz Khalouta de bal van zijn voet schieten.

Diezelfde Khalouta zorgt even later bijna voor 2-0. Hij pikt een diepe bal van achteruit op en omspeelt zijn tegenstander. Vervolgens probeert hij de bal hard in de hoek te trappen, maar zijn schot wordt door Boks tot corner verwerkt. En dat is het dan zo’n beetje. Na een uur begint Ben van Dael met wisselen en dat komt het Sittardse spel niet ten goede. Ondanks dat HFC ook een aantal wissels doorvoert, moet Ter Wielen steeds vaker in actie komen.  Zo ook als HFC weer aan het combineren slaat en Wouter Haarmans ternauwernood van de gelijkmaker kan worden afgehouden.

Niet veel later is Fortuna nog een keer gevaarlijk als een vrije trap van de debuterende Jorrit Smeets in het zijnet belandt. Maar de tegenstander dringt steeds meer aan, loerend op de gelijkmaker. En die komt er ook in de eindfase. Ter Wielen kan een schot van dichtbij niet goed verwerken, waarna Wouter Haarmans voor 1-1 zorgt. Maar wegens buitenspel wordt de treffer geannuleerd.

Dichterbij komt HFC uiteindelijk niet, waardoor Fortuna strompelend de eindstreep haalt, met een 1-0 voorsprong. HFC was waarschijnlijk de zwaarste tegenstander tot dusver en was de evenknie van Fortuna. En op het moment dat Fortuna gaat wisselen, heeft dat meteen gevolgen voor het spelniveau. Nog twee oefenwedstrijden te gaan en dan komt Achilles ’29 op bezoek. Dan weten we pas écht meer.

Fortuna Sittard – Koninklijke HFC:
15. Vlijter 1-0.

Fortuna Sittard:
Ter Wielen; Roumen (66. Essers), De Regt, Mares, Ospitalieri( 74. Schuurs); Hadzhiev (74. Saddiki), Kurt (66. Smeets), Van Hout (60. Belkassem), Khalouta (74. Onuoha); Vlijter (60. Torunarigha), Briels.