Stelling: je staat met twee man meer op het veld en je verdedigt een 2-1 voorsprong. Kat in het bakkie toch? Zeker, maar nu passen we die stelling enigszins aan: Fortuna staat met twee man meer op het veld en Fortuna verdedigt een 2-1 voorsprong. Hmm, eerst zien dan geloven!


29 September 2001

Fortuna flikt het hem dan toch maar!

Fortuna Sittard 2 NEC 2
Doelpuntenmakers: 13. Hamming 1-0; 51. Zonneveld 1-1; 74. Akerboom 2-1; 83. Ax 2-2
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Van der Hoeven, Hermans, Landerl, Van Dieren, Rook (65. Averdijk), Haeldermans (61. Heering), Hamming, Cramb.
Toeschouwers: 6.500
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): Van Dieren
Rood (Fortuna): –

Rond 19.15uur betreden we het Wagner & Partners Stadion. Als we (na lang zoeken) een plekje hebben gevonden in Vak C slaan we de Fortuna Kicks open. En zowaar, er is nieuws. We hebben weer een nieuwe speler: Mischa Rooks. Rooks ooit winnaar van Luik-Bastenaken-Luik komt nu dus bij ons spelen. Verder zien we nog ene Chris van Ceem en waar is Joos van Barneveld? Is die helemaal buiten de boot gevallen? En die statistieken kloppen ook niet. Akerboom speelde nog geen 540 competitieminuten. Als dat zo doorgaat overwegen we “Fortuna kicks” op te nemen in de “Wat Zegt U?” statistieken…

Na ook nog van Van Dieren te hebben vernomen dat we RKC afgelopen week af en toe helemaal weg hebben getikt (uitslag RKC-Fortuna 1-0), zien we dat de tribunes weer akelig leeg zijn. Dit in tegenstelling tot het uitvak dat vrijwel vol zit met Nijmegenaren. Dat zal dus wel weer een avondje naar de tegenstander luisteren worden….

Op het veld zien we de elf uitverkorenen aan Sittardse kant. Dat is dit seizoen wel een spannend moment. God weet wie er nu weer geblesseerd is geraakt? Ditmaal valt het mee, want er zijn vandaag meer spelers teruggekomen van een blessure dan dat er geblesseerd zijn geraakt. Slechts één speler is geblesseerd geraakt: Gerritsen. Daartegenover staat dat Landerl en Akerboom terug zijn van blessures. Hun rentree betekent dat Averdijk en Heering uit de basis verdwijnen. Van Dieren en Van der Hoeven wisselen van plek.

De tegenstander dan. Als we de statistieken bekijken is deze tegenstander een stuk lastiger dan iedereen wellicht denkt. Plek 11 in de PS@H-ranglijst. Met andere woorden, deze ploeg ligt ons absoluut niet als ze in Sittard op bezoek komen.

Als Hesp dan de toss verliest van Hesp, mag NEC de aftrap doen. De beginfase van de wedstrijd is rommelig. En wel zodanig rommelig dat het leuk wordt, want in 0-0 zal deze wedstrijd wel niet eindigen. De weersomstandigheden helpen ook mee. De regen komt gestaag naar beneden en dat leidt tot de nodige glibberpartijen. De eerste mooie kans is voor Fortuna uit een corner. Een toch wel behoorlijke kopkans weet Hamming te verprutsen. Jammer, want als er iemand met smacht op een doelpunt wacht is het Hamming wel. Maar hij moet dus nog even geduld hebben, met nadruk op even, want wat zien we na een kwartiertje? De mooiste goal van Fortuna dit seizoen! Het begint natuurlijk allemaal bij Emeran, die op links (??) een rush inzet. En dan komt de bal via veel schijven terecht bij Hamming. Hamming zoekt de een-twee met Cramb, vindt die en haalt vernietigend uit: 1-0. Een schitterende treffer.


Hamming dompelt Gentenaar in diepe rouw…..

Het spel blijft op en neer golven en er ontwikkelt zich hier een aantrekkelijke wedstrijd. Het mag dan allemaal kwalitatief gezien niet al te best zijn, maar leuk is het wel. We zien nog een hele mooie kans voor Landerl die door Stijn de Stofzuiger vrij voor Gentenaar wordt gezet, maar de keeper kan redden. Aan de andere noteren we weer een waardeloze uittrap van Hesp, die terechtkomt bij Schultz (?). Maar een leeg doel van een metertje of twintig is niet aan de NEC’er besteed….

Toch is dit incident reden voor de Fortunezen om te panikeren. NEC komt nu duidelijk beter in de wedstrijd, zonder dat dit de Nijmegenaren echte dikke kansen oplevert. Toch is dan al duidelijk dat de tweede helft nog wel eens zwaar zou kunnen gaan worden voor ons.

Of toch niet, wat gebeurt daar ineens vlak voor rust? Schultz krijgt rood? Het was Rook die met een te hoog geheven been inkwam en Schultz in zijn gezicht raakte.

Aangezien Rook aan Landerl heeft kunnen zien wat daar de gevolgen van kunnen zijn, verontschuldigt hij zich onmiddellijk bij Schultz en er lijkt verder niks aan de hand. Maar Schultz is nog niet echt toe aan verontschuldigingen en wenst die niet in ontvangst te nemen. Dit maakt hij Rook kenbaar door een “scheer je weg” trapbeweging te maken. De scheids voelt dat niet aan en ziet er natrappen in: exit Schultz. Een zware beslissing mijns inziens. In de laatste minuten voor rust gebeurt er niets meer, ruststand: 1-0.

Hoe dan ook, dit voorval werpt een ander daglicht op de tweede helft natuurlijk, want we verdedigen nu een 1-0 voorsprong tegen tien man. Dat zal toch wel lukken, toch?

In de rust horen we liedjes van “De Kast”. Logisch want we zijn er trots op Limburgers te zijn, dus draaien we voor aanvang van de wedstrijd het Limburgs Volkslied en tijdens de rust zijn we er trots op Friezen te zijn, of zoiets… Verder horen we dat Fortuna een aantal vrijkaartjes in de aanbieding heeft voor één of andere megafestatie. Ehh, waar gaat dit naartoe?

Tweede helft dan maar, Fortuna leidt en heeft een man meer op het veld. Ik neem aan dat hetgeen nu volgt zo ongeveer is geweest wat Verel zijn manschappen heeft voorgehouden in de theepauze.

Wat moet er gebeuren? Als jij een man meer hebt, heeft de tegenstander er één minder (een zeer Cruijffiaans opening van Verel)! Dat betekent dat Fortuna altijd een man vrij heeft staan: ZOEK DIE MAN!

Hoe doe je dat? Ga geen duels aan, want die kun je verliezen. Nee zoek al combinerend die vrijstaande man en probeer op die wijze de tweede beslissende treffer te maken.

Lukt het niet om er voetballend doorheen te komen? Dat kan, want NEC zal wel met veel man gaan verdedigen. Geen nood, als het niet voetballend lukt, dan heb je altijd nog het afstandschot. Het veld is behoorlijk glad, dat maakt het afstandschot tot nog een belangrijker wapen. Maar daar dus gebruik van!

Wat gaat de tegenstander doen? Verdedigen dat is duidelijk, maar er is één addertje onder het gras. NEC staat achter, ze hebben er dus niks aan om 45 minuten lang te gaan verdedigen, want dan verliezen ze met 1-0. Nee er zullen altijd wel één of twee NEC’ers opzoek zijn naar mogelijkheidjes. Opletten dus achterin!

Oh ja, besloot Verel, dan hebben we nog dat fabeltje dat het tegen elf man eenvoudiger voetballen is dan tegen tien: ONZIN. Het lijkt er in Nederland sterk op dat als we dat maar vaak roepen we er nog in gaan geloven ook. Want als het makkelijker is om met tien man te spelen dan met elf, waarom is dan nog nooit een trainer op het idee gekomen om een wedstrijd met tien man te beginnen? Onzin dus!

Tweede helft, Fortuna trapt af en NEC doet wat je van ze mag verwachten: terugtrekken. Maar voordat Fortuna goed en wel de powerplay opstelling heeft staan, heeft NEC de gelijkmaker gescoord…… Eén van de wapens die door ons gebruikt zou moeten worden wordt tegen ons gebruikt: het afstandschot. Van een meter of vijfentwintig haalt Zonneveld hard uit. De bal schiet op het gladde veld door en verdwijnt hard achter de kansloze Hesp in de goal: 1-1.

Op de tribunes slaat de vertwijfeling toe. Het zal toch niet waar zijn? Ontreddering zou ik het nog niet willen noemen, want er zijn nog 40 minuten te spelen. Fortuna moet dit kunnen afmaken, zeker nu ze gezien hebben hoe je vandaag moet scoren: afstandschoten!

De Fortunezen op het veld beginnen nu langzamerhand in de gaten te krijgen wat de bedoeling is. De omsingeling van NEC begint ergens op te lijken, maar echte kansen komen er niet. Behalve één dan, als Cramb Landerl een dot van een kans bezorgt, maar Landerl helpt deze dikke kans om zeep. Waarom wil het eigenlijk niet lukken? Nou ja, Fortuna neemt weinig risico’s. Er staan constant twee à drie man van ons achter, terwijl NEC zonder spits speelt. Tja, dan zal het wel niet makkelijk worden…. Waarom schuiven die mensen niet af en toe in om eens van afstand te schieten??


Daar gaan we weer, in plaats van de bal rond te spelen gaan we duels aan….

Hoe dan ook, NEC bekijkt het allemaal rustig en vraagt zich af wat het nog meer moet doen om het Fortuna naar de zin te maken? Met negen man gaan spelen soms? Goed idee denkt Zonneveld als hij Rook keihard aantikt. Hij krijgt geel en had al geel, dus kan hij volkomen terecht inrukken.


Zonneveld vindt dat ie wel lang genoeg in de regen heeft gestaan

Het resterende half uur zijn er dus nog negen tegenstanders. Kom op zeg, dit zal toch wel loslopen? Het geduld op de tribunes begint nu toch wel langzamerhand op te raken. Bij de Fortuna supporters wordt vertwijfeling langzamerhand ontreddering en de NEC supporters hebben hun pijlen gericht op scheidsrechter Braamhaar, die je overigens niet op zo gek veel fouten kunt betrappen. De eerste rode kaart was misschien een harde beslissing, maar regeltechnisch klopte die beslissing. Voor de rest maakt hij al helemaal geen fouten. Maar ja, iemand moet de schuld krijgen van de ellende. Dus wat doen de NEC supporters? Ze starten een stamboomonderzoek naar de familie Braamhaar! En waar stuiten ze na enig graafwerk op? Het beroep van de moeder van Braamhaar! Dit beroep is blijkbaar zo interessant dat ze het nodig vinden om dit nieuwtje met iedereen in het stadion te delen.

Nou ja, Braamhaar is er niet zo blij mee en vraagt tot tweemaal toe (via de speaker) om er mee op te houden. Dat wil niet helpen dus gaan we na 70 minuten staken… Altijd komisch zo’n staking, want niemand weet precies wat er gebeuren moet. Het wordt echt hilarisch als Danny Hesp de microfoon pakt. Hesp heeft het begrip “microfoon” niet goed begrepen. Zo’n microfoon is namelijk ontwikkeld om het geproduceerde geluid versterkt weer te geven. Maar dat laatste heeft Hesp niet begrepen dus hij schreeuwt door de microfoon. Wat volgt is een schitterende scheldkanonnade waar ik geen woord van heb verstaan. De NEC supporters hebben het blijkbaar wel begrepen en houden verder hun bek, vast opzoek naar nog meer pikante details uit het stamboomonderzoek.

De wedstrijd gaat verder en onmiddellijk gebeurt iets waar we al een half uur met smacht naar uitkijken: een Fortuna verdediger schuift in! Het is Akerboom die eindelijk inziet dat op de middenlijn kijken hoe het gras groeit weinig zoden aan de dijk zet. Hij schuift in, speelt in op Cramb die de bal panklaar legt voor Akerboom. Akerboom haalt uit (het eerste afstandschot!!!) en laat Gentenaar kansloos: 2-1. Hè, hè ze hebben het in de gaten. Laat, maar beter laat dan nooit!

Nou ja, hebben ze het eigenlijk wel in de gaten, want dat was dan wel het eerste afstandschot, maar tevens ook het laatste….

Toch komt er snel na de tweede Fortuna treffer een dikke kans op een derde treffer. Averdijk krijgt een identieke kans als Landerl even tevoren kreeg, maar Averdijkje raakt met zijn eigen lichaam in de knoop en mist dus jammerlijk….


Averdijk en voetbal blijft een vreemde combinatie!

Maar goed, we staan 2-1 voor dus wat maakt het verder uit. NEC zal toch wel uitgeteld zijn? Nou nee, dit is Fortuna alles is dus nog mogelijk.

Het is ongelooflijk, maar waar. Die negen man van NEC krijgen een paar schitterende kansen in het restant van de wedstrijd. Een minuutje of tien voor tijd noteren we zelfs drie dikke kansen binnen één minuut… Driemaal kan een NEC speler zomaar vrij inschieten/koppen. Ongelooflijk, ze staan dus met twee man minder op het veld en dan staat er van die negen ook nog driemaal op rij één man vrij! Waar zijn die verdedigers van ons me bezig? Ze staan dan al de hele tijd in de middencirkel te kijken hoe de overige Fortunezen zich kapot lopen op een muur zonder een hand uit te steken. En als er dan iets van hen in verdedigend opzicht verwacht wordt geven ze niet thuis. Zo ook zeven minuten voor het einde als Gentenaar de bal een lel geeft. Drie Fortuna verdedigers missen de bal. Ax zegt dank je wel en passeert Hesp: 2-2.


Symptomatisch voor de wedstrijd: wat gebeurt hier eigenlijk?

On-ge-loof-lijk dat dit gebeurt, maar het gebeurt wel. In de resterende zeven minuten is Fortuna helemaal de kluts kwijt. In blessuretijd kan NEC zelfs nog de 3-2 scoren. Ax breekt uit en ziet aan de overkant dat Simr compleet over het hoofd is gezien daar de Fortuna verdedigers. De bal van Ax is netjes op maat en Simr kan vrij op Hesp aan, maar mist. Eigenlijk is dat wel jammer, want die winsttreffer voor NEC had in feite wel bij deze wedstrijd gepast. Het laatste schot van de wedstrijd komt van de voet van Cramb die een vrije trap net naast trapt en daarmee blijft het dus 2-2.

De deceptie bij de Fortuna fans is groot, want dit is natuurlijk typisch Fortuna. Elk ander team had hier gewoon gewonnen, behalve wij. Ach ja, het heeft ook wel zo zijn charmes. Zo zie je een geweldige wedstrijd tegen Vitesse in de beker. En dan zit je goed en wel op je wolkje in de zevende hemel en word je er door diezelfde spelers weer bruut vanaf getrapt. Eén ding is zeker (naast dat we de beker winnen natuurlijk), er komt een dag dat ik hier wel weer om kan lachen, maar niet vandaag.