Het scenario vooraf was duidelijk, vier wedstrijden in zeven dagen: als we kunnen temporiseren moeten we het niet laten. En verrek, de wedstrijd was na een uur beslist. Vervolgens nam Fortuna inderdaad gas terug. Maar aan wie lag dat nou? Aan Fortuna of aan MVV?


13 Augustus 2001

Fortuna verslaat MVV met de handrem erop

Fortuna Sittard 3 MVV 1
Doelpuntenmakers: 27. Hamming 1-0; 29. Mutsaers 1-1; 31. Averdijk 2-1; 61. Gerritsen (pen) 3-1
Opstelling: Hesp, Emeran, Akerboom, Van Geem, Hermans, Heering, Van Dieren, Haeldermans, Gerritsen, Hamming (86. Verheyen), Averdijk (63. Van Barneveld).
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Temmink
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Gaap! Zo de zomerstop zit er weer op, we kunnen weer met frisse moed beginnen aan een volgende campagne. We lopen het lijstje even af om te zien of er dit seizoen nog iets veranderd is:

– Is er weer een half elftal verdwenen?

Jip, 14 man om precies te zijn!

– Is er weer een half dozijn huurlingen aangetrokken?

Jip, ze zijn er!

– Hebben we nog steeds financiële problemen?

Nou en of!

– Is de ziekenboeg ook dit jaar rijkelijk gevuld?

Een mannetje of twaalf!

– Liggen de bestuurlijke strubbelingen weer op straat? Jip, lees de VI maar!

– Zijn we weer eens degradatiekandidaat nummer 1?

Jip, de deskundigen weten het zeker!

Mooi, dan is er dus voorlopig niets veranderd. Ik hou wel van dit clubje!

De voorbereiding is niet al te florissant geweest. Kan ook niet anders als je zoveel spelers moet inpassen en ook een nog een derde van de spelersgroep kwijt bent vanwege blessures. Maar kom, vandaag is de eerste echte test. We spelen tegen MVV en die mogen hier vanavond niet verliezen, anders komt voor de Maastrichtenaren het bereiken van de hoofdronde van de Amstel cup in gevaar. Nou ja of het een echte test wordt weet je nooit, maar deze wedstrijd gaat in ieder geval ergens om.

We hebben een nieuwe trainer, dus eens kijken of hij met nieuwe ideeën komt. Ai, ai, ai in de warming-up zien we al invloeden van Co Adriaanse…. De spelers lopen zich niet in de breedte van het veld warm, maar in de lengte. Iets wat we een paar jaar geleden al in Tilburg zagen…. Verder zien we dat Hesp helemaal geen warming-up doet. Een gezonde dosis arrogantie kan natuurlijk geen kwaad!

De opstelling laat weinig verrassingen zien. Door allerlei blessures is het logisch dat we Van Geem (Volmer geblesseerd) en Averdijk (Cramb geblesseerd) in de basis zien. Maar wat zien we verder? Gaat Verel in navolging van Thijssen en Duut nu ook Van Barneveld al passeren ten faveure van Haeldermans??? Het zal toch niet waar zijn….. Nou ja, op de open dag hadden we al zo’n donkerbruin vermoeden gekregen dat dit er aan zat te komen. Verel was lyrisch over Haeldermans, hij vergeleek hem met een stofzuiger. Moet je dat als speler eigenlijk als een compliment opvatten? Hoe dan ook, wie zijn wij om aan de kwaliteiten van Verel de twijfelen, vanaf nu zullen we Haeldermans betitelen als Stijn de Stofzuiger.

De tegenstander? Ik ken vrijwel niemand in de MVV selectie. Ja Taiwo en Mutsaers voorin, maar dan houdt het op. Toch hadden ze IVS knap op een gelijkspel gehouden: voorzichtigheid geboden dus! De MVV-fans hebben er blijkbaar veel vertrouwen in, gezien het feit dat ze massaal zijn komen opdagen (zeker 400 man). De Fortuna support laat het redelijk afweten. Toch nemen er in vak C ook nog twee bekenden plaats. We zien daar CDA voorman Theo Hanssen, die eens komt kijken of het zin heeft om vijf miljoen in Fortuna te steken. Daarnaast zien we ook Fuat Usta nog. Hij zag er goed uit, als je niet beter wist zou je denken dat hij in Finland vacantie heeft gevierd!

De wedstrijd begint zoals dat hoort: Stijn de Stofzuiger (zou hij geen ideale compagnon zijn van Momfer de Mol en Stoffel de Schildpad in de Fabeltjeskrant!) speelt het klaar om een pass over vijf meter, zes meter naast de bestemming over de zijlijn te trappen. Sjappoo! Maar ondanks dat, hoeven we niet lang te wachten op de eerste reuzenkans van de dag en die is voor Fortuna. Mooie diepe bal van Stijn de Stofzuiger op Gerritsen die van links voorzet op de totaal vrijstaande Hamming, maar Hamming kan om onduidelijke redenen deze simpele kans niet verzilveren. Dat had de 1-0 moeten zijn.

Daarna ontspant zich een evenwichtige wedstrijd waarin Fortuna toch wel het meeste balbezit heeft, terwijl MVV er zo nu en dan gevaarlijk uitkomt. Met name Taiwo is redelijk vervelend bij MVV. Van Geem heeft het erg moeilijk met hem en moet de nodige overtredingen maken. De wedstrijd rommelt nu rustig verder zonder dat er sprake is van goed voetbal. Wel is duidelijk dat het niet 0-0 zal eindigen. Daar maken beide elftallen achterin te veel fouten voor. Zoals al eerder bleek in de voorbereiding, zijn wij kwetsbaar aan de zijkanten. Met Gerritsen en Heering op de vleugels zullen respectievelijk Hermans en Emeran het nog druk gaan krijgen, want die twee gaan niet consequent meeverdedigen.

Na een minuutje of 25 neemt Fortuna de leiding. Van Dieren wil vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen en doet dat ook, maar raakt de bal verkeerd en produceert een afzwaaier. Hij raakt de bal zo beroerd dat het gevaarlijk wordt. De bal eindigt voor de voeten van Heering die de bal van rechts voorzet op Hamming, die binnenknikt: 1-0.


Hamming deelt snoepjes uit na de 1-0

De vreugde is echter van korte duur, want twee minuten later is het alweer gelijk. Een counter van MVV toont de verdedigende kwetsbaarheid van Fortuna. Heering verdedigt niet mee op rechts, waardoor Emeran in de problemen komt. Hij kan een voorzet niet voorkomen. Van Geem vergeet te koppen, waarvoor Mutsaers hem vriendelijk bedankt: 1-1.

Maar ook de 1-1 staat niet lang op het scorebord, want Averdijk kan twee minuten later een voorzet van veruit de beste man van het veld Emeran simpel binnenknikken: 2-1.

Zes minuten, drie doelpunten: dat gaat hard vandaag! Dat hadden er vier in acht minuten kunnen zijn als Mutsaers wat beter gemikt had, maar zijn schot gaat rakelings naast.


Nee maar, Stijn de Stofzuiger passeert zijn man!

En zo blijft het 2-1 tot aan de rust, want in het laatste kwartier voor rust gebeurt er hoegenaamd niets. Fortuna controleert, zonder echt door te drukken. MVV kan er niet veel meer tegenover stellen.

In de rust gebeurt helemaal niets, dus snel door naar de tweede helft. Fortuna is nu baas in eigen huis. De bal gaat goed rond en dat niveau blijkt MVV niet te kunnen volgen. Het is gewoon wachten op de derde treffer en die komt er ook als Heymans Hamming onderste boven loopt in het strafschopgebied. Nee maar, een strafschop, zo vroeg in het seizoen al!

Gerritsen maalt er niet om en jaagt de bal tegen de touwen: 3-1.


Duidelijk handspel van Gerritsen!

En daarmee is deze wedstrijd voorbij, want in het restant komt MVV nauwelijks nog aan de bal. De bal gaat goed rond in onze ploeg. Balletje breed, balletje terug, balletje over de hele en dat alles zonder dat een Fortunees een stap teveel hoeft te zetten. Uitstekend met het oog op het drukke programma van de rest van de week. Alleen Emeran heeft nog wel zin in individuele acties. En als je toch zo goed bent, moet dat ook kunnen. Zijn tegenstanders (zijn eerste slachtoffer werd in de rust al gewisseld) zien alle hoeken van het veld. Veel kansen levert het Fortuna niet meer op, twee om precies te zijn. Een ziedend schot van Van Dieren gaat rakelings naast en het hoe en waarom van de misser van Hamming vlak voor een leeg doel zal wel altijd onduidelijk blijven. Wellicht is het verstandig dat zijn vriendin nu toch maar eens bevalt!


En dat kaatst maar zonder dat er een roodhemd aan te pas komt

Hoe dan ook, Fortuna speelt deze wedstrijd zeer professioneel uit, het heeft niet veel kracht gekost, het heeft geen kaarten en/of blessures opgeleverd en de punten zijn binnen. Blijft er nog één vraag over: is Fortuna nu zo goed of MVV zo slecht?

Ik denk in ieder geval dat dit MVV vrij zwak is, of wij goed zijn weten we pas aanstaande zondag als Vitesse op bezoek is geweest!


De transfer is beklonken, Temmink heeft voor twee jaar getekend (of was het voor drie jaar?)