Fortuna wint de derby bij MVV met 0-1 door een benutte penalty van Roel Janssen. Fortuna was niet de beste ploeg in deze tweestrijd, maar dat maakt de drie punten niet minder mooi. Het was namelijk pas de derde keer dat de Sittardse formatie in Maastricht wist te winnen.


28 november 2014

De manke tegen de blinde

MVV 0 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 52. Janssen (penalty)
Opstelling: Kaya; Turan, Janssen, Voorn, Kis; Ter Borgh, Briels, Overhof (80. Marveggio), Vankan (90. Vlug), Baur (60. Waalkens), Conneh
Toeschouwers: 5.357
Scheidsrechter: De Graaf
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

In de aanloop naar de wedstrijd is er op de een of andere manier minder spanning dan voorgaande jaren. Of dat komt door de mindere prestaties van beide elftallen, of doordat er nu nog een andere derby bij is gekomen is niet duidelijk. Feit blijft dat er maar 370 Fortunezen On Tour besluiten om mee te gaan naar het zuiden van Limburg. Daar waar voorgaande jaren het uitvak steevast was uitverkocht, kwam nu de achtste bus niet eens vol.

Wat wel een vast gebruikt blijft, is dat sommige supporters al vroeg op de dag bij elkaar komen op de markt, om zo gezamenlijk naar de wedstrijd toe te leven. Daar blijkt een nieuwbakken horeca ondernemer echter geen profijt van te willen maken. Hij weigert enkele goede klanten omdat ze een Fortuna embleem op hun trui of vest hebben staan. Misschien dat hij voortaan ook klanten met een gele ster of rode haren gaat weigeren, niets blijkt meer te gek in dit land.

Dat het nog gekker kan blijkt bij het vertrek van de bussen vanaf het stadion. De bussen worden één voor één afgehandeld, waarna ze naar het einde van de straat worden verplaatst. De supporters worden per naam omgeroepen en moeten een grondige fouilleeractie ondergaan. Het doet mij meer denken aan een deportatie in de tweede wereldoorlog. Als voetbalsupporter heb je tegenwoordig geen enkel recht meer.

Aangezien het tien minuten per bus kost om alles af te handelen komt er van de geplande vertrektijden niks terecht. De laatste bus vertrekt uiteindelijk een dik half uur te laat en komt twee minuten voor de aftrap aan bij De Geusselt. Als dan ook nog zelfs het kaartje moet worden afgescheurd, hebben sommige supporters het niet meer. Dit is namelijk gewoon een farce.

Als we dan eindelijk de tribune opkomen zien we dat Peter van Vossen slechts één wijziging heeft hoeven doorvoeren ten opzichte van de wedstrijd tegen De Graafschap. Roel Janssen is namelijk weer terug van een blessure en vervangt Sjoerd Linssen. Voor de rest blijft Van Vossen steunen op de jongere garde in de selectie. De wat oudere Jasper Waalkens, Jeffrey Vlug en Donny de Groot lijken het krediet te hebben verspeeld bij de oefenmeester.

Fortuna begint de wedstrijd richting de Angel Side, wat betekent dat het de tweede helft mag spelen richting het uitvak. En dat kan een belangrijk voordeel zijn in de latere fase van een wedstrijd. Het begin van de wedstrijd is echter voor MVV. De ploeg uit Maastricht draait niet goed in de Jupiler League en probeert dat vandaag van zich af te spelen. Fortuna moet in de achteruit en heeft het geluk dat MVV voorin de scherpte niet heeft. Op de tribune naast ons probeert een MVV supporter in zijn eentje een hek te forceren. Lachwekkend natuurlijk. Het enige wat positief te vermelden is, is dat er een spandoek hangt voor de pas overleden Stijn van der Vliet. Erg netjes. Als we ons weer op de wedstrijd concentreren zien we dat de eerste grote kans voor Fortuna op naam komt van Jordy Briels. Hij probeert de bal over doelman Jurjus te krijgen met een lob, maar deze gaat over het doel heen. Even later is het Jordy ter Borgh die de bal vrij kan inkoppen, alleen moet je dan wel de bal raken, iets waarin Ter Borgh niet slaagt. Als ondertussen de tussenstanden op een uitermate traag temp voorbijkomen blijkt dat onze vijand uit Kerkrade met 1-0 achterstaat bij De Graafschap. Er gaat even gejuich op in het uitvak, maar dat verstilt al snel als de volgende kans voor MVV zich aanreikt. Ferhat Kaya moet weer eens als reddende engel optreden en behoedt Fortuna van een achterstand. Als dan ook nog een vrije kopkans op twee meter van de goal door MVV onbenut wordt gelaten is duidelijk dat we de rust zonder schade bereiken.

Tijdens de rust willen we de catering aan een goede test laten ondergaan. Dit is echter niet mogelijk aangezien de voorraad broodjes en andere voedsel ontoereikend blijkt te zijn. Met twee bakjes lauwe thee moet je dan maar tevreden zijn en hopen dat de tweede helft wat meer spektakel biedt.

De tweede helft begint met genoeg spektakel. Jordy Baur krijgt een goede kans na goed doorzetten van Seku Conneh en even later teistert MVV de lat met een afstandsschot. Het wordt Fortuna pas echt mooi als Fortuna een penalty krijgt na handsvan Moustafa in het strafschopgebied. Penalty en en MVV moet met een speler minder verder. De rode kaart is misschien wat overdreven aangezien het nooit opzettelijk hands kan zijn, maar daar trekt de Fortuna aanhang zich niks van aan. Die staan klaar voor de strafschop van Conneh, die de laatste twee feilloos heeft benut. Toch gaat het anders. Niet Conneh, maar Janssen gaat uiteindelijk de penalty nemen na orders van de bank. Janssen schiet de bal perfect binnen en het feestje kan gevierd worden bij het uitvak. Sjiek is mich dat!

Na een kwartier in de tweede helft wordt de energieke Baur gewisseld voor Waalkens die weer eens wat minuten mag maken. Vandaag lijkt hij wel zin in een potje voetbal te hebben. Hij heeft een aantal mooie acties in huis, waarvan de mooiste eigen een doelpunt verdiend. Zijn stiftje eindigde onderkant lat en ging niet erin. Hij had die bal natuurlijk ook gewoon laag in het doel kunnen schuiven, maar een kniesoor die daarover zeurt. Even later krijgt Fatih Turan nog een goede schietkans, maar blijkbaar is de oefening op de training niet voldoende geweest. De bal eindigt in de tribunes. Als Fortuna dan besluit om de 0-1 te verdedigen en niet meer aan te vallen, neemt vooral Waalkens dat besluit te letterlijk. Werkelijk elke mogelijkheid die hij heeft om de bal naar voren te spelen, of voor te geven, kiest hij voor zijn eigen oplossing. Dat is de weg terug, waarbij hij zelfs op een gegeven moment een counter van MVV lanceert. Welk kleur shirt Waalkens het laatste kwartier aanhad, was mij niet geheel duidelijk. Toch overleeft Fortuna ook de laatste minuten en kan de derde uitwinst in historie tegen MVV worden meegenomen naar Sittard.

De spelers gaan de supporters bedanken, al zien we daar geen Waalkens bij. Ook de in de laatste minuut ingevallen Jeffrey Vlug lijkt geen zin in een feestje te hebben en druipt al erg snel af. Voor ondergetekende een signaal dat we het vooral bij de jeugd moeten houden, en de ouderen geen speelminuten meer geven. Wie het shirt niet waard is, kan gewoon simpelweg oprotten.

De terugweg verloopt zoals de heenweg. Er is wel heel veel politie-inzet op de been om elke afslag op de snelweg vrij te houden van andere verkeer. Een overbodig gebaar, maar misschien heeft de lokale driehoek er een beter of ander gevoel bij.

Tot slot de beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: Winst in Maastricht is goed voor 9 punten.
Uitvak: 370 fans zijn goed voor 10 punten.
Stadion: De Geusselt blijft voor Jupiler League begrippen een heel fijn stadion. 6 punten.
Thuisfans: Het is altijd een leuk onderonsje met de Maastrichtenaren. 6 punten.
Catering: Kent een goed begin van de wedstrijd, maar faalt hopeloos in de rust. 4 punten.
Randvoorwaarden: Er is genoeg plaats voor vlaggen, er is echter geen programmaboekje te bekennen. De stewards lastig als ze vinden dat er meer supporters moeten gaan zitten. Terwijl ze lekker verder dromen kennen we slechts 3 punten in deze categorie toe.

Een totaal van 38 punten waarmee MVV op de derde plek op de ranglijst komt. Iets waar ze in de Jupiler League voorlopig alleen maar van kunnen dromen.

Evert