Fortuna verliest de belangrijke wedstrijd tegen een vrijwel uitgespeeld Cambuur met 1-2. Doelpuntenmaker Paddy John kan niet voorkomen dat Fortuna nu echt moet gaan vrezen voor degradatie. Zeker na winst van Almere City tegen Helmond Sport en RKC bij FC Zwolle. Een lange dag, met een heel slecht einde.

 

 


Lange halen, niet snel thuis

Cambuur Leeuwarden 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 7. John 0-1; 54. Luirink 1-1; 76. De Vries 2-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Thesker, Liard, Voorn, De Boer, Ribeiro (81. Rychlik), Di Lallo (66. Ojaama), Caracciolo (66. Mossaoui), John.
Toeschouwers: 5.635
Scheidsrechter: Gozubuyuk
Geel (Fortuna): Ribeiro
Rood (Fortuna): –

Als we rond 14:45 bij het stadion arriveren staat er al een dubbeldekker klaar voor vertrek. Vandaag is er sprake van een verplichte combi, zoals elke ploeg die heeft bij Cambuur dit seizoen. Op deze Goede Vrijdag reizen 61 Fortunezen On Tour naar het hoge noorden om hun team bij te staan in de strijd tegen degradatie. Winst in Leeuwarden en puntenverlies van Almere zou al garant kunnen staan voor een groot feest.

We nemen plaats in het achterste gedeelte, bovenin de bus. Bovenin de bus is het plafond een stuk lager, iets wat niet iedereen meteen doorheeft. Menig hoofd stoot zich dan ook al voor de eerste keer vandaag. Het zou letterlijk en figuurlijk niet de laatste keer zijn.

De busreis begint erg gemoedelijk. Vrij veel supporters lijken vertrouwen te hebben in een goede afloop. Iets wat sommige van die supporters dan weer aan het twijfelen brengt, dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Er wordt meteen een dvd opgezet met samenvattingen van het seizoen 1988/1989. We hopen nog op de wedstrijd FC Volendam – Fortuna Sittard, met een grote rol voor de elleboog van Marcel Liesdek, maar deze komt helaas niet voorbij. Als de dvd is afgelopen komt een dvd met Zuid-Amerikaanse sfeertaferelen aan bod. Schitterend om te zien hoe deze supporters meeleven met hun club en van elke wedstrijd een groot feest maken.

Om ons medeleven nog meer dan normaal te betuigen hebben we besloten om vandaag allemaal een wedstrijdshirt aan en sjaal om te doen. De laatste keer dat dit gebeurde was bij de uitwedstrijd tegen BV Veendam. Bij de eerste stop is het dan ook tijd om een groepsfoto te maken. Nadat voedingswaar uit het tankstation is ingeslagen kan er verder worden gereden richting Leeuwarden.
Bij Arnhem staat er een gigantische file, en wordt er voor een sightseeing tour gekozen door het centrum van de stad. De file wordt grotendeels ontweken en we liggen nu op schema om een half uur voor de wedstrijd aan te komen.

De verdere reis wordt gevuld met de loterij, georganiseerd door een supportersvereniging die veel weg heeft van de Maffia. Wederom geen prijs achterin de bus. We worden wel bedankt voor onze bijdrage, dat dan weer wel. Om ons rustig te houden worden we getrakteerd op de blockbuster New Kids: Turbo. Goed geprobeerd, maar wat een slechte film, kut.

Na de volgende sightseeing tour, ditmaal door Leeuwarden, arriveren we bij het stadion van Cambuur. Terwijl de kaarten worden uitgedeeld blijkt dat JC iets teveel naar Zuid-Amerikaanse filmpjes heeft gekeken. Hij hangt al in de hekken voordat we binnen zijn. De fouillering verloopt erg strak. Elke vlag die RTL-ster De Mosselman bij zich heeft moet uitvoerig bekeken worden.

Tot ons genoegen zien we dat  de schuur met gevaarlijke kabels plaats heeft gemaakt voor een nette hamburgerwagen . Er wordt dus naar ons Goodyear-rapport gekeken. Bij nadere inspectie blijkt nog altijd dezelfde cateraar verantwoordelijk. We gaan gelijk bestellen, maar daar gaat het ook mis. De cateraar kan niet onthouden welk sauzen er op het broodje hamburger moeten, en om servetjes moet apart gevraagd woorden. Het ergste is nog wel dat er geen gebakken ui meer wordt geserveerd. Even leek Cambuur kans te maken op een Goodyear ster, maar deze achteruitgang was de definitieve druppel. Geen ster, maar wel nog altijd potentieel.


Geen uien te zien…

Als we het vak binnenlopen zien we dat er niet veel is veranderd. Het is nog altijd dezelfde gevangenis, waar eigenlijk elke euro die je ervoor betaalt, eentje teveel is. Van onder naar boven staan er voor drie meter tralies, met daar achter nog een heel kort gespannen net. Het spel zal dus wederom heel erg moeilijk te volgen zijn vandaag.


Het valt niet mee om de wedstrijd te volgen

De opstelling van vandaag is dezelfde als in de gewonnen thuiswedstrijd tegen RBC.  Het is nog altijd wachten op de terugkeer van Randel Shakison, die wel weer licht aan het meetrainen is. Aanvoerder Yoann de Boer mag de toss doen bij scheidsrechter Gözübüyük. Hij weet deze te winnen, maar kiest er helaas voor om niet van kant te wisselen. Een grote tactische blunder aangezien je de tweede helft niet naar de fanatieke MI-side wilt voetballen. In de Jupiler League gaat het vaak om kleine dingen die het verschil maken, en als je er dan zelf geen gebruik van maakt, maak je het jezelf moeilijker dan nodig is.


De MI side

Fortuna begint de wedstrijd niet slecht. Cambuur lijkt met zijn gedachten niet helemaal bij de wedstrijd. Toch is het Cambuur dat de eerste grote kans krijgt. Een verre uittrap van ex-Fortunees David Meul stuitert erg vervelend en Fernando Ricksen schat deze situatie niet goed in. Het schot gaat gelukkig hoog over.

Aan de andere kant is het Ramon Voorn met een erg nuttige onderschepping die zo een counter opzet. Hij zet Paddy John aan het werk en na wat kap- en draaiwerk schiet hij in de korte hoek binnen. 0-1 voor Fortuna en het uitvak barst uit zijn voegen. Er wordt in de tralies gesprongen en supporters vliegen elkaar in de armen. Zouden we ons dan toch gaan veilig spelen vandaag?

Als we ondertussen de 0-2 tussenstand bij RBC-AGOVV zien, kunnen we ons geluk niet op. Het enige slechte nieuws komt uit Almere, die ook op voorsprong zijn gekomen tegen Helmond Sport. Fortuna krijgt nog een goede kans om de score te verdubbelen. Een vrije trap op de rand van de zestien lijkt een kolfje naar de hand van Jerson Ribeiro. Meul bewijst echter nog altijd een goede keeper te zijn, en haalt met een mooi zweefvlucht de bal uit de hoek.

Even erna is er wat ergernis in het uitvak als Geenen niet besluit door te voetballen als er een speler van Cambuur op de grond ligt. Ruimte lag er zat en hier moet Fortuna gewoon professioneler mee omgaan. De speler van Cambuur staat uiteraard meteen op nadat de bal is uitgetrapt. De laatste kans van de eerste helft is voor Caracciolo, na een goede voorzet van Paddy John. Hij komt echter net wat snelheid te kort. Het is nog altijd wachten tot Caracciolo eindelijk zijn stempel gaat drukken op de Jupiler League.

Terwijl de spelers van Cambuur onder een luid fluitconcert het veld verlaten, geven wij onze spelers een verdiend applaus. In de rust worden sommige supporters getrakteerd op een rondje in de dixi die als wc moet dienen, anderen nemen alle theorieën nog eens door.

Bij het begin van de tweede helft is het duidelijk dat er iets is doorgedrongen bij de spelers van Cambuur. Ze zetten veel meer druk op Fortuna en komen er nu erg gevaarlijk uit. Het is wachten op de terechte gelijkmaker. Cambuur krijgt een vrije trap op de rand van de zestien. Danny Wintjens kan het snoeiharde schot wel keren, maar niet vasthouden of wegduwen naar de zijkant. Gijs Luirink kan van dichtbij de hoek uitkiezen en mist niet. Ondertussen is RBC ook op 1-2 gekomen en speelt ook al geruime tijd tegen tien man.


Tussen hoop en vrees…

Terwijl Almere de 3-0 maakt, komt Fortuna steeds meer onder druk te staan. Fortuna probeert alleen met de lange bal nog iets te bereiken, maar met kleine spelers als Anthony Di Lallo en Ramon Voorn op het middenveld win je geen kopduels. Di Lallo wordt dan ook vervangen door Karim Mossaoui en Carraciolo mag het veld ruimen voor Henrik Ojamaa. Meer snelheid in de ploeg kan misschien nog voor een ommekeer zorgen.

Een kwartier voor tijd is het dan raak voor Cambuur. Mark de Vries, de hele wedstrijd al een bedreiging, krijgt de bal gelukkig op zijn scheenbeen. 2-1 voor Cambuur en Fortuna komt er niet meer aan te pas. Aan een slotoffensief komt de ploeg ook niet meer toe, ondanks het inbrengen van Markus Rychlik ten koste van Ribeiro.

Als we dan ook nog horen dat RBC toch nog de gelijkmaker heeft gemaakt in de 89ste minuut, zakt de moed ons in de schoenen. Doordat RKC met ruime cijfers bij FC Zwolle wint, heeft de Waalwijkse club nog kampioensaspiraties. Een makkelijke laatste wedstrijd tegen een b-ploeg van RKC zit er dus ook niet in.

Fortuna zal volgende week tegen Almere absoluut niet mogen verliezen. Eigenlijk moet er gewoon gewonnen worden, anders verdient de ploeg het eigenlijk ook niet om erin te blijven. Bij een gelijkspel is Fortuna afhankelijk van de resultaten van RBC en Almere in de laatste wedstrijden. RBC moet nog tegen RKC en FC Dordrecht en Almere moet de laatste wedstrijd naar FC Den Bosch. Den Bosch en Dordrecht strijden nog om de laatste playoff plaats, dus hier zitten ook nog zeker mogelijkheden.

Tijdens de terugreis worden alle scenario’s uitgebreid besproken, voor de zoveelste keer. Het is echter de eerste keer dat we ook diep ingaan op het scenario dat we naar de Topklasse degraderen. Onze manier van support zal niet veranderen en eigenlijk zitten er ook best voordelen aan. Uiteraard gaan we er de laatste wedstrijden nog vol tegenaan om de degradatie te voorkomen, moeilijk zal het echter zeker worden. Met bijna 450 supporters in Almere spelen we daar in ieder geval een thuiswedstrijd.

Evert Bos