De kroniek van een aangekondigde dood, want na een week zonder fatsoenlijk te trainen wist iedereen wel dat een nederlaag bij Jong AZ het logisch gevolg zou zijn. De top van de Jupiler League raakt steeds meer uit het zicht en het is aan Isitan Gün om verantwoordelijkheid te nemen en Sunday Oliseh buiten te zwieren. De oefenmeester heeft wekenlang de club in zijn greep gehouden en dat moet maar eens afgelopen zijn. Trop is teveel en te veel is trop.


12 februari 2018

Geen overtuiging

Jong AZ 2 Fortuna Sittard 0

Doelpuntenmakers: 51. Druijf 1-0, 65. Wijndal 2-0.
Opstelling: Özer; Braun, Schuurs, Dammers, Pinto; Saddiki, Dianessy, Kojic (69. Ospitalieri); Semedo (85. Vidigal), Askovski (69. Breukers), Stokkers.
Toeschouwers: 445.
Scheidsrechter: L. Gerrets.
Geel (Fortuna): Dianessy, Saddiki.
Rood (Fortuna): Schuurs

Vastelaovend 2018 behoort alweer bijna tot het verleden, maar niet voordat Fortuna naar Wijdewormer is gereisd om het op te nemen tegen het jeugdcomité van Alkmaar Zaanstreek. De Herengarde doet het bewonderenswaardig goed in de Eredivisie, maar het jeugdcomité strompelt door de Jupiler League. Desondanks mag van onderschatting geen sprake zijn. Van het flitsende voetbal dat Fortuna onder leiding van Sunday Oliseh tijdens de eerste twee periodes liet zien is niets meer over. Want het botert al heel lang niet meer tussen de technische staf en de rest van de club. Ik schat zo in dat niemand van de spelersgroep verkleed als Oliseh zich in het Sittardse feestgedruis heeft gestort.

Terwijl Dagblad de Limburger en VI al zinspeelden op een vertrek van Oliseh, zit de oefenmeester nog altijd in het zadel. Nu ja, ‘oefenmeester’… Er wordt de laatste tijd nog maar weinig ‘geoefend’. Trainingen zijn verworden tot bezigheidstherapie en de spelvreugde is ver te zoeken. Immers, het spreekwoord luidt ‘stilstand is achteruitgang’ en als je in achtervolging bent op NEC en Jong Ajax is het feit dat er amper nog serieus wordt getraind een uiterst kwalijke zaak. En dus reizen we met een bang hartje af naar de Kop van Noord-Holland.

En dat afreizen start bijzonder vroeg. Want reeds om 15.00 uur vertrekt de bus met buschauffeur Rob achter het stuur naar Wijdewormer. Dat gebeurt wel in een luxe bus. Want Rob is juist terug van een roadtrip door de Franse Pyreneeën waardoor er maar 44 in plaats van 55 stoelen in de bus zijn geplaatst. Maar ook dat aantal is voldoende om 28 supporters te vervoeren.

Na een tussenstop van 50 minuten bij De Lucht en eentje van 30 in de buurt van Amsterdam rijden we om 18.55 uur het AFAS trainingscomplex in Wijdewormer op. Zin om naar buiten te gaan hebben we nog niet (het is steenkoud), want op tv wordt de wedstrijd Fortuna – FC Groningen vertoond en dat is een razendspannende pot.

Maar als de klok voorbij 19.30 uur is treden we de koude toch maar tegemoet, nieuwsgierig als we zijn hoe Fortuna het er vanavond vanaf zal brengen. Oliseh laat zijn team in een andere formatie starten als de week voordien. Om de één of andere reden is Miguel Santos zijn plek kwijt en verdedigt Aykut Özer vanavond het doel. Op rechtsback speelt Christopher Braun, op linksback keert Michael Pinto terug in de basis. Marco Ospitalieri zit op de bank. Centraal vormen Perr Schuurs en Wessel Dammers een duo.

Jorrit Smeets zit niet bij de selectie. Zijn plek wordt ingenomen door Lazar Kojic. Verder speelt Dries Saddiki centraal. Lisandro Semedo en Stefan Askovski bezetten de flanken. In de voorhoede speelt Finn Stokkers met Djibril Dianessy in steun.

Aan de zijde van AZ geen oud-Fortunezen of opvallende namen, behalve ‘Concrete Ron’ dan, die jarenlang de achterhoede van Aston Villa FC voor zijn rekening nam. Maar dat schrikt Kojic niet af om in de openingsfase het middenveld over te steken en de bal aan Stokkers te geven. Hij trapt hard op doel, maar via een verdediger van Jong AZ rolt de bal over de achterlijn. Wat volgt is een duo corners waaruit Saddiki de bal gevaarlijk richting kruising stuurt. Doelman Nick Olij heeft het gevaar in de smiezen en tikt de bal over de dwarsligger.


Stefan Askovski passeert Mees Hoedemakers

Na een sterke openingsfase neemt Jong AZ het initiatief over. Het komt niet tot kansen, maar heeft wel balbezit en dicteert het tempo. Toch komt Fortuna na ruim een kwartier aan een kans als Dammers de bal meegeeft aan Pinto. De Portugese linksachter passt de bal tot bij Askovski, maar zijn directe schot eindigt in de handen van Olij.


Mica Pinto trekt ten aanval

Niet veel later probeert Jong AZ op 1-0 te komen. Braun kopt onder een voorzet door waarna de bal wordt aangenomen door Ondrej Mihálik. Hij kijkt waar Özer staat, maar trapt hard over het Sittardse doel.

In het vervolg van de eerste helft gebeurt er bitter weinig. Jong AZ tikt de bal rustig rond, terwijl Fortuna probeert aan te knopen bij haar spel van de eerste twee periodes. En dat levert bijna wat op als Perr Schuurs de bal achter de verdediging van de Noord-Hollanders legt. Stokkers let goed op, staat geen buitenspel en komt rechts voor het doel uit. Dat zou in het verleden een schot tussen de palen betekenen, maar de moeilijke situatie waarin Fortuna verkeert zorgt ervoor dat Stokkers de bal naast trapt.


Perr Schuurs heeft het soms lastig met Ferdy Druijf

Vlak voor rust krijgt Fortuna nog een laatste kans als Semedo de bal ontvangt na een één-twee met Stokkers en diep wordt gestuurd. Hij loopt weg van zijn verdediger, ziet Askovski staan die hij ook bereikt, maar Askovski’s bal schot eindigt millimeters langs de verkeerde kant van de paal.


Stefan Askovski snelt weer langs zijn tegenstander

Tijdens de rust is er eigenlijk … niets. Enige vorm van vermaak vormen de ballenjongens van AZ die geduldig een praatje met ons maken. Dan wordt ons ook duidelijk dat AZ ook op dit gebied goed georganiseerd is. Deze knapen worden vanuit regionale amateurclubs gerekruteerd, starten bij Jong AZ en als ze het goed doen, stromen ze door naar het ‘grote’ AZ. Ze scoren alvast geen onvoldoende op het gebied van etiquette, al moeten ze wel nog worden bijgespijkerd in hun kennis over het Limburgse amateurvoetbal.

De tweede helft is een voortzetting van de eerste. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd waarbij vooral Fortuna ongelukkig in de afronding is. Maar vlak na rust gaat het fout als Tijani Reijnders door Fortuna’s verdediging slalomt. Ondertussen pikt Druijf de bal op en trapt deze naast Özer in de verre hoek: 1-0.

Van deze tegenslag moeten de Sittardenaren even bekomen, maar krijgen toch al gauw een mooie kans op de gelijkmaker. Na een corner van Semedo mag Wessel Dammers op doel koppen, maar hij mikt ver boven het doel van Olij.

De druk neemt toe, maar Jong AZ bezwijkt vooralsnog niet. Ook niet als via een flitsende aanval over links de bal voor de voeten van Dianessy komt. Hij trapt op doel, maar op de doellijn kopt Owen Wijndal de bal uit het doel.


Dries Saddiki kan het tij niet keren vanaf het middenveld

Fortuna komt niet tot een gelijkmaker maar op een 2-0 achterstand als linksachter Wijndal een doorgekopte bal overhoeks binnen schiet. Daarmee verdwijnt ook de Sittardse hoop op een gelijkspel of zelfs meer. Kansen zijn er wel degelijk geweest, maar de machine stropt. Al weken. En dan helpt het ook niet als Oliseh een gekende doelpuntenmaker als Lars Hutten op de bank laat zitten.

Daarentegen valt Bo Breukers in en doet dat eigenlijk best goed. Zijn kopbal is prima, maar de redding van Olij is wellicht nog beter. De bal valt in de benedenhoek, maar daar tikt de doelman het leer uit zijn doel.


Bo Breukers valt goed in

Ondertussen loopt de klok verder en verder en weet iedereen dat ook vanavond er geen winstpartij in zit. Laagvlieger Jong AZ werd in Sittard nog te kakken gezet, maar blijft vanavond eenvoudig overeind. Daar verandert ook een amechtig naar zijn eigen vorm zoekende Dianessy niks meer aan.

Over de flanken komen Semedo en de ingevallen Marco Ospitalieri een aantal keren goed door, maar de eindpass is steeds onnauwkeurig. En op de bank? Daar gebeurt hoegenaamd niks. Het wachten is dan ook op een trainerswissel. Die zit eraan te komen, maar de club blijft een ontslag van Oliseh maar uitstellen.

Tot frustratie van de spelers en eigenlijk iedereen. Want als in de slotfase een aanvaller van Jong AZ op doel lijkt af te gaan trekt Perr Schuurs aan de noodrem. Hij raakt weliswaar de bal (licht), maar zeker ook de man en kan met rood inrukken. En dat kan er ook nog wel bij.

Gelukkig fluit scheidsrechter Gerrets na 90 minuten voor het einde van de wedstrijd en rollen de verwijten van de tribune. Aan deze situatie heeft iedereen schuld, maar het is duidelijk dat Olisehs dagen zijn geteld. Maar dat impliceert eveneens dat als het inderdaad zover komt de spelers de verplichting hebben om aan te knopen bij hun vorm van de eerste twee periodes.


Reserve-kapitein Christopher Braun deelt klaphandjes uit

Ondertussen verlaat iedereen het sportcomplex en als de verkeersstroom is opgedroogd zet ook de bus zich in gang. We maken ons op voor de lange terugreis, maar die zal toch niet zo lang duren als de heenreis?

Na een traditionele stop ter hoogte van De Lucht maken we ons op voor de eindsprint. Even na 00.30 uur rollen we op de tonen van Juf Ank de Westelijke Mijnstreek in. Hopend dat de wereld er vrijdag helemaal anders uitziet.

COYS,

Michel Hennen