Terwijl Europa zich concentreert op wedstrijden van nationale elftallen hebben wij de handen vrij om eens over een schouder te kijken en te bezien wat er elders in het Europese clubvoetbal aan de hand is. Zoals bij Galatasaray SK, dat onder leiding staat van president Burak Elmas en waarbij Fortuna’s grootaandeelhouder Işıtan Gün zitting heeft in het bestuur van de judo-afdeling.

Gisteren vond in het Andolu Auditorium te İstanbul tijdens een 12,5 uur durende bijeenkomst de Algemene Ledenvergadering (ALV) plaats. Daarin werd teruggekeken op de periode van Elmas’ aantreden (22 juni 2021) tot en met het einde van 2021.

Tijdens de vergadering geeft penningmeester Bikem Kanık uitleg over de actuele schuldenberg waarmee de Turkse recordkampioen te kampen heeft. Die is niet mis, want bedraagt zo’n € 157 miljoen. Niet best, maar zoiets moet altijd worden bezien in een trend. In juni 2020 bedraagt de schuld van ‘Gala’ nog een slordige € 200 miljoen; de schuldenberg slinkt!

Gekoppeld aan de ALV is een stemming waarbij het bestuur van Elmas kan worden weggestemd. Een echte ‘do-or-die’ voor Elmas, maar daardoor ook voor Gün.

Er wordt gestemd over de financiële prestaties van Elmas’ bestuursteam, maar ook over hetgeen ze op administratief gebied hebben bereikt. Over de financiën van Galatasaray is het merendeel van de leden wel tevreden: van de 1.385 stemmen stemmen 718 leden vóór, waardoor Elmas ‘slaagt’.

Minder tevreden zijn de leden over de ‘administratieve prestaties’ van Elmas en zijn team. Er worden 1.383 stemmen uitgebracht. 16 onthoudingen, 566 stemmen ‘vóór’ en maar liefst 801 stemmen ‘tégen’. Dat betekent dat Elmas en zijn team niet overleven en er een einde komt aan Elmas’ regeerperiode.

Volgens de ststuten moeten er na zo’n uitslag binnen 30 nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven waarbij het demissionaire bestuur niet mag deelnemen aan de nieuwe verkiezingen. Dat betekent niet alleen een (voorlopig?) einde voor Burak Elmas, maar ook voor Işıtan Gün.

Na dik een half jaar na het aantreden van Işıtan Gün als bestuurslid van Galatasaray zit het er alweer op. Mogen we nu verwachten dat Gün zich meer gaat richten op hoofdzaken (Fortuna) en niet meer wordt afgeleid door bijzaken (Galatasaray)? Laten we het hopen, want er is het nodige te doen!

Bron: GazeteFutbol / Anatolia Today / Hürriyet Spor Arena / Fanatik