De interlandperiode zit er weer op. Alle beslissingen zijn gevallen. Er was goed nieuws voor Rasmus Karjalainen, Adnan Ugur en Patrik Raitanen. Alexei Koselev en Vitalie Damașcan moeten de EK kwalificatie snel vergeten.

Zoals we al eerder melden, heeft Rasmus Karjalainen zich geplaatst met Finland voor het EK 2020. Finland bereikte de eindronde afgelopen vrijdag middels een 3-0 overwinning op Liechtenstein. Een duel waarin Karjalainen als invaller acht minuten meespeelde. Afgelopen maandag sloot Finland de kwalificatiereeks af met een duel om des keizers baard in en tegen Griekenland. Karjalainen bleef 90 minuten op de bank en zag Finland met 2-1 verliezen. In totaal speelde Karjalainen deze interlandperiode dus slechts acht minuten.

Tegen Alexei Koselev en zijn Moldavische vrienden kwam wereldkampioen Frankrijk afgelopen donderdag met de schrik vrij. Afgelopen zondag sloot Moldavië de, verder teleurstellende, kwalificatiecampagne af met een thuisduel tegen IJsland. In dat duel lieten zowel Koselev als invaller Vitalie Damașcan van zich spreken. Damașcans schot na een fraaie balcontrole had een beter lot verdiend dan de paal. Koselev stopte een penalty bij een 1-2 achterstand, waardoor Moldavië mocht blijven hopen op een stunt, maar die kwam er uiteindelijk niet. In totaal speelde Koselev 180 minuten en Damașcan 30 minuten tijdens deze interlandperiode.

Adnan Ugur plaatste zich met België O19 voor de tweede kwalificatieronde voor het EK dat volgende zomer in Noord-Ierland wordt afgewerkt. In de duels tegen IJsland, Albanië en Griekenland speelde Ugur in totaal 35 minuten als invaller mee.

Net als Ugur, probeerde ook Patrik Raitanen zich met Finland O19 te plaatsen voor de tweede kwalificatieronde voor het EK. Net als Ugur slaagde Raitanen daarin. Enigszins verrassend, want in een poule met Denemarken en Frankrijk (en de Faroer als opvulling) lag kwalificatie niet voor de hand. Toch begon Finland uitstekend met een 2-1 overwinning op Denemarken. In dat duel viel Raitanen in de 67ste minuut in. In het tweede duel tegen Frankrijk stond Raitanen in de basis, maar dat mocht niet baten. De Fransen wonnen met 2-0.

Omdat Denemarken vervolgens verrassend van Frankrijk won, kon Finland via winst op de Faroer net als Denemarken en Frankrijk op zes punten komen. Dat zou ruim voldoende zijn geweest voor kwalificatie als beste derde team in deze kwalificatieronde. Raitanen speelde opnieuw 90 minuten, maar zag in de slotfase ploeggenoot Noah Nurmi een eigen doelpunt maken, waardoor de 1-0 voorsprong werd verspeeld. Echter, vier punten bleken ook voldoende om als beste derde door te stoten naar de tweede kwalificatieronde. Raitanen speelde deze interlandperiode in totaal 247 minuten.

De vijf Sittardse internationals melden zich nu weer in Sittard-Geleen, waar de selectie van Sjors Ultee zich voorbereidt op het eerstvolgende competitieduel tegen PEC Zwolle dat aanstaande zaterdag wordt gespeeld in Zwolle.

Bron: Palloliitto, UEFA