De eredivisie ligt stil, maar elders wordt er volop gespeeld. Tijd dus om eens te kijken hoe het de spelers vergaat die Fortuna verhuurt aan andere clubs: André Vidigal, Lazar Kojic, Mickaël Malsa, Bo Breukers, Luc Tinnemans en Job van de Walle.


André Vidigal stapte in de winterstop over van Fortuna Sittard naar APOEL Nicosia. De Cyprioten huren Vidigal tot de zomer van 2020 van Fortuna Sittard. APOEL verzekerde zich gisteren van het zevende opeenvolgende Cypriotische landskampioenschap. Vidigal heeft daarin een rol gespeeld. In de tien (competitie en play-off) duels die APOEL speelde sinds zijn komst, deed de Portugees achtmaal mee (alhoewel zevenmaal als invaller in het slotkwartier). Vidigal staat nog onder contract in Sittard-Geleen tot de zomer van 2022.

Lazar Kojic stapte in de winterstop over van FK Bačka naar FK Radnik Surdulica. Radnik huurt de Fortunees tot de zomer van 2021 van Fortuna Sittard. De Servische hoogste klasse wordt op het einde van de competitie in tweeën gedeeld. Hoogsteklasser Radnik slaagde er net niet in zich te plaatsen voor de kampioens-eindronde. In de degradatie-eindronde komt de ploeg niet in degradatiegevaar. In de dertien duels die Radnik speelde totdat Kojic zijn been op twee plaatsen brak, stond Kojic tienmaal in de basis en viel hij driemaal in als wisselspeler. Kortom, de overstap loonde wat betreft speeltijd. De dubbele beenbreuk werpt hem nu helaas ver terug.

Mickaël Malsa stapte aan de start van het seizoen op huurbasis over naar Albacete Balompié, dat hem tot het einde van het seizoen huurt van Fortuna. In Sittard-Geleen heeft de Fransman nog een contract tot de zomer van 2020. De Spaanse tweedeklasser maakt een prima seizoen door en strijdt nog volop voor (rechtstreekse) promotie naar de Primera División. Van de 36 competitieduels die Albacete tot dusverre speelde (de competitie kent 42 speelronden!), startte Malsa viermaal en viel hij 22 maal in als invaller. Malsa heeft dus het hele seizoen dicht tegen het eerste elftal aangezeten, dat op een behoorlijk niveau speelt.

Bo Breukers stapte in de winterstop op huurbasis over van Fortuna Sittard naar FC Dordrecht. Zijn huurcontract in Dordrecht loopt tot de zomer van 2019; in Sittard-Geleen loopt zijn contract nog door tot de zomer van 2022. De eerstedivisieploeg van oud-Fortunacoach Claudio Braga eindigde de competitie als zeventiende en plaatste zich niet voor de playoffs. Sinds Breukers’ komst speelde FC Dordrecht achttien competitieduels. Breukers startte de eerste vijf duels in de basis, maar raakte die plek vervolgens kwijt. Uiteindelijk kwam hij via zes invalbeurten en een basisplek tot twaalf duels in totaal. Of dat voldoende is voor een verlengd verblijf in Dordrecht is onduidelijk—zeker ook omdat FC Dordrecht gaat samenwerken met Feyenoord.

Luc Tinnemans stapte aan de start van het seizoen op huurbasis over naar EVV Echt, dat hem huurt van Fortuna tot het einde van het seizoen. Bij Fortuna heeft Tinnemans een doorlopend contract tot de zomer van 2020. Onder leiding van de Fortunezen Tini Ruijs en Robert van der Weert strijdt derdedivisionist EVV tegen degradatie. Voorlopig staat EVV aan de goede kant van de degradatiestreep. We kunnen niet achterhalen hoeveel duels Tinnemans deze competitie heeft gespeeld, maar in de laatste drie duels stond hij niet in de basis (een invalbeurt).

Job van de Walle stapte aan de start van het seizoen op huurbasis over naar Groene Ster, dat hem huurt van Fortuna tot het einde van het seizoen. Bij Fortuna heeft Van de Walle een doorlopend contract tot de zomer van 2020. Hoofdklasser Groene Ster strijdt om promotie naar de derde divisie. Van de Walle startte als tweede keeper bij Groene Ster, maar promoveerde al vroeg in het seizoen naar de plek van eerste keeper. Die plek heeft hij niet meer afgestaan. Of het goed genoeg is voor een rentree bij Fortuna, moet deze zomer blijken.

André Vidigal en Lazar Kojic hebben doorlopende huurcontracten; zij spelen komend seizoen zeker niet bij Fortuna. De overige vier melden zich in juli in principe op de eerste training van het seizoen 19/20 bij Fortuna, tenzij ze opnieuw verhuurd worden.