Na de nederlaag in Leeuwarden lijkt de degradatiestrijd tot de laatste minuut gestreden te moeten worden. Voor de uitwedstrijd tegen Almere City zijn er vele scenario’s denkbaar…


29 April 2011

Het blijft nog even spannend

Almere City 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Thesker, Liard (73. Kotbani), Voorn, De Boer, Ribeiro (78. Pinheiro), Di Lallo, Caracciolo, John (64. Mossaoui).
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Van Hulten
Geel (Fortuna): Thesker, Liard, Di Lallo
Rood (Fortuna): –

De veilige marge van vier punten werd vorige week terug gebracht tot een schamel puntje. Zelf verloren we in Leeuwarden, terwijl directe concurrent Almere City thuis met 4-0 Helmond Sport versloeg.
Concurrent nummer twee, RBC Roosendaal, pakte op de valreep een punt tegen AGOVV.

Vandaag wacht de degradatiekraker in en tegen Almere, waar winst ons direct in veiligheid brengt. Een gelijkspel of in het ergste geval een nederlaag, laten de ontknoping op de laatste speelronde aankomen.

Vandaag begint mijn voorbereiding op een wedstrijd eens anders dan andere keren. De spanning is vandaag te groot om thuis of op het werk rond te hangen, dus ik besluit om met enkele andere supporters te genieten van een hapje en drankje op de Sittardse markt.

Omstreeks half twee rijdt een Belgische taxi voor, die mij en de dienstdoende chauffeur in de Sittardse binnenstad afzet. Daar aangekomen zien we al enkele tientallen fans die zich gezamenlijk voorbereiden op de ‘wedstrijd van het jaar’. Na een uurtje of anderhalf te hebben gesocialized, wordt het tijd om richting stadion te gaan. Om 16 uur staat het vertrek gepland van de eerste drie bussen en er moeten nog wat facilitaire voorbereidingen worden getroffen.

Gedurende de dag bereikten ons vreemde berichten dat burgemeester Cox een alcoholverbod voor de terugreis zou willen instellen, omdat hij geen zin heeft in een bende beschonken supporters die zijn stad rond middernacht enteren. Ik heb geen rechten gestudeerd, maar het lijkt me sterk dat een burgemeester een dergelijk verbod kan opleggen. Uiteindelijk worden alle bussen netjes bevoorraad met frisdrank en bier (voor de terugreis). Het is uiteindelijk twintig voor vijf als alle negen bussen zijn bevoorraad en iedereen aan boord zit. Het laatste cluster kan nu ook vertrekken.

In onze bus (een dubbeldekker met 85 personen gevuld) zien we met name de ‘usual suspects’, oftewel de vaste mensen die vrijwel bij elke uitwedstrijd present zijn. Verder begroeten we Dimitris, een vriend van Joris en supporter van Panathinaikos, die vanuit Griekenland is overgekomen. Om onnodige problemen te voorkomen en omdat we niet heel ruim in de tijd zitten, wordt er vandaag niet gepauzeerd op de heenreis. Hierdoor is iedereen netjes op tijd om 19.20 uur bij het Mitsubishi Forklift-stadion. Dimitris vraagt zich terecht af of we een grapje maken wanneer hij het ‘stadion’ ziet. Sorry Dimitris, maar dit noemt men in Almere toch echt een voetbalstadion.


De tribune begint vol te lopen

Nadat iedereen is gefouilleerd en gecontroleerd, ga ik op zoek naar programmaboekjes. Door de aanwezigheid van stewards van diverse clubs, politie en medewerkers van een beveiligingsbedrijf, is de coördinatie een beetje zoek. Men is blijkbaar onrustig door het bezoek van bijna 500 Fortuna-supporters, waardoor het vinden van programmaboekjes even niet prioriteit nummer een is. Boekjes hoef ik dus voorlopig niet te verwachten. In verband met de spanning krijgen mijn collega-redactieleden en ik vanavond geen hap door onze keel, waardoor de Goodyear-commissie verstek moet laten gaan. Nadat een plaatselijke zero het verschrikkelijke clublied van Almere City heeft vertolkt, kunnen we eindelijk aan de wedstrijd gaan beginnen.


De tribune is volgelopen

Trainer Dusseldorp geeft vandaag dezelfde elf spelers de voorkeur die vorige week ook startten tegen Cambuur. Wintjens start in doel, achterin zien we Liard, Thesker, Ricksen en Geenen. Op het middenveld beginnen Voorn, Di Lallo, De Boer en Ribeiro en voorin moeten Caracciolo en Paddy John voor gevaar gaan zorgen.

Beide ploegen starten enigszins afwachtend. Voor Fortuna is het vooral zaak niet tegen een tegentreffer aan te lopen en Almere wacht en hoopt op enkele snelle uitvallen. Hierdoor speelt de wedstrijd zich voornamelijk op het middenveld af. Het grootste gevaar aan Almeerse zijde ontstaat wanneer Wintjens enkele vervelende terugspeelballen krijgt te verwerken en de Sittardse defensie, die na de winterstop een vrij solide indruk maakte, enkele schoonheidsfoutjes vertoont. Hierdoor verdwijnt een bal nog net naast het doel van Wintjens.

Na een kwartier spelen ontstaat er plotseling commotie in het uitvak. Op de lange zijde komen twee mensen aangelopen die vlakbij ons een (amateuristisch gemaakt) spandoekje ontvouwen. De ophef is op zijn zachtst gezegd groot te noemen als we op dit doekje de letters ‘ RJC’ lezen. Twee minuten later is het tweetal weer buiten, op vriendelijk verzoek van de stewards. Hierdoor loopt dit met een sisser af.

Fortuna krijgt de eerste helft weinig echte kansen, op een vrije trap van Caracciolo na. Deze verdwijnt rakelings naast het doel van Almere. Verder valt op dat we ontelbare keren buitenspel staan, met name Fabio wordt geregeld teruggefloten. Nu kan dit natuurlijk gebeuren in het voetbalspel, maar op een gegeven moment beginnen we ons toch af te vragen of de grensrechter ons geen kans gunt en werkelijk alles afvlagt, of dat onze spelers telkens staan te slapen. De waarheid zal ergens in het midden liggen, maar opvallend is het wel. Beide ploegen weten niet te scoren en zo bereiken we de rust met 0-0 op het scorebord.


Betaald voetbal in de polder

In de pauze wordt de stand van zaken besproken (RBC staat inmiddels met 2-0 achter bij RKC) en worden we getrakteerd op Almeers pauze-entertainment. Dit bestaat vandaag uit het trappen van enkele ballen in de tribunes door oud-scheidsrechter Jan Keizer en Ajax-coryfee Sjaak Swart. De bezoeker die een bal vangt, wint een prijs. Nadat we dit hebben aanschouwd en een kwartier hebben moeten luisteren naar een behoorlijk irritant Noord-Hollands accent, kunnen we gelukkig weer aan de wedstrijd beginnen. Danny Wintjens keept de tweede helft met onze steun in zijn rug.

Almere City beseft duidelijk beter waar het om gaat en zet ons meteen vast op eigen helft. Met name Philippe Liard heeft het heel moeilijk. Keer op keer dekt hij zijn tegenstander niet kort genoeg en wordt vervolgens voorbij gelopen alsof hij er niet staat. Twintig minuten voor tijd wordt hij dan ook volkomen terecht vervangen door Badre Kotbani.


Fortuna verdedigt de brilstand

Gelukkig leidt de druk van Almere niet tot grote kansen of erger nog, doelpunten. Doordat Almere constant en massaal tracht aan te vallen, krijgt Fortuna steeds vaker ruimte voorin. De tegenvallende John en Ribeiro zijn inmiddels vervangen door Mossaoui en Diogo. Het zijn de invallers die in de laatste tien minuten de kans krijgen de wedstrijd in Sittards voordeel te beslissen. Helaas blijken de spanning te groot of de kwaliteiten net te gering om dit ook daadwerkelijk te doen. Hierdoor blijft het voor de meegereisde fans zweten en bibberen tot de laatste seconden.

Gelukkig houdt onze verdediging stand. Na vier minuten blessuretijd fluit scheidsrechter Van Hulten voor het eind van de wedstrijd. De 0-0 voelt, gezien de uitslag in Waalwijk, als een kleine overwinning. We hadden er na vanavond immers veel slechter voor kunnen staan.

Nadat de spelers ons bedankt hebben en het veld hebben verlaten, probeert een groep boze Almere City-fans (naar verluid aangevuld met enkele voetbaltoeristen uit de hoofdstad) het bezoekersvak te bereiken. Er wordt met vuurwerk gegooid en serieus gestoeid met suppoosten en security-medewerkers. Dit leidt weer tot enige onrust in ons vak, waar het gelukkig beperkt blijft tot licht duw- en trekwerk. Na enkele minuten verlaat dan toch iedereen het vak om de gereedstaande bussen in te stappen.

De sfeer in bus 1/2 is goed te noemen. Over het vertoonde spel zijn we het eens, dat was niet goed. Maar de uitslag, de 7-0 nederlaag van RBC en de financiële problemen van de Roosendalers, doen onze kansen op handhaving toenemen.

Er wordt besloten om onze bus niet meer te laten stoppen, maar in een ruk terug te rijden naar Sittard. Omstreeks kwart voor een bereiken we de Trendwork Arena en zoeken we onze vaste kebabzaak op voor een laatste hapje. Het zal volgende week hoe dan ook spannend worden, maar het vertrouwen in een goede afloop is na vanavond gegroeid.

Ralf