Na een grote nederlaag en een gelukkig gelijkspel verloor Fortuna nu op ongelukkige wijze van Heracles uit Almelo. De spelersgroep toonde wel veerkracht door terug te komen in de tweede helft maar uiteindelijk is er dus weer een wijze les geleerd in het Oosten.


20 September 2002

Ongelukkige nederlaag tegen Heracles

Heracles Almelo 3 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 14. Hoogeveen 1-0; 27. Rose 2-0; 48. Van Barneveld 2-1; 73. Gommans 2-2; 88. Tibari 3-2
Opstelling: Baart (65. Bertjens), T. Janssen, Akerboom, Steegs, P. Janssen, Mészáros, Van der Hoeven, Van Barneveld, Brusselers (84. Tychon), Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 4.980
Scheidsrechter: Sterk
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): –

Aangezien de vaste correspondent van Fortuna Online op bezoek in Frankrijk was, had ik de eer om zijn taken te mogen waarnemen in Almelo. Na een halve dag werk werd uw verslaggever om 15:30 uur opgepikt door zijn reisgenoten. We hadden eigenlijk om 16:00 uur afgesproken, maar de wedstrijdspanning was bij deze drie andere heren al blijkbaar volop aanwezig.

Nadat we nog een Belgische auto met Fortuna-fans hadden opgepikt begon de reis naar het verre oosten. Tot aan de eerste stop verliep alles voorspoedig en leek er geen vuiltje aan de lucht. Bij die eerste stop kwamen we zelfs nog vier andere auto’s met Fortuna-supporters tegen, en besloten we om maar samen verder te rijden. Na wat dwaze wegcapriolen (rechts inhalen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld) komen we terecht bij een belangrijke afslag om toch in Almelo aan te komen. Wij zijn ervan overtuigd dat we de goede hebben en weten nog een voorgaande auto in de juiste file-rij te wijzen. Hij besluit echter toch maar richting Doetinchem te gaan, om zo de file te ontwijken?

Nadat we de file hebben doorstaan en de verwarming constant aan moest staan (voor de koeling van de motor?) gebeurde het onvermijdelijke. De auto ging stuk en dus stonden er opeens twee Fortuna-auto’s langs de snelweg. Gelukkig wist de chauffeur dat dit euvel meestal binnen een kwartier is opgelost, al kon hij daar geen garantie voor geven. Aangezien uw verslaggever natuurlijk geen seconde van de wedstrijd mocht missen is hij in de Belgische auto gestapt om zo zijn weg te vervolgen.

In die auto werd nog even de verkeerde route richting Zwolle aangehouden, maar uiteindelijk vonden we na lang zoeken een parkeerplaats, ongeveer op hetzelfde moment als dat de scheidsrechter zijn eerste fluitsignaal afgaf. Toen we naar het stadion liepen kwamen ook de andere vier auto’s aangereden die eerst richting Doetichem waren gereden om zo de file te ontwijken.

Onverwacht maar waar was uw verslaggever dan toch nog als een van de eerste in het uitvak. Dat is ook niet verwonderlijk aangezien er pas een man of tien inzaten. Naarmate de eerste helft vorderde kwamen er steeds meer supporters binnendruppelen en uiteindelijk waren er dertig supporters aanwezig (inclusief twee stillen).

Uw verslaggever moest zich dus zonder enige voorbereiding storten op de wedstrijd. Ten opzicht van de vorige wedstrijd tegen ADO Den Haag waren er geen veranderingen te bespeuren, wat betekende dat Harrie Gommans weer samen met Hamming in de spits stond en dat Paul Janssen zijn tweede wedstrijd aan het spelen was sinds zijn rentree bij Fortuna. De eerste aanval die uw verslaggever te zien kreeg was meteen een goal, voor Heracles wel te verstaan. Na een leuke combinatie van de Almelose formatie kwam de bal terecht bij Berry Hoogeveen. Hij schoot de bal via de onderkant van de lat binnen. Doelman Baart was kansloos en Heracles maakte zijn naam en faam van de eerste helften helemaal waar.

Fortuna kreeg in de periode erna geen enkele kans. Het wist zelfs soms de bal niet over de middenlijn te krijgen. Constant zette Heracles druk en uiteindelijk resulteerde dat dan ook in een terechte verdubbeling van de score. Yuri Rose werkt de bal ietwat gelukkig in het doel, of was het een dekkingsfout. Het was aan de andere kant van het veld en dus was dat iets moeilijker waar te nemen.

De mooiste kans voor Fortuna leverde ook meteen de grootste flater op. Harrie Gommans kon de bal na een mooie aanval op de penaltystip richting goal trappen, echter hij had niet gerekend op het feit dat de boeren in Almelo het gras goed bijhouden en dus raakte hij slechts wat lucht.

In de rust is het dan tijd voor de Goodyear commissie. Heracles had gelijk al een winstpuntje te pakken omdat er gratis koffie te verkrijgen was. Maar waar de gratis broodjes waren, wist niemand. Dan maar een broodje hamburger en deze werd geserveerd met gebakken uien. Dit maak je niet veel meer mee in stadions en dus leek Heracles op weg naar een ster. Het broodje was ook nog goed te eten, zeker in vergelijking met Sparta, maar als je alles bij elkaar optelde kwam Heracles net iets tekort voor een ster. De prijs / kwaliteit verhouding (quote van Fortuna-supporter) was niet erg goed. Het leek wel of je een euro meer betaalde voor de gebakken uien. Geen ster uiteindelijk dus, maar als er al een ploeg dichtbij in de buurt is gekomen het afgelopen jaar, dan is het Heracles wel.

Na de koffiepauze was het weer tijd voor hetgeen waarvoor we daadwerkelijk daar waren. De wedstrijd. Gelukkig beseften de spelers van Fortuna dat ook en na nog geen drie minuten spelen lag de bal al in het net. Paul Janssen gaf een mooie lobpass op Joos van Barneveld en die trapte de bal uit de lucht achter de Heracles-doelman.


Joos op de goede weg terug

Eigenlijk een volkomen onverwachte goede start van de tweede helft maar ons hoorde je niet klagen. De meegereisde supporters zetten dan ook nog een tandje bij en er werd nog fanatieker aangemoedigd. Toch was het Heracles dat weer het heft in handen nam en belegerde weer het doel van Rein Baart. Het eerste oorlogsslachtoffer was dan ook Rein Baart zelf. Hij raakte geblesseerd en Davy Bertjens (met of zonder haarband) mocht hem vervangen.


Oorlogsveteraan afgelost

De wedstrijd leek toen af te stevenen op een overwinning voor Heracles, maar daar dacht Harrie Gommans anders over. Hij kreeg de bal op de middenlijn aangespeeld, omzeilde met één schijnbeweging twee Heracles-spelers, en kapte een derde “makkelijk” uit. Toen hij dat voor elkaar had en wij al met verbazing stonden te kijken, schoot hij de bal ook nog onhoudbaar in de uiterste hoek. Werkelijk een pracht van een doelpunt, en eindelijk liet Gommans dus eens zien waarom hij in het Talentenfonds zit.


Wat een goal Harrie!

Na de gelijkmaker ging Fortuna op jacht naar de winnende treffer. Trainer De Koning bracht een extra aanvaller in het veld en haalde een middenvelder eruit. Georges Tychon mocht de laatste zes minuten volmaken in plaats van Geert Brusselers. Tychon was nog niet naar de linkerkant van het veld gelopen of hij kreeg al de beste kans van de wedstrijd. Hij kon alleen af op doelman Van Loo, maar hij faalde jammerlijk in de afronding. Wat een binnenkomer was dat geweest, maar goed het mocht niet zo zijn.

Wat er dan natuurlijk gebeurt, is dat Heracles beseft dat het zelfs misschien nog gaat verliezen. Dus zet Heracles ook een tandje bij en dat leidt tot een spannende slotfase. Dat nou net Rachid Tibari de winnende treffer van dichtbij kan binnentrappen is zeer spijtig. Hij was in de twintig minuten die hij speelde steeds het mikpunt van de Fortuna-supporters en zo werd dit een zwaarder verlies dan dat voor de wedstrijd voor mogelijk was gehouden.


Ja, 3-2, klim maar in die hekken

Een nederlaag was misschien wel ingecalculeerd, maar op deze manier verliezen is dus echt niet leuk. Maar laat het een les zijn, immers onze jongeren moeten ook eens een wedstrijd in de laatste minuut verliezen. Daar kunnen ze alleen maar van leren.

Nadat de spelers waren bedankt en Marcel Akerboom zelfs helemaal tot aan het gastenvak kwam, gingen we terug naar de Belgische auto. Uw verslaggever had daar nog wat spullen in laten liggen, die nog moesten worden meegenomen in de andere auto. Bij de Belgische auto zagen we echter al direct dertig-veertig man / jongeren rond de auto staan. Ze hadden het Belgische kenteken gevonden en vonden dit toch wel een mooi doelwit om hun “verlies” op te botvieren.

Uw verslaggever en nog vijf supporters stonden dus bij de auto en pakte zijn spullen uit de auto. Ondertussen werd de sfeer wat grimmiger en besloten de andere vijf supporters maar in de Belgische auto te stappen. Aangezien er maar voor vijf man plaats was, moest uw verslaggever noodgedwongen voorzichtig het hazepad kiezen. Gelukkig had uw verslaggever geen bekend gezicht en kon hij veilig op een afstandje toekijken hoe de Belgische auto bejegend werd en even later met hoge snelheid wegreed (en bijna wat agentjes omver reed). Uw verslaggever probeerde telefonisch contact op te leggen met de “politiek vluchtelingen”, maar dit lukte uiteindelijk niet.