Het was weer slappe hap daar in Friesland. Freewheelend speelde Heerenveen, Fortuna naar een 3-0 nederlaag. En niemand bij ons die zich er nog druk om maakt. Ja misschien hier en daar nog iemand op de tribune maar dan houdt het toch snel op. Fortuna is op dit moment bezig het competitieverloop te beïnvloeden. Er resteren nog vier wedstrijden en het vraagt niet al te veel inlevingsvermogen om te begrijpen dat de vier tegenstanders zich rijk mogen rekenen. Met name Den Bosch zou hier wel eens van kunnen gaan profiteren. Hopelijk voelen onze spelers zich nog een beetje verantwoordelijk voor een eerlijk competitieverloop, maar ik vrees voor Cambuur dat daar niks van terecht gaat komen.


15 April 2000

Ongeïnspireerd Fortuna verliest kansloos

Heerenveen 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 15. Lurling 1-0; 43. Nurmela 2-0; 66. D. de Nooijer 3-0
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Kiekens, Roest, Hermans, Evers (45. Heering), Volmer, Gesthuizen, Kool (79. Krijgsman), Hamming, Gerritsen.
Toeschouwers: 13.900
Scheidsrechter: Luinge
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Uit naar Heerenveen dus. Een wedstrijd die nergens om gaat (voor ons tenminste) en dan hebben we het ook nog eens over de op één na verste tropische bestemming. Wie nu meegaat mag zich met recht een echte supporter noemen! Bij vertrek om 14.45uur in Sittard blijkt dat dat er al op zijn minst vijftig zijn, want de bus is vol. Om 19.00 komen we aan en in de tussentijd is er niks vermeldenswaardigs gebeurd. Alhoewel, in het laatste reis uur wordt duidelijk hoe “ons” vak eruit gaat zien.

Er waren dus vijftig busreizigers en op teletekst stond dat er nog 40 losse kaartjes voor Fortunezen, die op eigen vervoer kwamen, beschikbaar waren. 90 In totaal dus, maar dat vak is toch veel groter???? Ehhh, het zal toch niet waar zijn dat Riemer en Annie besloten hebben om Friezen in ons vak te zetten??? Ja dus, aangezien Heerenveen “hot” is, probeert Heerenveen zo veel mogelijk plaatsen te creëren in het stadion. En toen dacht Riemer: “Weet je wat, uit Sittard komt toch geen hond mee, waarom verkopen we gewoon die lege plekken niet”. De Fortuna fans staan nu eenmaal niet bekend als zwijnen dus die zullen zich wel niet bijten met een paar Friezen?

Ja, dat zal wel allemaal Riemer en de complimenten voor onze nette supporters zijn in ontvangst genomen, maar ik voel me toch niet zo op mijn gemak met fans van de tegenstander in mijn vak. Niet dat ik bang ben voor rellen, maar ik heb er een bloedhekel aan als er iemand voor mijn neus opspringt als de tegenpartij scoort. Op zo’n moment moet ik dat toch even zelf verwerken en wil ik geen tegenstanders om me heen hebben.

Aangekomen bij het Abe Lenstra Stadion blijkt dat Heerenveen eigenlijk niks met het hedendaagse betaald voetbal te maken heeft. Geen politiebegeleiding, geen ME, geen containers, geen paarden, geen tunnels? Nee je loopt gewoon tussen Heerenveen supporters door naar je vak. Je kan als je wilt gewoon de hoofdtribune oplopen. In Heerenveen heeft de tijd stil gestaan en dat is voor één keer geen verwijt maar een compliment.

Aangekomen in het vak wordt mijn angst bevestigd. Dit vak gaat dus inderdaad helemaal gevuld worden met Friezen en jeugdvoetballertjes die in Friesland deelnemen aan een voetbaltoernooitje. Zo ook de jeugdafdeling van MVV (wist niet dat ze die hadden???). Zitten daar dus gewoon 40 man in zo’n MVV trainingspakje! Niemand had er dus rekening mee gehouden dat het niet zo botert tussen MVV en Fortuna! Nou ja die jongens zijn uit voorzorg maar weer in een ander vak gaan zitten, zodat wij met de jeugd van Orgyte (Stockholm) opgescheept werden.

Snel door naar de snackbar. De keuze was ruim, broodje kroket, broodje frikadel, broodje hamburger enz. En de kwaliteit was uitmuntend! Uitstekende kroketten en bij het broodje hamburger kreeg je zelfs uien!!!!! Ja, ja het is zover, alhoewel het vrij laat is in het seizoen, wordt er dan toch nog een Goodyear ster uitgedeeld. Nadat eerder FC Utrecht in de prijzen was gevallen, nu ook SC Heerenveen!

Terug naar mijn plek dan maar, nou ja zo eenvoudig was dat niet, het vak was in de tussentijd namelijk vol gelopen (net zoals de rest van het stadion). We kunnen dus beginnen aan de wedstrijd. Nee, eerst het Friese volkslied nog en dan kunnen we beginnen.

Op voorhand was al duidelijk hoe deze wedstrijd zou gaan verlopen. Heerenveen moest, wij niet. En vorige week hebben we gezien wat dat inhoudt, een niet geïnteresseerd Fortuna. Bovendien waren er nu ook nog eens vier basisspelers niet bij. Het werd dan ook helemaal niks. Heerenveen stond na plichtmatig spel bij rust met 2-0 voor. Daar was niks op af te dingen. Fortuna had gewoon de rode loper uitgelegd naar de goal van Arno van Zwam en die mocht daar in zijn eentje proberen de schade te beperken.

Nou dat lukte hem nog aardig ook! Arno was zo’n beetje de enige die enig niveau haalde (samen met Volmer en Gerritsen). Moet ook wel, want hij is einde contract en wil een klappertje maken. Het scheen dat voor de tweede keer een delegatie van Wimbledon op de tribune zat. Dat zou een leuke move zijn voor hem, maar als je er drie om je oren krijgt dan zullen ze toch wel niet positief rapporteren ook al kon Van Zwam er niks aan doen.

Drie dus, in de tweede helft kwam er nog eentje bij door invaller Dennis de Nooijer. Het publiek wordt er overigens niet warm of koud van. Een ruime voorsprong, met anderhalf been in de Champions’ league, maar dat is allemaal geen aanleiding om eens feest te gaan vieren.

Verder nog iets te melden? Nee niet echt, of toch. Kevin Hofland kwam in ons vak staan. Aardig van hem en als dank daarvoor hebben we hem maar niet lastig gevallen (tenminste ik niet) met vragen over het hoe en waarom van alweer een wanprestatie.

Einde wedstrijd en dan moet je natuurlijk nog even wat open deuren intrappen met Friezen die net als jij staan te wachten om het stadion te verlaten. Wat te denken van deze?

Jammer jongens, volgende keer beter.

Tja jullie hadden jullie dag niet vandaag

Tjonge dat is nog een lange busreis terug

Ach ja je moet maar zo denken, er zijn ergere dingen in het leven dan een potje voetbal

Jullie zijn in ieder geval beter dan Cambuur, ha ha ha!

Vriendelijk ja knikken en doorlopen is dan het parool. Snel de bus in en daar vernemen dat MVV thuis verliest van RKC en Roda van Willem II. Tja het leven is zo gek nog niet! Na een uurtje of twee rijden komen we dan in IJsselstein aan voor de gebruikelijke stop. Onmiddellijk door naar het café. En wat zit daar? Een hoopje PSV supporters dat er niet blij mee is dat we geen punten van Heerenveen hebben afgepakt. Nu kunnen ze morgen tegen Cambuur niet officieel landskampioen worden. Man, ik wist niet eens dat dat speelde! Een paar pilsjes verder waren we het er over eens dat die titel toch wel zou komen of dat nu tegen Cambuur of anders volgende week tegen Twente is. Om 02.00uur waren we weer thuis in Zitterd, olé, olé, olé.