Het is vrijdagmiddag, het winterzonnetje schijnt een beetje door de bewolking heen en enkele uren later speelt Fortuna tegen Excelsior. Het groundhop-bloed gaat echter waar het niet gaan kan en één kort telefoontje volstaat om ons de groundhopschoenen te laten aantrekken. Snel in de auto dus en op naar België!


Koninklijke Patro Maasmechelen (Stamnummer 3434)

Veel tijd is er niet, maar het volstaat om even de grens over te trekken. We verlaten al gauw de E314 en duiken rechtstreeks de Maasmechelen Leisure Valley in. Veel leisure valt er vooralsnog niet te bespeuren. Zelfs niet René Trost, op zoek naar een passende outfit om in een L1-programma te verschijnen. Nee, het is vooral het Julianakanaal dat het uitzicht bepaalt.

Na enkele kilometers bereiken we de bestemming: het stadion van de Koninklijke Patro Maasmechelen, het Patro-stadion. Dat is echter buiten de chauffeur van de dag gerekend, want we lijken op 100 meter van de meet te stranden. Blijkbaar zetten we eerst koers naar het stadion van Voetbalvereniging Patro Eisden, de in 1942 door Kapelaan E.H.M. van Schoenbeek (alias de Kleine Kapelaan) opgerichte voorloper van Patro Maasmechelen. Toch bereiken we via een omweg de Koolmijn Limburg Maaslaan, alwaar het nieuwe stadion van Patro is gesitueerd.

Nadat we de auto hebben geparkeerd en op de openstaande poort aflopen, worden we aangesproken door een gedelegeerd clubbestuurder. Wat we eigenlijk komen doen? Nou ja, groundhoppen. Ohh, duidelijk, volg mij maar. Sleutels worden in sloten gestoken en binnen no-time staan we op het veld van Patro Maasmechelen. We lopen maar snel rond en maken onze foto’s.


Zijn Bassie & Adriaan aan het repeteren voor hun nieuwe tournee?

Vanuit het uitvak lopen we verder. Het geeft een mooi beeld van de hoofdtribune van Patro Maasmechelen.


Hoofdtribune Koninklijke Patro Maasmechelen

Via de spelerstunnel lopen we naar buiten, onderweg nog ’t Patro-beukske meenemend. In het aangrenzend Themacafé lezen we op de voorkant van het clubblad dat Patro Maasmechelen een ‘Sportieve Partner Roda J.C.’ is. Slechter kan niet. Deze veronderstelling wordt direct gelogenstraft, want op de middenpagina treffen we een interview met Dave Roemgens aan! Hij voorspelt o.a. ‘een droge 2-0’ voor de match tegen R.C.S. Visé (einduitslag 2-4, red.). We laten de tweede helft van Manchester United-A.C. Milan op Milan Channel voor wat het is en stappen in de auto, op weg naar het stadion van Patro Eisden.

Aangekomen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Gedachten dwalen af naar de zomer van 2000. Die zomer bezochten we de wedstrijd Maasland Maasmechelen-K.R.C. Genk en toen zat dit stadion bomvol.


De kassa van Patro Eisden: vergane glorie aan de Kastanjelaan

De kassa staat er nog, maar daar is ook alles mee gezegd. Hebben boze supporters hun frustraties botgevierd op het interieur wegens de gehanteerde woekerprijzen? Er is niemand die het ons kan vertellen.


De Eisdense versie van de Wageningse Berg?

Door het stadion lopen is geen enkel probleem en elk hoekje wordt minutieus uitgekamd. We kruipen onder een hek door en lopen het veld op. Prima veldje overigens. Moet ook, want de Patro-jeugd schijnt hier nog te spelen.

De hoofdtribune wordt op foto vastgelegd en dat ziet er toch nog wel redelijk uit. Aan de andere kant, wie A.C.M. Herstal als norm hanteert schrikt nergens meer van…


Tribunes zoals we het graag zien: hoge bomen op de achtergrond

We steken over naar de overzijde. Daar ligt de thuishaven van de Patro-Ultras, zo lezen we op de muur. Hier heeft de tand des tijds toch wel zijn sporen nagelaten. Dit stadion is uitgeleefd, maar daarom niet minder mooi!


Klein maar fijn: overdekte staantribune Patro Eisden

Nadat we nog ijspegels aan het hek fotograferen, stappen we met een voldaan gevoel in de auto. Het middagje groundhoppen zit er weer op, we kunnen naar huis. Deze middag levert twee stadions op, waar we reeds eerder zijn geweest, maar dat geeft niet. Wordt vervolgd…

MH en RvL