Twee weken geleden bewezen meer dan 6.000 toeschouwers en een tot in de toppen van de tenen gemotiveerd elftal nog dat Fortuna meer bestaansrecht heeft dan alle onderzoeken van duurbetaalde adviesbureaus willen doen vermoeden. Ik deed toen al een oproep om dat gegeven mee te nemen in hun overwegingen voor of tegen een fusie. Inmiddels hebben Abelshausen en Philippen hun besluit genomen: zij kiezen honderd procent voor hun eigenbelang en zijn bereid om Fortuna daarvoor zonder slag of stoot op te offeren. Net als in november na de aankondiging van het ‘onderzoek naar de voorwaarden voor topvoetbal in Limburg’ stemt het voetbalpubliek uit de Westelijke Mijnstreek met de voeten: iets meer dan duizend mensen bevolken de tribunes voor het treffen tegen Go Ahead, dat eindigt in een passende 0-1 nederlaag.


13 Februari 2009

Sloopwerk Erkens leidt tot gewenste resultaat

Fortuna Sittard 0 Go Ahead Eagles 1
Doelpuntenmakers: 57. Grabovac (e.d.) 0-1
Opstelling: Meul, Geenen, Grabovac, Facenna (67. Garlisi), Vanek, Simone, Voorn (13. Kozarac), Van den Ouweland, Heinrichs, Olondo, Regales (46. Schreurs)
Toeschouwers: 2.118
Scheidsrechter: Boelen
Geel (Fortuna): Simone, Heinrichs, Regales
Rood (Fortuna): –

De bekendmaking van het besluit om te fuseren was anderhalve week geleden de zoveelste mokerslag voor de Fortuna-aanhang, maar ongetwijfeld tot afgrijzen van mensen als Kesler, Frissen, Vergoossen en Erkens is die aanhang nog steeds niet knock-out. Op bewonderenswaardige wijze hebben het bestuur en de andere ‘actieven’ van Stichting Trots op Fortuna de klap opgevangen en vervolgens weer de rug gerecht. Voor TOF is het weer ‘business as usual’: donateurs en sponsoren werven, een deugdelijke begroting in elkaar timmeren en goodwill winnen bij de plaatselijke politiek. Het enthousiasme en de energie waarmee de aanhangers van Fortuna blijven vechten voor het bestaan van hun club is ongeacht het resultaat van die strijd iets waar iedereen trots op mag zijn. De kilheid waarmee de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg en hun subsidiënten van provincie en KNVB vanuit hun ivoren toren hun ‘brede club met allure voor heel Limburg Zuid’ in de markt proberen te zetten, steekt daarbij schril af. Die kilheid doet ook weinig goeds vermoeden voor de toekomst van die club, maar dat terzijde.


Hypercube medewerker fluit Simone terug wegens een gebrek aan bestaansrecht

Intussen spreken de feiten voor de toekomst van onze eigen club helaas ook weinig bemoedigende taal. TOF maakt naar eigen zeggen stevige vooruitgang met het opstellen van een sluitende begroting voor drie jaar, maar dat is maar één van de twee problemen die moet worden opgelost. Het andere is de sanering van de schulden, waarvan het merendeel (ergens tussen de vier en vijf miljoen) aan de bestuursleden Abelshausen en Philippen is. Onze twee weldoeners hebben vanuit de Stuurgroep Topvoetbal in Limburg een toezegging gekregen dat zij 65 procent van hun schuld krijgen terugbetaald bij een fusie. Hoe hard die toezegging is, is volstrekt onduidelijk. Hoe de Stuurgroep aan het geld voor die schuldsanering denkt te komen, is nog onduidelijker. Maar de toezegging is voor Abelshausen en Philippen wél de enige reden om akkoord te gaan met de fusie.

Dat betekent dus dat er nog maar twee mogelijke uitwegen zijn voor een redding van Fortuna. Of de voorstanders van een zelfstandig voortbestaan van Fortuna leggen zelf een bedrag van rond de vier miljoen euro op tafel of de toezegging van de Stuurgroep blijkt waardeloos nog voor er onomkeerbare stappen in de richting van een fusie zijn gezet.


Fortuna zit zwaar in de verdrukking

Daarbij staan TOF en de Stuurgroep voor een vergelijkbaar probleem: sponsoren zijn niet snel geneigd miljoenen in een schuldsanering te steken. Dus wordt de blik gericht op de overheid. Zowel in de provincie als in de gemeente Sittard-Geleen zijn er krachten aan het werk die inderdaad steun willen geven aan een eventuele fusieclub, waarbij het zogenaamde voordeel voor Sittard-Geleen zou zitten in de ontwikkeling van de Sportzone. Hoe dat afloopt? Geen idee. Maar het zou werkelijk een schande zijn wanneer de politiek in Sittard-Geleen Fortuna laat vallen in ruil voor een vaag project als de Sportzone. Na de gemeenteraadsvergadering van maandag weten we iets meer over de ideeën hieromtrent in de lokale politiek.


Laatste keer Eagles in Sittard?

Dan toch nog maar even naar de wedstrijd. Een dikke duizend mensen hebben vanavond de weg naar het stadion gemaakt. De rest is om begrijpelijke redenen afgehaakt. Ook de tifosi laten het vanavond afweten en ook daarvoor hebben we alle begrip. De TIFO-battle had daarom een walk-over kunnen zijn voor de aanhang van de Go Ahead Eagles, ware het niet dat de aanhangers van deze club vanwege de eindeloze reeks verplichte buscombi’s besloten heeft de uitwedstrijd te boycotten. Wanneer de TIFO-battle wordt ingehaald, was op het moment van schrijven van dit verslag nog niet bekend. Als dat maar geen saga à la Cambuur – FC Zwolle wordt.

Trainer Roger Reijners kan vanavond naast de al langer geblesseerde Öcal en Taktak geen beroep doen op Ruud Boymans. Zijn vervanger is Romero Regales, die daarmee voor het eerst in de basis mag starten. Verder geen verrassingen in de opstelling, die er als volgt uitziet: Meul; Geenen, Grabovac, Facenna, Vanek; Heinrichs, Simone, Voorn, Van den Ouweland; Olondo en Regales.

De eerste helft van de wedstrijd is uitermate slaapverwekkend. De Fortunezen lopen zonder bezieling over het veld, de spelers van Go Ahead zijn niet in staat te profiteren van alle ruimte die hen dat biedt. Aanvallen van Fortuna-zijde zijn er in de eerste helft niet te melden. Go Ahead komt een paar keer dreigend in ons strafschopgebied, maar weet geen grote kansen uit te spelen.

De enige vermeldenswaardige feiten zijn daardoor een blessure van Ramon Voorn, die na 12 minuten gewisseld wordt voor Samir Kozarac, en een gele kaart voor Regales. Het is de enige keer dat Regales in het spel voorkomt. In de rust wordt hij gewisseld voor Danny Schreurs.


Sjra: “Geen nood, Voorn heb ik volgend jaar toch niet nodig”

Ook de rust passeert zonder al teveel bijzonderheden. Wij hadden eigenlijk gerekend op een ereronde van Hans Erkens op de schouders van Jo Abelshausen en Sjra Philippen, zodat onze directeur het applaus in ontvangst zou kunnen nemen van die grote meerderheid van supporters en voetballiefhebbers die normaal altijd overschreeuwd worden door die kleine harde kern van verstandloze fusietegenstanders. Helaas komt het er niet van.


Garlisi heeft zijn dag niet

In de tweede helft valt er gelukkig iets meer te beleven dan voor de rust. Na een minuut of vijf schiet Charly van den Ouweland na een afgeslagen corner zowaar op goal. Enkele minuten later probeert Danny Schreurs het vanaf de rechterflank met een diagonaal schot, dat echter links over het doel zeilt.


Schreurs ook niet

Fortuna heeft iets meer aanvallende intenties, maar geeft daardoor ook meer ruimte weg. Na een kwartier profiteert Go Ahead daar optimaal van. De Eagles breken op onze linkerflank door. De voorzet vanaf de achterlijn wordt door Grabovac over de doellijn gewerkt. Hoeveel eigen goals hebben we dit jaar eigenlijk al gescoord?


Zarko zal helaas de hoofdrol krijgen in dit duel

De achterstand noopt Fortuna tot nog meer aanvallende daden. Het offensief wil echter niet goed op gang komen. De ploeg doet zijn best, maar de echte overtuiging ontbreekt. Reijners brengt twintig minuten voor tijd Sebastiono Garlisi voor de geblesseerd geraakte Facenna, maar de linksbuiten kan ook geen keer ten goede brengen.

De laatste tien minuten hanteert Fortuna alleen nog maar de lange bal of de verre ingooi. Dat leidt weliswaar enkele malen tot paniek in het strafschopgebied van de Eagles, maar de bal valt helaas geen enkele keer recht voor de voeten van een Fortunees.


Simone krijgt geel van een UNO Bedrijfsadviseur, na tekortschietende potentieelanalyse

De gelijkmaker blijft dus uit en een oude voetbalwet wil dat je zonder een gelijkmaker ook niet kunt winnen. De wedstrijd eindigt in een 0-1 nederlaag en dat is het enige resultaat dat hoort bij deze naargeestige avond.

PM