De wedstrijd tegen Fortuna en Go Ahead komt moeizaam op gang, maar verandert na een minuut of twintig in een amusante wedstrijd met kansen over en weer. Drie rode kaarten in blessuretijd vormen de apotheose. Na een eindeloze reeks van slaapverwekkende wedstrijden valt er eindelijk weer eens wat te beleven in het Wagner & Partner Stadion.

25 Januari 2008

Vermakelijke wedstrijd eindigt in gelijkspel

Fortuna Sittard 2 Go Ahead Eagles 2
Doelpuntenmakers: 24. Guvenc 1-0; 30. Ars (pen.) 1-1; 40. Heinrichs 2-1; 57. Ars 2-2.
Opstelling: Christianen, Geenen (73. Voorn), Grabovac, Bejas, Vanek, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, E. Guvenc, Schreurs, Derksen (72. Van den Ouweland)
Toeschouwers: 2.413
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Geenen, E. Guvenc
Rood (Fortuna): Vanek

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Go Ahead is er voor de verandering eens geen onrust in de gelederen van onze geliefde club. Scheurmaker Mels van Driel is door Erkens met succes weggepest; hij is per direct naar RBC Roosendaal vertrokken. Als die andere persona non grata, Florencio Cornelia, nu ook nog zijn biezen pakt, is de grote kuis al in januari met succes afgerond. Naar het zich laat aanzien, zullen er overigens alleen spelers vertrekken. Geld voor nieuwe aanwinsten is er immers niet.

Na de overwinning tegen AGOVV is er voor trainer Reijners geen reden het elftal te wijzigen. Ware het niet dat Bas Jacobs ontbreekt vanwege een bovenblessure, zoals het infobulletin van de club het nogal cryptisch omschrijft. Dat laat ruimte voor twijfel. Betreft het hier het bovenbeen (en dan gaat de voorkeur van de redactie uit naar een blessure aan de lichte lies) of om de bovenkamer van de Parel van de Parkstad?

De bovenblessure betekent in ieder geval dat Danny Schreurs voor het eerst zijn opwachting mag maken in de basis. Hij vormt samen met Emmo Güvenc en Dirk-Jan Derksen de voorhoede. De laatste speelt op de plaats van Ruud Boymans, die sinds hij zichzelf met Danny Koevermans heeft vergeleken merkwaardig genoeg op de bank is beland. De verdere opstelling: Christianen op doel; Geenen, Grabovac, Bejas en Vanek in de achterhoede; Simone, Heinrichs en El Hammouchi op het middenveld.

De eerste schermutselingen na het fluitsignaal van scheidsrechter Van Meenen zijn weinig spectaculair. Beide ploegen spelen nogal afwachtend en houden veel mensen achter de bal. Met name Fortuna lijdt bovendien veelvuldig balverlies, waarbij vooral Derksen, Heinrichs en Schreurs zich onderscheiden. Go Ahead heeft het betere van het spel, maar komt ook niet verder dan een paar halfhartige doelpogingen. Hoogtepunt is eigenlijk alleen de ereronde die commercieel medewerker Tom Janssen vanwege het binnenhalen van wéér twee sponsors langs de tribunes maakt.

Na een minuut of twintig krijgt de wedstrijd onder impuls van Emmo Güvenc echter een heel ander karakter. De Belgische Turk breekt door op links en levert een prima voorzet bij de tweede paal af. Derksen kan de bal vrij, maar uit een moeilijke hoek inschieten, maar raakt het zijnet. Güvenc heeft na deze geslaagde actie de smaak te pakken. Hij strooit regelmatig met knappe passjes en verschijnt enkele malen gevaarlijk voor het vijandelijke doel. Met aan knappe halve omhaal brengt hij bijna de 1-0 op het bord, maar keeper Moeliker kan keren. Het offensief resulteert in twee hoekschoppen achter elkaar, beide door Güvenc vanaf links getrapt. De tweede is raak. Keeper Moeliker grijpt in de lucht en de bal draait rechtstreeks de goal in. Güvenc mag een bijzondere treffer op zijn naam schrijven. Enigszings gelukkig, maar we mogen hier wel spreken van das Glück der Tüchtigen.

De corner van Emmo vliegt rechtstreeks het doel in

De openingstreffer dient als een wake up call voor de linksbuiten van Go Ahead. En een wakkere Orlando Smeekes is iemand waaraan de directe tegenstander zijn handenvol heeft. De kennismaking met het grilligste talent van de eerste divisie verloopt voor Rick Geenen vanavond buitengewoon onaangenaam.

Smeekes gaat deze keer met brute kracht langs zijn tegenstander

Smeekes klopt hem keer op keer op snelheid, op behendigheid of op kracht. Na een half uur gooit hij op de rand van het strafschopgebied opnieuw de trukendoos open. Hij passeert Geenen en trekt op de achterlijn naar binnen toe. Daar duwt Geenen hem omver. Scheidsrechter Van Meenen geeft terecht een strafschop, die door Sjoerd Ars koel benut wordt. Het is weer gelijk.

Christianen gokt verkeerd: 1-1

Fortuna laat zich echter niet uit het veld slaan. Opnieuw Emmo Güvenc geeft gestalte aan het aanvalsspel. Een keer zet hij Danny Schreurs vrij voor doelman Moeliker, maar de jonge Maastrichtenaar kan de keeper niet verschalken. Schreurs heeft intussen wel alle schroom en zenuwen van zich afgeschud en begint steeds beter te spelen. Vijf minuten voor rust speelt opnieuw Güvenc hem met een steekpassje vrij op de rechterflank van het strafschopgebied. Schreurs gaat door naar de achterlijn en legt de bal panklaar voor Jürgen Heinrichs. Die aarzelt niet en schiet Fortuna opnieuw op voorsprong: 2-1.

De specialiteit van Heinrichs: onmogelijke ballen met de voet uit de lucht plukken

Daarmee gaan we ook rusten. We kunnen terugkijken op een geslaagde eerste helft, waarin Fortuna onder aanvoering van Emmo Güvenc bij vlagen heel leuk voetbalde. In de rust worden we vergast op een stevige confrontatie tussen Cercle Maasmechelen en de Slekker Boys. Toch leuk om weer eens internationaal voetbal te zien in het Wagner & Partner Stadion.

De tweede helft begint Fortuna opnieuw met aanvallende aspiraties, maar onder druk van de tegenstander moeten we al snel gas terugnemen. Smeekes wordt zo langzamerhand meer dan een plaag voor onze verdediging. Om Geenen te helpen, schuiven de overige verdedigers allemaal iets meer naar binnen toe. Daardoor komt op rechts Patrick Ax steeds vaker vrij te staan. Go Ahead creëert de ene na de andere grote kans, maar gelukkig heeft Ax het vizier niet op scherp. Zo blijft de schade beperkt tot een treffer van Ars, die een voorzet van (uiteraard) Smeekes onhoudbaar voor Christianen binnenkopt.

Grabovac houdt Ars van het lijf

Het pleit voor Fortuna dat het niet onder de druk van Go Ahead bezwijkt en zelfs langzamerhand weer wat meer grip op de wedstrijd krijgt. Danny Schreurs is onze gevaarlijkste man in de tweede helft. Linksback Vosselman raakt het spoor bijster en wordt door trainer Snoei naar de kant gehaald. Schreurs krijgt een paar kansen, maar mist de nodige rust in de afwerking.

Danny Schreurs maakt de Eagles het leven zuur

Met twee wissels probeert Reijners wat meer zekerheid in de ploeg te krijgen. Van den Ouweland vervangt Derksen, die geen erg gelukkige wedstrijd heeft gespeeld. Ramon Voorn komt de dolgedraaide Geenen aflossen.

Reijners is wanhopig: wanneer komen die letters RR nou eindelijk op zijn jack?

Beide wissels brengen de nodige omzettingen met zich mee. Heinrichs schuift door naar de spitspositie, Simone wordt rechtsback, Van den Ouweland en Voorn nemen hun posities in. De verse krachten weten de aanvalsgolven van Go Ahead te bedaren. Fortuna probeert zelf weer wat vaker de aanval te zoeken, maar komt niet meer tot grote kansen.

Motortje Simone draait over zijn toeren

Bij Go Ahead is Orlando Smeekes inmiddels naar de rechterkant uitgeweken. Daar doet hij in blessuretijd nog één keer van zich spreken. Hij ontfutselt Nico Vanek de bal, die hem vervolgens op de hakken trapt. Bij Smeekes slaan vervolgens alle stoppen door. Op de grond liggend haalt hij uit naar de eerste speler die in de buurt komt. Dat is Roy Bejas. Binnen een paar seconden beginnen alle spelers op het veld plus alle wisselspelers van Go Ahead aan een scrimmage. Wanneer de gemoederen weer onder het kookpunt zijn gebracht, besluit de scheidsrechter rood te geven aan Smeekes en Vanek. De eerste bekroont daarmee een geniaal optreden op van hem bekende wijze. De laatste zou Smeekes in de scrimmage een knietje in het gezicht hebben gegeven en heeft in dat geval natuurlijk ook weinig reden tot klagen.

Smeekes heeft al rood gezien, Vanek ziet het nu

Daarmee is het nog niet afgelopen. Even later krijgt Danny Schreurs de bal ter hoogte van de middenlijn aangespeeld. Hij legt de bal breed en wordt vervolgens neergemaaid door Bakkati, die zijn tackle terecht bestraft ziet met rood. Zo eindigt de wedstrijd met tien tegen negen. Voor het eerst sinds tijden heeft een wedstrijd van Fortuna ons goed geamuseerd. Nu maar hopen dat Reijners en de zijnen op dezelfde voet voortgaan.