Een week vol tragiek, drama en absurdisme. Gekleurd door zaken die totaal los staan van betaald voetbal. Maar je ontkomt niet aan de gijzeling in Ossetië en de move van de publiciteitsgeile inmiddels ex-VVD-er Geert Wilders. Zodoende leer je al snel de waarde schatten van de kleine dingen des levens, waartoe eigenlijk ook een voetbalwedstrijd behoort. Zeker als het om Fortuna gaat, zeker gerelateerd aan alles wat er vorig seizoen bij en binnen de club is gebeurd en wat je als supporter van dichtbij dan wel van op een afstand hebt meegemaakt.


3 September 2004

De kleine dingen des levens

Fortuna Sittard 3 Go Ahead Eagles 0
Doelpuntenmakers: 32. Derksen 1-0; 40. Derksen 2-0; 88. Derksen 3-0
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, Hermans, Daemen, Meszaros (70. T. Janssen), Cagnazzo, Simone (75. Taihuttu), Derksen, Moutawakil (58. Zafarin)
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Zeinstra;
Geel (Fortuna): Meszaros
Rood (Fortuna): –

Maar aan de andere kant heeft voetbal natuurlijk een veel grotere maatschappelijk waarde dan gijzelingdrama’s en publiciteitsgeile politici. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, bij voetbal verbleekt veel. Het is en blijft de perfect vorm van “brood en spelen” die de grote massa boeit. Café’s en pauzes op werkplekken worden erdoor gevuld. We hebben er allemaal onze eigen beeldvorming bij. We winnen, dus we zijn belangrijk. Ze verliezen, dus ze zijn klootzakken en wat dies meer zij. Wij en zij. Het is eigenlijk van de zotte als er je er dieper over gaat nadenken. Tot zover het levensbeschouwelijke gedeelte van dit verslag.

Goed. Het is 19.01uur als er vanuit Gronsveld, de aandachtige lezer merkt dat de vaste schrijver van dit item afwezig is, koers wordt gezet richting Sittard. Maar eerst nog even shoppen bij een grote tweewielerspecialist. Met dank aan een ander redactielid wordt ondertussen ook nog even de inschrijving voor de busreis naar Helmond gerealiseerd. Fraai teamwork. Bovendien mijn dank aan één der Lateral Boys voor het regelen van de opstelling van beide teams.

Als we de opstelling van de Go Ahead Eagles doornemen, merken we op dat ook daar duchtig met snoeimes en zeis is gewerkt. Zo zijn o.a. de basisspelers van afgelopen seizoen Brack, Kruijer, Leferink, Yildirim en Wellenberg vertrokken. Evenals het polyvalente talent Peter van Putten. Daartegenover staat de komst van bijvoorbeeld Tuhuteru, maar ook hij haalt het wedstrijdformulier niet. Bekendste namen zijn Bram Marbus en Dennis Hulshoff. Laatsgenoemde speelde in zijn eerste Eagles periode als back aan een rechterkant met voor hem Bosvelt en de bij ons zeer geliefde Marco Heering. Verder geen opvallende namen? Toch wel! Jazeker, Demy de Zeeuw, de nummer 2 op de ranglijst van de Van der Padt trofee van het seizoen 2004-2005. Scorend met een dijk van doelpunt in het laatste treffen in Deventer.

Een wedstrijd die absoluut tot één van de minste van Fortuna van het afgelopen seizoen mag worden gerekend. En waarvan ons vooral een gesprek na afloop met Paul Janssen is bijgebleven. De oudste Janssen gaf toen taktisch onderricht aan de redactie, het werkte voor ondergetekende destijds zeer verfrissend. Bij de Deventerenaren zien we bovendien dat oud-coryfee Cees van Kooten als assistent-trainer werkzaam is. Van Kooten is geen onbekende in het W&P Stadion. We signaleerden hem na de winterstop een aantal malen in de catacomben van het W&P stadion, al dan niet debet aan het forfait van Hans de Koning betreffende diens contractverlenging.

Aan Fortunazijde zien we in vergelijking met de laatste twee wedstrijden geen verandering, daartoe was ook geen enkele reden. De cijfers zijn in orde, vier officiële wedstrijden, geen enkele verliespartij. Mooi, Fortuna’s officiële wedstrijd nummer 80 na de degradatie kan beginnen. Met een jubileum voor Deventenaar Dennis Hulshoff, zijn 400e in het betaald voetbal. Fortuna verliest blijkbaar de toss en trapt richting N-side. Het begin ziet er aardig uit: Dirk Jan Derksen combineert met László Mészáros, volgens de assistent-scheids staat onze grote kleine man niet alleen vrij, echter ook buitenspel. Enkele minuten later mag Rein Baart voor het eerst in actie komen. Aangespeeld door Joep op den Kamp gaat hij onderuit na het wegtrappen van de bal, een koddig gezicht.

Beide ploegen tasten elkaar langdurig af, Fortuna houdt zich keurig staande, waarbij wederom Mészáros een belangrijke rol speelt. Als verreweg kleinste man op het veld klopt hij zelfs een erkende kopper als Marbus in een rechtstreeks luchtduel! Doen de Deventenaren dan niets wat op gevaar lijkt? Jawel, en het komt van niemand minder dan onze vriend Demy de Zeeuw. Deze mag zijn specialiteit showen, aanleggen uit de 2e lijn, voorlopig niet succesvol, maar we zijn gewaarschuwd.


Martijn Kuiper stopt Aziz Moutawakil met grof geschut af…

Daartegenover staat een goede actie van Derksen. Mészáros maakt een mooie aktie op rechts, Mauro Simone zet voor, Derksen neemt de bal halfvolley. De bal verdwijnt in de N-side. Even later laat scheidsrechter Zeinstra zien waarom hij nog niet geschikt is voor wedstrijden op betaald niveau. Op den Kamp gaat hard tegen de grond, Zeinstra laat gewoon doorspelen. Zwollo mag zowaar Baart testen, maar schiet over. Joep kan inmiddels weer verder.

Even later laat Tommie Daemen zien dat hij op weg zijn beste vorm te benaderen: een aantal Zidane-achtige bewegingen worden gevolgd door een mooi schot links dat net over gaat. De Eagles stellen hier vooral wat werk vanuit de 2e lijn tegenover. Vrije trappen van De Zeeuw en Zijm gaan rakelings over Baart’s doel. Inmiddels is Mészáros door Zeinstra op geel getrakteerd. Aan de andere kant heeft aanvoerder Ronald Dassen inmiddels een vrije trap in de muur gejast, Daemen laat de N-side opschrikken door zijn rebound in de 3e rij te jagen. Martijn Kuiper brengt Go Ahead naast Fortuna met de waarschuwingen, ook hij krijgt geel. Maar hierna wordt de impasse snel doorboken. Fortuna krijgt een vrij trap op links. Tommie Daemen neemt plaats acher het kanon, op een postitie van waaruit hij ooit tegen Sparta een wondermooie vrije trap binnen ranselde. En jawel, de oude tijden herleven! Daemen naar Dassen, deze kopt schitterend door, Derksen vrij bij de 2e paal, 1-0!


De 1-0 in de maak!!

Fortuna koestert de 1-0 minutenlang. Totdat Zijm op links hoog voorzet. Baart komt uit zijn hok en wil de bal stompen, maar mist volledig. Edwin Hermans voorkomt een doelpunt door de bal tijdig weg te werken. Vervolgens breekt Tommie Daemen door op rechts, scherpe voorzet op Derksen, uitstekende volley met de linker, 2-0, doelman Rahkamaa mag weer vissen!


Vreugde en verslagenheid in één beeld samengevat

Vanaf de aftrap zijn de Deventenaren nu wel wakker. Marbus speelt Schotman vrij, deze speelt zowel Hermans als Dassen met enig geluk uit, zijn schot rolt onder Baart door, Baart pakt de bal in 2e instantie. Uit de tegenstoot volgt een miscommunicatie in de Eagles verdediging waarvan Simone bijna kan profiteren. Het slotakkoord van de 1e helft is voor de gasten. Dario Cagnazzo verlengt ongewild een voorzet, Marbus scoort een yuko tegen Marcel Akerboom en kan doorkoppen, Schotman raakt de bal gelukkig maar half en ziet deze naast het Fortunadoel verdwijnen. Voorwaar, 2-0 aan de thee, fantastisch!

Het tweede bedrijf begint met een wissel aan Eagles zijde: Bartels lost Klijn Velderman af. Even later begaat Parnela een overtreding op Daemen. De hierop volgende vrije trap van Dassen gaat via een deviatie van Derksen nipt naast. Fortuna gaat door op de goede weg en dreigt de wedstrijd definitief te gaan beslissen als een combinatie van Daemen en Aziz Moutawakil via laatstgenoemdes voorzet en een misser van Derksen bij Simone belandt. Mauro’s vizier staat nog niet op scherp, hij schiet vrijstaand over.


Aziz Moutawakil haalt uit, Hulshoff komt te laat

Trainer Chris Dekker brengt vervolgens Davy Zafarin voor Moutawakil. Go Ahead trainer Libregts antwoordt met de komst van Kok voor Kuiper. Speaker Maurice Gorissen introduceert de invaller keurig als Kok met K-O-K. Het publiek reageert echter lauwtjes.Davy Z. heeft inmiddels zijn présence laten opmerken met een Distanzschuss dat hoog over gaat. De Eagles antwoorden uit een vrije trap van wie anders dan De Zeeuw. Oosthout maakt een aktie in de 16-meter en schiet via een uitgestoken Fortunabeen naast. De corner levert een counter van Fortuna op. Cagnazzo naar Simone, Daemen geheel vrij, maar Simone trekt naar binnen en produceert slechts een rollertje met links.

Go Ahead blijft het meest in balbezit, maar slechts Marbus is via schoten een tweetal maal gevaarlijk. Chris Dekker wisselt vervolgens Laszlo Mészáros, Thomas Janssen neemt zijn plaats in. In emotioneel opzicht opemerkelijk: Hoewel Thomas één van mijn favoriete spelers is, hoort een trainer Mészáros nooit te wisselen! Wisselen van de kleine meester is hetzelfde als ik vind met “dt” op het eind schrijven, kan niet, Chris!Echter, mijn niet te onderschatten taktisch voetbal vermogen begint te werken en verklaart de wissel als volgt: Thomas gaat naar rechtsback, Joep centraal achterin en Dassen naar het middenveld voor de extra power. Het is bovendien een publiek geheim dat Dekker veel vertrouwen in Op den Kamp heeft en in hem een geschikte speler voor de posities 3 en/of 4 ziet. Als oud-verdediger weet Dekker natuurlijk van wanten en heeft hij dientengevolge ook recht van spreken. Bovendien pikt Op den Kamp het ook op een centrale positie goed op, bravo Joep!


Marcel Akerboom heerst in de lucht!

Thomas laat bovendien zien dat hij uitstekend inzetbaar is als rechtsback. Uit een counter via Davy Z. en Simone heeft hij op volle snelheid vrij baan op rechts. Hij doet vervolgens alles goed en precies wat een niet-aanvaller zou doen. Ondanks zijn mooie schietpositie is hij niet zelfzuchtig en legt hij af naar Simone die echter jammelijk mist. Dit is zowat Mauro’s laatste actie, Gino Taihuttu neemt zijn plaats in, Mauro wordt door het publiek hartstochtelijk bedankt voor zijn nooit aflatende inzet. Maar de koek is nog niet op. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd raast Hermans over de linkerflank, Davy Z. neemt over en speelt anderhalve man uit, voorzet op Taihuttu. Gino maakt kennis met het gras, de bal komt bij D-J Derksen: 3-0.


Davy Z. demarreert langs Martijn Kuiper

De extra tijd levert niets meer op: de 3-0 is een fait accompli, het is echt waar!Conclusies: Fortuna blijft ongeslagen. Dirk-Jan Derksen blijft topscorer van de Gouden Gids Divisie met 6 doelpunten uit 4 wedstrijden. Met name in de 2e helft kwam het publiek zowaar los. Op de N-Side werden naar verluid sokken verkocht. Maar als meest essentiële: er is vertouwen in de spelersgroep!


De sterkhouders

Na afloop bedanken alle spelers, ja, echt allemaal, het publiek. Voor sommige jongens een nog ietwat onwennig tafereel. Voor diegenen die nog weinig of geen speeltijd hebben gekregen, zoals een Jeroen Bergmans en Saladhin Aitjdag, ze ruiken voor het eerst aan het grote werk. Of Luc Janssen, wiens loopbaan in het teken stond van veel ellende, tegenslag en blessures. Gelukkig is hij terug. Ook deze jongens verdienen het vermeld te worden!


Ronald Dassen heeft de N-side op zijn hand

Iedereen hoort erbij, het doet me denken aan de periode onder Bert van Marwijk. De DJ laat het “Campéones Campéones” doorheen het stadion schallen. Het is overtrokken, we zijn er nog lang niet. Het is de Lof der Zotheid.

Gegroet,

TMD