Fortuna en Go Ahead maken er een amusante wedstrijd van. Het middenveld bestaat niet waardoor er constant doelgevaar is. Het eindigt in 2-2 en daar mag Fortuna het meest tevreden over zijn.


25 April 2003

Fortuna houdt een punt over aan kansenfestijn

Go Ahead Eagles 2 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 8. Marbus 1-0; 43. Hamming 1-1; 50. Van Barneveld 1-2; 66. Kooijman 2-2
Opstelling: Baart, Geraerts, Van der Hoeven (46. Steegs), P Janssen, Meulenberg, Tychon (89. El Gaaouiri), Daemen, Van Barneveld, Brusselers, Hamming, Gommans.
Toeschouwers: 3.450
Scheidsrechter: Van Beek
Geel (Fortuna): P. Janssen
Rood (Fortuna): –

Het is 16.30uur op deze vrijdag als er voor het nieuwe supportershome een bus verschijnt. Zowaar een busreis dus vandaag! In de bus zitten 45 Fortunezen. De busreis verloopt niet al te voorspoedig, want we rijden van de ene file naar de andere. En dan wordt al vrij snel duidelijk dat dit wel eens een haastklus zou kunnen worden… Tot paniek leidt het echter nooit (slechts de eeuwig durende CD van Laura Pausini leidt tot paniek….), want een kwartiertje voor aanvang van het duel bereiken we de Vetkampstraat.

En de Vetkampstraat is natuurlijk een begrip in het Nederlandse voetbal, omdat daar één van de laatste voetbalstadions ‘oude stijl’ gevestigd is: de Adelaarshorst.Er zullen vast een hoop mensen vinden dat dit niet meer van deze tijd is (onder andere clubmanagers die liever een onrendabele megabouwdoos bouwen die steevast half leeg is), maar daar hoor ik niet bij. Hier in de Adelaarshorst ruik je de traditie. Hier won Go Ahead voor de oorlog drie landstitels en die folklore kun je zien. Neem nou die schitterende staantribunes aan de rand van de hoofdtribune. Ze mogen natuurlijk niet meer gebruikt worden, maar de historie druipt er vanaf!

Genoeg gedroomd, terug naar de realiteit. We zijn slechts tien minuten voor de aftrap dus er is enige haast geboden. Is er een snackbar? Ja, die is er. De Goodyear commissie neemt de menukaart door en concludeert dat er slechts een broodje bal te krijgen is. Na het uitstekende broodje bal in Emmen bestellen we likkebaardend een Deventers exemplaar. Voor 2,20euro zijn we spekkoper. Maar ja, het kan niet altijd feest zijn. Deze bal is duidelijk van mindere kwaliteit en enigszins teleurgesteld werken we ons door dat ding heen: geen Goodyear ster.

We nemen snel de opstelling door. Daar kunnen we gelukkig vrij kort over zijn. Dezelfde elf spelers die Volendam versloegen, draven vandaag weer op. De tegenstander? Tja, het duel in Sittard eerder dit seizoen was behoorlijk geruchtmakend, want Fortuna verloor het duel ver in blessuretijd: 1-2. Bijzonder sneu en wellicht is dat aanleiding om vandaag opzoek te gaan naar eerherstel. In het uitvak tellen we zo’n 60 Fortunezen. Verder schatten we zo’n 3.000 Deventenaren. Dat is niet veel, maat net als in De Baandert is 3.000 voldoende om het gezellig druk te laten lijken. Op het veld loopt Kootje de adelaar: de mascotte van Go Ahead. Ik heb als eens betere imitaties van een adelaar gezien!

De wedstrijd dan. De Eagles trappen af en trekken onmiddellijk ten aanval. Blijkbaar hebben zij geen zin om al te ingewikkeld te gaan doen vandaag: aanvallen en maar zien waar het schip strandt. En na een paar minuten komen we tot de conclusie dat Koning voor dezelfde tactiek heeft gekozen, waardoor dit wel eens een heel aardige wedstrijd zou kunnen worden. Een ding is dan al zeker: dit eindigt vrijwel zeker niet in 0-0!!

Dat woordje “vrijwel” kan na acht minuten geschrapt worden, want dan is de ban al gebroken. Helaas voor ons ligt de bal aan de verkeerde kant in het net: 1-0… Hubert van Dijk zet vanaf links voor en dan blijkt Cees Marbus zo vrij te staan dat hij nog rustig een kruiswoordraadsel kan oplossen voordat hij de bal inkopt. Goeie genade, hoe kunnen onze centrale verdedigers die vuurtoren over het hoofd zien? Geen idee, maar het gebeurt wel.

De wedstrijd blijft ook na die treffer in hoog tempo op en neer gaan waarbij er aan beide kanten niet al te best wordt verdedigd. De bal heeft nooit rust, is ook vrijwel nooit op het middenveld, maar bevindt zich meestentijds in een scrimmage óf voor onze goal, óf voor de goal van de Eagles. En dat levert hoogst amusante situaties op. We zien Brack (is dat niet dat ventje dat in Sittard in blessuretijd scoorde?) een vrije trap van een metertje of 25 verwoestend hard op de lat schieten, Rein Baart grijpt een aantal keren goed in en hij heeft ook nog zo nu en dan assistentie op de doellijn nodig om een tweede tegentreffer te voorkomen…


Onze links en rechtsback spelen centraal en onze centrale verdedigers? Tja, wat doen die eigenlijk??

Maar aan de andere kant kan de gelijkmaker ook zomaar in het netje rollen. Fortuna krijgt een paar corners te nemen in die eerste helft die allemaal gevaarlijk blijken te zijn, want Tom Daemen weet wel hoe je een corner moet nemen. Als die bal dan voorkomt ontstaat er één grote chaos voor de Eagles’ goalie. Nooit een vrije kopbal, of een vrije schietkans, maar steeds zit er weer iemand tussen waardoor de bal weer verder springt in de flipperkast, die het strafschopgebied heet. Jochem van der Hoeven, Harrie Gommans, Ronald Hamming en Joos van Barneveld zijn dichtbij de gelijkmaker, maar de bal dat laatste beslissende zetje geven, lukt voorlopig niemand.

In het uitvak is het dan al een tijdje behoorlijk gezellig. De Fortuna supporters kunnen de lol wel inzien van dit aantrekkelijke duel. En dat wordt alleen maar beter als vlak voor rust de gelijkmaker valt. Alles en iedereen staat weer eens in één van beide stafschopgebieden, ditmaal dat van de Eagles. Gommans krijgt de bal aan de rechterkant en wil op doel schieten. Maar ja, dat schot wordt natuurlijk gekraakt en krijgt een vreemde curve richting de tweede paal. Daar springen zes man de lucht in om de bal het beslissende tikje richting net of richting cornervlag te geven. Hoe de toch niet al te grote Hamming het doet, weet ik niet, maar hij kopt de bal tegen de touwen: 1-1!!!


In deze kluwen van spelers geeft Hamming de bal het beslissende tikje!!

En dat gebeurt allemaal voor ons uitvakje. Gelukig maar, want één van de nadelen van dit stadion is, dat je niet echt goed kunt zien wat er aan de overkant gebeurt. Ook aan onze kant is het qua zicht behelpen. De reclameborden ontnemen ons het zicht op de achterlijn, waardoor de gehele oriëntatie zoek is. Normaal zie je van verre aankomen of een bal het doel zal treffen of niet, hier moet je maar steeds afwachten wat er gebeurt.


Het is best gezellig in Vak Z!!

Dat gebeurt allemaal vlak voor rust, maar het is niet de laatste actie van de eerste helft. Die komt namelijk op naam van Gommans. Opnieuw mag hij aanleggen van de rechterkant. Dit keer wordt zijn schot niet gekraakt, maar de bal gaat helaas net voorlangs. Dat was een unieke kans om in deze roerige eerste helft zelfs een (onverdiende) voorsprong te nemen. Ruststand: 1-1.

Zo, eindelijk een moment van rust in dit meeslepende duel. Die rust grijpen we aan om ons te verdiepen in het uitstekende programmaboekje. Met name het onderschrift bij de groepsfoto van Fortuna leidt tot enig wenkbrauwgefrons: Fritz Emeran is Wesley Peusch, Ronald Hamming is David Klimek en Roeland Geraerts is Georges Tychon en vice versa. Maar voor het grote nieuws bladeren we naar pagina 7. Nadat de samensteller ons heeft uitgelegd waarom wij een lelijke eend met charmante trekjes (??) zijn, lezen we het volgende: “Het komende seizoen zal Fortuna Sittard een paar stapjes naar voren willen maken. Nu al heeft de club de begroting voor het seizoen 2003/2004 sluitend.”. Kijk dat is nog eens nieuws!

Als de bierkratten dan weer van het veld zijn (ik heb niet begrepen wat nu precies de bedoeling was?) kunnen we verder met de tweede helft. Aan Sittardse zijde is er een vervanging. Jochem van der Hoeven blijft in de kleedkamer, Tycho Steegs vervangt hem. Die tweede helft gaat verder waar de eerste ophield. In hoog tempo zoeken beide elftallen de aanval. Na vijf minuten is één van die aanvallen al succesvol. En verrek, wij zijn het die scoren! Tychon heeft de bal op rechts en hij ziet Van Barneveld het strafschopgebied inlopen. Van Barneveld krijgt de bal en toont zijn klasse door met een simpele (tenminste zo ziet het uit) voetbeweging zijn tegenstander het bos in te sturen. En met zijn bekeken schot in de verre hoek is ook al niets mis: 1-2!!! Een knappe goal van Van Barneveld, die ons hier zomaar op voorsprong brengt.

Maar ja, er is nog 40 minuten te spelen en de speelwijze in dit duel vraagt gewoon om meer doelpunten. Go Ahead Eagles gaat dus opzoek naar de gelijkmaker en haalt daar een heel simpel maar o zo succesvol concept voor uit de kast: alle ballen op Marbus. Die vent is 1,90m lang bij 1,10m breed dus daar valt voor Tycho Steegs weinig eer te behalen. Als Tycho opspringt kan hij hoogstens lezen welke broekmaat Marbus heeft….

In het restant van de wedstrijd zal Marbus nog zo’n vijftien kopduels aangaan en ik kan me niet herinneren dat ie er eentje verloren heeft. Kortom, het wordt gezellig druk voor onze goal…. Maar daar waar Marbus alles goed doet en de balletjes prima doorkopt naar medespelers, doen die medespelers alles fout. Want voorlopig missen ze de ene na de andere mooie kans. Nou ja, dat wil zeggen al die schoten op doel lijken erin te gaan, maar zoals gezegd onze oriëntatie is ontregeld. Maar als je kans na kans dertig cm naast ons doel schiet, ga je zelfs in het uitvak op een gegeven moment begrijpen wanneer een bal erin zit of juist niet!

Toch gaat het uiteindelijk mis. En dat kon ook niet uitblijven. In 66ste minuut krijgen de Eagles een vrije trap. Die gaat (uiteraard) richting Marbus, die (uiteraard) het kopduel wint en doorkopt richting Kooijman en die trapt de bal volley in de hoek. Ere wie ere toekomt: dat was een schitterend doelpunt, waar voor Baart geen houden aan was: 2-2.

Dan staan er nog ruim 20 minuten op de klok. Tijd zat dus voor een winnende treffer. En die kan aan beide kanten vallen. De onvermijdelijke Marbus is er het dichtste bij als hij de bal op de lat kopt. Maar de Eagles kunnen geen offensief meer ontwikkelen zoals ze dat voor de gelijkmaker deden. Sterker nog, in de slotfase krijgt Fortuna zowaar nog een paar kansjes op de winnende treffer. Gommans krijgt nog een schietkans, maar die gaat er niet in.


Harrie Gommans
legt aan voor een schot

Het slotakkoord is voor Ronald Hamming. Ook hij komt nog in een aardige schietpositie in het strafschopgebied, maar we hebben al eens betere lobjes van hem gezien… En dus blijft het hier 2-2. Een uitslag waar Go Ahead waarschijnlijk meer moeite mee zal hebben dan Fortuna, gezien hun kansen. Maar van dit duel onthouden we vooral dat het een erg leuk duel was. En dus verlaten we met een tevreden gemoed de Adelaarshorst.

Op de terugweg staan we zowaar weer in een file. Het is 22.00uur en in Deventer staat een file! Het moet niet veel gekker worden. Gelukkig duurt dat niet lang en kunnen we snel door naar de door ons geliefde Westelijke Mijnstreek. Rond 00.30uur komen we er aan, tevreden terugkijkend op een geslaagd avondje Fortuna.