Men neme een vormcrisis. Voeg daar een snufje onverschilligheid aan toe. Breng het al roerend langzaam aan de kook en doe er vlak voor het kookpunt nog een toefje misplaatste arrogantie bij. Laat het vervolgens 90 minuten sudderen en je hebt: “Fortuna Sittard-Gemert”. Een genante vertoning dus. Let wel, ik heb het over de Sittardse bijdrage, voor de jongens van Gemert niets dan lof.


29 Augustus 2000

Lusteloos Fortuna wordt niet gestraft voor wanprestatie

Fortuna Sittard 3 Gemert 2
Doelpuntenmakers: 21. Roest 1-0; 38. Geurts 1-1; 76. Hamming 2-1; 84. Hamming 3-1; 90. Verkuylen 3-2
Opstelling: Hesp, Pfennings, Akerboom, Roest, Hermans, Landerl (46. Heering), Van der Hoeven (73. Dassen), Kool, Haeldermans, Gerritsen, Averdijk (13. Hamming) .
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De altijd enerverende regionaal opgezette voorronde van de beker brengt opnieuw twee kemphanen in de arena. Nadat Fortuna eerder een strijd op leven en dood heeft moeten voeren tegen de andere aartsrivaal (Geldrop), moeten we nu het vege lijf zien te redden tegen Gemert.

Vreemd dus, dat er slechts 600 Fortunezen de moeite hebben genomen om te komen kijken (yeah right!!). In Gemert hebben ze de wedstrijd wel op de juiste waarde weten te schatten, want er zitten zo’n 350 Gemert fans in het uitvak. Bovendien hebben ze een paar mooie vlaggen meegenomen, waardoor hun afvaardiging eredivisiewaardig mag worden genoemd.

Grote afwezige van de avond is de funclub. Niemand van deze 2.000 koppige bende is aanwezig. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?

– Ze verwachten vanavond weinig fun (stelletje azijnpissers);

– Door en masse niet te komen, stellen ze een daad om het bestuur wakker te schudden;

– Wie wil er nou Sesamstraat missen?;

– Het gerucht ging dat de geschorste Volmer vanavond plaats zou nemen op de fun tribune. Daar zijn de kids danig van geschrokken.

Wat de reden ook is, Fortuna moet het vanavond gaan doen zonder de onvoorwaardelijke steun van de kids. Verder zijn Geerinckx (geblesseerd) en Volmer (geschorst) afwezig, maar kom dit elftal moet toch in staat zijn om Gemert op een hoopje te spelen.

Nou mooi niet dus! Al vrij snel blijkt dat de Fortunezen besloten hebben degenen die na afloop van de wedstijd tegen Heerenveen zeiden “nou ja slechter dan dit kan in ieder geval niet” te loochenstraffen.

Dat er nog geen samenhang in het elftal is, hadden we al gezien in de twee competitiewedstrijden, dat er kwalitatief ook het één en ander te wensen overlaat was ook al duidelijk, maar als het dan ook nog aan de broodnodige instelling schort krijg je dus dit. Een wanvertoning alla Sparta in 1999 op Woudenstein.

En dat snap ik dan niet, natuurlijk spelen tegen Gemert is niet waar je als klein kind van droomt, maar waarom gebruiken we zo’n wedstrijd niet om automatismen te kweken? Eindelijk een beetje op elkaar ingespeeld raken, maar nee hoor de heren hebben een baaldag opgenomen, schijnbaar met permissie van Duut.

Toch komen we na 20 minuten zowaar ook nog op voorsprong. Een droge knal van Roest zorgt voor de 1-0. Daarna neemt Gemert het heft in handen. Ze realiseren zich dat hier wat te halen valt en dat doen ze met zeer acceptabel voetbal. Als het na 38 minuten gelijk wordt, is dat volledig verdiend. Via een paar mooie combinaties aan de rechterkant spelen ze de Fortuna defensie in de vernieling en een mooie voorzet op de geheel vrijstaande spits Geurts is voldoende om de hatelijke nul bij Gemert weg te halen. Ruststand 1-1.

Na rust verandert er helemaal niks. De trouwe fans op Noord kunnen het niet meer aanzien en gaan met hun rug naar het veld staan, maar ook dat haalt niks uit. Gemert combineert rustig verder en Fortuna blameert zich compleet. Wat er in dit eerste half uur na rust gebeurt, is met geen pen te beschrijven. Het hoogtepunt is een gemiste penalty. De scheids heeft in een struikelpartij van Heering een penalty gezien. Roest staat aan het kanon, maar dit slappe rollertje (zoals gebruikelijk rechts beneden) had de doellijn helemaal niet gepasseerd als de keeper de bal niet had gestopt·.

In het laatste kwartier begint het gebrek aan conditie bij Gemert op te spelen en kan Hamming zowaar nog twee goals meepikken. Opeens ontstaat er dan wat wilskracht bij de Fortunezen omdat ze de mogelijkheid zien om deze wanprestatie te verdoezelen door een acceptabele score op het bord te zetten. Want wie niet naar de wedstrijd is geweest en uit de krant verneemt dat het 5-1 is geworden denkt dat het een redelijke wedstrijd is geweest.

Gelukkig lukt dat niet, sterker nog het wordt nog 3-2. Omdat deze goal de wedstrijd in een notendop samenvat, even de integrale versie. Een aanval van Gemert strandt omdat de dieptepass te diep is, de bal komt bij Roest uit die de bal wil controleren. Maar ja daar is enige concentratie voor nodig en die is er niet. De bal springt van zijn voet en verdwijnt over de achterlijn. Corner dus, die wordt voorgeslingerd. Drie Fortunezen springen onder die bal door maar Haeldermans kan nog net op de lijn redden. Wel een nieuwe corner. Die komt terecht bij een totaal vrijstaande speler van Gemert die zijn collega spits Verkuylen ook al moederziel alleen ziet staan vlak voor de goal. Die bal gaat naar Verkuylen en die kopt binnen….

Ondertussen gaat al de hele wedstrijd de volgende mededeling op de lichtkrant langs: “8 september a.s. alweer een topwedstrijd in dit stadion!!”. Ik kan niet wachten….