De wedstrijd kende twee gezichten. In de eerste helft speelde Fortuna goed verzorgd spel. Na rust schakelde Geel een tandje bij en kwamen er onmiddellijk enkele Fortunezen in problemen. En onder die Geelse druk kwam Fortuna nooit meer uit. Geel is een uurtje rijden van Sittard, dus geen enkel probleem om te bereiken. Maar ja, als je in Geel bent, ben je nog niet bij stadion “De Leunen”. Een kleine zoektocht door de stad later komen we er toch aan.


27 Juli 2002

Fortuna toont twee gezichten in Geel

Verbroedering Geel 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. Hamming 0-1; 50. Van Zundert 1-1; 70. Anderson 2-1
Opstelling: Bertjens, T. Janssen (69. Klimek), Akerboom, Steegs, Emeran, Meszaros, Van der Hoeven (79. Hamers), Van Barneveld (59. Gommans), Cagnazzo (64. El Gaaouiri), Hamming (85. Daemen), Tychon (67. Raycomar).
Toeschouwers: 1.000
Scheidsrechter: Bosmans
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Of we nog iets van dit stadion moeten vinden? Ach, het ziet er toch allemaal netjes uit. Twee mooie tribunes aan de lange zijden, maar het mooiste van het stadion is de kantine. Dat soort zaken kun je wel aan Belgen overlaten. Kom daar maar eens om in Sittard bijvoorbeeld….

Na de inwendige mens tevreden gesteld te hebben, door naar het veld (dat er uitstekend bijligt). Daar valt op dat er een behoorlijke groep Fortunezen aanwezig is. Dat zijn er meer dan honderd en dat is verrassend veel. Of deze mensen hebben er veel vertrouwen in óf ze willen hun clubje weer eens aan het werk zien, nu de financiële crisis overwonnen is. Hoe dan ook, we hopen dat dit een voorbode is voor de uitwedstrijden van komend seizoen.

Nadat de stewards, die in tegenstelling tot de Sittardse tegenhangers wél weten wat service is, ons naar ons vak brengen, kunnen we eens gaan denken aan de wedstrijd.

Het zal duidelijk zijn, ook voor ons wordt het wennen met al die kids op het veld. Baart blijkt geblesseerd en dus keept Bertjens. Thomas Janssen speelt als rechtsback, het centrum wordt bewaakt door Akerboom en Steegs en Emeran doet zijn kunstjes als linksback. Op het middenveld zien we Meszaros, Van der Hoeven, Van Barneveld en Cagnazzo. Voorin spelen Hamming en Tychon samen.

Geen Gommans dus, die voorlopig moet toekijken hoe Tychon bezig is aan een goede voorbereiding.

De wedstrijd dan maar. We zeggen er onmiddellijk bij dat de pils zijn sporen al achterliet en het niet meevalt om te wennen aan al die nieuwe gezichten, maar we doen een poging. Het is per slot van rekening voor ons ook pas de oefencampagne.

Je hebt geen flauw idee wat je van dit Fortuna mag verwachten dus valt het onmiddellijk mee dat we niet overlopen worden. Zo zwak zijn we dus al zeker niet. Sterker nog als die eerste helft zich ontwikkelt, blijken we zowaar de betere ploeg op het veld te zijn. Wat opvalt is, dat Fortuna heel aardig combineert in de zomerzon in Geel.

Laten we er maar meteen een paar spelers uitlichten. Dario Cagnazzo heeft niet alleen een aardig speloverzicht hij beschikt ook nog over een prima pass om dat goede overzicht ten gelde te maken.

De tweede speler die echt opvalt is Tychon. Georges beschikt over een puntgave techniek en blijkt ook nog een aardige passeerbeweging in huis te hebben. Of was zijn directe tegenstander echt zo zwak, want die werd keer op keer kinderlijk eenvoudig uitgespeeld?

Hoe dan ook, het zal duidelijk zijn dat Fortuna de betere ploeg is. In de 25ste minuut komt dat ook tot uitdrukking in de score, want Emeran tunnelt zijn tegenstander. Wat ons betreft zeker zo belangrijk als een treffer! De heer Steven Geentjes is de lul. Nadat Steegs een corner net naast kopt, fluit de scheidsrechter af voor een drinkpauze.

Na de hervatting van de eerste helft, zien we een eerste serieuze speldenprik van Geel. En dan komen de zwakke plekken van het nieuwe Fortuna Sittard boven water: de verdediging. Nou ja “nieuwe”, het oude Fortuna Sittard was achterin ook niet altijd even waterdicht….

Snelle omschakeling bij Geel naar de aanval en binnen een paar flitsen staat ene Rocky Peeters vrij voor Bertjens. Een aardig schot van Rocky (??), maar een mooie redding van Bertjens houdt de 0-0 op het bord (dat het overigens niet doet, maar dat terzijde). Dat ging de Fortuna verdediging toch duidelijk even iets te snel….

Toch blijft Fortuna na dat “incident” de betere ploeg. We zien een enorme kans voor het Geelse doel en gelukkig voor degene die miste, herkenden we hem niet. Anders had ie de eerste uitbrander van het seizoen op zijn naam gehad.

Twee minuten later ligt de bal toch in het Geelse doel. Tja, wie zou er gescoord hebben? Ronald Hamming natuurlijk. Die scoort namelijk altijd en overal, dus ook in Geel!

In de laatste tien minuten van de eerste helft gebeurt er niet zo gek veel meer. Dat wil zeggen, nog één keer gaat bij ons het brandalarm af achterin. Nog zo’n vlijmscherpe counter en flits daar staat weer iemand vrij voor Bertjens. Deze keer is het Conteh, maar opnieuw ligt Bertjens knap in de weg. Steegs en T. Janssen moeten nog flink wennen aan dit niveau. Ruststand: 0-1.

In de rust maar eens gekeken naar de snackmogelijkheden hier in Geel. Ondanks de hoge verwachtingen (we zijn in België) valt het tegen. Er is alleen maar drank (wel pils overigens!). Oh ja en er is nog een portie spaghetti beschikbaar, maar daar schrikt de Goodyear commissie zelfs van terug. Kun je nagaan….

Op de terugweg naar onze plek zien we dat dat een uitstekende beslissing van de Goodyear commissie was, want de vorige “eigenaar” van de spaghetti wordt in een ziekenauto afgevoerd. Tot zover de culinaire bespiegelingen.

Terug naar de wedstrijd. Koning heeft besloten niemand te wisselen in de rust. En omdat er bij Geel ook maar één nieuwe man in het veld komt, verwachten we geen schokkende veranderingen in het spelbeeld. Fout dus, want Geel grijpt Fortuna onmiddellijk naar de keel. Bij Geel gaat in deze tweede helft alles een tandje sneller en dan kraakt het bij Fortuna Sittard. De jonkies moeten nu op hun tanden bijten, maar dat zijn melktandjes en die zijn nog niet zo stevig…

Geel dus de betere ploeg en wij moeten terug. Na vijf minuten denkt Bart van Zundert “ik heb een redelijk schot in de benen, waarom niet eens uithalen?”.

Goed plan en goede uitvoering: 1-1.

Geel gaat rustig verder en drukt Fortuna dus terug. Koning begint te wisselen. Uiteindelijk komen er zes wisselspelers in het veld: Gommans, Hamers, Daemen, Klimek, El Gaaouiri en Rajcomar. Vraag niet wanneer en voor wie, want dat ging ons allemaal te snel. Dat wat hier rechtsboven in de opstelling staat, is maar een gok!

Veel wissels, nog een drinkpauze, maar op het veld een onveranderd beeld: Fortuna in de verdrukking. In de 70ste minuut levert dat Geel dan een tweede treffer op. Janssen staat aan de verkeerde kant te dekken, waardoor een Belg zomaar binnendoor kan en die trekt voor op Anderson. En alhoewel Bertjens opnieuw een goeie safe in huis heeft, weet Anderson wel raad met de rebound: 2-1. Een behoorlijke beginnersfout van Janssen, maar ja kun je dat die 17-jarige jongen kwalijk nemen? Vast niet.

De wedstrijd rommelt nu naar het eind. Er wordt nog een bal van de Geelse doellijn gehaald, maar daar blijft het dan bij. Geel wint deze oefenwedstrijd verdiend met 2-1. Fortuna liet in de eerste helft zien aardig te kunnen combineren, maar toen Geel in tweede helft een versnelling hoger schakelde was het snel gedaan met de Sittardse pret.

Whatever, we zijn al blij zat dat er überhaupt gespeeld wordt in Sittard!