Het was allemaal niet best en ook niet om aan te zien, maar in een degradatieduel telt alleen het resultaat. Na een moeizame en zwaarbevochten zege tegen Almere City FC haalt iedereen in Sittard dan ook opgelucht adem. De voornaamste concurrent in de degradatiestrijd is voor even op afstand gezet. Hopelijk geeft de overwinning voldoende rust en vertrouwen om de komende weken nog wat meer punten te sprokkelen.

24 Januari 2011

Fortuna wint cruciaal degradatieduel

Fortuna Sittard 1 Almere City 0
Doelpuntenmakers: 81. Grabovac 1-0.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, De Boer, Shakison, Voorn, Hofstede (69. Thesker), Grabovac, Ojamaa, Caracciolo (89. Di Lallo), Garlisi.
Toeschouwers: 2.978
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): De Boer, Garlisi

Het is maandag 24 januari 2011. De weergoden hebben het goed voor met Sittard (zelfs de valwinden van Nijpels zijn veilig opgeborgen) en burgemeester Sjra Philippen, sorry, Cox, verwacht geen problemen met de handhaving van de openbare orde. Niets staat het spelen van de wedstrijd tussen de grootste degradatiekandidaten Fortuna Sittard en Almere City FC dus in de weg.

Van die kandidaten heeft Fortuna na de winterstop de beste zaken gedaan. De twee gespeelde wedstrijden werden weliswaar allebei verloren, maar in Sachen Lizenz heeft het bestuur zijn huiswerk goed gedaan. Geen puntenaftrek, dus. Tegenstander Almere City FC heeft de zaken niet zo goed op orde en is beloond met drie extra strafpunten. Omdat ook beide wedstrijden na de winterstop werden verloren, mag Almere City FC zich nu de trotse bezitter van de rode lantaarn in de Jupiler League noemen.

Vanavond krijgt Fortuna dus de kans om de club van Henk Wisman de rode lantaarn nog wat steviger in de handen te drukken. Trainer Wim Dusseldorp moet het daarbij wel stellen zonder Philippe Liard, die in Dordrecht tegen een domme rode kaart is aangelopen. Daar staat tegenover dat Bernard Hofstede na een blessure weer inzetbaar is. De Venlose routinier neemt op het middenveld de plaats in van captain Yoann de Boer, die een linie naar achteren zakt. Voorn staat na zijn schorsing weer paraat, Marcos verhuist naar de bank. Verder geen wijzigingen. De opstelling: Wintjens; Geenen, Ricksen, De Boer, Shakison; Ojamaa, Voorn, Hofstede, Garlisi; Grabovac en Caracciolo.

Althans, zo denken wij dat Dusseldorp gaat spelen. Onze oefenmeester heeft kennelijk kwaliteiten in Grabovac gezien waarvan niemand ooit had durven vermoeden dat ze in hem schuil gingen. Hij heeft ervoor gekozen om Zarko niet in de spits, maar op het middenveld op te stellen. Daar, op de tien, fungeert hij als Dreh- und Angelpunkt in het Sittardse aanvalsspel. Zarko is de man die zich voortdurend vanuit de middencirkel moet laat terugvallen, om de bal met zijn tegenstander in de rug in de voeten aangespeeld te krijgen. Vervolgens moet hij op Messi-achtige wijze die tegenstander zijn hielen laten zien en met een splijtende pass Caracciolo voor de keeper zetten of Garlisi dan wel Ojamaa de diepte in te sturen.

De tactiek van Dusseldorp faalt wonderlijk genoeg jammerlijk. Grabovac doet niet wat van hem verwacht wordt en dat is voor iedereen een grote teleurstelling. Omdat er geen alternatief plan bestaat, komt Fortuna in de eerste helft nauwelijks op de helft van de tegenstander. De enkele keren dat dat wel gebeurt, missen schoten van Garlisi (tweemaal) en Caracciolo de kracht om doelman Friebel echt in de problemen te brengen. Vlak voor rust krijgt Fortuna wel nog een grote kans, wanneer Henrik Ojamaa op rechts doorbreekt en een goede, maar harde voorzet richting tweede paal geeft. Caracciolo schiet echter voorlangs.

De eerste helft heeft Almere City FC dus grotendeels het heft in handen. De voormalige Zwarte Schapen combineren heel aardig, maar het spel is ook tamelijk gevaarloos. Tot grote kansen leidt het overwicht niet. Omdat Almere City FC ook bij spelhervattingen niet gevaarlijk kan worden, weet een angstig en zenuwachtig spelend Fortuna de eerste helft zonder kleerscheuren te doorstaan.

Na rust spelen de Fortunezen gelukkig met wat minder schroom en met wat meer aanvallende aspiraties. Hofstede en Voorn lopen niet meer de hele tijd vlak voor hun verdediging, maar laten zich nu ook regelmatig achter de spitsen zien. Op de flanken melden Geenen en Shakison zich ook wat vaker in de frontlinie. En Grabovac loopt nu waar hij hoort te lopen: in de spits.

Met het nodige opportunisme timmert Fortuna behoorlijk aan de weg. Daarbij doet met name Garlisi een paar keer van zich spreken. Passeeracties die in het verleden gedoemd waren te sterven, en dan meestal niet in schoonheid, leiden vanavond wel tot resultaat. Zijn directe tegenstander, de in de rapscene legendarische Priester, wordt er bijkans radeloos van. Na een kwartier is Garlisi dichtbij een treffer, wanneer hij een afvallende bal kansloos voor Friebel hard op de lat knalt. Caracciolo schiet de rebound vervolgens hoog over.

Fortuna krijgt nog een paar behoorlijke kansen. Zo verschijnt Rick Geenen na een snel genomen vrije trap van Hofstede vrij voor de doelman, maar zijn schot gaat voorlangs. En Caracciolo, die niet echt in de wedstrijd zit, heeft pech wanneer zijn vrije trap vanaf de rand van de zestien op de lat eindigt. We verdienen dus een overwinning, maar tegelijkertijd moeten we oppassen voor de counters van Almere City FC. Dat blijkt wanneer een kwartier voor tijd ineens iemand in een rood hemdje helemaal vrij voor Wintjens staat. Gelukkig is de grensrechter ons ter wille: hij vlagt voor buitenspel.

Een paar minuten later krijgt Fortuna loon naar werken. Op rechts zet de moegestreden Ojamaa aan voor een laatste sprint richting strafschopgebied. Hij krijgt de bal mee en geeft vervolgens een voorzet die langs alles en iedereen naar de tweede paal gaat. Daar staat Grabovac om in te tikken: 1-0. Zarko heeft weer eens gedaan waar hij goed in is: een belangrijk doelpunt maken.

Maar we zijn er nog niet. Onze verdediging, waar Stefan Thesker zijn opwachting heeft gemaakt als vervanger van Bernard Hofstede, houdt weliswaar veel tegen, maar af en toe glipt er toch nog wel eens iemand doorheen. Een scherpe voorzet van rechts leidt tot een vrije kopkans, maar gelukkig gaat de bal over ons doel. Verder gebeurt in de slotfase gelukkig niet veel meer. Fortuna houdt voor de eerste keer dit seizoen de nul en mag drie punten op zijn conto bijschrijven.

Daarmee lopen we drie punten uit op een tegenstander die geen hele sterke indruk heeft achtergelaten. Fortuna is in de Jupiler League een zwakke broeder, maar met Almere City FC lijkt er een nog zwakker broertje te bestaan. Hopelijk betekent dat dit seizoen ons geluk.