Zo gemakkelijk als een week geleden ging het niet, maar ook tegen FC Emmen behaalt Fortuna uiteindelijk een afgetekende overwinning. Na een slaapverwekkende eerste helft speelt Fortuna na rust de sterren van de hemel. Onder leiding van Wouter Scheelen zet Fortuna een reeks schitterende aanvallen op, waarbij met name Danny Hoesen ongrijpbaar blijkt voor zijn tegenstanders. Aan de vijf doelpunten van vorige week worden er vanavond vier toegevoegd. We hebben wel eens met minder genoegen moeten nemen.

19 Augustus 2011

Fortuna voert ook Emmen naar de slachtbank

Fortuna Sittard 4 FC Emmen 1
58. Scheelen 1-0, 63. Do Almedia 1-1, 66. Stolte 2-1, 75. Hoesen 3-1, 90. Diaz 4-1.
Opstelling: Wintjens, Wagemakers, De Boer, Dreesen, Shakison (70. Schroyen), Ricksen, Scheelen (90. Gulpen), Stolte (86. Voorn), Hoesen, Gommans, Diaz.
Toeschouwers: 5.106
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Ricksen

Voor het eerst sinds onheuglijke tijden heerst er weer eens euforie in Sittard. De eclatante overwinning op AGOVV zorgt voor rijen voor de kassa’s, in de grachten vloeit het bier rijkelijk, op Vak C wordt de grand étandard met de strijdkreet ‘Zitterd Allein’ weer ontrold, kortom: vol verwachting klopt ons hart. Dat optimisme wordt nog eens gevoed door onze trainer, die na het bekijken van de beelden van de Jupiler League de opzienbarende conclusie getrokken heeft dat we niet alleen verder zijn dan FC Den Bosch, maar zelfs verder dan Telstar! Wie had kunnen denken dat we ooit de Witte Leeuwen nog eens onze hielen zouden kunnen laten zien!

In zo’n gemoedstoestand kan zelfs de laatste brutale aanval van het Madrileense satanskind op het hart van onze beschaving, die de rest van de wereld in shock heeft gebracht, ons niet raken. Al betuigen we natuurlijk wel ons medeleven aan alle volgelingen van de CF de Barcelona, die wederom het slachtoffer zijn geworden van een gruwelijke terreurdaad. Hoelang mag dit addergebroed nog doorgaan om met de stilzwijgende toestemming van Sepp Blatter alles wat ons lief en heilig is kapot te maken?

Gezien het resultaat van vorige week en in het licht van de voor zijn doen royale complimenten aan het adres van zijn spelers, verbaast het niet dat Dusseldorp dezelfde elf spelers laat beginnen als een week geleden. Daarbij kiest hij van meet af voor de variant met Ricksen op het middenveld en De Boer achterin. Dat heeft echter niet hetzelfde effect als vorige week, toen Ricksen tegen tien man de ruimte kreeg het middenveld te domineren en het elftal naar voren te stuwen. Vanavond blijkt duidelijk dat ook voor Fernando de jaren tellen. Het loopwerk op het middenveld vreet aan zijn krachten, krachten die hij later tekort komt in de duels. Bovendien is Ricksen in de eerste helft te vaak de enige speler die druk probeert te zetten en de tegenstander probeert terug te dringen. De rest van het elftal opereert te voorzichtig en soms ook te nonchalant.

Het gevolg is een saaie eerste helft, waarin Emmen moeiteloos overeind blijft en uiteindelijk zelfs de beste kansen krijgt. Fortuna vindt zijn draai niet, de buitenspelers Hoesen en Diaz zijn niet in staat duels te winnen. Hoesen ontsnapt één keer aan de aandacht van zijn tegenstander, wordt vervolgens uit zijn evenwicht gebracht, maar gaat daarna wat al te gemakkelijk liggen. Scheidsrechter Ketting ziet er geen strafschop in. Diaz geeft een minuut of tien voor rust vanaf linksbinnen een knappe voorzet op Gommans, wiens schot net naast gaat. Het zijn behalve een paar afzwaaiers van Stolte de enige wapenfeiten van Fortuna voor de rust.

Emmen stelt daar twee behoorlijke kansen tegenover. De eerste is voor linksbuiten Wolters, aan wie Wagemakers de handen vol heeft. Wagemakers is zonder hulp van zijn Vespa kennelijk niet één van de rapsten, want Wolters klopt hem keer op keer op snelheid. Meestal zonder verder resultaat, maar een kwartier voor rust kan Wolters na het lossen van Wagemakers oprukken richting onze goal. Zijn schot eindigt echter in het zijnet. Bij de andere grote kans wordt Ricksen op snelheid geklopt door De Visser. Die speelt hem na een diepe bal op onze linkervleugel probleemloos uit en geeft een strakke voorzet. Ruud ter Heide kopt van een meter of vijf binnen, maar Danny Wintjens pareert met een fantastische reflex. Zo ontsnappen we een paar minuten voor rust aan een achterstand.

Het bloedeloze spel van de eerste helft heeft Dusseldorp kennelijk ook niet kunnen bekoren. Na rust tapt Fortuna uit een ander vaatje. Er komt veel meer snelheid in het spel, middenvelder Stolte en de backs Wagemakers en Shakison zoeken veel vaker de diepte, spelbepaler Scheelen kruipt net als vorige week heel dicht tegen zijn voorhoede aan. Die offensieve speelwijze zorgt net als vorige week voor een fantastische tweede helft, waarin we van de ene na de andere fraaie aanval mogen genieten.

Twee minuten na rust opent Harrie Gommans de festiviteiten. Hij gaat na een diepe bal van Wagemakers het duel aan met zijn tegenstander. Na een misverstand tussen de verdediger en zijn keeper, lijkt Gommans de bal voor het inschieten te hebben. Doelman Zeinstra haalt hem neer. Iedereen rekent op een penalty, maar scheidsrechter Ketting geeft een vrije trap aan Emmen vanwege duwen door Gommans en heeft het waarschijnlijk bij het beste eind.

Deze kans gaat dus verloren, maar is het eerste voorbeeld van het veel doelgerichtere spel van Fortuna in de tweede helft. Na een minuut of tien gaat er weer een bal de diepte in, deze keer naar Danny Hoesen. Die speelt zijn tegenstander uit en legt daarna terug op Wagemakers. De Belg geeft een perfecte voorzet op Scheelen, die de bal vanaf een meter of twaalf op de volley neemt en langs de eerste paal binnenschiet: 1-0.

Na de voorsprong gaat Fortuna op zoek naar meer. En we krijgen ook bijna meer, wanneer Scheelen met een knappe voorzet Hoesen vrij voor de goal zet. Hoesen schudt een verdediger af, maar schiet vervolgens recht op Zeinstra. Bij het offensief wordt echter ook meteen een grote kwetsbaarheid blootgelegd. Met een offensief ingesteld middenveld en met een vrij trage verdediging loopt Fortuna grote risico’s wanneer de tegenstander de vrijliggende ruimte in onze verdediging weet te vinden. Vanavond slaagt Ruud ter Heide daar perfect in. Hij weet op rechts feilloos een medespeler te vinden. Shakison, die met zijn tegenstander Do Almedia meer naar binnen getrokken is, moet zijn man gedwongen laten lopen om het duel op links aan te gaan. Dreesen komt te laat om de positie van Shakison over te nemen. Een simpele breedtepass stelt Do Almedia in staat de gelijkmaker te scoren.

Fortuna verwerkt de tegenslag echter schijnbaar moeiteloos. De tegengoal lijkt niet meer dan en incident. De Boer, die direct na de 1-0 met Ricksen van positie heeft gewisseld, fungeert op het middenveld als de verdedigende pion die Stolte en Scheelen in staat stelt zich op de aanval toe te leggen. Stolte zoekt vier minuten na de gelijkmaker de diepte. Scheelen weet hem tussen een mélee van spelers vanaf het middenveld perfect te bereiken. Stolte komt oog in oog met Zeinstra en faalt niet: 2-1. De wraak is zoet voor Stolte, die vorig seizoen in Emmen nog bankzitter was, maar bij ons als loopwonder opvalt als de eerste middenvelder in jaren met diepgang in zijn spel.

Na de 2-1 speelt Fortuna Emmen even helemaal tureluurs. Vooral Hoesen is niet te houden. Hij is keer op keer te snel of te behendig voor linksback Koenders. Na de zoveelste geslaagde actie levert hij een voorzet bij de eerste paal. Stolte stuit op Zeinstra, Scheelen in de rebound op een verdediger. Ook Wagemakers en Dreesen zijn nog gevaarlijk met kopballen uit corners. De onvermijdelijke 3-1 valt uiteindelijk weer dankzij een fantastische dieptepass van Wouter Scheelen. Scheelen ziet in een ooghoek Hoesen op rechts wegsprinten en hoewel hij eigenlijk met de bal naar de andere kant van het veld staat, blijkt hij vervolgens in staat om Hoesen onmiddellijk in de diepte aan te spelen. Hoesen ziet dat Zeinstra bij de eerste paal een klein gaatje laat en schiet juist daar hard de 3-1 binnen. Zowel voorbereiding als afronding zijn van een klasse die we in jaren niet meer gezien hebben in het Wagner & Partners Stadion van Fortuna Sittard.

Na de 3-1 nemen de aanvalsgolven wat af. Bij Fortuna heeft Schroyen op dat moment Shakison al vervangen, die net als Wagemakers vanavond de nodige moeite had met zijn tegenstander. Een paar minuten voor tijd maakt de licht geblesseerde Stolte plaats voor Voorn. En pal voor einde krijgt Lars Gulpen de eerste speelminuten van het jaar als vervanger van Man of the Match Scheelen. Vlak daarvoor heeft Fortuna nog een mooi slotakkoord op de avond gezet. Een diepe bal wordt door Gommans verlengd naar Hoesen, die opnieuw veel te snel is voor Koenders. Koenders zet een tackle in, kan de bal niet wegspelen, maar haalt wel Hoesen onderuit. Ketting geeft rood en een penalty. Ricksen eist de bal, maar faalt oog in oog met Zeinstra. In de rebound weet Diaz echter alsnog te scoren: 4-1.

Daarmee is de tweede klinkende overwinning op rij een feit. Met Wouter Scheelen als de grote architect en Danny Hoesen als de grote artiest hebben we Emmen uiteindelijk vrij kansloos gelaten. Maar niet alleen Scheelen en Hoesen, ook Gommans, Diaz en Stolte hebben een prima wedstrijd gespeeld. Ik kan mij de tijden niet herinneren dat ik Fortuna met zoveel overtuiging, inzet en techniek heb zien aanvallen. Zijn er zorgpunten? Die zijn er zeker. De verdediging lijkt mij kwetsbaar, zeker wanneer de tegenstander de ruimte weet te vinden. En de grote vraag is verder hoe ons middenveld zich houdt, wanneer het meer onder druk komt te staan en zich meer op verdedigen dan aanvallen moet toeleggen. Maar dat zijn zorgen voor later. Voor het eerst sinds jaren hoeven we ons niet bij voorbaat neer te leggen bij een plaats in de onderste regionen. En voor het eerst sinds jaren kunnen we echt genieten van Fortuna. En dat is voorlopig meer dan voldoende.